Въпроси около ИНТЕРЕСНИ ЯВЛЕНИЯ И ПРОЦЕСИ НАД СТРАНАТА

То е ясно - който се интересува от нещо (около понятие, термин, явление, процес...) - пита, а който смята, че може да отговори или просто има какво да обясни на останалите - си казва приказката ;)...

Модератори: mmirro, Radoslav Petkov, Hristo Chipilski

Потребителски аватар
Weatherman
Мнения: 7593
Регистриран: вт дек 12, 2006 1:20 pm
Местоположение: SOFIA DESERT

Въпроси за интересни наблюдения и про

Мнение от Weatherman » пет юни 08, 2007 3:41 pm

Nqkoi da e nablidaval nqkoga kak moshten kupest oblak probiva termichniq zadurjasht plast ? Kato tozi ot nachalnata stranica na site-a. http://www.snimka.bg/album.php?album_id=141571
Az sum vijdal samo na snimki. :(

krasoto
Мнения: 727
Регистриран: ср апр 11, 2007 5:27 pm
Местоположение: Montana

Мнение от krasoto » пет юни 08, 2007 7:37 pm

Да, през 1999г. 11 юли бях лятната ваканция в едно селце на 25 км северозападно от Монтана. Там имах удоволствието да погледна отстрани, но все пак доста отблизо развитието на многоклетъчен мощен купесто-дъждовен облак. Беше се оформил типичен микроциклон в радиус на 20 км около Монтана. Облакът не се движеше наникъде, развиваше се на място и се раширяваше наковалнята му във всички посоки. Резултатът от него беше интезивен проливен дъжд в продължение на 3-4 часа. Според синоптиците на 11 срещу 12 юли валежът е бил над 100 литра на квадратен метър, а пороят е нанесъл щети на цялата инфраструктура и много щети на имуществото на хората. На места е бил прекъснат железният път по направленията Бойчиновци – Ракево и Бойчиновци – Монтана. Изнесена бе баластровата призма в продължение на повече от 150 метра в междугарието Ракево – Бойчиновци, разрушено е земното легло с дълбочина 3 метра от котата на релсовия път. Затлачени са отводнителни канавки, има кални наноси върху пътната основа. Гара Бойчиновци е била напълно залята от водата. Пороят е разрушил водостоци и моста на път III-816 до село Ерден, затлачени са канавки и улици в селата Долно Белотинци, Ерден, Охрид и в град Бойчиновци. В Бойчиновци е наводнена електрическата подстанция, много жилищни и стопански сгради. Проливният дъжд е прекъснал електроснабдяването, водоснабдяването и телефоните. Без покрив в село Долно Белотинци в община Монтана са останали 41 човека от 11 семейства, а в община Бойчиновци – 38 човека от 7 семейства. За щастие аз бях в периферията и предскочих бедствието, но никога няма да забравя неописуемите гледки.

simovremeto
Мнения: 11469
Регистриран: ср яну 03, 2007 10:05 am
Местоположение: София, Орландовци 526,7 мнв

Мнение от simovremeto » съб юни 09, 2007 9:17 am

Спомням си този валеж мисля че беше станал късно вечер или в началото на нощта имаше и силна градушка.

Потребителски аватар
ASENOV
Мнения: 18959
Регистриран: чет фев 22, 2007 5:58 pm
Местоположение: Русе

Мнение от ASENOV » съб юни 09, 2007 4:50 pm

Iskam da popitam otnosno nabludenieto,4e prisa6tite sredimsnmorski cikloniz zimata,preminavali sega,dobre pri verqtnost sledva6tata zima da preminavat cikloni prisa6ti za lqtoto,v Severna Bylgariq li tqrbva da o4akvame pove4e snqg :lol:

simovremeto
Мнения: 11469
Регистриран: ср яну 03, 2007 10:05 am
Местоположение: София, Орландовци 526,7 мнв

Мнение от simovremeto » съб юни 09, 2007 4:56 pm

Вземи да пишеш на бг, че нищо не разбрах.

