Лозаро-винарство (Всичко)

Ами то май е ясно...

Модератори: Radoslav Petkov, ASENOV


Потребителски аватар
The Mist
Мнения: 3497
Регистриран: пон дек 06, 2010 5:13 pm
Местоположение: Студентски град 630 м/н/в; Сливен 284 м./н./в.; село Еленово 210 м./н./в.

Мнение от The Mist » нед май 12, 2013 10:37 pm

Имам въпрос към по- опитните лозари... :grin1: Мискета на село е на втора година и има по 2-3 чепки на летораст. Препоръчително ли е да се съборят част от чепките ? :hmm:

П.П Няма да е лишено от вода..

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20370
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » нед май 12, 2013 11:31 pm

въпрос на преценка според общия вид на растението. Но вино от тях тъй или инак няма да направиш тая година)

Потребителски аватар
The Mist
Мнения: 3497
Регистриран: пон дек 06, 2010 5:13 pm
Местоположение: Студентски град 630 м/н/в; Сливен 284 м./н./в.; село Еленово 210 м./н./в.

Мнение от The Mist » пон май 13, 2013 9:54 am

Ами няма да махам чепки....грехота е ! :grin1: То това зрее по- рано и поради малкото количество (16 броя растения) ще отива предимно за ракия.

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20370
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » пон май 13, 2013 9:57 am

Е ракия - още по-малко с такива количества))
Но ако събереш 3-4 кила, може да дестилираш с тенджера под налягане , както се вареше в Либия навремето))
При рандеман 20 на сто ще направиш една половинка)) :thumbup:

А от 16 растения, зависи от хранителната площ, може и 100-200-300 кила материал/грозде да изкараш - при нормален рандеман, дори с помощта на тъста/зетя :) не можете да я изпиете. Ако са асмовидни и има 1-2 ара, при интензивни грижи, като нищо след 6-7 години и половин тон ще минеш. Зависи от площта. Успех ти желая във всички случаи: лозата е божествено и много благодарно растение!

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20370
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » нед юли 21, 2013 5:35 pm

https://www.facebook.com/IvoNekitov

Жалко, че все забравям да засадя една Перла или полумитичният Май5(сорт) - щях да ям грозде две седмици по-рано.

maniac
Мнения: 6545
Регистриран: пон дек 29, 2008 7:38 pm
Местоположение: Разград 210м.н.в.

Мнение от maniac » нед юли 21, 2013 9:29 pm

Докато миналата година по-това време вече имаше узрели гроздове по асмата, сега няма такива! Разликата с миналото лято е значителна по-отношение на зреенето на гроздето. Предполагам, че към 5-10 ти август ще берем първите узрели, задават се жеги скоро, което ще напълни със захар гроздето. :D

Потребителски аватар
dak_evil
Мнения: 6581
Регистриран: ср юни 24, 2009 7:12 pm
Местоположение: Стара Загора

Мнение от dak_evil » съб сеп 07, 2013 5:58 pm

Вчера измерих захарността на гроздето /винените сортове/. На памида беше 20, на мерлото и кабернето малко над 23, средно като ги смесих малко под 22. Другата седмица уикенда ще го натискаме, дано няма валежи :wink: Успя да се повъзстанови грозденцето след като измръзна при суровите -30°C по предната зима. Но ни върна назад доста, сега вероятно щях да имам поне 500 кила, а сега дали и 200 кг ще изкараме. Здраве да е!

Изображение

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20370
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » пон сеп 23, 2013 8:07 pm


Потребителски аватар
dak_evil
Мнения: 6581
Регистриран: ср юни 24, 2009 7:12 pm
Местоположение: Стара Загора

Мнение от dak_evil » ср сеп 25, 2013 9:33 pm

Чух се преди малко с дядото от село, бурната ферментация е към края си. В събота ще го източим от джибрите и ще го сложим на тиха ферментация. Дано е добро!

Потребителски аватар
Radoslav Petkov
Мнения: 42357
Регистриран: пон дек 17, 2007 1:46 am
Местоположение: ДУПНИЦА 551 м.н.в. // София "Толстой" 532 м.н.в.

Мнение от Radoslav Petkov » пон сеп 30, 2013 5:36 pm

20 захарност на гроздето в Дупница (обща - различни сортове са). Памида предполагам е под 20, останалите около и над 20, че общата смес да е толкова. Добре е. Горещия Август спаси положението. Направихме гроздобера по-рано. По принцип го оставяме още и през Октомври, но с оглед перспективите за валежи и хладно време баща ми прецени да го берем.

Оставихме лози да доузряват в двора в Дупница. Те поне са ни под ръка и можем да ги оберем и по-късно.

П.С. : Малка е рожбата тази година (като килограми) в сравнение с минали.
Метеорологична станция "Дупница" в югоизточната част на града, онлайн :
http://www.stringmeteo.com/stations/dupnitsa/
http://www.stringmeteo.com/stations/aut ... ?gen=t#sel

Потребителски аватар
angilari
Мнения: 24348
Регистриран: вт дек 30, 2008 8:20 pm
Местоположение: Лозенец; Нови Искър - северния полюс на София

Мнение от angilari » пет окт 25, 2013 12:58 pm

Дедо, розето свърши за два дни, снощи почнахме червения афродизиак и приятелката остана доволна, реколтата е добра, скоро ме чакай пак! :laughm: :buble: :thumbup:
www.weather-webcam.eu - уеб камери от България и Европа
АМС Нови Искър: www.stringmeteo.com/stations/noviiskar/
Камера: www.weather-webcam.eu/novi-iskar-webcam-online

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20370
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » пет окт 25, 2013 1:09 pm

Ашк олсун!: )

Потребителски аватар
dak_evil
Мнения: 6581
Регистриран: ср юни 24, 2009 7:12 pm
Местоположение: Стара Загора

Мнение от dak_evil » пон окт 28, 2013 8:16 pm

Вчера и онзи ден сварихме към 70 кила грозданка :wink: Ще си я делнем с дядото, ама буренцето ми е само 20 литра /в момента има в него 6 литра/, къде ще ги дяна другите, май ще взема едно черничово. Винцето излезе около 120 литра. Ще има за зимата. Но му трябва още. Към Коледа ще е идеално за пиене.

Потребителски аватар
ulipet
Мнения: 2890
Регистриран: чет дек 30, 2010 3:21 pm

Мнение от ulipet » пон окт 28, 2013 8:19 pm

а акциз колко плати :lol:
не се пише така по форумите ей.... :laughm:

Отговори

Върни се в “Хоби - музика, градина, фотография...”