Засушаванията

Климатът - многогодишен режим на времето и тенденции в неговото изменение в миналото, настоящето и бъдещето. Климатична и метеорологична информация (архиви) за минали години и нейното обсъждане. Наблюдения върху режима на климатичните елементи. Обобщение на времето по месеци, сезони, години.

Модератори: Radoslav Petkov, mmirro, Бял облак

lubo20

Мнение от lubo20 » съб сеп 23, 2017 1:06 pm

Leberkez написа:Мисля, че леко се спекулира с тази т.нар суша, по-специално относно нейния, едва ли не, пагубен ефект. Първо, както вече някой по-назад или в другата тема уточни, на горите нищо им няма, ако ще и 2 години да не вали. Второ, относно земеделието - ами пичове, само аз ли мисля, че държава от ЕС (колкото и да е зле България) би следвало да не зависи на 100% от климата и конкретно количество валежи, а да има (поне в някаква степен) иригация и въобще човешка намеса относно напояването на обработваемите площи? Окей, съгласен съм, че е винаги по-добре да си вали колкото трябва и в правилните за това периоди, но не може да се разчита на това всяка година, защото нещата са непредсказуеми и често търпят резки промени. Едрите собственици на земя съм убеден, че са си решили в някаква степен този проблем. Ако не е така, моля да бъда поправен, понеже от доста години не се интересувам специално от земеделие.


Не на последно място, старите хора имат един лаф, че "не сушата прави глада, а кишата", разбирайте - да е прекомерно сухо е винаги по-малкото зло, отколкото да е прекомерно мокро. :flourish:
Напоителни системи бяха разграбени и тръбите извадени от почвата. На много малко места има такива и цената е много висока на напояването. Така че за съжаление едно от хубавите неща което са построили по комунизма се унищожи и сега разчитаме на дъжд. Да вярно технологиите напреднаха и има сухоустойчиви растения, но цяло лято да паднат 30 литра дъжд при тези температури няма какво да оцелее.

Потребителски аватар
nikolai kamburov
Мнения: 9239
Регистриран: вт апр 29, 2014 9:54 pm
Местоположение: Русе, жк. Здравец-север / Варна, кв. Левски

Мнение от nikolai kamburov » съб сеп 23, 2017 1:44 pm

В Гърция например поливат с големи помпи, а навсякъде има системи под земята. Но там наистина не вали достатъчно и се налага. В България не е чак толкова зле положението...
"Вкаменелостите са буквите, с които Земята е писала своята история"
Ж.Кювие

Потребителски аватар
snow wall
Мнения: 1897
Регистриран: пон авг 31, 2015 1:18 pm
Местоположение: София Овча купел 2

Мнение от snow wall » съб сеп 23, 2017 2:43 pm

Това, като че ли не е приоритет на българските правителства, всяка година слушаме за протести и недостиг на средства в Напоителни системи. Язовир Огоста,който е замислен за напояване се ползва за осигуряване на вода за двете ВЕЦ под него. Населението намалява, няма хора по селата заплатите в земеделието, с изключение на зърнопроизводството, са жалки т.е. трябват субсидии. За пенсии ли, за образование ли или за земеделие. Пък и градовете имат нужда от свежа работна ръка, все пак те генерират БВП.
Това не е много на тема метеорология, та ще добавя наблюденията на колега, земеделец след работно време, от Петърч. Според него нивото на подпочвените води в селото с всяка година намаляват ( може би поради прекалена експлоатация, пак свързано с жегите)и се налага закупуване на по-мощни помпи за да могат да вадят вода.

dodo
Мнения: 3575
Регистриран: ср юли 20, 2016 7:35 pm
Местоположение: Moнтана - център на Северозапада, ж.к. Пъстрина, Югоизток

Мнение от dodo » чет окт 04, 2018 12:04 pm

Рекордна суша в Австралия, задава се и у нас > https://vremeto.dir.bg/novini/rekordna- ... se-i-u-nas
Задълбочаваща се суша се наблюдава и в западните части на нашата страна, където за последните два месеца в някои райони са паднали под 20 на сто от обичайните за периода валежи.
Значително под обичайните са валежите от началото на август в много райони като Видин, Лом, части от Монтанско и Плевенско, Софийско, Сандански.
''Винаги ще има някой по-млад, по-умен и по-красив от теб, но никой няма да бъде точно като теб!''

dodo
Мнения: 3575
Регистриран: ср юли 20, 2016 7:35 pm
Местоположение: Moнтана - център на Северозапада, ж.к. Пъстрина, Югоизток

Мнение от dodo » нед ное 04, 2018 3:35 pm

ЕКСТРЕМАЛНО ЗАСУШАВАНЕ: Под въпрос ли е реколтата у нас? > https://nova.bg/news/view/2018/11/04/230986/

Най-засегнати са районите на Сандански и Видин

Репортажът пък е от Монтанско :)
''Винаги ще има някой по-млад, по-умен и по-красив от теб, но никой няма да бъде точно като теб!''

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 48370
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » чет ное 07, 2019 11:35 pm

Гордостта на Африка пресъхва
07.11.2019 14:30
Уникалният водопад Виктория се е смалил неузнаваемо

Потребителски аватар
nikolai kamburov
Мнения: 9239
Регистриран: вт апр 29, 2014 9:54 pm
Местоположение: Русе, жк. Здравец-север / Варна, кв. Левски

Мнение от nikolai kamburov » пет ное 08, 2019 11:38 pm

От другата седмица почват яките бури. Няма страшно...
"Вкаменелостите са буквите, с които Земята е писала своята история"
Ж.Кювие

Отговори

Върни се в “Климат”