Оранжерии

Ами то май е ясно...

Модератори: Radoslav Petkov, ASENOV

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20375
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Оранжерии

Мнение от bismarck » пет яну 15, 2016 12:35 pm

Дори се учудвам, че още няма подобна тема. А тя има, ако не пряка, много сериозна косвена връзка с материята на форума.
По принцип оранжериите са цяла наука, свързана с топлопроводимости на различните материали към електромагнитни вълни с различни дължини, топлоотдаване, топлинен капацитет и прочее.
Ако има някой изкушен, може да теоретизира подробно, аз нямам подобни амбиции. Само ще споделя собствен, все още не много богат опит.

Поразгледал съм различни конструкции и инженерни решения, класификацията е ад хок, моя и вероятно - непълна.
Натъртвам, че опитът и писанията ми имат строго любителски, но предпочитано базиран на емпиричен опит, характер.

За малкото любителско стопанство за мен са интересни два вида оранжерии
-Вкопани траншеи
-Надземни оранжерии/парници.
Първият тип са много добри и обикновено нямат нужда от допълнително отопление, ако са достатъчно дълбоки(това обаче изисква свободна площ от юг, за да може ниското зимно слънце да грее северната стена поне до някаква височина. На тоя тип ще се спра друг път, защото нямам достатъчно опит с тях, почти никакъв, на практика.
Вторият тип деля на два вида:
-прилепени до някаква стена, сграда, скат
-"обикновени" на равно. Тук в зависимост от конструкцията могат да бъдат десетки видове, но не това е важното.
В момента разполагам с една прилепена и един тънел на открито, когото обаче ще покрия едва март с цел ранни домати.

Прилепените към сгради са по ефективност средно между вкопаните и "на голя поляна, като при слънчево време и добро изпълнение са и по-добри от вкопаните по обясними причини.

Тази есен, малко гонен от времето, построих една прилепена към мой стар стопански навес, когото постепенно превръщам в битова постройка за мерак и кеф - както лете, така и зиме.

Ще пусна снимка. Малко е афиф, но имайте предвид, че с поликарбонат се работи лесно, лек е и целта бе да натрупам опит ПЛЮС да спася петдесетината си (повечето - малки) цитруси без да се налага влачене на саксии по мазета, където оцеляването е сигурно, но растенията стоят на тъмно, което не е добре, а и възмоцността за мишки и болести не може да се изключи.
Напролет ще бъде разглобена и покривът ще бъде леко разширен, като сегашната козирка/покрив от поликарбонат - 10 милиметрова вафла вероятно ще направя двойна, а страничните, сидея да са разглобяеми пролет-есен трябва да измисля малко по-хитроумно като идея.
Следва снимка на междинно състояние от началото на декември.

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20375
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » пет яну 15, 2016 12:55 pm

Изображение

Тази "фамозна" :grin1: конструкция ми отне около 15-20 работни часа. Тук отварям голяма скоба: едно от ненавистните ми неща в зимата е късият ден. Това са два работни дни с екстензия, но реално бяха 7-8 почивни - 3-4 уикенда. разбира се, без зор, защото знаех, че времето ми позволява тая лежерност.

Цената и беше приблизително около 600 лв, може би малко повече, като основното перо беше поликарбоната, следвани от дървения материал и накрая - крепежните елементи(а, и малко пяна накрая).


Ефективност, през декември: при минус 2 градуса навън и слънчево време предният ден, САМО в зависимост от вятъра вътре не пада под 4 градуса. Това се дължи на отдаването на топлина обратно нощем от нагретите през деня стени, под и пътеки вътре.
При включване на една газова плоча от отоплителна стандартна преносима такава(с 3 броя), става около 10(7-11 зависи от вятъра).
Изолацията между другото така и не я довърших, има 4 метра от източната страна с по един пръст до самата сграда, където умишлено не сложих пяна, за да има все пак някаква циркулация/на снимката още не е, но в долния край е повдигнат бвусвер от пясък(почва), а в момента сигурно има и доп. уплътнение от преспичките, останали от целия свлякъл се сняг от хоризонталните части горе.

По време на минус 12-те на нова година и после - минус десетките за 3-4 дни е работела само една плоча(под 1.5 кВт) и едва при умереният източен вятър онези дни накарах комшията да пусне две плочи(около 2.5-3 кВт топлина), след като той ми съобщи, че е паднало на минус 2 градуса, при минус 10.5 навън и силен студен вятър.


От една страна малко ме е яд, че ще ми се наложи да пътувам, но от друга - за какво е животът, ако е само рутина и ядене и ср...спане
:buble:
та - ако стане пак минус 20 - уелкъм, ще борим януари с помощта на мерак и малко помощ от постиженията на цивилизацията.

ПС: Излишно е да споменавам, че при перфектно изпълнение, лагът от 4-5 градуса с външната Т спокойно би могъл да бъде и 7-8(БЕЗ източник на енергия!)

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20375
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » пон яну 18, 2016 1:15 pm

При равно плато на температурата минус 3.5 цяла нощ, и една плочка(прибл. 1.5 кВт) в пристройката е било над +4 сутринта.

