Гъби, боровинки, къпини... всякакви диворастящи храни

Ами то май е ясно...

Модератори: Radoslav Petkov, ASENOV

Victus
Мнения: 5187
Регистриран: нед яну 23, 2011 3:51 am
Местоположение: София, кв.Княжево (650м) / Кърджали, кв.Възрожденци(245м) / с.Тополово, община Асеновград(440м)

Мнение от Victus » пет окт 18, 2013 11:51 pm

Сърнелите се панират. Заради широките ламели поемат доста панировка. Разбиваш яйца, добавяш малко вода, брашно, сол, черен пипер. Разбъркваш, потапяш парчетата и пържиш. Стават като шницел.
На мен любима ми е панираната манатарка. Съвсем леко я запържвам, за да се запази възможно по-добре оригиналния вкyс, който е страхотен. :) :eat:

Voivodata

Мнение от Voivodata » пет окт 18, 2013 11:54 pm

А бе , не ви ли е страх да ядете гъби повсеместно , т.е. от много видове , т.е. от които имат двойници..? :hmm:

wilkosz
Мнения: 24025
Регистриран: вт яну 09, 2007 2:51 pm

Мнение от wilkosz » съб окт 19, 2013 12:36 am

Там е работата, че аз като вегетарианец и не ям яйца, избягвам ги...
Войводо има няколко смъртно отровни гъби, които са ясни, не могат да се сбъркат. Това са бялата и зелената мухоморки. И двете имат бели ламели, едната е бяла и отгоре, а другата е масленозелена, понякога има бели люспички по шапката. Имат пръстен и имат волва в основата на пънчето. Никоя ядлива гъба /освен булката/ няма волва. Така че по волвата и белите ламели се познават. Червената мухоморка също е ясна, всеки я знае, има я по детските книжки. И трите отровни мухоморки са стройни, красиви гъби, по-красиви от много ядливи, но това е измамно. Другите видове най-много да причинят разстройство, имам предвид жълтата мухоморка и дяволската гъба. Последната пък посинява си натиск с пръст, така че по това се познава. Пантерката е двойник на ядливата бисерна гъба. Двете много си приличат, а и растат по едно и също време и на общи места. Ето защо избягвам да бера бисерна гъба, заради опасността от отровната пантерка. Тя обаче остава с бяло месо, докато месото на бисерната гъба става виненочервено, по това се познава, че е ядливата, а не отровната.
Печурката има сиворозови или кафяви ламели, те никога не са бели, само това е достатъчно да не може да се сбърка с бялата мухоморка, на която те са си винаги бели.
Die Vergangenheit ist Geschichte, die Zukunft ist noch ein Geheimnis, aber jeder neuer Augenblick im Leben, wie auch in der Liebe, ist ein Geschenk.

Потребителски аватар
Корчев
Мнения: 84
Регистриран: чет дек 09, 2010 11:22 pm
Местоположение: София(ж.к.Гоце Делчев)

Мнение от Корчев » съб окт 19, 2013 12:48 am

Лично мнение и предпочитания за приготвяне на гъбите:
1. Манатарка -> сушени
2. Сърнелки-> сушени и панирани
3. Печурка -> преясна консумация или с масло в буркани ;)
4. Пачи крак-> мариновани в буркани(неазаменими)
.....
Сигурно пропускам някои видове, но тези ежегодно ги бера и проготвям по горепосочните методи.
Винаги исключително внимателно се подхожда към тях, по добре малко и на сигурно от колкото много и със съмнения.

А тези печурки бяха наистина огромни забелязваха се от около 200-300 м :lol: детето си умря от кеф :grin1:

Потребителски аватар
ASENOV
Мнения: 18784
Регистриран: чет фев 22, 2007 5:58 pm
Местоположение: Русе

Мнение от ASENOV » съб окт 19, 2013 11:07 am

Аз обичам челядинките(имаха и друго наименование), защото най-лесно се разпознават и ги берях на село по много. Растат по полята и няма нужда да бродиш из Балкана.
Страхотни стават всякак, най-вече на яхния и супа. Много са вкусни! И аз си падам по гъбите, стига да са приготвени добре. Пачи крак в Казанлъшкия район има много и преди 7-8 години имаше изобилие, но циганите откъдето минат гъба не расте, доста намаля популацията им. Късат ги от корените, а трябва да се отразяват. В Италия пачи крака е на почит и много изнасят за там от България, но не знам какво е състоянието на гъбите в момента. Помня само, че 2005г. голямото дъждовно лято цялото село с коли и каруци се връщаха от Балкана, пълни с гъби и доста пара изкарваха.

Потребителски аватар
dak_evil
Мнения: 6581
Регистриран: ср юни 24, 2009 7:12 pm
Местоположение: Стара Загора

Мнение от dak_evil » пон окт 21, 2013 8:53 pm

Този уикенд хапнах сърнелки, но не намерихме много, а и нямах време за обикаляне. Следващият уикенд, ако ми остане време, си мисля, че ще има повече гъби. Набрах си шипки и глогинки, а също и орехи.

Ето и една от хубавиците сърнелки:

Изображение

Ето и още едни гъбки, които мисля, че не са ядливи, но бяха много красиви, та ми позираха :wink:

Изображение

Отговори

Върни се в “Хоби - музика, градина, фотография...”