КРАТКО-/ СРЕДНОСРОЧНИ ПРОГНОЗИ: 08-11.2019

Тук всички със що-годе сносен опит в прогнозирането на времето (или в четенето на чужди прогнози :D) могат да обсъждат предстоящи (евентуално де:) ) събития на атмосферната сцена. А останалите пък могат да четат и питат ;)...

Модератори: Radoslav Petkov, Killerbeast, angilari, Бял облак, ncuxap

bagul
Мнения: 71
Регистриран: нед яну 14, 2018 4:32 pm
Местоположение: Пловдив, пл.Съединение

Мнение от bagul » чет сеп 05, 2019 9:23 am

За пореден път така и стана с валежите и за пореден път има отлагане на захлаждането.Първо беше около 9-10, после стана 13, после 15, сега вече е за 17-ти.

Потребителски аватар
blue
Мнения: 9200
Регистриран: чет авг 27, 2009 5:59 pm
Местоположение: Бургас

Мнение от blue » чет сеп 05, 2019 9:49 am

:thumbup: Изтеглят напред във времето валежите което значи удължаване на летния плажен сезон! :D
Все пак ансамбъла продължава да дава някакви валежи след 13-ти , истината може би ще е някъде по средата. :roll:
Единственият начин да поддържаш разговор с глупака е да го игнорираш!
Стивън Кинг

Windy
Мнения: 8456
Регистриран: вт сеп 22, 2009 1:26 am
Местоположение: София Челопечене/София Център

Мнение от Windy » чет сеп 05, 2019 10:46 am

До края на Октомври не ни трябват валежи, после трябва да полива есенниците, а в София и по високите полета може и да е директно в правилната форма валежът, никой няма да се разсърди :grin1:

Това казано аз съм почти 100% сигурен че ще има един валежен период през Септември (2-3 дни), последван от няколко дни с доста ниски минимуми. Просто би било по-яко ако го няма. :D
"Често нещата са по-прости отколкото си мислим че са и по-сложни отколкото сме способни да ги разберем.

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 19858
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » пон сеп 09, 2019 10:18 am

УУПС! АЙ дид ит ъген!
СкивАхте ли ко станА! :)) :grin1: :laughm:
Вчерашният ЕС:
Изображение

Пресният моментен ЕС:

Изображение

Опа, чичо! ;)) :laughm:
Тъй като все пак вече за мен без съмнение ЕС е по-добрият модел, слагам тук, макар да е за 168 часовия срок.
Сега очакваме да клекне и ГФС, евентуално, в следващите дни.
Да си пожелаем топла есен до Ивановден и ранна пролет след това 8-)

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 19858
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » пон сеп 09, 2019 10:49 am

В момента няма нито един друг модел, който "да е на тоя акъл" (не броим няколкото малцинствени резидента на гфс), така че остава вероятността това обновление на ЕС да е само някакво временно прихлъцване. Но да видим.
Да си пожелаем топла есен до Ивановден и ранна пролет след това 8-)

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 48848
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пон сеп 09, 2019 11:24 am

Мда, интересно, ще видим ;) . Но аз все пак забелязвам, че - и да приемем, че това е напълно трезвено обновление и че това не е пълноправна опашка, каквото често се оказва всичко след ден 5, 6 на EC, нищо лично ;) - наистина до голяма степен логично продължение е това, което мммай ще стигне на 19-20.09. и при нас според този сценарий (макар и вече съвсем към опашката на опашката на ръна) - доста солиден арктически удар с ултраполярни елементи :grin1: . Между другото, забелязвам, че според този сценарой на EC една доста добра антициклонална буца се намества точно около Полюса след 2-3 дни и започва да си живурка там, докато при GFS тя е доста слаба и се усилва чак след 6-7 дни, но доста по-далече, около море Лаптеви. Не знам доколко това е някакво "правило", ще видим, но по някои мои наблюдения мощен антициклон около Полюса улеснява добри ултраполярни пробиви над Европа и в случая, съвсем условно и свободно казано, не се връзва с пълното отрязване на пробива на студ над Европа през идната седмица. :dontknow: По сценария на GFS (сравнително плахо) засмукване на истински арктически студ в течение на няколко от близките дни се случва само към източното крайбрежие на Гренландия. Такова обаче все пак се случва и според EC - в доста по-импозантна форма ;) - макар и с лек лаг... Явно ще трябва да поизчакаме, но... ясно е кой е по-вероятноят сценарий към момента, ти го каза ;) ...

naftalinov
Мнения: 673
Регистриран: нед окт 21, 2012 7:11 pm
Местоположение: Варна, Чаталджа

