Гъби, боровинки, къпини... всякакви диворастящи храни

Ами то май е ясно...

Модератори: Radoslav Petkov, ASENOV

doncho
Мнения: 11074
Регистриран: нед апр 10, 2011 2:49 pm
Местоположение: кв.Левски, София

Мнение от doncho » пон май 28, 2012 10:34 pm

bismarck написа:Дончо, много ме е яд, че нямам време да ида на СИ в Делиормана за майски гъби -в момента сигурно е фраш.
Много гъби, много нещо. То при тия дъждове ако нямаше гъби щеше да е ненормално. Има майски гъби, има печурки, мярнах няколко масловки и манатарки, а циганите се убиха с торбите да влачат гълъбки, червени, виолетови и зелени. Аз лично като знам колко са прости се чудя как не са се изтровили още с някоя зелена мухоморка, че там смъртността е 100%. Явно или не са попадали на зелена мухоморка или все пак ги различават. Събрах само сърнели, защото нашите познават само тях и за тяхно и мое успокоение ядем само сърнели. От десет години ходя редовно за гъби (преди това само като дете с дядо си съм ходил), но за първи път бера сърнели през месец май. Само бях чел в литературата, че растат от май до октомври ( всъщност съм брал най-много през ноември, а се е случвало ако няма студове и в началото на декември да намирам сърнели). Просто в близките десет години не е имало толкова дъждовен май по нашия край. И още нещо в раздел гъби. През 2009 г есента набрах при един излет 20 кг сърнели, майка ми като има повече гъби ги затваря в буркани, прибрах се в София и след два дена майка ми се обажда, че са намерили две сърнели с диаметър на гуглата 38 на 40 см едната и 37 на 39 см другата. Сложени в една голяма тава стърчали от единия край. Пак само в литературата бях чел, че сърнелите достигат до 40 см диаметър на гуглата и до половин метър височина на пънчето. Аз все още не съм намирал такива.

Потребителски аватар
ncuxap
Мнения: 10577
Регистриран: пон дек 14, 2009 5:25 pm
Местоположение: София, ж.к. Зона Б5/пл. Македония

Мнение от ncuxap » пон май 28, 2012 10:45 pm

През август 2005та ходихме с нашите на връх Баба в Стара планина, буквално имаше повече гъби, отколкото трева, уникална година. И пак сърнели, и пак огромни. Имам една снимка, майка ми е хванала една сърнела като чадър. Тогава набрахме и една пърхутка, 3 кила я измерихме долу, виждаше се от 1км в гъстата трева. Никога не съм виждал повече гъби през живота ми, иначе сърнелите обичат студено, аз лятото пак по тоя Балкан много рядко намирам сърнели, 2005та беше изключение, и беше студено лятото. И сега са тръгнали не толкова заради дъжда, колкото заради есените температури според мен.
Щастието не е х*й, да го хванеш с ръка. (П. Куелю)

Потребителски аватар
ncuxap
Мнения: 10577
Регистриран: пон дек 14, 2009 5:25 pm
Местоположение: София, ж.к. Зона Б5/пл. Македония

Гъби, боровинки, къпини... всякакви див

Мнение от ncuxap » пон май 28, 2012 10:48 pm

Аз отворих тая тема във форума. Специално за мен това е едно от най вълнуващите неща за правене на открито, да търся и да събирам разни работи, включително и гъби.
Щастието не е х*й, да го хванеш с ръка. (П. Куелю)

doncho
Мнения: 11074
Регистриран: нед апр 10, 2011 2:49 pm
Местоположение: кв.Левски, София

Мнение от doncho » пон май 28, 2012 11:31 pm

ncuxap написа:иначе сърнелите обичат студено, аз лятото пак по тоя Балкан много рядко намирам сърнели, 2005та беше изключение, и беше студено лятото. И сега са тръгнали не толкова заради дъжда, колкото заради есените температури според мен.
Може и да си прав. Много сърнели съм намирал през ноември, когато нощем температурата пада до 3-5 градуса, а денем трудно стига 12-15 градуса. И аз обичам събирането на гъби повече заради ходенето на чист въздух и процеса на търсене. Има тръпка като намериш гъбка :D Като малък често ходех за риба или гъби и почти никога не ядях каквото хвана или намеря, по-приятен беше процеса по хващане на риба и намиране на гъби, яденето беше банална тривиалност :). Дори събирането на охлюви е приятно. Сега като се стопли и засуши и гъбите ще изчезнат, чак наесен ако има дъждове ще ходя отново.

Потребителски аватар
Radoslav Petkov
Мнения: 42365
Регистриран: пон дек 17, 2007 1:46 am
Местоположение: ДУПНИЦА 551 м.н.в. // София "Толстой" 532 м.н.в.

