ФУТУРОЛОГИЯ

Форум за относително безспорни текущи изобретения, научни открития, постижения, събития.
Потребителски аватар
snow wall
Мнения: 2214
Регистриран: пон авг 31, 2015 1:18 pm
Местоположение: София Овча купел 2

Мнение от snow wall » ср ное 08, 2017 7:45 pm

Е като е удрял с юмрук по масата и е казвал какво да се строи, какво стана. Италия стана за смях през ВСВ а накрая го застреляха като куче. Хитлер като се е смятал за велик водач и той ,,спечели войната,, срина страната си до основи и унищожи няколко поколения.
Проучи какво се случва с индустриалното производство в САЩ по време на ВСВ, каква част от изобретенията които ползваме днес са се появили именно по време на двете световни войни. От тривиални неща като инстантното кафе та чак до ядрената бомба(нея за щастие не я иползваме). Печалбата е просто начин да мотивираш хората да направят нещо, другият вариант е със страх и насилие.
Сигурно Великобритания се е разпаднала и Чърчил не е могъл да удържи британците? Напротив били са по сплотени и обединени от всякога.
Съвременната демокрация, вероятно не е най-доброто нещо, но подлежи на системен ъпгрейт. Когато всичко зависи от един човек системата не е гъвкава и е изложена на риск от сривове.
А сега и по темата това с огледалата и заводите за абсорбиране на CO2 не е много смислено защото е в пъти по скъпо от декарбонизацията на икономиката.

:offtopic: :offtopic:

stratega
Мнения: 5650
Регистриран: пон окт 10, 2011 12:33 am
Местоположение: София, ж.к. Борово/с. Логодаж, 15 км. западно от Благоевград, 695 м.н.в.

Мнение от stratega » ср ное 08, 2017 8:00 pm

Спокойно, това с непоносимо горещата Земя няма да стане. Планетата си има механизми, по които да регулира температурата дори и при такива ударни и изкуствени(предизвикани от човека) затопляния. Едно от нещата, за които се сещам са активните вулкани на Исландия. Десетките метри ледена шапка над тях в момента имат огромен натиск върху земната кора и пречат за по-сериозни изригвания. Когато се ускори топенето и тежестта намалее ще има сериозни изригвания, така че до 100-200 години ще си имаме мини ядрена зима. Ако подобни вулкани има и на други места, покрити под ледена шапка, сещате се какво ще стане.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 50896
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пет мар 16, 2018 3:03 pm

Милиардер плаща 10 000 $, за да бъде убит и да се запази съзнанието му завинаги (видео)

Предприемачът Сам Алтман е един от 25-те, които са в списъка на чакащите в Nectome, стартъп компания, която твърди, че може да запази мозъка на клиента си, докато стане възможно да се качи в компютър съдържанието му и да се съхрани завинаги, съобщи DailyMail.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 50896
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » чет апр 12, 2018 2:59 pm

30 г. след 1984, всички сме наблюдавани по начини, които не бихме могли да си представим
ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 28 февруари 2017 в 12:11
Представяме ви новия брой 95 – февруари 2017 на "Българска наука" с преводната статия на Йоанна Николова от "Psychology Today".

Aha
Мнения: 84
Регистриран: чет яну 14, 2010 10:27 am
Местоположение: Варна

Мнение от Aha » чет апр 12, 2018 3:06 pm

Stringmeteo написа:30 г. след 1984, всички сме наблюдавани по начини, които не бихме могли да си представим
ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 28 февруари 2017 в 12:11
Представяме ви новия брой 95 – февруари 2017 на "Българска наука" с преводната статия на Йоанна Николова от "Psychology Today.
Изкуственият интелект е ключова технология за настъпващата глобална тирания

http://www.otizvora.com/2018/04/9752

Windy
Мнения: 8843
Регистриран: вт сеп 22, 2009 1:26 am
Местоположение: София Челопечене/София Център

