Встъпителна част

...

Модератор: Hristo Chipilski

Потребителски аватар
Hristo Chipilski
Мнения: 12586
Регистриран: 04 яну 2007, 00:29
Местоположение: Boulder, USA

Встъпителна част

Мнение от Hristo Chipilski » 23 фев 2010, 22:23

Здравейте, драги колеги! Поради желанието на доста от членовете от НФМ за създаване на едно такова мероприятие, се наех с направата на скрит раздел, който ще бъде предимно за прогнозистите от борда за изготвяне на краткосрочни и средносрочни прогнози, достъпни на страниците на сайта. Така че, в тази част ще намирате много полезни материали, които ще подготвям за вас. Ще има коментари от моя страна и обяснения на възникналите въпроси. Общо взето възнамерявам да започнем от А и да достигнем последните букви от азбуката, за да усъвършенствате вашите знания и умения в областта на науката метеорология. Една цялостна и задълбочена представа за атмосферата като триизмерен модел на един силно динамичен флуид, наред с неговите характеристики и специфичности, е от много голямо значение за изготвянето на тукашните прогнози. Ще намерите много стратегии за по-добро представяне, както и по-добри начини за анализиране и оценка на данните, с които разполагаме от Интернет. Смятам структурата на лекциите да бъде в следния ред:
1. Текст на определена тема, избрана от мен.
2. Дискусия по темата, където ще дам свободата на всеки да зададе своите въпроси, а аз ще се стремя да давам удовлетворителни и изчерпателни отговори. Колегата stringmeteo също ще се включва в тази част, когато разполага с нужното време или поради моята заетост в един даден бъдещ момент /на всеки му се случва, а и като ученик съм нагърбен с куп домашни и допълнителни задачи :-) ).
3. Кратък обобщителен тест, който ще е въз основа на материалите, с които ще разполагате отгоре. Като цяло - задачите ще бъдат с четири възможни опции, но ще са включени и такива, които съдържат отворени отговори. След като проверя и анализирам резултатите Ви, ще поставя акцент върху често допусканите грешки, за да може да разберете още по-цялостно дадената тема. В крайна сметка и основната цел на това мероприятие ще е конструктивен диалог и неща, които ще е добре да запаметите и ползвате занапред.

Много от текстовете ще бъдат на английски език, защото и понятията, от които се гради науката, са основно в тази насока, а числените модели + останалите средства за анализ на синоптичните обстановки са конструирани с помощта на този наложил се вече в международен план език. Друга практика от моя страна ще е извеждане на понятията, с които ще боравим, заедно с краткти обяснения за тях. Разбира се, началните и встъпителни уроци ще са предимно на майчиния ни език: това е важно за вас, защото основата на метеорологията трябва да бъде разбрана и осмислена добре. Оттам нататък всичко ще се нареди постепенно на мястото си...

И последно, но не и по важност: форумът ще бъде отворен и за хора, които проявяват желание да се включат и да научат нещо ново, въпреки че не са част от групата на Националния форум по метеорология. Но единственото важно условия са всички тук е следното: Разделът трябва да остане в тайна, абсолютно забранявам всякакви дискусии относно неговото съществуване в другите теми. Последното е важно за здравето и пълноценността на едно такова мероприятие, а аз се надявам да съм ви полезен и да подобрим качеството на подадената от нас информация.

Това беше нещото, което исках да съобщя. Приятно време, прекарано тук, и с пожелание за успехи по стълбицата на знанието...
:)
Автор: Христо Чипилски (Killerbeast)
Със съдействието на: stringmeteo (Иван Николов).
Последна промяна от Hristo Chipilski на 25 фев 2010, 21:55, променено общо 2 пъти.

punk
Мнения: 717
Регистриран: 03 юни 2009, 16:42
Местоположение: BURGAS

Мнение от punk » 23 фев 2010, 22:26

Едно голямо браво от мен!Ще бъде доста полезно за всички,сигурен съм,особенно за мен,защото нищо не разбирам. :D