Мнение от naftalinov » пон сеп 09, 2019 9:42 pm

Аз пък не мога да си отговоря на простичкия въпрос: "Какви са тия емоции у някои наши съфорумци насред септември?" :roll: :grin1: :laughm: :lol: Да речеш да е юни месец и да се заформя някое африканско включване - разбираемо да се радват т.нар. "топломани" как щяло да има +40-таци дни наред... Даречеш, че пак е юни или юли, ама идва някое ултраполярно, та ние, трезвомислещите да се радваме, че ще намажем благодатен отдих от жегите и ще има "откраднати" дни от лятото без жеги. Разбирам и да беше декември, януари и пак да има нещо подобно в стил "Левски-ЦСКА"... :hmm: :grin1: Ама то е едно никакво в момента - денят е над 12 часа, ама е под 13 часа... намалява устремно. Нито някое африканско включване може да поднесе +35-таци вече, камо ли +40-таци, нито пък е дошло времето някое ултраполярно да донесе сняг. В смисъл, най-обикновени възможни варианти на атмосферната циркулация през есента, не виждам нищо толкова впечатляващо. :) Може би това е основната причина да мразя есента наравно с лятото - просто липсват интересни проявления на времето - малко есенен дъжд, някой и друг сух период, под +10С максимални трудно става, над +30С също рядко... нищо интересно. Поне да имаше някой значим циклон на хоризонта, та да се чудим къде и колко ще вали, как ще мине... поне това да имаше.
По темата - отново се убедих, че за след 72 часа няма смисъл да гледам. Миналите дни беше уж за 13-14-ти захлаждането, после мина за 16-ти, сега го дават за 19-20-ти, а накрая, токувиж изневиделица вземе, че стане още на 15-ти... или пък не - няма и смисъл повече да го коментирам. :laughm: В краткосрочен план има липса на валежи, но пък Т, като за вече септември вземат уж да стават по-поносими, каквито бяха днес, особено привечер. Друг е въпросът, че ГФС пак набутва някаква изотерма +20С на 850 към края на седмицата - дА му се невиди! :hmm1: :thumbdn: :grin1: От друга страна пък да се радваме, че тази циркулация не беше в края на юни или през юли.

Windy
Мнения: 8456
Регистриран: вт сеп 22, 2009 1:26 am
Местоположение: София Челопечене/София Център

Мнение от Windy » вт сеп 10, 2019 12:23 am

35 като нищо са възможни още че и 40. най-ранен сняг със снежна покривка в София е имало на 22ри Септември. Има поле за изява майката природа, просто е по-тясно.
"Често нещата са по-прости отколкото си мислим че са и по-сложни отколкото сме способни да ги разберем.

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 19858
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » вт сеп 10, 2019 9:01 am

Хора, пишете по темата. Полюциите ви са никому неинтересни!

Стринг, май нещата отиват към временно обръщане на вектора от север, но само колкото да ощипе малко от основния хладен пул :)
Демек, вече се вижда и от интерпретациите на ЕС (WO), че захлаждането ще бъде, хайде не символично, но 3 до 5 градуса, вместо доонзиденшните 8-11, примерно.
Много си прав и за последващото слизане на хлад на максимално широк фронт в опашките, които, макар опашки, аз също смятам за вероятни за реализация, ако не на 17, то в края на 2 началото на 3 декада на месеца. Просто това е естествен септемврийски запазен номер и нормално есенно събитие в отговор на астрономическите фактори.
Коментарът ми е на база снощния ЕС, да видим как ще стоят нещата след точно един час.
Да си пожелаем топла есен до Ивановден и ранна пролет след това 8-)

quittr
Мнения: 13977
Регистриран: пет фев 23, 2007 8:46 am
Местоположение: Русе

Мнение от quittr » ср сеп 11, 2019 10:57 am

Да, изглежда, че захлаждането ще е за 2 дни и то не особено силно. Това е хубаво, защото ни очаква приятно време с комфортни температури - хем за къси дрехи, поне по-голямата част на денонощието, хем без жеги. И комарите вече измряха.
Притеснителното и сушата. От 3.08 в Русе не е валяло нищо, а според ансабъла на ГФС никакъв дъжд не се очертава и в следващите 2 седмици. Поляните са направо жълти, доста е изсъхнала трвата. Не знам колко е рекорда по време без валежи, все пак не са ни съвсем непознати засушаванията, но в последните години не помня толкова дълъг период без абсолютно никакъв дъжд, какъвто се очертава сега. :hmm:
Най-трудното нещо на света е да приемеш обективно реалността!