Потребителски аватар
ASENOV
Мнения: 18959
Регистриран: чет фев 22, 2007 5:58 pm
Местоположение: Русе

Мнение от ASENOV » съб юни 09, 2007 5:07 pm

Питам относно наблюдението за присъщите зиматасредиземноморски циклони ,преминаващи сега,верояността е голяма есента-зимата да наблюдаваме обратното тези,коитос а присъщи за лятото,в такъв случай къде могат дас е очакват повече валежи?

simovremeto
Мнения: 11469
Регистриран: ср яну 03, 2007 10:05 am
Местоположение: София, Орландовци 526,7 мнв

Мнение от simovremeto » съб юни 09, 2007 5:50 pm

Доста объркано питаш, но от това което разбрах мога да ти кажа следното... По принцип тези циклони са характерни за студеното полугодие, като бройката ими силно варира. А колко ще вали от такава единица, зависи от много неща - от къде ще мине, колко е дълбок, дали се блокира от антициклон и др неща. Така че питаш за нещо дето не се знае дали ще то има. Иначе кливатично погледнато-най-много от тях през зимата вали в Рило-Родопската област и ЮИ България, особено Странджа, но това е средно погледнато. Само виждаш, че всеки едни си е различен иможе да изсипе на различни места.

Потребителски аватар
ASENOV
Мнения: 18959
Регистриран: чет фев 22, 2007 5:58 pm
Местоположение: Русе

Мнение от ASENOV » съб юни 09, 2007 6:51 pm

При положение,че тези циклони,които преминават сега през топлото полугодие,нехарактерни за този период се сменят през студеното полугодие с нехарактерни (т.е да преминават циклони характерни за топлото полугодие през студеното.....,.това е ми е въпроса.
Естествено,че може и да не стане така,просто предположение :roll:
Трябва някаква конепнасация,тя природата сиз ане работата :wink:

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 54721
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » ср юни 20, 2007 11:16 am

alexander написа:Краси, въпросът ми е към теб.
Очакваше ли това среднощно атмосферно смущение и валежите в североизточна България и по Черноморието вчера?
Нямаше прогноза, която да сочеше подобно нещо.
Разгледай спътниковите снимки през последните 12 часа и ще се увериш, че облаците от които валя в западна България са се формирали буквално вчера привечер, при това са се движели сравнително бързо на юг-югоизток.
www.eumetsat.int/Home/Main/Image_Galler ... x.htm?l=en
Прехвърлям това тук, защото не му е мястото в темата за новия турнир...

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 54721
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » ср юни 27, 2007 12:05 pm

alexander написа:Да, Симо, видях ги...
Ясно, тихо време и задължително сух /с малък топлинен капацитет/ въздух.
Зимата при подобни условия в тези станции, вкл. и Видин регистрират едни от най-ниските си температури
...
Относно големите нощни понижения, според мен най-благоприятните условия за това са в необичайно топла (за сезона, който и да е той) и суха въздушна маса. Топлината е нужна, за да може след прекратяване на слънчевата радиация и стихването на вятъра вечерта, да има мегдан за голямо "наместване". По принцип, колкото по-далеч от (над) състоянието на топлинно равновесие за дадения сезон се намира една въздушна маса, толкова по-лесно и устремно е нощното понижение на температурата, особено когато обикновено подпомагащия топлината през деня вятър (както например беше вчера), стихне.
Ниската влажност на въздуха е нужна, по простата причина, че както е известно от курса по обща метеорология, водната пара (а не CO2) е основният парников газ, т.е. по-малко влага = по-малко парников ефект и по-лесно изстиване/излъчване на топлината от земята. А щом при земята влажността (специфичната или абсолютната, т.е. точката на оросяване) е ниска, това гарантира, че тя е ниска и във височина (обикновено макс. съдържание на влага е при земята, а във височина количеството почти монотонно намалява)...

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 54721
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » чет юни 28, 2007 8:19 pm

weather_master написа:Просто не бях сигурен как да класифицирам облака. Но иначе от него е паднала градушка източно от Слънчев бряг (поне това се виждаше от радарните снимки) Аз го клалифицирах като "наковалня", защото преди 1-2 месеца някой беше качил подобна снимка и беше класифицирал облака като "наковалня" и тогава нямаше въздажения. Иначе приемам критиката :oops: и чакам предложения за класификацията му...
Нееее... Ако говориш за този облаксамо снимката), той не е същия като твоя. При малко по-внимателно вглеждане (горе вляво) се вижда, че той вече си има оперение отгоре, може би е в начален стадий на наковалня (аз и затова съм кръстил снимката "Раждаща се наковалня", прочети и описанието), но вече си е наковалня. А твоят изглежда доста плешив, поне това, което се вижда от него де...

