ИНТЕРЕСНИ МЕДИЙНИ ПУБЛИКАЦИИ (вкл. изцепки) ОКОЛО ВРЕМЕТО И КЛИМАТА

За първите три неща е почти ясно, а за творчеството - става въпрос за лични или чужди произведения, тясно свързани с науките метеорология и климатология...

Модератор: angilari

petet
Лято е ;)
Мнения: 1848
Регистриран: пон яну 22, 2007 9:49 pm
Местоположение: София

ИНТЕРЕСНИ МЕДИЙНИ ПУБЛИКАЦИИ (вкл. изц

Мнение от petet » нед май 06, 2007 5:14 pm

Предлагам тук да се пускат новините от пресата. :)

в-к "Стандарт"

Извънредно положение заради суша

Рим. Извънредно положение бе обявено в Северна и Централна Италия заради топлото и сухо време, съобщи Ройтерс. Нивото на река По, която осигурява водата за поливане в тази част на страната, рязко е спаднало. В Северна Италия се добива една трета от земеделската продукция в Италия. 2006 г. бе най-топлата от 200 г. насам. Снеговалежите в Алпите през зимата бяха оскъдни, а пролетта е топла и суха. Априлските температури почти се изравниха с юнските. Затова премиерът Романо Проди призова управителите на провинции да вземат мерки и да се подготвят за кризисна ситуация. През 2003 г. сушата в Италия причини щети за 5 млрд. евро, напомня Ройтерс. Франция също е пред опасността от засушаване.

06.05.2007
Последна промяна от petet на нед май 06, 2007 5:22 pm, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Weatherman
Мнения: 7696
Регистриран: вт дек 12, 2006 1:20 pm
Местоположение: SOFIA DESERT

Мнение от Weatherman » нед май 06, 2007 5:19 pm

Uau, tochno prez poslednta sedmica v Severna i Centralna Italiq imashe dosta znachitelni po kolichestvo valeji..... ! Koga e publikuvana tazi statiq?
Последна промяна от Weatherman на нед май 06, 2007 5:27 pm, променено общо 1 път.

petet
Лято е ;)
Мнения: 1848
Регистриран: пон яну 22, 2007 9:49 pm
Местоположение: София

Мнение от petet » нед май 06, 2007 5:21 pm

Днес! :D

Потребителски аватар
Weatherman
Мнения: 7696
Регистриран: вт дек 12, 2006 1:20 pm
Местоположение: SOFIA DESERT

Мнение от Weatherman » нед май 06, 2007 5:24 pm

Eto kolichestvoto na valejite za poslednata sedmica : http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/a ... wcpcp1.gif
V Severna Italiq (na mesta i v centralnata chast) sa padnali nad 50mm.

petet
Лято е ;)
Мнения: 1848
Регистриран: пон яну 22, 2007 9:49 pm
Местоположение: София

Мнение от petet » нед май 06, 2007 6:26 pm

Незнам :? аз само копвам каквото пише :roll:

petet
Лято е ;)
Мнения: 1848
Регистриран: пон яну 22, 2007 9:49 pm
Местоположение: София

Мнение от petet » ср май 09, 2007 12:19 pm

ЦУНАМИ
:shock:
Местните гадаят причините за природната стихия

Цунами потроши кораб, лодки и понтони в Каварна
Бетонни тетраподи по 12 тона отнесени в морето от вълните
БОЙКО ОКОВ ИВА ДИМИТРОВА
Очевидците: И преди е имало такива бедствия
"В Балчик съм виждал на няколко пъти резки и доста големи отливи и приливи, разказа Станислав Викторов, бивш журналист от радио "Варна", сега капитан на яхта. "През 2002 или 2003 г. до реката, която се влива в Балчик водата падна толкова, че не можех да се кача на борда, защото той стигна с над 40 сантиметра по-надолу от края на кея от обичайното. Приливът пък вдигна нивото с още повече."
"Това е чисто цунами, макар и в малки размери, "сподели и известният ветроходец и мореплавател от Каварна Неделчо Куртев, чиято яхта "Одесос" домува в Балчик." Местни хора ми разказаха, че е имало три удара, от които вторият най-силен. Разликата от нивото след отлива и дошлата от морето вълна е достигнала сигурно над 3 метра. Може би е земетресение, вероятно някъде към Крим. Там е вероятно да се е срутил планински хребет под водата. Хора от Каварна са ми разказвали, че и преди 40 години е имало подобно явление с почти същите размери."