Мнение от Radoslav Petkov » вт май 29, 2012 2:29 am

Ходех и аз за гъби преди време. Не съм чак голям познавач но понаучих туй-унуй. Беряхме предимно манатарка (имаше в изобилие) и пачи крак. Чат пат и някоя сърнела. Из нивите имаше челадинки (идеални са за супи). Искачаше чат пат и по някой рядък деликатес като булката. Рядка и желана гъба, казват че била най-вкусната. Да ви кажа най-много ми харесваше пачия крак, булката не ме впечатли чак толкова пред вкусовите качества на пачия крак. Въпрос на вкус вероятно :)
Метеорологична станция "Дупница" в югоизточната част на града, онлайн :
http://www.stringmeteo.com/stations/dupnitsa/
http://www.stringmeteo.com/stations/aut ... ?gen=t#sel

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20375
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » вт май 29, 2012 9:42 am

Az бера/берях само десетина вида, които съм АБСОЛЮТНО убеден, че познавам.
Майската ми е любимка заради много хубавия вкус, който бих сравнил единствено с този на добре приготвена масловка и много добре приготвен пачи крак. За мой срам, в манатарките не съм сигурен, не заради друго, а защото в Делиормана, откъдето е 90 на сто от опита ми, съм намирал само единични екземпляри от тях, а наличието на близки отровни подобия(не обичам понятието "двойник" :laughm: ) ме отказваше да си правя труда за единични бройки.
За Булката съм чувал, че е далеч най-вкусната, но наличието на турбоотровната Червена Мухоморка-двойник е правело да не си и помислям да опитвам единичните бройки, които съм намирал(и които със сигурност са били по-скоро мухоморки) :grin1:
Има едно място над Разград с огромни находища от безопасната, но сравнително безвкусна червена Кладница, която отговаря по описание на тоя вид в литературата, но достига гигантски размери за вида си - до 40-ина см диаметър на качулката. Да не говорим за гвоздеите на програмата: огромни Гигантски пърхутки колкото баскетболна топка. Това, нарязано на филии и панирано, може да нахрани цял взвод.

Що се касае до Крайния северозапад, където най-близката истинска гора е на 30 км, преди имаше някакъв особено интересен вид сърнела, каквато не съм срещал на други места в страната, но с разбиването на стопанствата и изчезването на кравите, в момента там има само челядинка(чиста работа: и дебил да си, няма как да я объркаш, а ако я объркаш, най-много да се продрискаш) и по някоя печурка в особено благоприятни периоди. Ааа, странното е, че в двора в късна есен понякога намирам манатарки, но не съм рискувал по гореупоменатата причина.
Иначе печурки съм брал декември, а през един паметен януари на 1986 може би, съм намирал единични печурки над Разград.

simovremeto
Мнения: 11336
Регистриран: ср яну 03, 2007 10:05 am
Местоположение: София, Орландовци 526,7 мнв

Мнение от simovremeto » вт май 29, 2012 10:22 am

Ами понеже и аз имах известна роднинска връзка по Поповските височини - с. Цар Асен. Та до преди 20 години редовно ходех там. И есента разбира се за гъби. Измъквахме по цели чували със сърнели и вечер на огъня ставаха суперски. Но веднъж получих някакво обриване - целия се обринах и подух. Казаха, че е алергия, а не отравяне, но така или иначе от тогава гъби не пипам и не ям. :dontknow: Просто не са ми вкусни вече. Иначе в Делиормана е много яко.

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20375
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » вт май 29, 2012 11:24 am

За протокола: като много малък, но помня, ходехме с баща ми за гъби в Кърджалийско - Нановица, Студен Кладенец и наоколо. Огромни количества Масловки, жжестока гъба, жалко, че тогава не пиех. :grin1: :buble:

Потребителски аватар
ncuxap
Мнения: 10577
Регистриран: пон дек 14, 2009 5:25 pm
Местоположение: София, ж.к. Зона Б5/пл. Македония

Мнение от ncuxap » вт май 29, 2012 2:02 pm

Булка за съжаление не съм виждал, всъщност и червена мухоморка не съм виждал, само съм чувал че били масови в Рила планина, от където останах с впечатлението че обичат по-студени и влажни гори. Сега чета че се среща във всякакви гори, все пак по често в иглолистни.
Манатарки в района на Буново има много, обаче по горите, които понякога са труднодостъпни. Много двойници на манатарката съм срещал и общи между тях са две неща. Първо че посиняват при нараняване и разчупване, и второ, че нямат аромат. Докато манатарката има приятен аромат и не посинява, месото й е бяло. Щом гъбата прилича на манатарка и посинява, значи най вероятно е отровна. Имало и някаква си огнена манатарка, която посинявала при рачупване, но не била отровна, аз не бих рискувал да изям такава..
Като гледам основните стопанско значими видове сте обсъдили, аз бих прибавил към списъка една гъба, която се казва червена млечница. Много отдавна беше, когато я опитах, но много ми хареса. Вече дори не помня вкуса, но беше много вкусна, пържена с някакви подправки. Но като чета, май е само по иглолистни гори, в планините.
Щастието не е х*й, да го хванеш с ръка. (П. Куелю)

Vanio Yanev

Мнение от Vanio Yanev » вт май 29, 2012 2:21 pm

Аз най-хубави гъби съм брал само в Беласица (над с.Коларово) и в Малешевска планина (около с.Цапарево).

