НОВИНИ ОКОЛО ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ

Доста полулярна тема напоследък, мисля, че няма нужда от допълнителни пояснения...

Модератори: Killerbeast, Бял облак


Потребителски аватар
geoge
Мнения: 585
Регистриран: съб фев 24, 2018 10:00 am
Местоположение: Варна

Мнение от geoge » чет фев 20, 2020 11:35 pm

Предсказание от 2016 г. - глобалното затопляне е измама, чака ни ледена епоха от 2020 г.
Твърде малоумно заглавие, още повече, видиш ли, рязко от тази година очаквайте наводнения, студове, измирания на реколти и по 2 m преспи във Варна, например, където не видяхме сняг тази "зима" :rofl2:
Синджира си иде, козъта ги нема

Windy
Мнения: 8695
Регистриран: вт сеп 22, 2009 1:26 am
Местоположение: София Челопечене/София Център

Мнение от Windy » чет фев 27, 2020 3:03 pm

Още една новина допринасяща за моята отдавнашна теза, че CO2 не е вече фаталнията за ГЗ газ, а метанът.

https://www.theguardian.com/environment ... are_btn_tw

Само 9 години се запазва метанът в Атмосферата. Което означава че само 9 години след овладяването на неговите емисии ще имаме чувствително нормализиране на климата.

Нека видим какви мерки ще бъдат предприети за метана!
"Често нещата са по-прости отколкото си мислим че са и по-сложни отколкото сме способни да ги разберем.

stratega
Мнения: 5488
Регистриран: пон окт 10, 2011 12:33 am
Местоположение: София, ж.к. Борово/ с. Логодаж, Благоевградско, 695 м.н.в.

Мнение от stratega » ср мар 18, 2020 2:37 pm

Заради карантината, под която са поставени много държави, въздухът е по-чист, нивата на финни прахови частици и вредни емисии в атмосферата са по-ниски, както и тези на парниковите газове.

Потребителски аватар
lancelot
Мнения: 6295
Регистриран: пет фев 08, 2013 12:10 pm
Местоположение: София, Паметника Левски, 565 м.н.в.

Мнение от lancelot » ср мар 18, 2020 3:36 pm

Нормално, сигурно стотици хиляди самолетни полети на ден по-малко из цял свят, както и автомобилния трафик и още много съпътстващи неща :flourish:
Уинди : ЧУВСТВАМ ЖИВОТА В ОБСТАНОВКАТА!!!!

Потребителски аватар
elenaRudolf
Мнения: 4202
Регистриран: пет фев 08, 2013 9:35 pm
Местоположение: София; Созопол

Мнение от elenaRudolf » ср мар 18, 2020 3:58 pm

100-ци хиляди/ден е малко многичко, ама пък де да знам, да не би да съм ги броил... Със сигурност са много по-малко сега. Но казваха, че процесите по ГЗ са необратими.
"Миналото е минало, а в бъдещето духат бъдещите ветрове..." /японска поговорка/

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 49879
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » ср мар 18, 2020 4:35 pm

Ами необратими са, в доста голяма степен, ти да не мислиш, че сега, като за няколко седмици не летят самолети и всичко работи на забавени обороти, изведнъж нивото на CO2 в атмосферата (глобално :!: ) ще намалее с 10-15%? :-? :dontknow: Виж, ако допуснем, че дългосрочно емисиите се съкратят примерно с поне 55-60% спрямо типичните настоящи, може да започне някакво трайно, леко мърдане надолу, но иначе... :dontknow:


Windy написа:
чет фев 27, 2020 3:03 pm
Още една новина допринасяща за моята отдавнашна теза, че CO2 не е вече фаталнията за ГЗ газ, а метанът.

https://www.theguardian.com/environment ... are_btn_tw

Само 9 години се запазва метанът в Атмосферата. Което означава че само 9 години след овладяването на неговите емисии ще имаме чувствително нормализиране на климата.

Нека видим какви мерки ще бъдат предприети за метана!
Нека да видим как кравите ще бъдат накарани да п*рдят и се уригват по-малко :grin1: , как оризищата ще се накарат да не изпускат огромни количества метан и как затоплящата се почва и океански шелфове (заради самото глобално затопляне ;) ) ще се накарат да изпуска по-малко метан - много ми е интересно да наблюдавам това ;) . Не че няма опити и (основно) чесане на пръсти и езици в тази посока, ама... :dontknow: А иначе, че може да се вземат сравнително бързи мерки срещу "аварийните" изпускания (ставащи по време на или заради добива на нефт и газ) - може, ама даже и този вид мерки не са особено тривиални, а какво остава за мерките срещу останалите, основни източници на метан :dontknow: ...

gugun4u
Мнения: 986
Регистриран: ср апр 30, 2014 1:18 pm
Местоположение: Sofia, Suha Reka / Haskovo

Мнение от gugun4u » чет мар 26, 2020 1:15 pm

Като гледам сте го коментирали, но преди седмица обстаноквата не беше толкова драматична. По всичко личи, че след като Китай не бълваха почти нищо 2 месеца, западния свят няма да бълва почти нищо поне 3, може и повече. Като прибавим, че ефектите от намаляване на пътуване. доставки и намалено производство ще се усещат минимум година напред, дали все пак това няма да се отрази ако ще и минимално, но забележимо по графиките за C02 в световен план, тренд на затопляне и т.н.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 49879
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » чет мар 26, 2020 4:09 pm

Трендът на затопляне (тъй като то в доста голяма степен е инерционен/догонващ процес) зависи основно от текущата концентрация на парниковите газове и почти не зависи от промените (с не повече от 1-2% в рамките на 1 година) на концентрацията им. А текущата концентрация няма да се промени съществено, както вече писах по-горе. Освен това върху тренда на глобалното затопляне се наслагват всякакви други късопериодични/случайни квазиклиматични колебания и го "замазват" силно. Така че силно се съмнявам, че това би могло да се усети, ако кризата не продължи повече от няколко години, разбира се :laughm: . За всеки случай ще се усети с поне един порядък по-слабо от захлажданията след мощно вулканично изригване, примерно :laughm: . Ако нещо ще може да се усети доста по-явно и почти безспорно, това е промяната на градския микроклимат (включително като температурно изражене - градския остров на топлина, но най-вече като чистота на въздуха - това вече го знаем :grin1: ) в огромен процент от градовете в света, основно в по-големите от тях, разбира се. Тук обаче усещането ще бъде основно по време на по-строгите карантини, тоест ще е доста краткотрайно и по-глобално погледнато - реално пак слабо (заради краткотрайността :) ) :dontknow: ...

Отговори

Върни се в “Глобалното затопляне - митове и реалности”