ЗАСТУДЯВАНЕ ОТ СЗ/ПРЕВАЛЯВАНИЯ(19-20.09.)»ПРОМЕНЛИВО/ПРЕВАЛЯВАНИЯ/БУРИ - 18/23-27.09.2019 (Бг)

Фактически данни за времето в страната и света, интересни явления, текущи уеб-камери, препратки към информация в Интернет и медиите, отнасяща се за времето в момента.

Модератори: Radoslav Petkov, Hristo Chipilski, angilari, Бял облак, ncuxap, ASENOV

mnn
Мнения: 10959
Регистриран: чет дек 16, 2010 12:02 am
Местоположение: София Подуене, ж.к. Изток, Видин (31 м.н.в)

Мнение от mnn » пет сеп 27, 2019 9:49 pm

Грешиш. Явно не си разбрал. Затова слагай тикчето и то ти показва цифрите за конкретните дати интерполирано. Разликата между 1-ви септември и 30-ти сега видях, че е 4℃. Повече от показателно е това. 16,6℃ е най-близо до средата на месеца. В края е с още с около 2℃ по-студено от средата. Така и така съм тръгнал, средните за септември варират така: 18-16-14℃ грубо с някоя десета от 1-во до 30-то число с интерполация, а ти искаш да ми кажеш, че ако средната на 1 септември е 16,6℃ и на 30-ти септември е толкова, аномалията е 0℃ за двете дати поотделно, защото така е за средата на месеца. Замисли се малко и виж, че няма логика /и съответно защо има смисъл от интерполацията..тази функция не разделя форума на лагери..само не се вкарвайте в такива филми/, а онзи да не ми пречи, когато се опитвам да вкарам малко разум, защото няма да излезе на глава с мен, когато смятам, че съм прав.
Последна промяна от mnn на пет сеп 27, 2019 9:57 pm, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
schnapps
Мнения: 2492
Регистриран: съб фев 06, 2010 7:43 pm
Местоположение: Стара Загора кв."Самара 1"-203м. н.в

Мнение от schnapps » пет сеп 27, 2019 9:53 pm

OK,ще следя месеца с интерес и на 01.10 ще говорим отново в друга тема !
При мен е 17,1
http://www.stringmeteo.com/stations/sta ... index.html

Станция Стара Загора ; кв.Самара 1 - 203 м. н.в

stratega
Мнения: 5492
Регистриран: пон окт 10, 2011 12:33 am
Местоположение: София, ж.к. Борово/ с. Логодаж, Благоевградско, 695 м.н.в.

Мнение от stratega » пет сеп 27, 2019 11:09 pm

mnn написа:
пет сеп 27, 2019 9:40 pm
Аз коментирам днешния/текущия ден. Нормата за днешния ден е 14,5℃ интерполирано, а за момента е 17℃ от станциите. Над 2℃ аномалия. Вярно ли не съзнавате, че се правят разбивки или се правите на ударени ? Дано да е второто.
Пак. И какво от това? Няма нищо некоректно даден ден да се сравнява на средномесечна база! Напълно валидно е, както е и валидно, когато някой пише за съответния ден на среднодневна база, или т.нар. интерполация.

Според теб защо таблицата за месеца съществува в този си вид? Защо Стринг я е направил в съответния формат, а не я е дал директно като интерполирани дни, а интерполацията е само допълнителна опция? Можеш ли да си отговориш на този въпрос? Според теб климатолозите дали не разглеждат дните от месеца точно по този начин, сравнени със средномесечната, а? Вероятно ползват и двата метода за различни цели. От което следва, че нищо не ти дава право да се месиш и да поправяш като грешка, когато даден ден бива разглеждан именно спрямо средомесечната, която в конкретния случай за днес към момента е вече +0,4℃.

Ако не си съгласен с това, тогава пиши на Стринг в съответната тема и го убеди, да пусне таблиците само в интерполиран вид :!:

mnn
Мнения: 10959
Регистриран: чет дек 16, 2010 12:02 am
Местоположение: София Подуене, ж.к. Изток, Видин (31 м.н.в)

Мнение от mnn » пет сеп 27, 2019 11:15 pm

Тази аномалия не е реална за днешния ден без интерполация. За какво се правите на ударени не ми е ясно точно за септември, който е толкова разнообразен в температурно отношение. Написано е защо се използва интерполацията и кога най-вече. И какво, като не се дава в такъв вид ? Аз си давам сметка коя дата сме и си има с нея изчисления колко трябва да е средната на тази дата конкретно. В този сучай средната за месеца не се гледа, защото е подвеждащо/заблуждаващо за този месец особено- ето 2 градуса е разликата за датата, както писах по-горе с тази функция.
Айде моля ви се. До 30 септември ще гледаме 16,6 ℃ и на 1 октомври ще гледаме 11℃, защото толкова е средната за откомври /реално за 1 октомври средната ще е около 14 градуса с интерполация, защото се доближава до края на септември и така продължава, както е и сега за септември с тази функция..не разбирам кое не е ясно/. Никаква логика да се гледа само това. Дори не е и подвеждащо, а нещо друго направо, лишено от смисъл, защото и октомври не пада много назад и има разлика между 1-во, 15-то и 30-то число. Аз ще гледам за съответните месеци и конкретните дати извън средата на месеца с интерполации, защото съм прочел нещата и ги намирам за напълно смислени, а другите за подвеждащи. Да, тази аномалия въз основа на горенаписаното от мен, посочена от вас я намирам за подвеждаща за конкретната дата. Поради тази причина реших да се намеся.

naftalinov
Мнения: 694
Регистриран: нед окт 21, 2012 7:11 pm
Местоположение: Варна, Чаталджа

