АНАЛИЗИ НА СИНОПТИЧНИ ОБСТАНОВКИ/ПРОЦЕСИ

То е ясно - който се интересува от нещо (около понятие, термин, явление, процес...) - пита, а който смята, че може да отговори или просто има какво да обясни на останалите - си казва приказката ;)...

Модератори: mmirro, Radoslav Petkov, Hristo Chipilski

stratega
Мнения: 6521
Регистриран: пон окт 10, 2011 12:33 am
Местоположение: София, ж.к. Борово/с. Логодаж, 15 км. западно от Благоевград, 695 м.н.в.

Мнение от stratega » съб дек 29, 2018 11:57 am

Здравей, Килър.

Дали ще имаш време да погледнеш една интересна обстановка за Западна България отпреди две седмици на 16.12.

http://www1.wetter3.de/Archiv/GFS/2018121612_1.gif

Според мен има много общо с това, което обясняваш за процесите в средната и висока атмосфера. Обилните валежи тогава бяха почти изцяло вследствие на правилното позициониране и конфигурация на високата долина в комбинация с приземен поток, който осигурява добро засрещане, т.е почти на 180° едно спрямо друго вятърът при земя и потоците на 700 и 500хПа, поне това е моето обяснение, което може и да е грешно, в смисъл да не е валидно във всички случаи.

Приземен циклон, слабо изразен се вижда в Егейско море, но едва около района на Атина.

Много бавното придвижване, почти стациониране на високата долина също е помогнало.

Нещо, което тогава не бях погледнал, но сега му обърнах внимание, след като прочетох, това, което каза за наличието на топла адвекция - тогава е имало и топъл фронт над България :shock: , явно оттам е дошла влагата, всичко това в комбинация и с приземен гребен от СЗ, който сякаш създаваше впечатлението за студен фронт :shock: .

http://www1.wetter3.de/Archiv/GFS/2018121612_0.gif

Станало е някакво яко засрещане.

Потребителски аватар
Hristo Chipilski
Мнения: 12585
Регистриран: чет яну 04, 2007 12:29 am
Местоположение: Norman (Oklahoma) / Burgas

Мнение от Hristo Chipilski » нед дек 30, 2018 2:11 am

stratega, благодаря ти за въпроса, който съдържа в себе си ценен пример за това, как може да се образуват добри валежи при съвсем плитък приземен циклон и наличие на дълбок слой от възходящи синоптични движения (те могат да се видят на тази карта).

Нещото, което не поясних в предните си мнения е, че не самото засрещане на потоци е важно за образуване на хубави валежи, а динамичните следствия от него. Може да бъде показано, че обръщането на (геострофния) вятър във височина е свързан с наличие на температурна адвекция. Завъртането на потока по (обратно на) часовниковата стрелка води до топла (студена) адвекция. Такава топла (студена) адвекция води до възходящи (низходящи) движения. За любопитните ще кажа, че диагностиката на температурната адвекция по среза на вятъра се вижда много ясно като разпишем израза за термичния вятър, а взаимовръзката между възходящите движения и топлата адвекция следва от принципите на квазигеострофната теория.

Конкретно за 16 декември, бърз преглед на картите показва поне три причини за хубавия снеговалеж в София:
(1) Топла адвекция по топъл фронт (както и ти сам каза).
(2) Дивергенция в предната част на високата долина -> също допринася за възходящи движения (следва от закона за запазване на масата).
(3) Орографски причини, свързани с изграждането на приземен гребен в Западна България и принудителното издигане на въздух по наветрените склонове на Витоша.

Потребителски аватар
Hristo Chipilski
Мнения: 12585
Регистриран: чет яну 04, 2007 12:29 am
Местоположение: Norman (Oklahoma) / Burgas

Мнение от Hristo Chipilski » чет фев 06, 2020 4:24 am

Изображение

Обзорен поглед върху зимната обстановка над България с помощта на серия от 3 сателитни снимки в ИЧ спектъра (дължина на вълната от 10.8 микрона). Първата е от следобедните часове и показва Егейския циклон в пиковото му развитие. Ясно се откроява студеният фронт на циклона, по който в южните части на страната се отчете гръмотевична дейност, и неговото бързо оклюдиране, което подхрани снеговалежите в Западна България. В 8:45 pm студеният фронт е вече над Черно море и Турция, а в тилът му се спуска сух въздух от стратосферата, който разрушава облаците от високия и средния етаж на обширни територии в Източна България и сътветно намалява интензитета на валежите там. Облачната система на вихъра в ранните часове на 6 февруари е относително рехава и подсказва за започналото отслабване на процесите. Въпреки това обстановката никак не е приключила. Дълбоко изтласканата в Румъния оклюзия на циклона ще се придвижи на югоизток и ще обхване централните и източни части на Северна България, където валежите в следващите чаове ще се активизират и, в комбинация с продължаващото при земята застудяване, ще усложняват условията на пътя. Освен това е интересно да отбележим новообразувалата се конвекция зад основния студен фронт. Това отново е тясно свързано със спускащия се от стратосферата сух въздух, който увеличава големината на така наречения потенциален вихър, а това на свой ред създава конвективна нестабилност.

lbs2
Мнения: 852
Регистриран: ср фев 17, 2016 5:34 pm
Местоположение: Софиа, Слатина

Мнение от lbs2 » ср фев 26, 2020 8:35 am

lbs2 написа:
ср фев 26, 2020 8:21 am
.От сателите се вижда,че в нашия район има усилено облакообразуване.Дори на СЗ в много райони на Сърбия,по-близо до центъра на циклона е предимн ясно.
Каква е причината за това облакообразуване във високите слоеве и формата,която заема,задържайки се над източна Сърбия и Западна и Северна България,през нощта и на ЮИ към Чеерноморието - атмосферен фронт на тези височини или някакво струйно течение :-?
Тук https://www.weatheronline.co.uk/weather ... remium.htm може да се види,че около полунощ изглеждаше още по-странно,ако сега прилича на фронтална граница,тогава по-скоро на конвективно развитие на купесто-дъждовна,но всъщност е бухване само на висока и средна облачност

Отговори

Върни се в “Въпроси и разяснения - метеорология и климат”