Потребителски аватар
ncuxap
Мнения: 11488
Регистриран: 14 дек 2009, 17:25
Местоположение: София, ж.к. Зона Б5/пл. Македония

Мнение от ncuxap » 23 фев 2010, 22:30

Поздравления за новия раздел, който ще бъде много полезен за всички които се интересуват от метеорология по задълбочено :wink:
Сега, относно запазването му в тайна. Мисля че трябва постовете които се пишат тук да не се прибавят към бройката с постове за даден потребител. Примерно Килъра. Той не пише във форума от известно време, но ще бъде доста активен тук. Никой няма да вижда нови постове от него, но всеки ще може да види че броят му постове се увеличава. Знам че повечето хора не биха обърнали внимание на това, но аз бих се усетил че се върши нещо тайно под носа ми :lol: А ние не искаме това, нали? :wink: Стринг, оправи го, ако не е проблем разбира се.
Щастието не е х*й, да го хванеш с ръка. (П. Куелю)
Зона Б5 - http://weather-webcam.eu/sofia-zona-b-5 ... a-panorama

Потребителски аватар
ASENOV
Мнения: 19854
Регистриран: 22 фев 2007, 17:58
Местоположение: Русе

Мнение от ASENOV » 24 фев 2010, 23:04

Много съм очарован от непримиримостта, в която встъпваш в начинанията си, а тази твоя инициатива много ме радва. :wink: Иначе аз както съм набрал скорост около изпитите, няма да ми е проблем да се съотнеса по-сериозно и към моята съблазън и пирова мана за душата ми, но без да се обвързвам юридически с постигане на 100%-ви резултати в подготовката, защото и на мен никак не ми е леко, още повече на теб и на останалите :wink: Дано се включат още хора, да може да си подсказваме :D

Потребителски аватар
angilari
Мнения: 24468
Регистриран: 30 дек 2008, 20:20
Местоположение: Лозенец; Нови Искър - северния полюс на София

Мнение от angilari » 24 фев 2010, 23:42

Страхотно начинание :wink: Ще го следя с най-голям интерес!
www.weather-webcam.eu - уеб камери от България и Европа
АМС Нови Искър: www.stringmeteo.com/stations/noviiskar/
Камера: https://weather-webcam.eu/webcam-novi-i ... -bulgaria/

quittr
Мнения: 17506
Регистриран: 23 фев 2007, 08:46
Местоположение: Русе

Мнение от quittr » 25 фев 2010, 16:00

Аз лично не схванах на 100% за какво точно ще бъде тоя раздел. :roll: Доколкото схванах, Килъра ще дава накави материали за метеорогологията за по-неуките(каквито май сме повечето :lol:).
Ако съм разбрал правилно, няма лошо. :)
Килър, НФМ не го ли вземаш прекалено насериозно? Едва ли прогнозите ги четат повече от 5-6 човека, които не са от форума. :-?

Потребителски аватар
ASENOV
Мнения: 19854
Регистриран: 22 фев 2007, 17:58
Местоположение: Русе

Мнение от ASENOV » 25 фев 2010, 16:48

Абе и аз си мисля, че цялата работа е малко пресилена, ама да не му секвам ентусиазма, иначе и аз си мисля, че пускането на материали ще е много полезно и необходимо за някои :D, задаването на въпроси, обсъждането и дискутирането ще даде една по-добра почва за метеоманиаците да си разширят инструментариума ввъв воденето на наблюденията си и най-важното да го предават на останалите, за да се разширява и развива форума и общността в него като цяло. Ще се вдигне нивото и ще е по-интересно за останалите. Така, че Килъра може да се погрижи за това, щом има желание да създаде такава обстановка, но да не се обременява излишно с разни тестове и анализи, а и ще станем повече, а целта е колкото се може повече да интрпретират знанията си в практиката, за да може да има консенсус между участниците и да не се стига до глупави интриги, да има база да се водят конструктувни диалози, пряко свързани, с това което сме се събрали тук. А вие си решавайте, и нека да се допуснат и хора извън НФМ, но със сериозно отношение към целта на това мероприятие да кажем....