Мнение от Windy » чет апр 12, 2018 6:04 pm

Абсолютно, но хората ще трябва да опитат "сладостта" на абсолютната тирания, за да разберат защо е ценно личносто пространство. Както и че проявата на взаимно разбилателство и състрадание е най-надеждната защита против насилствените пориви, както на индивидуално, така и на обществено равнище.
"Често нещата са по-прости отколкото си мислим че са и по-сложни отколкото сме способни да ги разберем.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 50896
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » ср май 09, 2018 11:41 pm

Гребър: Защо капитализмът създава безсмислени работни места
20 юни 2017, 14:09
Технологията бе използвана, ако не за друго, то за да ни накара да работим дори още повече
През 1930 г. Джон Мейнард Кейнс прогнозира, че до края на века технологиите ще са толкова напреднали, че страни като Великобритания и САЩ ще са постигнали 15-часова работна седмица.

Налице са всички основания да смятаме, че Кейнс е бил прав - от технологична гледна точка сме напълно способни на това (б.р. - виж във видеото в кои професии машините заменят хората). Предсказанието на британския икономист обаче не се сбъдва, посочва Дейвид Гребър, професор по антропология в „Лондонско училище за икономика” (London School of Economics), цитиран от Evonomics.

Вместо това технологията бе използвана, ако не за друго, то за да ни накара да работим дори още повече.

А това се постигна чрез създаването на нови и нови работни места, които по същество са напълно безсмислени. Много хора по света прекарват времето си изпълнявайки задачи, които те тайно смятат за абсурдни и нелепи. Моралното и духовно увреждане, причинено от тази ситуация е дълбоко. То се отбелязва върху колективното ни съзнание, но въпреки това никой не говори за този проблем.
...

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 50896
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » нед май 13, 2018 2:31 pm

Това по-горе има тясна връзка и с един разговор от преди 2-3 седмици тук по друг повод ;) :
https://www.stringmeteo.com/forum/viewt ... 763#588763

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 50896
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » чет авг 16, 2018 2:20 pm

Малко замисляща футурология ;) ...

Копи/пейст: Защо фашизмът е толкова привлекателен и как развитието на технологиите му помогна

В дълбок разговор за технологията и властта, авторът и историкът Ювал Ноа Харари обяснява важната разлика между фашизма и национализма – и това, което консолидирането на нашите данни означава за бъдещето на демокрацията. Презентирайки чрез холограма на живо от Тел Авив, Харари предупреждава, че най-голямата опасност, пред която сега е изправена либералната демокрация, е, че революцията в информационните технологии ще направи диктатурите по-ефективни и способни да контролират. „Враговете на либералната демокрация прогонват нашите страх, омраза и суетност, а след това използват тези чувства, за да поляризират и унищожават“, казва Харари. „Отговорността на всички нас е да опознаем нашите слабости и да се уверим, че те не стават оръжия“.
...
Друга технологична опасност, която грози бъдещето на демокрацията, е сливането на информационните технологии с биотехнологиите, което може да доведе до създаването на алгоритми, които ме познават по-добре от мен самия. И веднъж щом имате такива алгоритми, една външна система като държавата, не само ще предсказва моите решения, тя също ще може да манипулира моите чувства, моите емоции.

Един диктатор може да не е способен да ми даде добро здравеопазване, но ще може да ме накара да го обичам и да ме накара да мразя опозицията. Демокрацията трудно ще оцелее при такова развитие, защото, в края на краищата, демокрацията не е основана на човешката рационалност; тя е основана на човешките чувства. По време на изборите и референдумите вас не ви питат: „Какво мислите?“, а всъщност ви питат: „Как се чувствате?“ И ако някой може да манипулира вашите чувства ефективно, демокрацията ще стане емоционален театър с кукли на конци.

Какво можем да направим, за да предотвратим завръщането на фашизма и въздигането на новите диктатури? Въпрос номер едно, който стои пред нас е: Кой контролира данните? Ако сте инженер, тогава намерете начин да предотвратите това твърде много данни да бъдат поверени в твърде малко ръце. И намерете начин да сте сигурни, че разпределението на данни е поне толкова ефективно, колкото централизираната обработка на данни. Това ще бъде най-добрата защита за демокрацията. А за останалите от нас, които не сме инженери, въпрос номер едно пред нас е: как да не позволим да бъдем манипулирани от тези, които контролират данните.

