Лични астрономически наблюдения (разни)
Лични астрономически наблюдения (разни)
Не ми се видя подходящо да пускам в другите налични теми:
Току-що наблюдавах МНОГО ярък метеор. Дори ми се стори, че чувам и шум, а-ха да го повиша в чин болид. Но никога не съм бил необективен и няма как да твърдя това, без да съм убеден. Вероятно все пак изгоря преди плътните слоеве или на границата им. Не видях радианта, но движението засякох някъде на 70-ина градуса над хоризонта, точно на юг. Много впечатляващо)
Току-що наблюдавах МНОГО ярък метеор. Дори ми се стори, че чувам и шум, а-ха да го повиша в чин болид. Но никога не съм бил необективен и няма как да твърдя това, без да съм убеден. Вероятно все пак изгоря преди плътните слоеве или на границата им. Не видях радианта, но движението засякох някъде на 70-ина градуса над хоризонта, точно на юг. Много впечатляващо)
- SKYLINE
- Регистриран: пет ное 21, 2008 12:40 pm
И аз съм бил свидетел на такова нещо преди година - наистина много късмет е да го видиш , яко е
Възможно е да се чува и звук - http://www.spaceweather.com/ check this out 

-
- Site Admin
- Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
- Контакти:
Re: Лични астрономически наблюдения
bismarck написа:Току-що наблюдавах МНОГО ярък метеор... Не видях радианта, но движението засякох някъде на 70-ина градуса над хоризонта, точно на юг. Много впечатляващо)

На 22.04 е максимумът на метеорния поток Лириди.Възможно да е от него.Както каза Стринг мислено се "продължава" пътя на метеора за да се види радианта му.Минимум на 15 градуса над хоризонта трябва да се е вдигнал даденият радиант за да се очаква поява на метеороида(паднал на земята метеорит,изгорял в атмосферата метеор)Съзвездието лира в ранните часове на нощта трябва да е високо на изток мисля.
- angilari
- Регистриран: вт дек 30, 2008 8:20 pm
Отдавна не съм виждал толкова много звезди от мръсната София, какво ли е от НИ, а от Черни Връх, а от Мусала
Затова обожавам студените сз фронтове със мощен вятър - издухват всичката гняс от София, макар и за ден-два 

www.weather-webcam.eu - уеб камери от България и Европа
АМС Нови Искър: www.stringmeteo.com/stations/noviiskar/
Камера: www.weather-webcam.eu/novi-iskar-webcam-online
АМС Нови Искър: www.stringmeteo.com/stations/noviiskar/
Камера: www.weather-webcam.eu/novi-iskar-webcam-online
- FREDI
- Регистриран: чет фев 02, 2012 11:27 am
- Местоположение: Ракитника- Авренско плато-Община Варна -100 м.нвис.
Много яка Луна- рядко я виждаме тези месеци. Тъкмо сега се е показала и е ясно.
http://www.webcambg.com/varna_weather_webcam_04.html
http://www.webcambg.com/varna_weather_webcam_04.html
На тази дата Луната е в новолуние и няма как да се види.VANCHORUSE написа:Минчо Празников обещава нови снегове към края на месецаСамо дето обещава и затопляне към седми осми нещо дето ЕС не го обещава
п.с. в момента при нас има частично звезди, луната се вижда и ... продължава да е леко облачно и да прехвърча съвсем слаб сняг
-
- Site Admin
- Контакти:
-
- Site Admin
- Контакти:
Защото заради астрономическата рефракция Слънцето реално изгрява с около 2 минути (даже май малко отгоре

Също така рефракцията се променя най-бързо ниско долу на хоризонта, поради което долната част на диска се "повдига" повече от горната, поради което пък слънчевият диск при хоризонта обикновено изглежда сплескан

-
- Site Admin
- Контакти:
Само една моя корекция, след допълнително замисляне - повдигането на диска заради рефракцията всъщност променя реалния изгрев/залез наистина с повече от 2 минути, по-скоро с почти 4 минути май (рефракцията се води май 35 ъглови минути при хоризонта, където е максимална, което прави повече от един видим диаметър на диска, който е около 30 минути/половин градус). Но така или иначе, логиката на обясненията ми остава непроменена.