Мнение от naftalinov » съб сеп 28, 2019 12:38 am

Аз едно не разбирам - как така толкова много хора вкарват субективен елемент в нещо, в което няма как да бъде вкаран такъв... :roll: :hmm: :grin1: Тук има чисто и просто математика плюс набор от правила, които могат да бъдат дефинирани, в зависимост от това как е най-правилно. Нека някой добави нещо, ако желае, но за мен логични са 2 правила:
1. Пресмятане на средно-аритметично от всички септемврийски дни от 1961-а до 1990-а година - полученият резултат да се нарече "месечна норма за септември по период 1961-1990";
2. Пресмятане на средно-аритметично от Т, отчетени на 28.09.1961, 28.09.1962 и т.н. ... 28.09.1990 - полученият резултат да се нарече "дневна норма за 28 септември по период 1961-1990".
Признавам, не съм чел и нямам представа какъв смисъл влагате в думата "интерполация" на езика на метеорологията, но чини ми се, че няма как да дава по-коректен резултат от точка 2 по-горе. Или греша :?: :hmm:
Пак повтарям, в област "метео-статистика", разновидност на Статистиката - дял от Математиката, не виждам защо се влагат разни "размисли и страсти", които нямат място там :?: (всичко зависи от дефинираните правила (например, предложените от мен по-горе), оттам-нататък са само сметки и сравняване кое и с колко е по-голямо от другото) Може би за да е по-весело... Ако е така, супер! :)
По темата - тук вятърът напълно стихна. Ясно е.

Потребителски аватар
Leberkez
Мнения: 1507
Регистриран: пет мар 20, 2015 7:27 pm
Местоположение: София, жк. Младост-1, надм. вис. 603 м; Габрово, кв. Палаузово, надм. вис. 419 м.

Мнение от Leberkez » съб сеп 28, 2019 1:54 am

Интерполацията, по моему, е един междинен ориентир, който е окей да се гледа на дневна база, докато сме още в конкретния месец и който става тотално нерелевантен, веднъж щом месецът се затвори и се тегли чертата, вече пост фактум, за да се сравни действителната средна Т спрямо средната по конкретната норма в сила (в случая все още 61-90) и да се заключи дали конкретният месец е излязъл студен или топъл - като аномалия - спрямо въпросната норма.

Аз мисля, че и на децата в детската градина е ясно, че за нашия пояс винаги ще има някакво отклонение от двете страни на средната месечна Т м/у първото и последно число от месеца, без значение дали става дума за "стабилните" по своя характер юли и януари или по-преходни такива като септември-октомври и март-април.

С други думи - средната Т по 61-90, ако е Х градуса и на 1.10 се установи, че настоящият септември е излязъл, като краен резултат Х+1С, да речем в Плевен, то това означава, че той в аналите автоматично отива като топъл спрямо нормата за Плевен и никой няма да се сеща да помни и да гледа какво е било дневното отклонение на 8-и, 15-и или 29-и септември. В цял свят тежест има средната месечна. Един от основните фактори за определяне и категоризация на климатичен пояс, сезонност и пр. важни неща. На никого не му дреме да смята 365 дни конкретно интерполиране и да го вкарва в уравнението, защото просто няма смисъл. Както казах - това си е бонус ориентир в реално време, сиреч докато трае месецът.
============================================================================================================
За сравнение, ще вметна (малко по-дълга скоба ще е ), понеже съм го виждал с очите си по The Weather Channel, а и знаем всички, че американците са далеч по-точни в статистическо отношение - там примерно, въз основа на многогодишни изчисления и интерполации най-вероятно, National Hurricane Center са изчислили следното:

Активен hurricane season официално се води 01.06-30.11! ЗА ВСИЧКИ!! Без значение дали си в Маями или Виржиния. Точка по въпроса. Шанс да те нацепи нещо съществува. Оттук вече, въз основа на това коя буря през многогодишното наблюдаване и следене, къде се е развила/зародила, къде е направила landfall и най-вече на коя дата, те изчизляват, че за периода 1.06-30.11, СТАТИСТИЧЕСКИ, най-голяма вероятност за силнен ураган да връхлети крайбрежието съществува някъде през средата на септември. Конкретни дати наистина не помня и ме мързи да гледам сега, но грубо беше някъде 10.09, като ДЕНЯТ с най-голяма вероятност за това ураган да удари....някъде.

Сега, ясно, че това е просто финално, средно обобщения на компексно изчисление, но идеята е, че за нормалните хора в тези региони те са наясно с две важни за тях неща, от които потенциално може да зависи техният живот, а именно:

1) кога трае активният сезон като дати
2) кога точно да им е максимално вдигнат гарда

Много ясно, че никой не пали свещи точно вечерта на 9-и септември, но всеки знае, че целият период август-септември може и най-често е доста активен и най-малкото, което е - хората редовно гледат и следят времето и са осторожни.

Разбира се, че всички помним мега-бурята "Санди" от преди няколко години, която стигна чак до Ню Йорк и мисля за първи път в историята на нюйорксото метро, което е 24/7 апропо (мисля, че беше сред три-четири града в света с денонощно метро), преустанови услугата, защото маса станции бяха наводнени/разрушени, а същевременно хвърли 20 санта сняг на задната си страна покрай ниските планини на щата Западна Виржиния и датата, ако помня правилно беше някъде 27-29 октомври, но въпреки всичко това (статистически) спада към изключенията, при все че е реална (за горките хора очевидно) опасност. Хубаво, че с всичките ни кусури като страна, на всички други нива, поне откъм климат рядко имаме подобни изживявания, че спокойно можем да седим да си интерполираме дневната аномалийка в иначе най-скучния месец в календара.

Заключена

Върни се в “Фактически данни за времето”