lbbg написа:Какво имаш предвид и какво им е развалено на данните!? За разлика от НИМХ, измерванията се правят доста точно, затова ми е странно отрицателното ти мнение за качеството на измерванията. Какво не ти харесва?
А иначе данните са представителни за ПИК, метеорологичната станция е разположена до пистата. Доколкото знам са местили облакомерите и има три чисто нови трансмисиометъра разположени по новата писта. Не мисля че могат да се намерят по- точни измервания за Софийското поле. (Не че и там няма проблеми)
Ами тази тема е обсъждана доста във форумите, но точно сега не съм в настроение да мисля и търся къде точно...
Да, някъде до към миналата зима данните бяха доста добри, чак им се радвах. За разлика от съмнителните данни от станцията на НИМХ, разположена на сравнително високо място, с доста сериозно влияние на множество 20-етажни (и по-ниски) блокове наоколо (най-вече точно на запад-северозапад), с всички проблеми, призтичащи от влиянието върху турбулентността, скоростта на вятъра и т.н.
НО, от миналата зима насам нещо се случи с тези данни. Не знам каква е причината, но е факт, че всички установени преди закономерности (при сравнение с НИМХ и с други реперни стойности, например лично мои измервания) отидоха в небитието. Появиха се нереално (и напълно необяснимо) високи минимални температури, необяснимо
големи скокове в тренда на температурата (включително нощем през лятото, хайде, нощем през зимата както и да е), аномалии на дневната температура (завишен с около градус максимум и случващ се при някои обстановки - време със слаб З вятър - необяснимо късен момент на максимума - около 18-19ч.). Знам, че могат да се потърсят и намерят "логични" обяснения за всички изброени от мен аномалии. Аз също ги търсех и намирах... до едно време, когато ми светна една лампичка и разбрах, че тези обяснения могат да са валидни за част от случаите. Но за съжаление не могат да са валидни като цяло, поради прекалено голямата честота на случване (до степен на закономерност) на аномалиите. Съжалявам, не знам какви са причините, но за мен един доста добър източник на точна фактическа (е, хайде, да кажем основно температурна) информация за района на София умря, дано да не е безвъзвратно...
Да, и точно в тази връзка в един момент ми прекипя и прехвърлих отчитането на фактическото време в метео-турнира от летищата към станциите на НИМХ. Знаем колко са точни данните от последните, така че сам си направи изводите колко съм се разочаровал от данните от летището...
А, за облачността няма какво да говоря, не знам как и колко редовно се докладва (явно не е на всеки 30 минути, като останалите данни), но много често се отбелязва
МНОГО МЕКО КАЗАНО странно. Да не говорим, че има случи, когато примерно в продължение на периоди от по 10-12 часа има непрекъсната, непроменлива поредица от абсолютно нереално за дадения случай определение (примерно "ясно"). Може да е проблем с декодирането (и кодирането) в кода METAR, но, фактите са си факти...