Лозаро-винарство (Всичко)

Ами то май е ясно...

Модератори: Radoslav Petkov, ASENOV

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20373
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » вт окт 02, 2012 10:14 pm

Ето я и обещаната Гъмза:
Изображение

Потребителски аватар
Agronoma
Мнения: 672
Регистриран: пон яну 17, 2011 10:47 pm
Местоположение: Пазарджик и с.Черногорово

Мнение от Agronoma » пет окт 05, 2012 7:42 pm

Това "Черно злато" на снимката изглежда да е кораво вино. Дедо, опитай да направиш снимка веднага след като разклатиш стъклото. Целта е да разберем дали е избистрено вече или има млечен оттенък. По това може да съдим дали е приключила ябълчно-млечно кисела ферментация, т.е дали е готово за пиене виното. Усеща ли се аромат на сини сливи и карамел във виното

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20373
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » пет окт 05, 2012 7:57 pm

Сините сливи са по-скоро стафиди, но да - нещо средно.
И да, карамелът, без агресивната изкуствена нотка на истинския такъв, го има. Изстрел в десетката :thumbup:
Ще се избистри след около седмица -след студа другата седмица, макар и сега да има една достатъчна бистрота за да се пие с кеф. : )

Потребителски аватар
The Mist
Мнения: 3497
Регистриран: пон дек 06, 2010 5:13 pm
Местоположение: Студентски град 630 м/н/в; Сливен 284 м./н./в.; село Еленово 210 м./н./в.

Мнение от The Mist » пет окт 05, 2012 8:42 pm

Цвета на черното ми вино :
Изображение
12 % алкохолни градуса, държано 11 дни в джибрите.
:grin1:
Последна промяна от The Mist на нед окт 07, 2012 5:33 pm, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
The Mist
Мнения: 3497
Регистриран: пон дек 06, 2010 5:13 pm
Местоположение: Студентски град 630 м/н/в; Сливен 284 м./н./в.; село Еленово 210 м./н./в.

Мнение от The Mist » пет окт 05, 2012 9:46 pm

Бялото вино е още доста сладко,но ври усилено и се надявам да преври. Червеното е с приключила ферментация, но не е избистрено още и има около 13% алкохол.

Преди малко севтосах " черното" и е направо трепач... :grin1: Добре ми раздвижи кръвта.

Потребителски аватар
Radoslav Petkov
Мнения: 42363
Регистриран: пон дек 17, 2007 1:46 am
Местоположение: ДУПНИЦА 551 м.н.в. // София "Толстой" 532 м.н.в.

Мнение от Radoslav Petkov » съб окт 06, 2012 11:31 am

Добре де, как така при вас като захарността е по-голяма виното става бързо, а пък тук все към Ноември (в студени години и до Декември не става) хем захарността е по-ниска и би трябвало да превира по-лесно :hmm: Да не би да е от липсата на дрожди?
Метеорологична станция "Дупница" в югоизточната част на града, онлайн :
http://www.stringmeteo.com/stations/dupnitsa/
http://www.stringmeteo.com/stations/aut ... ?gen=t#sel

Потребителски аватар
The Mist
Мнения: 3497
Регистриран: пон дек 06, 2010 5:13 pm
Местоположение: Студентски град 630 м/н/в; Сливен 284 м./н./в.; село Еленово 210 м./н./в.

Мнение от The Mist » съб окт 06, 2012 12:17 pm

Всъщност точно 2 седмици след гроздобера и имам вино за пиене... :bowdown: :sleep: Остава червеното да се избистри и е готово за консумация... :grin1:а цвета му ще е нещо подобно на Розето на Bismarck... може и по светло да е. :hmm:

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20373
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » пон окт 22, 2012 12:19 pm

Имах голям мерак да си улесня пролетната работа, прасвайки 1-2 декара лозе(есенна резитба), ама листата горе на баира си стоят. Тук-там някое почервеняло(което при червените сортове е есенната окраска, идентична на пожълтяването - изключения за които се сещам са само Широка Мелнишка и Памид, които си жълтеят), мнозинството е зелено, свежо и фотосинтезира до последно :laughm:

Потребителски аватар
Radoslav Petkov
Мнения: 42363
Регистриран: пон дек 17, 2007 1:46 am
Местоположение: ДУПНИЦА 551 м.н.в. // София "Толстой" 532 м.н.в.

