ОПИСАНИЯ НА ИНТЕРЕСНИ МЕТЕО-СЪБИТИЯ, НАБЛЮДАВАНИ ЛИЧНО

Кой, къде, как и защо прави любителски метеорологични наблюдения, споделяне на данни и описания на интересни явления (вкл. снимки), проблеми при любителски измервания и др...

Модератори: Radoslav Petkov, Hristo Chipilski, Бял облак

Betoven
Мнения: 749
Регистриран: съб мар 03, 2012 1:56 pm
Местоположение: София кв. Изток 585м (гр. Любимец 74м)

Мнение от Betoven » съб яну 05, 2019 7:42 pm

Днес ходих на ски на Мальовица. По пътя снежната покривка беше силно зависима от надморската височина. В началото на самоковското поле имаше на око 3-4см. в Самоков имаше 10 - 15см. В Говедарци вече имаше много сняг около 40см. На пистите до Мальовица имаше около и над 50 см нов сняг. На едно място успях да изкопая до земя у да измеря над 90см . Разбира се не навсякъде беше обработена пистата и на места можеше да се карат ски в сняг до коляно - много лек и въздушен... Ето и малко снимки:

https://photos.app.goo.gl/WKBRfA64UCXCyABs8

stratega
Мнения: 5642
Регистриран: пон окт 10, 2011 12:33 am
Местоположение: София, ж.к. Борово/с. Логодаж, 15 км. западно от Благоевград, 695 м.н.в.

Мнение от stratega » нед яну 06, 2019 10:39 pm

Betoven написа:Днес ходих на ски на Мальовица. По пътя снежната покривка беше силно зависима от надморската височина. В началото на самоковското поле имаше на око 3-4см. в Самоков имаше 10 - 15см. В Говедарци вече имаше много сняг около 40см. На пистите до Мальовица имаше около и над 50 см нов сняг. На едно място успях да изкопая до земя у да измеря над 90см . Разбира се не навсякъде беше обработена пистата и на места можеше да се карат ски в сняг до коляно - много лек и въздушен... Ето и малко снимки:

https://photos.app.goo.gl/WKBRfA64UCXCyABs8
Това е много красиво :thumbup: , сега го виждам.

dodo
Мнения: 3688
Регистриран: ср юли 20, 2016 7:35 pm
Местоположение: Moнтана - център на Северозапада, ж.к. Пъстрина, Югоизток

Мнение от dodo » пон ное 04, 2019 6:21 pm

Преместено от админа мнение от текущата фактическа тема!


Здравейте! Днес станах свидетел на най-яката инверсно-фьонна обстановка. Може и да е имало някога такава, но аз не помня подобна, не и като граница на топлото и студеното да се явява не околията, а самият град :D
Та, след полунощ (някъде между 01:00 и 02:00 ч.) в Южна Монтана удря фьон с пулсации до 18-20 м/с. Сешоарът е в сила там и при следващото измерване в 04:45 ч и отново е топло с 18-19 градуса. В Северна Монтана (при Мегатрон с приложение meteobot) е инверсно и студено със 7-8 градуса през цялото това време (периодът от който в Ю част е пробил южняка). Около 06:00 ч. мъгла постепенно се простира от север на юг по цялата долина, обхваща и НИМХ. Намалението на видимостта идва с до умерен вятър от С. До следващото мерене в 07:45 ч. е страхотна битка между двете въздушни маси, които по светло наблюдавах с голям интерес - мъглата ту се разсейваше, ту се сгъстяваше, от време на време по Ю хоризонт доста изтъняваше и се виждаха лещовидните разкъсани и отдолу под тях как с поривче от С бързо минава мъглата и замъглява отново и отново (на север мъглата беше яко гъста през цялото време). Та, този превес на студената ВМ за синопа в 8 ч температурата от +19 предния срок е вече на едва +8 :grin1:. След час все пак индикациите за ново царство на топлото са на лице – мъглата се отдръпва и се стели около яз. стена и над водоема + надолу към Дун равнина. И вече към 09:00 ч. за нула време нов фьон измита студа :shock: :lol:
Следват няколко часа на предимно облачно, но топло време. Отново брули на пориви, не по-силни от нощните. Слънцето се показва няколко пъти плахо, а към 15:00 ч. пръска няколко капки даже.
Иии...отиваме към 16:20 ч, когато, след временно затишие, духва...от север :laughm: и много бързо срива градусите от 22 на 15 :roll: :shock:

