Кажи, баба, "No, thank you!" или за псевдохраните

Предполагам всеки е чувал и има представа какво включва понятието "здравословен начин на живот". Или греша? :)

Модератор: mmirro

Интересува ли ви какво съдържат храните, които си купувате?

не
1
2%
има доста по-важни неща
1
2%
понякога
13
22%
обикновено да
22
38%
естествено, тялото ни е това, което ядем
21
36%
 
Общо гласове: 58

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 50767
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » ср фев 19, 2020 10:33 pm

geoge написа:
ср фев 19, 2020 7:47 pm
...
Закуските - печени, но без свинска мас, за разлика от нашите мазни баници с течаща мазнотия!
Нещо си се объркал, не само ти, за съжаление. Последно когато съм ял, от дъжд на вятър, купешки банички преди... май над 10 години :laughm: , специално търсех такива, които са правени с олио и свинска мас :!: , а не с маргарин (или в мнооого, много спорно по-добрия, но и много по-рядък, май :hmm: , вариант само с олио), както се правят обикновено. Кравето масло може би също е добър вариант, но май се практикува в още по-"бутикови" случаи :) . Та, я пак, с каква мазнина са правени "здравословните" наши баници? :hmm: А после, ако съм на кеф :grin1: , може и да опитам да обясня защо свинската мас е по-здравословна от маргарина, макар че по-скоро не, не виждам смисъл. Аз съм прочел това-онова за мазнините, анализирал съм (и между редовете ;) ) съветите на "експертите" и съм си избрал варианта, за който, според мен, е най-логично да е верния. Обаче от известно време вече нямам никакво желание да описвам своите подобни избори и заключения, а още по-малко имам желание да се опитвам да ги налагам на околните. В крайна сметка за неща, свързани с личното поведение, особено пък за неща в толкова "гъсто-мъглива" материя като храненето, всеки сам прави своите избори и сам понася последствията от тях :deal: :dontknow: ...

Всъщност, вариантът само с олиото изобщо не е по-добър от този с повечето свинска мас, уточнявам, след като се съсредоточих малко повече и си припомних своите истини за мазнините :laughm: ...

Потребителски аватар
geoge
Мнения: 715
Регистриран: съб фев 24, 2018 10:00 am
Местоположение: Варна

Мнение от geoge » ср фев 19, 2020 11:59 pm

Всъщност, не се изразих правилно. Не свинска мазнина от бут и гуша, а от меки коремни мазнини, които не миришат. Ето това слагат в баничките и милинките.
Кравето масло е млечна мазнина и е възможно най-скъпата,затова шансът да се намери някъде, е нищожна ;))
Олиото е опасно за здравето ако е пържено най-вече, обаче свинската мазнина е опасна дори без топлинна обработка. Да не забравяме за холестерола ;)
Синджира си иде, козъта ги нема

Потребителски аватар
FENIX
Мнения: 19520
Регистриран: съб мар 17, 2007 4:37 pm
Местоположение: Сандански - 194/317 м./н./в.

Мнение от FENIX » чет фев 20, 2020 12:05 am

Свинската мас не е опасна, опасна може да е подобието и с неясен гмо състав. Баба ми и дядо ми цял живот са готвели със свинска мас и са на по 90 години. Но винаги са ползвали чиста, домашна мас, не някой боклук. Обожавам пържените картофки в мас. Уникална вкусотия.
LET IT SNOW, LET IT SNOW....
http://www.youtube.com/watch?v=Z2MbAMLa3oI
http://www.vbox7.com/play:98630119
Уеб камера с панорама от Мелник:
http://weather-webcam.eu/melnik-na-jivo ... idi-webcam

Потребителски аватар
geoge
Мнения: 715
Регистриран: съб фев 24, 2018 10:00 am
Местоположение: Варна

Мнение от geoge » чет фев 20, 2020 12:08 am

Опасна е за сърцето и други органи посредством регулацията на кръвното налягане ;)
Синджира си иде, козъта ги нема

Потребителски аватар
FENIX
Мнения: 19520
Регистриран: съб мар 17, 2007 4:37 pm
Местоположение: Сандански - 194/317 м./н./в.

