Ами там е работата, че налягането на наситените пари над леда е по-малко от това над водата, т.е. пара, която е ненаситена (влажност под 100%) спрямо вода (водни капки), може да се окаже наситена спрямо ледените кристали в облака и те не само да не се изпаряват, но и да се уголемяват. Принудителна "наситеност" може да има и по други причини, примерно над градовете много често се образува мъгла (става реална кондензация!) при влажност доста под 100%, например 90%, а даже и около и под 80% понякога. Просто моментът на кондензацията зависи и от много други неща, освен от влажността на въздуха, колкото повече примеси има във въздуха, толкова по-вероятно е някои от тях да се окажат подпомагащи (напр. ако са хигроскопични) кондензацията, а и голямото им количество само по себе си я улеснява...weather_master написа:Еми щом е така , тогава как е възможно да съществуват облаци( Ci , As , Ac, St ) като имаме предвид че физически погледнато при влажност < 100% , доминира изпарението. Тези облаци не трябва ли да се разрушават както мъглата се "вдига" когато относ влажност стане под 100%???![]()
![]()
ВЪПРОСИ ОТ ОБЛАСТТА НА МЕТЕОРОЛОГИЯТА (разни)
Модератори: mmirro, Radoslav Petkov, Hristo Chipilski
-
- Site Admin
- Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
- Контакти:
ВЪПРОСИ ОТ ОБЛАСТТА НА МЕТЕОРОЛОГИЯТА
Последна промяна от Stringmeteo на пон юли 14, 2008 11:13 am, променено общо 3 пъти.
-
- Регистриран: пон май 28, 2007 9:07 am
Прав си че парното налягане над леда е по-малко. То зависи и от температурата и атм. налягането. Даде ми повод за сериозен размисъл и сега ще трябва да прочета за това, защото неяснотата ме дразни. Но първо ще добавя нова функция на програмата си, чрез която ще анализирам тези данни и ще си направя съответните изводи. Доста работа ми се отвори тези дни.
Пък имам класни....

А какво става с Исландските циклони, които през пролетта и лятото преминават по-северно от Балканите и България бива закачена от студения фронт. По този начин сега би трябвало да вали най-много в Северозападната половина на страната, а не е точно така. През последните години ми се струва, че те оредяват и също така не минават по класическата си траектория. При нас при преминаването на студения фронт след това 1-2 дни, а понякога и повече се наблюдава освежаващ северозападен вятър. Особено тази година аз не видях подобно нещо. Напишете вашето мнение по въпроса!
- Weatherman
- Регистриран: вт дек 12, 2006 1:20 pm
-
Без Исландските циклони сме за никъде. Зимата след такива циклони нахлува студен въздух към средиземноморието и става причина за възникване на Средиземноморски циклон , който често донася напоителен дъжд в Ю и ЮИ България. Тази година бяха рядкост и затова се получи и продължава сушата в ЮИ бълг. Моето мнение е че зависи от ОАЦ. Тази година така се получи , но догодина кой знае..... 

- Weatherman
No namalqvaneto zapochna oshte v poslednite godini, a tazi veche suvsem... Nadqvam se, che tazi tendenciq skoro shte prikliuchi. Pomnq kakvi hubavi frontove s gradushki preminavaha predi, a posle nqkolko dni vremeto beshe svejo i prohladno ( kakto krasoto otbelqza ). A sega...Тази година така се получи , но догодина кой знае.....

-
Знаете ли кое най-много ме дразни??? САЩ!!! Само те не искат да намалят вредните емисии в атмосферата и се правят на ударени че климатът не се променя. Като бях малък всяка коледа имаше сняг в Бургас въпреки че е южен град и до нощите съм играл навън. Дааа бяха хубави години. А сега кво??? Няма СНЯГ, няма и дъжд, няма ги и Исландските циклони.
Аз след 10 години ще поканя Буш в Бургас на плаж през декември месец!

Аз след 10 години ще поканя Буш в Бургас на плаж през декември месец!
-
- Weatherman
Max dade vednuj edin vekoven, no sega zabelqzah, che nikude ne pishe za koi grad e. Predpolagam za Sofia...Ако знаете някои много стари архиви за времето моля кажете ми линковете!
http://www.stringmeteo.com/forum/viewto ... ?p=214#214
-
- Site Admin
- Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
- Контакти:
-