Тук искам да направя две важни забележки:
Първо: Вече се забелязва известна разлика ДЕНЕМ с времето около Коледа. В резултат на пряка или разсеяна слънчева радиация(която вече е над 10 на сто повече по обед, отколкото на Коледа!) температурите доста осезаемо дърпат нагоре.
За навън това почти не се усеща при СП, но вътре скокът е много по-стръмен.
Втората е, че заради самите растения, вътре е доста по-влажно и по вътрешните плоскости има як конденз, който при голям студ навън отчасти замръзва, а при изгрев слънце много бързо се топи.
Като цяло вътре има много различен микроклимат от този навън и АКО денем е слъънчево, само след седмица-две вече може да се мине и без отопление нощем(топлоотдаване от солидната постройка отзад и земята.

Най-кекавите растения вътрре спокойно държат до около минус 3 БЕЗ поражения, после започват да страдат някои лаймове и Помело.
Следват лимоните и портокалите(минус 4-6) и най-яки са някои сортове мандарини -до около минус 8 БЕЗ поражения.
Такава температура там няма да стане, освен при условия като тия през февруари 2012 и облачно време.

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20375
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » вт окт 18, 2016 12:59 pm

Да възобновим темата.
Афиф-пристройката от горните снимки вече не съществува. По-точно е уголемена няколко пъти като обем и площ.
Повече подробности по-нататък, ето как се движи външната и вътрешната Т.

Изображение

Изображение

Още веднъж благодарност на Сашо за отделеното време.

Заради наистина блестящите резултати при отглеждане на домати в оранжерия, в ранна пролет, да сме живи и здрави, ще построя още ПОНЕ една с площ 32 квадрата (4 ,а 8 метра).
Тя ще бъде лятна по дизайн и с разглобяеми страници (стени) встрани за през лятото. Същевременно есента и напролет ще подобрява температурния режим, а лете стационарния покрив ще пази от дъжд листата.
Пак да напомня, че от мизерните 15 квадратни метра съм набрал над 100-120 кг перфектни домати цяло лято и дори още има няколко последни бройки за доузряване:)

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20375
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » вт окт 18, 2016 1:02 pm

Все още има големи процепи за до-изолиране, както и една дупка към покрива 2 на метър и нещо. С изолацията им тази седмица, предполагам пасивната разлика между външна/оранжерийна ще мине 4 градуса при това слънце.
Разбира се,м интересният период е от 20 ноември до началото на февруари:)

doncho
Мнения: 11074
Регистриран: нед апр 10, 2011 2:49 pm
Местоположение: кв.Левски, София

Мнение от doncho » чет окт 20, 2016 8:31 pm

Тия дни четох за отглеждане на разсад домати на изкуствено осветление. Интересувал ли си се от въпроса? Лед осветление червена и синя светлина на метър от разсада и някакви други (луминесцентни, натриеви и сравнение цена ефективност)имаше, като много от писалите по темата и изпробвали този начин, пишеха че дори растенията до прозорец обръщат листата навътре към изкуственото осветление вместо навън към слънцето, въпреки че са добре осветени от дневната слънчева светлина. Имаше и снимки на сандъчета с разсад и тези над които грееше лампа бяха поне два пъти по-големи и развити. Както рано слагаш корени домати, може да е добра идея отглеждането на разсад на изкуствено осветление. Имаше и доста материали на руски, знам че си на ти с руския. Имаше обяснения за дължина на вълната, интензитет и т.н.
Игнорирайте идиотите, те са неспасяеми.

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20375
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » пет окт 21, 2016 6:53 pm

Нали така мнозина отглеждат коноп: ))
Интересувал съм се, имам и 2-3 Силвании, но при мен акцентът е върху естествените неща.
Иначе на изкуствено осветление може да се гледа целогодишно, но....вкусът ще е като в супермаркетите зиме.
Доматите са растения на дългия ден.
Номерът е да засадиш в последния момент - да речем юли при сегашния климат.
Да станат мощни растения до края на септември и да дозряват на поносими за биологията ИМ ТЕМПЕРАТУРИ по естествен начин до, да речем, Коледа, в добре изпълнена студена оранжерия.
Когато прочетеш в Палмфорума, че издавам предупреждение, прибираш всичко по щайги на хладно и ядеш истински домати някъде до март.
Разбира се, вкусът им няма да е августовски, но и няма да има нищо общо с Кауфландските по същото време.
Има и естествено селектирани сортове, които държат по 3 до 6 месеца(Лонг Кийпър, Златно съкровище) и практически при полагане на малко усилия, човек може да консумира почти целогодишно истински домати.
Аз в момента съм на село да дооправям навеса и с изненада откривам още килце домати в тунела, със съвсем сносен "летен" вкус. дори отделих няколко за запръжката на боба на фурна:
ето екземпляр от култов сорт:
Изображение

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20375
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » пет окт 21, 2016 7:02 pm

Личи си, че слънцето им е малко, но на вкус са напълно, повече от ОК.
Изображение