Мнение от FENIX » чет фев 20, 2020 12:42 am

Няма такова нещо. Даже са яли и чиста сланина, а маста са я мазали и на филии. Разковничето не е тя, а движението. Цял живот са се движили много, почти ежедневно. Нито знаят какво е холестерол, нито друго.
LET IT SNOW, LET IT SNOW....
http://www.youtube.com/watch?v=Z2MbAMLa3oI
http://www.vbox7.com/play:98630119
Уеб камера с панорама от Мелник:
http://weather-webcam.eu/melnik-na-jivo ... idi-webcam

Потребителски аватар
geoge
Мнения: 715
Регистриран: съб фев 24, 2018 10:00 am
Местоположение: Варна

Мнение от geoge » чет фев 20, 2020 12:46 am

Напротив, точно така е ;) :deal: Холестерола са си го приемали редовно ;)
Синджира си иде, козъта ги нема

Потребителски аватар
nikolai kamburov
Мнения: 9873
Регистриран: вт апр 29, 2014 9:54 pm
Местоположение: Русе, жк. Здравец-север / Варна, кв. Левски

Мнение от nikolai kamburov » чет фев 20, 2020 1:05 am

Е, то концентрацията на холестерол в тялото ни така или иначе си идва на 80% естествено чрез секрецията му в черния ни дроб. Храната има роля, но май не чааааак чааааккк толкова голяма.
Чичо ми и майка ми са супер слаби. Ядат сравнително здравословно и домашно. И 2та имат висок холестерол. Причини много може да има, но главната е неправилния начин на хранене като количества и часове в денонощието, почти пълно обездвижване и тн.
Реално и цял ден да ям храни, приготвени със свинска мас, имам ли една добра физическа активност, всеки ден, не мисля, че ще имам какъвто и да било лош холестерол.
"Вкаменелостите са буквите, с които Земята е писала своята история"
Ж.Кювие

Потребителски аватар
FENIX
Мнения: 19520
Регистриран: съб мар 17, 2007 4:37 pm
Местоположение: Сандански - 194/317 м./н./в.

Мнение от FENIX » чет фев 20, 2020 9:15 am

Точно това се опитвам да обясня. Храната сама по себе си не е виновна за голямо количество лош холестерол, а съвсем други фактори. Баба ми е на 90 и кръвното и е 120 на 80, висок холестерол никога не е имала, дядо ми също, а цял живот са на мазни и домашни животински храни и домашни зеленчуци и плодове. Дори са пиели лой от агне, а маста е била основна храна и продукт, като олиото. И до днес не са на диети, дядо ми обаче пости всяка сряда и петък и когато са пости, баба ми обаче, не. Хапват си всичко. На ден средно по 20-30 километра за нищо са ги нямали.
LET IT SNOW, LET IT SNOW....
http://www.youtube.com/watch?v=Z2MbAMLa3oI
http://www.vbox7.com/play:98630119
Уеб камера с панорама от Мелник:
http://weather-webcam.eu/melnik-na-jivo ... idi-webcam

4uk
Мнения: 322
Регистриран: пет май 10, 2019 1:02 pm
Местоположение: Stara Zagora

Мнение от 4uk » чет фев 20, 2020 9:52 am

Човешкия вид е селектиран да съществува при голяма физическа активност при негарантиран енергиен внос.
Сега нещата са обърнати - живеем с голям енергиен внос, при негарантирана физическа активност. Това е нефизиологично и има последствия за здравето. Само гладуване не върши работа(мускулите атрофират), трябва и ежедневна физическа активност + поддържане на нормално тегло. Мускулите са основния консуматор на енергия в тялото - кокалите и лойта имат слаб енергиен разход, само тежат.
Не споря с прости хора - времето ми е ценно.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 50767
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » чет фев 20, 2020 10:43 am

geoge написа:
ср фев 19, 2020 11:59 pm
... Олиото е опасно за здравето ако е пържено най-вече, обаче свинската мазнина е опасна дори без топлинна обработка. Да не забравяме за холестерола ;)
Казах, че не ми се включва пак и че нямам желание да си излагам личните "гениални" изводи и изобретения :grin1: за храненето, но ок, ще пусна 1-2 мухи, нищо че могат да се изтълкуват от аудиторията и неправилно, като гола провокация или като майтап :laughm: . Всъщност, олиото е опасно за здравето, особено в големи количества. И не говоря за пърженото такова, то е още по-опасно, разбира се :laughm: . И да, мисля, че като цяло е забележимо по-опасно от свинската мас :hmm: , особено приемано в големи количества. Говорим за "нормална" свинска мас - да уточня все пак. А не някаква, преминала хиляда обработки, пържена, тройно рафинирана, обзмирисявана, модифицирана и т.н. Също така би било наистина голям бонус ако и прасетата са хранени максимално здравословно (в частност, голяма част от храната си са получавали чрез пасане ;) ), но да не ставам прекалено нахален :laughm: ...

