ОПИСАНИЯ НА ИНТЕРЕСНИ МЕТЕО-СЪБИТИЯ, НАБЛЮДАВАНИ ЛИЧНО

Кой, къде, как и защо прави любителски метеорологични наблюдения, споделяне на данни и описания на интересни явления (вкл. снимки), проблеми при любителски измервания и др...

Модератори: Radoslav Petkov, Бял облак, Killerbeast

Betoven
Мнения: 738
Регистриран: съб мар 03, 2012 1:56 pm
Местоположение: София кв. Изток 585м (гр. Любимец 74м)

Мнение от Betoven » съб яну 05, 2019 7:42 pm

Днес ходих на ски на Мальовица. По пътя снежната покривка беше силно зависима от надморската височина. В началото на самоковското поле имаше на око 3-4см. в Самоков имаше 10 - 15см. В Говедарци вече имаше много сняг около 40см. На пистите до Мальовица имаше около и над 50 см нов сняг. На едно място успях да изкопая до земя у да измеря над 90см . Разбира се не навсякъде беше обработена пистата и на места можеше да се карат ски в сняг до коляно - много лек и въздушен... Ето и малко снимки:

https://photos.app.goo.gl/WKBRfA64UCXCyABs8

stratega
Мнения: 5144
Регистриран: пон окт 10, 2011 12:33 am
Местоположение: София, ж.к. Борово/ с. Логодаж

Мнение от stratega » нед яну 06, 2019 10:39 pm

Betoven написа:Днес ходих на ски на Мальовица. По пътя снежната покривка беше силно зависима от надморската височина. В началото на самоковското поле имаше на око 3-4см. в Самоков имаше 10 - 15см. В Говедарци вече имаше много сняг около 40см. На пистите до Мальовица имаше около и над 50 см нов сняг. На едно място успях да изкопая до земя у да измеря над 90см . Разбира се не навсякъде беше обработена пистата и на места можеше да се карат ски в сняг до коляно - много лек и въздушен... Ето и малко снимки:

https://photos.app.goo.gl/WKBRfA64UCXCyABs8
Това е много красиво :thumbup: , сега го виждам.

dodo
Мнения: 3574
Регистриран: ср юли 20, 2016 7:35 pm
Местоположение: Moнтана - център на Северозапада, ж.к. Пъстрина, Югоизток

Мнение от dodo » пон ное 04, 2019 6:21 pm

Преместено от админа мнение от текущата фактическа тема!


Здравейте! Днес станах свидетел на най-яката инверсно-фьонна обстановка. Може и да е имало някога такава, но аз не помня подобна, не и като граница на топлото и студеното да се явява не околията, а самият град :D
Та, след полунощ (някъде между 01:00 и 02:00 ч.) в Южна Монтана удря фьон с пулсации до 18-20 м/с. Сешоарът е в сила там и при следващото измерване в 04:45 ч и отново е топло с 18-19 градуса. В Северна Монтана (при Мегатрон с приложение meteobot) е инверсно и студено със 7-8 градуса през цялото това време (периодът от който в Ю част е пробил южняка). Около 06:00 ч. мъгла постепенно се простира от север на юг по цялата долина, обхваща и НИМХ. Намалението на видимостта идва с до умерен вятър от С. До следващото мерене в 07:45 ч. е страхотна битка между двете въздушни маси, които по светло наблюдавах с голям интерес - мъглата ту се разсейваше, ту се сгъстяваше, от време на време по Ю хоризонт доста изтъняваше и се виждаха лещовидните разкъсани и отдолу под тях как с поривче от С бързо минава мъглата и замъглява отново и отново (на север мъглата беше яко гъста през цялото време). Та, този превес на студената ВМ за синопа в 8 ч температурата от +19 предния срок е вече на едва +8 :grin1:. След час все пак индикациите за ново царство на топлото са на лице – мъглата се отдръпва и се стели около яз. стена и над водоема + надолу към Дун равнина. И вече към 09:00 ч. за нула време нов фьон измита студа :shock: :lol:
Следват няколко часа на предимно облачно, но топло време. Отново брули на пориви, не по-силни от нощните. Слънцето се показва няколко пъти плахо, а към 15:00 ч. пръска няколко капки даже.
Иии...отиваме към 16:20 ч, когато, след временно затишие, духва...от север :laughm: и много бързо срива градусите от 22 на 15 :roll: :shock:

Толкова интересен ден отдавна не е имало и като метео фен се изкефих. Пак казвам: може да е имало в Монтана някога идентично, но аз лично не помня такова. Границата е била все под и над мен. Обикновено тука е инверсно и не пробива при някои обстановки, а се затопля примерно чак после ако духне западен вятър. При други варианти е мъгла и по някое време все пак пробие и насам... Но така да се сменят ветрове и сезони за толкова кратко време... със сигурност рядка обстановка :) абсолютна лудница :grin1:
Не съжалявам, че вятърът ме събуди още преди 03:00 ч., защото иначе щеше да стана сутринта, да видя мъгла, после да духне топлото и изобщо нямаше да разбера че преди това било топлик и сешоарно, а начинът на протичане на целия процес бе много цветен :D
Извинявам се за романа, нямаше как по-резюмирано да напиша :?
''Винаги ще има някой по-млад, по-умен и по-красив от теб, но никой няма да бъде точно като теб!''

Отговори

Върни се в “Любителски метеорологични наблюдения”