Толкова интересен ден отдавна не е имало и като метео фен се изкефих. Пак казвам: може да е имало в Монтана някога идентично, но аз лично не помня такова. Границата е била все под и над мен. Обикновено тука е инверсно и не пробива при някои обстановки, а се затопля примерно чак после ако духне западен вятър. При други варианти е мъгла и по някое време все пак пробие и насам... Но така да се сменят ветрове и сезони за толкова кратко време... със сигурност рядка обстановка :) абсолютна лудница :grin1:
Не съжалявам, че вятърът ме събуди още преди 03:00 ч., защото иначе щеше да стана сутринта, да видя мъгла, после да духне топлото и изобщо нямаше да разбера че преди това било топлик и сешоарно, а начинът на протичане на целия процес бе много цветен :D
Извинявам се за романа, нямаше как по-резюмирано да напиша :?
''Винаги ще има някой по-млад, по-умен и по-красив от теб, но никой няма да бъде точно като теб!''

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 50816
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пон яну 20, 2020 12:15 pm

bismarck написа:
пон яну 20, 2020 11:12 am
Тая заран се прибрах през Петрохан...снегът е видимо по-малко, отколкото, когато описвах преди седмица.
Фактически СП има над 1100-1300 метра от юг и малко по-ниско, от север.
Особено симпатични бяха слоевете в събота, преди още студът да се качи и на височина. В Софийско тръгнах от около нула-минус 1, с изкачването докъм Гинци, 1200-1250 се понижи до мионус 3-4. После РЯЗКО скочи до около 4-5 на превала, но от север се виждаше как СИ тяга нагнетява приземния вносен студ до доста голяма височина - около 1300 метра.
Доближавайки инверсионните облаци, Т падна с 8 градуса за около стотина метра и след къса изотермия на около минус 4-5, започна пак да се повишава, вече до около нулата на най-ниското под облаците.
Много яко !; )

Иначе в събота меше няколко десети под, а вчера - няколко десети над нулата, до градус и половина по обед в пункта.
Усещане за меко време.
Сутринта към 5 вече се усещаше слабият западен полъх.
Сега е 2.5 при положителен минимум от 3 десети точно по изгрев.
:thumbup:
Това има връзка и с едни други обсъждания (основно мои рязяснения :grin1: ) преди някоко дни във връзка с инверсията над и мъглите в София. ;)
Stringmeteo написа:
чет яну 16, 2020 8:03 pm
Victus написа:
чет яну 16, 2020 7:15 pm
...
Владайският проход остава замъглен, но вече се вижда и Горна Баня към 16 часа. В горния ляв ъгъл над инверсията е вилна зона Люлин:
Изображение
Просто в опит да вкарам малко терминологична точност на изказа :) , днес към 14ч., според сондажа на НИМХ в ЮИ София, инверсията се намира в слоя между 868 и 1108м :!: :
http://weather.uwyo.edu/cgi-bin/soundin ... STNM=15614
http://weather.uwyo.edu/cgi-bin/soundin ... STNM=15614

Под този слой, където е мъглата, всъщност няма инверсия :nono: , защото температурата се понижава с издигане във височина по влажноадиабатния градиент, даже като гледам и малко по-бързо. ;)
Stringmeteo написа:
чет яну 16, 2020 9:23 pm
Anselmo написа:
чет яну 16, 2020 9:01 pm
Stringmeteo написа:
чет яну 16, 2020 8:03 pm
Под този слой, където е мъглата, всъщност няма инверсия
Искаш да кажеш над...... :hmm:
Оффф, не под, във мъглата също обикновено няма инверсия. Обикновено, да не кажа винаги :) , инверсионният слой започва точно над слоя мъгла (или ниска слоеста облачност). :!: Вътре в него (инверсионния слой) по правило няма облаци или мъгли ;) ...

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20239
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » пон яну 20, 2020 12:48 pm

Точно така! :thumbup:

Винаги съм завиждал на способността и търпението ти да обясняваш метеоявленията. Определено в твое лице науката е изгубила един добър преподавател (да ми изсъхнат...най-ценното, ако влагам ирония!).