Всъщност, ключовият момент в този "парадокс" са омега-3 и омега-6 мастните киселини. Там е работата, че обикновеното, чисто (без добавка примерно на рапично олио, което би променило коренно картината ;) ) слънчогледово олио съдържа огромно количество омега-6 мастни киселини, като в същото време не съдържа практически изобщо омега-3 мастни киселини. Предлагам на заинтригуваните от темата сами да се поразровят и да прочетат до какво води прекомерното количество на омега-6 мастни киселини, чието действие в организма не е "усмирено" достатъчно от омега-3 киселини. ;) Част от есенцията е, че "шокът" от омега-6 предизвиква микровъзпаления в цялото тяло, включително по стените на кръвоносните съдове. Така значително се увеличава рискът от запушване на кръвоносните съдове, без съвсем директна връзка с високо ниво на холестерол. Освен това да не забравяме и че има "добър" и "лош" холестерол, нали така ;) ...

Другият кофти момент в случая е, че поначало омега-3 мастните киселини се съдържат, в съществени количества, в изключително малко и то доста "екзотични" растителни мазнини, ще спомена за илюстрация ленено масло, рапично масло и масло от чия. В растителните източници също така и формата, в която се намират, е малко проблематична и трудна за използване от човешкия организъм. "Лесни" омега-3 има например в голяма част от животинските мазнини. Там пък проблемът е, че количеството им като цяло е малко (с изключение на рибата) и зависи много от начина на хранене на съответните животни. Пример - крава, която е пасла, дава мляко с доста повече омега-3, в сравнение с крава, хранена с някакъв концентриран (зърнен) фураж. Същото важи и за рибите, между другото ;) , които в развъдниците често се хранят с разни концентррани боклуци и това опорочава значително славата им на иначе богат източник на омега-3 :) ...

Та, в този ред на мисли, преди да приключа, в много от случите за човешкия организъм се оказва доста по-добър вариант да има малко както омега-3, така и омега-6 (животинска мазнина), вместо да има брутални количества омега-6 и твърде малко (като за лавината омега-6) омега-3 мазнини (слънчогледово олио, както и повечето останали растителни мазнини, макар и малко по-малко от олиото ;) , ореховото масло и зехтинът примерно са някакъв възможен компромис). Аз общо взето се изказах, оставям размисъла за аудиторията :deal: ...

quittr
Мнения: 14240
Регистриран: пет фев 23, 2007 8:46 am
Местоположение: Русе

Мнение от quittr » чет фев 20, 2020 11:43 am

nikolai kamburov написа:
чет фев 20, 2020 1:05 am
Е, то концентрацията на холестерол в тялото ни така или иначе си идва на 80% естествено чрез секрецията му в черния ни дроб. Храната има роля, но май не чааааак чааааккк толкова голяма.
Чичо ми и майка ми са супер слаби. Ядат сравнително здравословно и домашно. И 2та имат висок холестерол. Причини много може да има, но главната е неправилния начин на хранене като количества и часове в денонощието, почти пълно обездвижване и тн.
Реално и цял ден да ям храни, приготвени със свинска мас, имам ли една добра физическа активност, всеки ден, не мисля, че ще имам какъвто и да било лош холестерол.
Точно така. :thumbup:
И стига с това ГМО, покажете някакво проучване, където се докавза вредата от ГМО. Засега вредите са само потенциални, тоест само голи твърдения.
Най-трудното нещо на света е да приемеш обективно реалността!

Victus
Мнения: 5013
Регистриран: нед яну 23, 2011 3:51 am
Местоположение: София, кв.Княжево (650м) / Кърджали, кв.Възрожденци(245м) / с.Тополово, община Асеновград(440м)

Мнение от Victus » чет фев 20, 2020 12:30 pm

В исторически план олиото( и растителните масла по принцип) са нов продукт на съвременното земеделие. Преди 100 години не са били познати на хората. Докато животинските мазнини ни съпътстват през цялата ни еволюция. Затова може да предположим, че физиологически сме по-пригодени да усвояваме тях.
Аз избягвам да консумирам олио. За салати понякога ползвам нерафинирано. Готвя само със свинска мас и масло.
Страшната страна на растителните масла не е толкова течната(ако не се нагряват многократно), а твърдата им форма. За първи път хидрогенирано растително масло се продава през 1911 под името Криско. Произвежда се от памучни семена. От тази технология тръгват голяма част от здравословните проблеми на населението.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 50767
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пет май 01, 2020 1:03 pm

За добра фигура - скрийте сладкишите от погледа си
01.05.20 в 09:12
Основната причина, поради която мнозина неусетно преяждат, докато са вкъщи, е прекалената достъпност на хладилника. Когато работим извън дома си, ситуацията е различна - хладилникът не е толкова близо и ако има закуски, тогава като правило контролираме броя на храненията си.

Това коментира клиничният психолог, специалист по корекция на хранителното поведение Варвара Зародина, цитирана от БГНЕС.

Според специалиста ключът е да развием съзнателно отношение към храната. ...

Отговори

Върни се в “Здравословно хранене, поддържане на форма”