ЕДНО КЪМ ЕДНО:
Морякът на каварненския кораб “Магелан” Иван Иванов: Беше като в ада, нищо по-страшно не ми се е случвало
"Аз бях на нашия кораб "Магелан", който вози туристи, когато всичко започна към 9 ч сутринта, "разказа морякът Иван Любенов Иванов." Първият удар в Каварна беше по-слаб, но после стана доста по-опасно. Водата се оттегли към морето и въпреки че дълбочината в пристанището е около 3-4 метра, повечето малки кораби опряха с киловете на пясъка по дъното, а лодките останаха на сухо. След минута дойде приливът и според мен разликата между нивата в него и отлива мина над 3 метра, защото
палубата ни излезе на равнището на буната,
а обикновено стои на 2 метра под нея. В средата на залива се образува истинска центрофуга от течения с диаметър около 40 метра, която засмукваше всичко. Скъсаха се и 6-те швартови въжета на кораба (с които се връзва за кея б.р.) и той започна да се върти около мъртвата котва. Тя е тежка около 2,5 тона и после, като погледнахме, разбрахме че е издрейфала (преместена б.р.) с около 50 м и ни е докарала почти до фара.
Беше като в ада. Нищо по страшно не съм виждал, въпреки че съм видял доста неща в морето. 50-60 тонния ни кораб
се въртеше като сламка във водовъртежа
и не можехме нищо да направим. Лодките на рибарите, които също седнаха първо на дъното, после бяха изхвърлени на брега. Същото се случи с понтоните, някои от които след прилива бяха качени на буната. Водата стигна до гаражите край пристанището. Три-четири от тетраподите по края на вълнолома пък паднаха в морето от външната страна. В един момент между два от ударите слязох на брега, а на борда остана само капитанът на кораба бай Добри. Той се бореше с каквото може да спаси "Магелан" от ударите в буната и пристаните и с помощта на хората по брега успя да се справи. Преди третата вълна бяхме излезли вече в морето и
тръгнахме към Балчик да оправяме повредите.
Наложи се преди това да срежем веригите на щатната и на мъртвата котва, за да потеглим. Имаме проблеми с руля, бордът е разбит на клюзовете (отворите б.р.) за веригите и швартовите въжета, има почупени дъски и греди по кърмата".

СНИМКА: ИВА ДИМИТРОВА
Така изглеждаше кеят в Балчик след природната стихия.
Невиждано по българското черноморско крайбрежие цунами потроши туристически кораб, рибарски лодки и пристанищни съоръжения в залива на Каварна. Според очевидци разликата между нивата на отливната и приливната вълна е достигнала над 3 метра. Огромни бетонни тетраподи край вълнолома с тегло над 12 тона са отнесени в морето. Необичайното явление се е появило на три пъти ­ от 9 сутринта до 14 часа следобед, през 2 часа. Местните хора разказват, че подобно бедствие е имало и преди 40 години, но то било с далеч по-малка сила. Причините за появата на цунамито обаче са неясни. Според едно от версиите става дума за земетресение в Черно море, според други то се дължи на нетрадиционно силни течения в района. Очевидците обаче бяха силно уплашени.
Същата стихия застигна и Балчик. Стотици рибари и туристи от града останаха потресени от необяснимото поведение на морето в понеделник следобед. "Беше странно, почти страшно", разказаха очевидци. Около 14 часа изведнъж водата се отдръпнала с 15 метра навътре. Лодките и яхтите по балчишкото крайбрежие останали на сухо. Кеят пред хотел "Лотос" се оголил внезапно. Рибарите побързали да развържат лодките си, за да не се счупят и побързали да се махнат от кея.
Само след минута и 15 секунди пък дойде огромна приливна вълна и заля всичко, обясниха очевидци.
"Това е аномалия, каквато сме наблюдавали и друг път, но не и в такива размери", коментира пред "Монитор" капитанът на яхтеното пристанище в Балчик Стоян Дончев. Според него нивото на водата е спадало и се е качвало с около 30-40 сантиметра за няколко минути в предишни години. "Помислихме си за момент, че става дума за земетресение. При нас в Балчик щети по плавателните съдове няма. Вярно, че някои лодки седнаха на дъното за кратко, но никой не се е оплакал от повреди.", допълни Дончев.
Според рибарите, причина за странното поведение на морето са калните водовъртежи, които се виждаха с просто око навътре в залива. Други пък предположиха, че вероятната причина за феномена е земетресение навътре в морето или необичайният западен вятър, появил се около обяд. Трети обясняваха, че може да е заради характерните за месец май водни течения.
От Боцманата в Балчик също нямаха обяснение за случилото се. Оттам уточниха, че сигнали за подобно вълнение на водата е имало и от Шабла и Каварна, а заради мъртвото вълнение е затворено и пристанището във Варна.