Същото обяснявах, но с повече досада (щото когато за мен нещата са очевидни и видими, много се дразня, когато някой не разбира и не разбира и НЕ разбира!! ;):
"Сега ще стане около минус 5 (като бяхме горе на превала на почти 5) и после към село постепенно ще се "стопля с нмв"
"Ама защо, нали е инверсия?
-Не е точно инверсия -може да е била по-дебеличка инверсия в Казахстан или Южна Русия, но докато я дотъркаля баричната сила дотук в ниското, се е поомесила и разслоила донякъде нормално и се "прави" на нормална -в ниското е най-топло, с височината застудява, макар не с 1 на сто, а с 6 десети на сто или поне по-близо до 6 десети, отколкото до 1". :laughm: И така - до по-топлия похлупак. Но се радвайте на топлото сега, щото в неделя горната граница на студа вече ще е достигнала 1400 метра (да, беше минус 8 тая сутрин там, с 12 градуса по-студено).

Но не споря, че твоите обяснения са по-компактни и точни. Абе, ако не се беше увлякъл по сектата на Размазан, щеше да си перфектен! :grin1: :offtopic:

ППС
Между другото, точно тоя процес беше показан предните дни от моделите с появата на "студа' на 850 хПа почти "от нищото" в региона.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 50816
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пон яну 20, 2020 3:06 pm

Ооо, не, аз тук почти нищо не съм обяснявал всъщност, когато започна да обяснявам, става страшно (в смисъл... и дълго :laughm: ). Просто вметнах някои ключови неща (без даже и да ги придружавам с минимума от почти задължителни обяснения, според мен), на които по-начетените и само на крачка от осъзнаването на същността на някои... (отделни) бели петна за тях в материята биха могли лесно да се опрат и... току-виж извикали "Еврикааа..." :laughm: . Да го кажем мързел... досада или... просто липса на вдъхновение (за по-благозвучно :laughm: ) от моя страна, но напоследък по-трудно ми идва ищах за подробно обясняване на същността на нещата, които аз съм разбрал (достатъчно добре за обясняване и на другите :) ). Може и да е защото не виждам чак толкова големи положителни следствия, колкото бих искал, от подобни по-подробни обяснения (възможно следствие и от това, че не обяснявам достатъчно ясно, даже и когато съм "вдъхновен" :) )... :dontknow:

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20239
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » вт яну 21, 2020 9:54 am

Уверявам те, че обясняваш достатъчно ясно :)

А за тия, дето им се ще да разбират, нека сами (когато схванеш нещо сам, обикновено си остава "схванато" :grin1: , нежели да ти налеят обяснението с фуния) да помислят, защо едва последната седмица-десетина дни и изгревът тръгна да удължава деня(да подранява), когато залезът го прави (закъснява) почти месец и половина вече.
(тагс: ахелий, перихелий, орбита, въртене, слънцестоене, скорост) :grin1:
И в нета има достатъчно материали (някои - удивително некадърно обяснеии!), ама най-добре става с един домат/ябълка (Слънцето), един глобус и т.н. :laughm: Щото съм убеден, че поне 3/4 не са наясно, дори да го признаят само пред себе си : )
(Изключенията да не се обиждат! )

aliveordead
Мнения: 851
Регистриран: нед ное 30, 2008 7:19 pm
Местоположение: Кв.Картала Велико Търново

Мнение от aliveordead » пон фев 10, 2020 6:09 pm

Определено най-вълнуващото и екстремно нещо което съм наблюдавал беше смерча в Славяново област Плевен.Бях на село Коиловци при братовчед ми което се намира на 7-8 км от Славяново.Беше май месец мисля 2003 годинa,след обяд някъде към 4-5 часа.Карахме колелета навън,когато го видяхме,бяхме в по-високата част на селото и се виждаше добре.Вече фунията се беше спуснала до
земята,небето беше тъмно с черно сиви облаци,а най-интересното беше че при нас в селото даже и листенце не помръдваше, нямаше никакъв вятър.Около фунията в долния край имаше нещо като мъгла, отдалеч изглеждаше не много голяма,почти права форма, леко наклонена на ляво.Помня добре шума,все едно на прелитащ истребител.Жалко че бяхме на по 15-16 години и нямахме телефони с камери,но определено беше уникално.

Отговори

Върни се в “Любителски метеорологични наблюдения”