Враговете на либералната демокрация имат метод. Те хакват нашите чувства. Не нашите имейли, или банковите ни сметки – те хакват нашите страх и омраза, или суета, и след това използват тези чувства да поляризират и унищожат демокрацията отвътре. Това е всъщност метод, който Силициевата долина първоначално въведе, за да продава продуктите си. Но сега враговете на демокрацията използват същия този метод да ни продават страх, омраза и суета. Те не могат да създават тези чувства от нищото. Те използват знанието за вече съществуващите наши слабости. И ги използват срещу нас. Следователно е отговорност на всеки от нас да опознае слабостите си и да подсигури, че те не са използвани срещу него като оръжие в ръцете на враговете на демокрацията.

Опознаването на собствените слабости също ще ни помогне да прескочим капана на фашисткия образ в огледалото. Както обясних по-рано, фашизмът използва нашата суета. Тя ни кара да се видим като много по-красиви отколкото сме всъщност. В това е съблазняването. Но ако наистина се познавате, няма да се подведете на този вид ухажване. Ако някой сложи огледало пред лицето ви, което скрива всичките грозни черти и ви показва, че изглеждате много по-красиви и по-важни отколкото сте всъщност, просто счупете това огледало.
...

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 50896
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » нед ное 11, 2018 4:13 am

Готов е първият порно филм с участието на секс робот
4 септември 2018, 21:07
Порно звездите София Кърли и Дориан Дел Исла дадоха висока оценка на кинотворбата

Windy
Мнения: 8843
Регистриран: вт сеп 22, 2009 1:26 am
Местоположение: София Челопечене/София Център

Мнение от Windy » пет ное 30, 2018 1:38 am

https://www.youtube.com/watch?v=yrb7bjv3bcY


Проверих го на много места, ИСТИНА Е !!! :shock: :shock: :shock:
"Често нещата са по-прости отколкото си мислим че са и по-сложни отколкото сме способни да ги разберем.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 50896
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » чет дек 27, 2018 10:23 pm

Ще можем да "прожектираме" мислите си

Футоролози твърдят, че това ще е възможно до 10 години

:scratch:

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 50896
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » чет фев 28, 2019 11:36 am

Преди 35 години Айзък Азимов предсказа света през 2019 г.
ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 29 декември 2018 в 00:00
Как ще изглежда светът на следващото поколение? През 1949 г. Джордж Оруел публикува своята визия за 1984 г., 35 години по-късно. Точно в навечерието на 84-та година от миналия век изданието Тhe Star се обръща към Айзък Азимов да направи прогноза, също като Оруел, за след още 35 години.

Представяме ви прогнозата, първоначално публикувана на 31 декември 1983 г., за света през 2019 година, годината, която сега ни предстои, според великият фантаст и футурист

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 50896
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » ср мар 20, 2019 5:17 pm

77 години по-късно трите правила на роботиката на Азимов имат нужда от ревизия

Когато Айзък Азимов формулира своите Три закона на роботиката в разказа "Runaround", публикуван на 18 март 1942 г., той е мислел за андроиди.

Представял си е свят, в който тези човекоподобни роботи ще действат като слуги и ще се нуждаят от правила, за да се предотврати причиняването на вреда на хората.

77 години след излизането на разказа с етичните насоки, светът вече е постигнал значителен технологичен напредък. Вече имаме напълно различна концепция за това как трябва да изглеждат роботите и по какъв начин да си общуваме с тях, коментира Марк Робърт Андерсън (Mark Robert Anderson), професор по компютърни и информационни системи в Университета в Edge Hill, в публикация за изданието Conversation.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 50896
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » ср ное 06, 2019 3:47 pm

Създадоха 3D принтирана кожа, която формира и кръвоносни съдове

Учени от Политехническия институт Ренслиър в щата Ню Йорк съобщават, че са 3D принтирали кожа, която е жива и има кръвоносни съдове.

Какво означава "жива"? :hmm:

Отговори

Върни се в “Наука, иновации, ИТ. Земетресения, вулкани”