в-к "Монитор" 09.05.2007

krasoto
Мнения: 727
Регистриран: ср апр 11, 2007 5:27 pm
Местоположение: Montana

Мнение от krasoto » ср май 09, 2007 1:01 pm

Petet защо не да ваш линковете по информацията, а не да я пействаш цялата във форума!? :wink:

petet
Лято е ;)
Мнения: 1848
Регистриран: пон яну 22, 2007 9:49 pm
Местоположение: София

Мнение от petet » ср май 09, 2007 7:39 pm

:) не става,защото те са само за днес и ги трият на другия ден. :wink:

Потребителски аватар
Weatherman
Мнения: 7696
Регистриран: вт дек 12, 2006 1:20 pm
Местоположение: SOFIA DESERT

Мнение от Weatherman » ср май 09, 2007 8:29 pm

"Молебен за дъжд прави ДПС в с. Партизани"

С молитва за дъжд, ходжа и свещеник започна предизборната проява на Движението за права и свободи във варненското село Партизани, община Дългопол. ...
Последна промяна от Weatherman на ср май 09, 2007 8:38 pm, променено общо 2 пъти.

petet
Лято е ;)
Мнения: 1848
Регистриран: пон яну 22, 2007 9:49 pm
Местоположение: София

Мнение от petet » ср май 09, 2007 8:35 pm

:lol: :shock:
късмет им желая.дано да стане :? 8)

quittr
Мнения: 15049
Регистриран: пет фев 23, 2007 8:46 am
Местоположение: Русе

Мнение от quittr » ср май 09, 2007 8:40 pm

Да не мислиш, че им пука дали ще завали?Правят го само заради изборите! :cens: !!! :twisted:

petet
Лято е ;)
Мнения: 1848
Регистриран: пон яну 22, 2007 9:49 pm
Местоположение: София

Мнение от petet » ср май 09, 2007 8:50 pm

Е то си е пределно ясно :D .Без дискриминация. :wink:

Потребителски аватар
ASENOV
Мнения: 19030
Регистриран: чет фев 22, 2007 5:58 pm
Местоположение: Русе

Мнение от ASENOV » ср май 09, 2007 9:00 pm

Оу съжалявам,че отворих тази страница,не искам да виждам и чувам тази дума ДПС-замърсява езика.
Дискриманция хаха,петет децата ти и внуците ти един ден ще разберат какво е дискриманация само,че не от наша страна,а от тях.Айде няма да се впущам каквото и да било,не ми се занимава с политика в момента :lol:

petet
Лято е ;)
Мнения: 1848
Регистриран: пон яну 22, 2007 9:49 pm
Местоположение: София

Мнение от petet » ср май 09, 2007 9:38 pm

Е,все пак и те са хора.Не трябва всички да ги слагаме споед мен под общ знаменател(общността)! :roll:

quittr
Мнения: 15049
Регистриран: пет фев 23, 2007 8:46 am
Местоположение: Русе

Мнение от quittr » ср май 09, 2007 10:33 pm

Благодяря, че сте сложили цензора, по принцип не съм нито расист, нито нещо такова, но чуя ли ги тязи ДПС и незнам...По принци нямам нищо против турците, но тези от ДПС!Нестига, че искат да окрадат държавата(което правят и много други), а и искат България отново да е част от Турция(малко силно казано)!Извинявам се, че не е по темата. :wink:

Отговори

Върни се в “Медии. Линкове. Софтуер. Метео-творчество”