Vanio Yanev

Мнение от Vanio Yanev » вт май 29, 2012 2:24 pm

А какво бихте казали за берене на горски ягоди ,боровинки...?
Особено боровинките са много добри около вр.Конгур ,Беласица ,и под Спано Поле в Пирин ,както и в подножието на вр.Синаница ,Пирин.
Прави се много хубаво сладко и от двете (ягоди,боровинки) ,а ние обикновено правим и сок от боровинки.

simovremeto
Мнения: 11336
Регистриран: ср яну 03, 2007 10:05 am
Местоположение: София, Орландовци 526,7 мнв

Мнение от simovremeto » вт май 29, 2012 2:33 pm

ncuxap написа: всъщност и червена мухоморка не съм виждал, само съм чувал че били масови в Рила планина, от където останах с впечатлението че обичат по-студени и влажни гори.
Преди 15 години по пътеката Зл. мостове - Кикиш - Бай Кръстьо, между хижите Есперанто и Камен дел малко над пътеката по иглолистни видяхме хиляди червени мухоморки. :grin1: Поне по 20 под дърво - истински, с червените шапчици и бели точки. Няко имного им се радваха. :laughm:

Също много видях и в Източна Рила под Белмекен.

Потребителски аватар
ncuxap
Мнения: 10577
Регистриран: пон дек 14, 2009 5:25 pm
Местоположение: София, ж.к. Зона Б5/пл. Македония

Мнение от ncuxap » вт май 29, 2012 2:36 pm

Аз съм брал боровинки на Стара планина, до Буново, както и на Витоша. На Буново знам горе долу добрите места, обаче там има черен път по билото на планината, следователно е много удобно за берачите и всичко се обира много бързо. Когато аз ходя да бера обикновено бера само остатъци. И въпреки това има достатъчно, миналата година за 1 ден с баща ми набрахме близо 10 килограма, в средата на септември, далеч след края на сезона :grin1:
На Витоша още не съм разучил добрите находища, брал съм около хижа Академика, под клековете има много едри и свежи боровинки. Някъде по високото са ми казвали че има големи находища, по пътя от Черни връх за Кладница. Обаче боровинки има навсякъде по планините ни, по високите части. Наистина голямо богатство е това, много вкусна и полезна храна, и в големи количества, стига да знаеш кога и как да береш.
Щастието не е х*й, да го хванеш с ръка. (П. Куелю)

Потребителски аватар
FENIX
Мнения: 19578
Регистриран: съб мар 17, 2007 4:37 pm
Местоположение: Сандански - 194/317 м./н./в.

Мнение от FENIX » вт май 29, 2012 3:22 pm

По-миналата година си купих една кофа боровинки от Юндола, по пътя имаше много търговци, които продаваха. Много са полезни и мисля, пак да си взема. Не ги даваха скъпо.
LET IT SNOW, LET IT SNOW....
http://www.youtube.com/watch?v=Z2MbAMLa3oI
http://www.vbox7.com/play:98630119
Уеб камера с панорама от Мелник:
http://weather-webcam.eu/melnik-na-jivo ... idi-webcam

Потребителски аватар
Radoslav Petkov
Мнения: 42365
Регистриран: пон дек 17, 2007 1:46 am
Местоположение: ДУПНИЦА 551 м.н.в. // София "Толстой" 532 м.н.в.

Мнение от Radoslav Petkov » вт май 29, 2012 3:38 pm

ncuxap написа:Булка за съжаление не съм виждал, всъщност и червена мухоморка не съм виждал, само съм чувал че били масови в Рила планина, от където останах с впечатлението че обичат по-студени и влажни гори. Сега чета че се среща във всякакви гори, все пак по често в иглолистни.
Манатарки в района на Буново има много, обаче по горите, които понякога са труднодостъпни. Много двойници на манатарката съм срещал и общи между тях са две неща. Първо че посиняват при нараняване и разчупване, и второ, че нямат аромат. Докато манатарката има приятен аромат и не посинява, месото й е бяло. Щом гъбата прилича на манатарка и посинява, значи най вероятно е отровна. Имало и някаква си огнена манатарка, която посинявала при рачупване, но не била отровна, аз не бих рискувал да изям такава..
Аз булката когато я видях за първи път я помислих за отровна гъба и я ритнах - лежеше на едно било над гората - светло место. Баща ми тогава ми каза "Абе как може да риташ най-хубавата гъба" :laughm: Поне се беше запазила здрава :grin1:

Иначе манатарките са така, да. Двойниците им синеят при разчупване. Освен това се различават и по структурата - по шапката, пънчето, под шапката, цветовете. Трудно може да се сбъркат и при тях човек се учи бързо, понеже дори да се усъмниш, едно леко начупване ти осигурява 100% достоверност чрез посиняването. Манатарки съм брал предимно в широколистни - дъбови гори. Боровата манатарка е по-едра, но такава почти не съм брал.
Метеорологична станция "Дупница" в югоизточната част на града, онлайн :
http://www.stringmeteo.com/stations/dupnitsa/
http://www.stringmeteo.com/stations/aut ... ?gen=t#sel

Отговори

Върни се в “Хоби - музика, градина, фотография...”