Мнение от Radoslav Petkov » чет ное 01, 2012 7:42 pm

Виното е почти готово.На вкус с все още лека блага жица. Проблем е че е много мътно. Трябва да се утаи и чак тогава ще стане баш за пиене :thumbdn:
Метеорологична станция "Дупница" в югоизточната част на града, онлайн :
http://www.stringmeteo.com/stations/dupnitsa/
http://www.stringmeteo.com/stations/aut ... ?gen=t#sel

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20373
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » чет ное 01, 2012 8:44 pm

Радо, да не прозвучи арогантно или подигравателно, ама винаги се отнасям със съчувствие към винари-мераклии, но на които им се налага да се борят с климат : )
Основно визирам Разградско, но и високите полета сте в кюпа : )
Ще ти пратя 2-3 бутилки за почерпка, ако не се видим в следващите месеци, за да видиш за какво става дума :buble:
И ще получиш ПЪЛНО обяснение, след първата глътка, защо съм топломан-психопат/ :P :buble:

Потребителски аватар
The Mist
Мнения: 3497
Регистриран: пон дек 06, 2010 5:13 pm
Местоположение: Студентски град 630 м/н/в; Сливен 284 м./н./в.; село Еленово 210 м./н./в.

Мнение от The Mist » чет ное 01, 2012 8:48 pm

На мен пък бялото ми винце още ври, но се надявам до декември да стане. :laughm:

Потребителски аватар
Radoslav Petkov
Мнения: 42363
Регистриран: пон дек 17, 2007 1:46 am
Местоположение: ДУПНИЦА 551 м.н.в. // София "Толстой" 532 м.н.в.

Мнение от Radoslav Petkov » пет ное 02, 2012 3:30 pm

bismarck написа:Радо, да не прозвучи арогантно или подигравателно, ама винаги се отнасям със съчувствие към винари-мераклии, но на които им се налага да се борят с климат : )
Основно визирам Разградско, но и високите полета сте в кюпа : )
Ще ти пратя 2-3 бутилки за почерпка, ако не се видим в следващите месеци, за да видиш за какво става дума :buble:
И ще получиш ПЪЛНО обяснение, след първата глътка, защо съм топломан-психопат/ :P :buble:
Не се съмнявам в качеството на реколтата и виното ти, още повече, че си истински мераклия и разбирач, така че няма как да прозвучи арогантно или подигравателно, просто си е самата истина. Ние сме собственици на земя, която ни е върната от "конфискувалите" я на времето комунисти (знаеш след промените как я връщаха). Та там от ТКЗС-то на близкото с. Баланово са оработвали земята, която е превърната в лозов масив не знам коя година. Връщането се случва 1992г или 1993г като лозята вече са били в окаяно състояние (разбираемо не помня, бил съм на7 или осем), необработвани няколко години през пъврите години на Демокрация. Та всичко това е било цялото трънясало и буренясало до неузнаваемост. Мисълта ми беше, че баща ми го обработва без да е някакъв специалист (още по-малко пък аз :grin1:) , аз му помагам при по-тежката част (въобще от малки помагаме с брат ми, когато можем) и изкараме вино, ракия. Лошото е че всяка година напред полагането на грижи изглежда все по-трудна задача. Например помня, че го копаехме по два пъти на ръце - пролет и есен.. без пропуск, сега се оре един път напролет с трактор и това е. Чистенето веднъж или два пъти от трева (пролет и / или есен зависи от валежите). С прсъкането не съм в час. Нито с кроенето.

Иначе много от хората започват да изоставят лозята си. Изглежда повечето предпочитат да си купуват или наготово грозде, или направо вино / ракия, а не са малко и хората които ги изоставят поради това че вече физически не могат да се справят, пък младите много не са по тая част.

За песъкливите Бачовски почви... те сигурно оказват благотворно въздействие върху лозовите насаждения... понеже в Испания лзоовите масиви бяха именно на някакви такива песъкливи почви, по които и трева не видях да расте :grin1:
Метеорологична станция "Дупница" в югоизточната част на града, онлайн :
http://www.stringmeteo.com/stations/dupnitsa/
http://www.stringmeteo.com/stations/aut ... ?gen=t#sel

Потребителски аватар
Radoslav Petkov
Мнения: 42363
Регистриран: пон дек 17, 2007 1:46 am
Местоположение: ДУПНИЦА 551 м.н.в. // София "Толстой" 532 м.н.в.

Мнение от Radoslav Petkov » пет дек 14, 2012 2:12 am

Да живее виното. Наздраве на Бисмарк. Сипах си тази вечер да се подсиля с елексира :bowdown:
Метеорологична станция "Дупница" в югоизточната част на града, онлайн :
http://www.stringmeteo.com/stations/dupnitsa/
http://www.stringmeteo.com/stations/aut ... ?gen=t#sel

Потребителски аватар
The Mist
Мнения: 3497
Регистриран: пон дек 06, 2010 5:13 pm
Местоположение: Студентски град 630 м/н/в; Сливен 284 м./н./в.; село Еленово 210 м./н./в.

Мнение от The Mist » съб мар 09, 2013 1:23 pm

Днес смятам да изрежа асмите в двора... :bowdown: :drunk:

Vanio Yanev

Мнение от Vanio Yanev » съб мар 09, 2013 1:57 pm

Ние вече я изрежахме ,времето си дойде ,а и е доста топло ,перфектно е за рязане..

Отговори

Върни се в “Хоби - музика, градина, фотография...”