При такова време в последните 2 седмици:
Изображение

Изображение

Ако имаше поне 2-3-4 слънчеви дни, щеше да е по-добре, но това напълно задоволително състояние в момента при възможно най-безслънчево време ми показаха емпирично, че догодина трябва да подходя сериозно към късните домати. Това НЕ СА късни, това са първите, най-ранни, но все още дозряващи остатъци. Засадени на 21 март.

doncho
Мнения: 11074
Регистриран: нед апр 10, 2011 2:49 pm
Местоположение: кв.Левски, София

Мнение от doncho » пет окт 21, 2016 10:15 pm

bismarck написа:Нали така мнозина отглеждат коноп: ))
Интересувал съм се, имам и 2-3 Силвании, но при мен акцентът е върху естествените неща.
Иначе на изкуствено осветление може да се гледа целогодишно, но....вкусът ще е като в супермаркетите зиме.
Да, да, аз имах предвид само за разсада. Поне по снимките които гледах разсада в едно и също помещение, който беше под лампата беше видимо по развит. Иначе и аз ям домати само от градината. Само дето сезона при мене е само 4-5 месеца, идеята със трайни сортове, които да консумираш до март звучи примамливо.
Игнорирайте идиотите, те са неспасяеми.

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20375
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » пет окт 21, 2016 10:39 pm

Не съм те разбрал, ОК. Не знам, замислял съм се, но...както казваше една бабичка на видинския пазар, от която от време на време купувах разсад преди години, (и е права - установих го емпирично): "Няма как да пришпориш разсада, може да го гледаш по-добре и да е по-здрав или по-голям, но си иска някакво време, като децата. Няма как да го направиш възрастен за 5-6 години, колкото и добре да го храниш".
Т.е - прав си. Но стиковането на засаждане-срок за развитие до степен разсаждане на постоянно място" си остава важно.
Доколкото знам, за топли оранжерии зимно отглеждане, се сади сега разсадът.
Но споменах по-горе: тези домати няма да се различават от "кауфландските". пластмасовите. Всъщност те СА пластмасовите:)
Пробемът е в слънчевата светлина. Растението ще се подлъже по допинговата светлина на лампата, но вкусът ти - не.
Много съм разсъждавал над това и предпочитам да запазя лятно слънце в зелени домати или дълготрайни(нормални!) сортове, отколкото да ям лилава светлина. :dontknow:

doncho
Мнения: 11074
Регистриран: нед апр 10, 2011 2:49 pm
Местоположение: кв.Левски, София

Мнение от doncho » пет окт 21, 2016 10:52 pm

Да, вероятно си прав. Може би има смисъл в отглеждането на разсад с червена, синя и сарамбозова светлина, ако по някаква причина си закъснял с разсада. И за да не се губят една, две или три ценни седмици би могло да се пришпори отглеждането на разсад с изкуствено осветление. Не знам, като почна по-сериозно да се занимавам с домати ще го мисля :)
Игнорирайте идиотите, те са неспасяеми.

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20375
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » пет окт 21, 2016 11:05 pm

Не, нали това ти казвам, няма как да пришпориш с някакъв процент над 5-10.
Оставяме настрани, че е свързано и с някакви напълно заобиколими излишни разходи...
Началото на февруари е ОК - след 2-3 седмици, на първи истински листа растението само усеща нарастването на деня и ако се спазва температурният режим е напълно достатъчно. Фактически този биологичен вид на нашата ширина би имал някаква нужда от досветка(доп. светлина) примерно от средата на ноември до края на януари, но едно готово за засаждане в началото на февруари растение, каквото би произвел, така или инак ще изисква отопление до средата на март.
И ще произведе пластмаса през април:) Безсмислено упражнение - мое мнение!:))

doncho
Мнения: 11074
Регистриран: нед апр 10, 2011 2:49 pm
Местоположение: кв.Левски, София

Мнение от doncho » пет окт 21, 2016 11:08 pm

ОК, убедителен си.
Игнорирайте идиотите, те са неспасяеми.

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20375
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » чет окт 27, 2016 12:49 pm

Ясно се вижда разликата в хода на Т в оранжерията и навън.
Вътре дневния скок започва от 10 часа точно, докато навън - час и половина по-късно :)
Явно има доста повече слънце от последните 2-3 седмици.

Изображение
Изображение

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20375
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » ср дек 14, 2016 12:33 pm

Добавих още един датчик, който се визуализира на тази графика(отново огромни благодарности на Сашо за отделяното време, не само за мен, а и всички станции, които поддържа онлайн!)
Изображение


Датчикът се намира в сравнително голяма 100-102 квадратни метра тунелна оранжерия с единичен 180-микронов полиетилен, в северния и край, на около 10 см над земята. Оранжерията е "лятно" разположена, т.е 6 на 17 метра със сводовете в посока север-юг, респ. много голяма част от сегашната радиация се отразява. След около месец данните ще започнат да стават съвсем други, а от март ще бъде МОР вътре:)
Побързах, за да видя какви ще са ефектите, делтите и разликите с прилепената оранжерия и външната стандартна т-ра.

Отговори

Върни се в “Хоби - музика, градина, фотография...”