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 54721
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » вт юли 17, 2007 10:07 am

weather_master написа:Интересното е че, при предишният антициклон привечер и през ноща над вътрешността над Черно море се образуваха по-мощни валежни ивици на места и с гръмотевични ядра, които с часове си стояха над определено място. Около обяд тези валежни зони изчезваха. И аз започвам да се чудя дали наистина там вали. Имаше случай тези "валежи" бяха стигнали на 7-8 км източно от Бургаското крайбрежие а тук нямаше дори едно облаче на небето. Моето обяснение за тези валежи е че изпарената през деня и ноща вода трябва някъде да се връща обратно на земята и явно това става над морето. :wink:
Ами по принцип в Общата метеорология пише, че като цяло, над сушата атмосферата е неустойчива през деня и през лятото, а устойчива през нощта и през зимата, а над океана (морето) има неустойчивост през нощта и през зимата и устойчивост през деня и през лятото. Това е най-общо казано, има смисъла на склонност, приближаване към устойчивост и неустойчивост съответно и освен това, важи най-вече за крайбрежните и близките до крайбрежието райони, но не само, особено когато става за трайно настаняване на големи въздушни маси (морски над сушата и континентални над морето). По друг начин казано, това се предизвиква от трансформацията на въздушните маси, когато се настанят над чужд за техните свойства район.
Тези неща следват от най-общи съображения. През деня морската вода се нагрява много малко, практически запазва температурата си и всякакви въздушни маси, идващи откъм сушата, биват принудително охлаждани отдолу, при което стават по-устойчиви. През нощта е обратното - водата не изстива, а сушата - да. И евентуална въздушна маса, която се настанява от студенмата суша над топлото море започва да се нагрява отдолу от топлата (неизстинала) вода и се получава относителна неустойчивост. За сушата важат същите закономерности, но с обратен знак...

Потребителски аватар
Weatherman
Мнения: 7593
Регистриран: вт дек 12, 2006 1:20 pm
Местоположение: SOFIA DESERT

Мнение от Weatherman » съб юли 21, 2007 2:06 pm

Abe shto ste tolkova tihi dnes ? Nqma li da kajete neshto za minimalnite ? Bqha leko iznenadvshto niski, GFS gi davaha tochno takiva de, no az pak si pomislih, che sa spali na mokri vestnici i otvoren prozorec. :lol: Zashto kato im se doverq - ne poznavat, a kato ne im se doverq - poznavat ?! :bowl:

simovremeto
Мнения: 11469
Регистриран: ср яну 03, 2007 10:05 am
Местоположение: София, Орландовци 526,7 мнв

Мнение от simovremeto » съб юли 21, 2007 2:14 pm

Чакай и аз да се обадя. Ами наистина бяха изненадващи особено за участниците в турнира :cry:. Но ако внимателно си следил времето, вчера от изток североизток проникна малко по-свеж въздух и това веднага даде отражние както на максималните вчера в източната половина на страната, така и на минималните днес в южната и западна част. Лично аз ако трябваше вчера да давам за София днес минимална щях да сложа 17, но в турнира съм пуснал още във вторник и не ми се разваляше предварението. Все пак интересното те първа предстои .... :gren:

Потребителски аватар
Weatherman
Мнения: 7593
Регистриран: вт дек 12, 2006 1:20 pm
Местоположение: SOFIA DESERT

Мнение от Weatherman » съб юли 21, 2007 2:16 pm

Dam zabalezah go tova, no pak ne ochakvah da sa tolkova niski. Misleh, che shte se otrazi samo na maksimalnite. Puk i malko vqtur imashe prez noshta i ne predpolagah da sa chak takiva. Razbrah kakvo shte stava chak, kogato vidqh kak zapochvat da se ponijavat v sravnenie s onzi den. :(

Отговори

Върни се в “Въпроси и разяснения - метеорология и климат”