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 19858
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » ср сеп 11, 2019 11:19 am

Притеснителното и сушата. От 3.08 в Русе не е валяло нищо
И горе е така, а миналата година - също.
Започва да се оформя някакъв квазимусон у нас - засилване на класическата тенденция за валежен годишен пик май-юни (със захапване или не на малка или голяма част от юли), напомпан с екстра валежи, но за сметка на това на някои места тотално пресъхване на късното лято и есента.
Август и септември са почти тотално сухи, от стопанска гледна точка - напълно сухи, 5 или 7 литра за месец не променят нещата.
Патърна на циркулацията в прогнозите до края на септември изглежда почти непробиваем: "жега", норма плюс-жега-норма плюс и СУША.

Лошото е, че вероятно сушата ще прелее и в октомври.
С достатъчно голяма вероятност.
Аз, ако бях ( :offtopic: но по темата) зърнопроизводител, бих се замислил сериозно върху отглеждане на пролетна пшеница. Да, има причина да се сее есенна (най-вече добивите), но ако това се повтори пак - миналогодишното повторно засаждане през ЯНУАРИ, всички предимства на есенната заминават в канала (бързото нарастване на топлина и светлина февруари объркват есенниците, засадени много късно и те не успяват да братят, демек да направят достатъчно класове на едно растение. Жалко, че Агронома не се явява тук напоследък за сметка на Всезнаещите тъпоумници и да обясни нещата като профи - аз съм адски любопитен, но за инфо от устата на практик, не гъгъл-дебил).
Да си пожелаем топла есен до Ивановден и ранна пролет след това 8-)

Потребителски аватар
DANNIS
Мнения: 9414
Регистриран: чет окт 08, 2009 11:42 pm
Местоположение: Шумен/Shumen/340 м.

Мнение от DANNIS » ср сеп 11, 2019 8:24 pm

Не знам,но по ГФС от 18-ти попадаме в сравнително дълъг период на хладно време.

gugun4u
Мнения: 952
Регистриран: ср апр 30, 2014 1:18 pm
Местоположение: Sofia, Suha Reka / Haskovo

Мнение от gugun4u » ср сеп 11, 2019 9:47 pm

DANNIS написа:
ср сеп 11, 2019 8:24 pm
Не знам,но по ГФС от 18-ти попадаме в сравнително дълъг период на хладно време.
Това по главния на ГФС, който е и най - студен. Реално след плавно покачване на температурите до близо 20 във височина до към 18 семптември ще има някакво захлаждане (логично), може би до около норма може повече, може по - малко. Ама това е толкова напред в опашките, че и извън тях, че дори не знам какво го коментираме тук.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 48848
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » ср сеп 11, 2019 11:11 pm

Да, съвсем определено главният на GFS в момента е доста близък до главния на EC, който коментирахме преди 2 дни :laughm: , има го и доста добрият антициклон точно около Полюса, както и ултраполярния пробив на студ към 20-ти ;) ... Така че, ще видим ;) , но това определено не е "измислен" сценарий, независимо от относителната "самотност" на главния за при нас. Гледам, че за по-северни от нас точки тази самотност не е чак толкова фрапираща, макар че и там ансамбълът се разтваря почти идеално ветрилообразно, а главният е около долната част на "ветрилото" :hmm: ...

wilkosz
Мнения: 23142
Регистриран: вт яну 09, 2007 2:51 pm

Мнение от wilkosz » чет сеп 12, 2019 12:13 am

Август и септември по принцип винаги са си били с минимум валежи, тревата почва да съхне към края на юли, защото валежите стават все по-редки, и това се задълбочава през септември.
1982 г. какъв топлик беше цял септември и е валяло съществено чак в последния ден 30-ти.
https://www.stringmeteo.com/synop/bg_tu ... %D0%98#sel

1986 г. също цял септември абсолютна суша, а в средата на месеца стабилни тридесеттаци
https://www.stringmeteo.com/synop/bg_tu ... %D0%98#sel

1987 г. също цял месец жега и суша, на 27 септември +35,7 градуса и пак чак последните 2-3 дни за пръв път се одъждява
https://www.stringmeteo.com/synop/bg_tu ... %D0%98#sel

Едва септември 1990 г. беше почти целия смутен, мрачен, често валеше дъжд и ни се стори уникално кофти като усещане, защото бяхме свикнали на сух, спокоен и топъл септември от 80-те. После зачестиха почти всяка година дъждовните септември, 1995, 1996, 1998, 1999, 2002, година след година септември се оказваше най-валежния месец в годината! От най-сухия стана най-валежния, сега нещо нещата си дойдоха пак по местата и започна да става сух.
Die Vergangenheit ist Geschichte, die Zukunft ist noch ein Geheimnis, aber jeder neuer Augenblick im Leben, wie auch in der Liebe, ist ein Geschenk.

Заключена

Върни се в “Прогнози за времето”