Теория и прогнозиране на суперклетките в България

...

Модератор: Hristo Chipilski

Потребителски аватар
Hristo Chipilski
Мнения: 12586
Регистриран: 04 яну 2007, 00:29
Местоположение: Boulder, USA

Теория и прогнозиране на суперклеткит

Мнение от Hristo Chipilski » 22 юни 2016, 16:30

Ето и обещаната от мен статия за суперклетъчните бури в Югоизточна България от 2 юни 2016, която беше публикувана в Блога за бури и екстремно време благодарение на нашия съфорумник Васко (ehh): http://stormswatch2.blogspot.bg/2016/06 ... st_22.html . От една страна статията анализира атмосферните условия, които доведоха до формирането на тези интересни бури, но от друга страна тя разглежда и част от динамиката на суперклетъчните бури. Акцент е поставен върху процеса на клетъчно делене, който доминираше развитието на суперклетките от 2 юни. И не на последно място, статията описва някои от наболелите метеорологични проблеми у нас и в Европа по отношение на информираността на обществото за екстремните конвективни бури, каквито са суперклетките. Пожелавам ви приятно четене и ще отговоря с удоволствие на вашите въпроси!

Бял облак
Мнения: 10195
Регистриран: 11 май 2009, 09:03

Мнение от Бял облак » 29 юни 2016, 11:58

Чак сега намерих време да изчета цялата статия.

Поздравления! :thumbup:
Много добре написана в научно-популярен стил (любимият ми), както и отлично илюстрована. Научих някои неща, които не ги знаех.

В България има огромна празнота по отношение на научно-популярната литература в областта на метеорологията и климатологията, така че с много голямо удоволствие изчетох целия материал на един дъх. :)

Потребителски аватар
Hristo Chipilski
Мнения: 12586
Регистриран: 04 яну 2007, 00:29
Местоположение: Boulder, USA

Мнение от Hristo Chipilski » 29 юни 2016, 12:26

Благодаря за хубавите думи, Цецо! За мене най-голямата радост е, че написаното е успяло да стигне до интересуващите се любители на времето. Както и сам каза, научно-популярният стил в България по отношение на физиката (и в частност метеорологията) е оазис в пустиня. А според мен именно той е ключът към обогатяване на общата култура на обществето за иначе безкрайно интересните метеорологични феномени. Радва ме и фактът, че Националния институт по Геофизика, Геодезия и География е споделил статията на своята Facebook страница, тъй като част от написаното представлява апел към заздравяване на комуникацията между научната и медийната среда с цел информирането на обществото за част от важните метеорологични явления.

Държа да отбележа също, че мястото за поставянето на статията в тази тема не е случайна. Всеки може да отправи въпроси към мен и да се допита до различни части от написаното в статията.

Отговори

Върни се в “НФМ (уроци)”