Потребителски аватар
Hristo Chipilski
Мнения: 12586
Регистриран: 04 яну 2007, 00:29
Местоположение: Boulder, USA

Мнение от Hristo Chipilski » 25 фев 2010, 20:01

Целта съм е казал ясно. Всъщност не е и моя собствена инициатива, да правя това събитие. То е продиктувано от силното желание на двама ваши колеги, така че, достигайки до някакъв консенсус, аз все пак склоних да изработя такава част, но тя да бъде тайна. Идеята ми е, да се запази конструктивен и целенасочен разговор, а не да си пилеем времето в някакви безсмислени и глупави дразги и караници. В този случай, който от НФМ (членуващите) няма желание и не е заинтрегуван - вратичката е отворена, има пълното право да ми откаже, а и по-малката бройка е много по-лесна за практикуване. Като минем основните понятия, които всеки уважаващ себе си любител на времето трябва да знае, ще има системи, по които работят международните метеорологични центрове, които съм минавал и от които наистина смятам, че има полза. Те ще са конструирани по теми, модули и прочее, именно от тях ще получите нещата, от които ще се възползвате в прогнозите си. А относно тях - има ли всъщност значение от колко човека се четат!? Лично за мен много по-важно е собственото удовлетворение, успеха на положения труд, като последното може да се тълкува, както си искате. Който няма желание и/или време да участва в този кът на форума /повтарям пак/, който вече обещах, че ще е силно базиран на самата наука, сега е времето да каже, за да се забрани достъпът... :-)

А, да, понеже питахте за странични хора - това вече го отбелязах, който има интерес се свърза с мен, получи разрешение, така че, мисля, че отговорих достатъчно ясно на въпроса...

Още нещо - днеска ще получите и първите материали в отделна, втора тема. От утре дискусията ще е отворена за разговори, за да се осмисли още по-добре подадената информация. А тестът го правя, за да може да се вижда осмислянето на материала от дадения потребител. Никой не е задължен да прави този компонент, това си е за него. Просто изтъкнах съответната полза от тази форма на проверка...
Е, засега това е от мен. :)

quittr
Мнения: 17506
Регистриран: 23 фев 2007, 08:46
Местоположение: Русе

Мнение от quittr » 25 фев 2010, 20:15

Killerbeast написа: Идеята ми е, да се запази конструктивен и целенасочен разговор, а не да си пилеем времето в някакви безсмислени и глупави дразги и караници.
:thumbup:

Моята мисъл е, че тия прогнози трябва да са за удоволствие, както и ти каза, а не да се отделя примерно по 2 часа за нещо, което никой не чете дори. Просто то е от удоволствие става задължение. :wink: Някой ден това ще е твое задължение(сигурен съм, защото си много добър:)), но повечето си имат все пак и друга работа и няма как да се занимават с разни курсове или нещо такова. :lol: Иначе ако пишеш лекции наистина ще е хубаво и аз с удоволствие ще ги чета, стига да имам време. :wink:

Потребителски аватар
Radoslav Petkov
Мнения: 44406
Регистриран: 17 дек 2007, 01:46
Местоположение: ДУПНИЦА 551 м.н.в. // София "Толстой" 532 м.н.в.

Мнение от Radoslav Petkov » 03 апр 2010, 09:08

Академията на Килър... :)

И аз съм в играта, само да кажа, че специално прогнозите не са ми реално на душата и ще бъда предимно четящ. Ще се ъпгрейдвам заедно с вас... :lol:
...особено през лятото когато и времето ми няма да бъде тотално ограничено.
Метеорологична станция "Дупница" в югоизточната част на града, онлайн :
http://www.stringmeteo.com/stations/dupnitsa/
http://www.stringmeteo.com/stations/aut ... ?gen=t#sel

Отговори

Върни се в “НФМ (уроци)”