Лозаро-винарство (Всичко)

Ами то май е ясно...

Модератори: Radoslav Petkov, ASENOV

Потребителски аватар
FENIX
Мнения: 19574
Регистриран: съб мар 17, 2007 4:37 pm
Местоположение: Сандански - 194/317 м./н./в.

Мнение от FENIX » пет сеп 04, 2009 1:36 am

Radoslav Petkov написа:Незнам как е по двата малки лозови масиви на Дупница, но забелязвам в частни дворове в квартала, че шумата се скапва, а гроздето си е предимно зелено. Това да не е онази болест Мана, или там както се казваше? Направо е като чума, епидемия...

Тези дни се наемам (само да не ме хване късата памет) да погледна на повече места (където има в частни доврове)докато отивам на някуде си, за да видя толкова ли е масово, или е локализирано в моя квартал...
Точно това е! Може да не са пръскани!

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20375
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » пет сеп 04, 2009 8:33 am

Radoslav Petkov написа:Незнам как е по двата малки лозови масиви на Дупница, но забелязвам в частни дворове в квартала, че шумата се скапва, а гроздето си е предимно зелено. Това да не е онази болест Мана, или там както се казваше? Направо е като чума, епидемия...

Тези дни се наемам (само да не ме хване късата памет) да погледна на повече места (където има в частни доврове)докато отивам на някуде си, за да видя толкова ли е масово, или е локализирано в моя квартал...
Osnowno това е, но не само. Недобре гледана(пръскана, торена) лоза няма устойчивост, нито виталност да изкара нови листа, при, да речем, по-силен вятър, който наранява и поочупва част от листата. Ако е в добра кондиция- дреме и на к(орените), но в по-голям процент от случаите става това, което ти описваш. На село, вкл. в лозарските масиви, е същото: гледаните лозя се познават по наситенозеления цват на листата и в момента, заебаните- по това, че са като описаните в твоя постинг.

Потребителски аватар
Radoslav Petkov
Мнения: 42365
Регистриран: пон дек 17, 2007 1:46 am
Местоположение: ДУПНИЦА 551 м.н.в. // София "Толстой" 532 м.н.в.

Мнение от Radoslav Petkov » пет сеп 04, 2009 3:40 pm

Мда, основното сигурно е това - недостатъчни грижи. Но и наднормената влажност в последните месеци е стимул за тази болест (май маната е вид гъба) според допитване насам на там. В целия регион е било така, попитах. В моето село Баланово, където селските полагат по-добри грижи, болестта също е повсеместна... :?

Лозята на нашето семейство са били в средно положение (но и родителите ми са заети хора и не могата да отделят необходимите грижи на макс). Изключително малък е бил процента на по-запазените редове - а именно редовете на разни хора, които се занимавали само с това.
Метеорологична станция "Дупница" в югоизточната част на града, онлайн :
http://www.stringmeteo.com/stations/dupnitsa/
http://www.stringmeteo.com/stations/aut ... ?gen=t#sel

Потребителски аватар
Radoslav Petkov
Мнения: 42365
Регистриран: пон дек 17, 2007 1:46 am
Местоположение: ДУПНИЦА 551 м.н.в. // София "Толстой" 532 м.н.в.

Мнение от Radoslav Petkov » ср сеп 23, 2009 11:36 pm

bismarck написа:
m написа:аз това и се чудя, кога да прибирам моето и да правя винцето. Но май петък ще се реша да го бера. Няма да го чакам за другата седмица :wink:
Аз прибрах около 60 на сто. На другия баир лозята ще почакат още седмица-две дори, ако има слънце и следващата седмица, всеки ден е около 0.3-0.5 захарност отгоре по това време.
Иначе първата част вече ферментира с приятен клокочещ звук.
Захарността е по-ниска от миналогодишната заради повечето дъждове до август и по-хладната като цяло пролет.
Тук миналото лято датата за гроздобер бе около 01-ви Октомври, с 15 дена преди официалната за района 15-ти Октомври. Да видим дали тази година ще сме в норма или в плюс (тоест преди 15-ти... :lol: ) В минус (след 15-ти) няма как да сме, защото ако до 15-ти не е узрявало пак се бере тогава... :lol:

Предполагам че с тази поредица от слънчеви дни заплахата от зелено грозде намалява, но захарно дали ще бъде достатъчно незнам.
Метеорологична станция "Дупница" в югоизточната част на града, онлайн :
http://www.stringmeteo.com/stations/dupnitsa/
http://www.stringmeteo.com/stations/aut ... ?gen=t#sel

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20375
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » ср сеп 23, 2009 11:43 pm

След 15 октомври наистина няма какво да се чака. Дори теоретично хубаво време с краткия ден и температури под биологичния минимум на лозата(среднодневна поне 10) няма как да качи повече захарността. Това евентуално би могло да стане по чисто физически(не биологичен) път- чрез изпарение на част от влагата на зърната. Ама-...)

m
Мнения: 4011
Регистриран: пон ное 26, 2007 3:43 pm
Местоположение: Г. Оряховица

Мнение от m » нед сеп 27, 2009 3:22 pm

захаромера ми отчете 21. Такава стойност от доста години насам не бях виждал. Добре се представи гроздето тая година. Сега тихичко си бълбука. Само трябва да внимавам с температурата, за да е всичко ок. Нямах време тия дни, за да споделя един учудващ ме факт. Края на септември е, а привечер и рано сутрин е пълно с комари. И хапят много здраво. Все едно че идва лято, а не зима. За мен това означава само едно - дълъг период на топло и слънчево време.

Потребителски аватар
ASENOV
Мнения: 18785
Регистриран: чет фев 22, 2007 5:58 pm
Местоположение: Русе

Мнение от ASENOV » пон сеп 28, 2009 10:16 am

В Казанлък слаба работа лозята тази година. Абе като цяло богат уружай като реколта, но захарността е била няколко идеи по-ниска от минали година. Едва 17 градуса. :? Е, квото такова, нали си е наше, а щом е наше е най-сладко :lol: 8-) Така и не взех кръжок как се прави вино, все когато го берат и майсторят нашите, съм зает. Другата година се заричам да си взема няколко дни отпуска, живот и здраве и да се запозная от близо с тайните на лозаро-винарството в духа на българската традиция. :cool:

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20375
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » пон сеп 28, 2009 11:05 am

Gladiator написа:В Казанлък слаба работа лозята тази година. Абе като цяло богат уружай като реколта, но захарността е била няколко идеи по-ниска от минали година. Едва 17 градуса. :? Е, квото такова, нали си е наше, а щом е наше е най-сладко :lol: 8-) Така и не взех кръжок как се прави вино, все когато го берат и майсторят нашите, съм зает. Другата година се заричам да си взема няколко дни отпуска, живот и здраве и да се запозная от близо с тайните на лозаро-винарството в духа на българската традиция. :cool:
УрОжай.
Иначе да- при мен захарността е малко под 21 на хубавия баир(оттатък е било към 18-19 по същото време, но окончателно ще видя на края на седмицата, когато прибера И това грозде- имаше 2 седмици слънце, надявам се да качи поне 20, защо не и >21), средно с около градус и половина под миналогодишната. При това разликата идва не от по-малко слънце, а от големите количества валеж през летните месеци, особено юли и август: гроздето го опазих в голяма степен, но е воднисто- с едно поне 10 на сто по-голям рандеман от миналата година...
Иначе можеш да видиш тук няколко бегли, но основни наброски относно виноправенето, които нахвърлях навремето. Не е толкова сложно, има само някои неотменими неща. Всичко се научава, аз преди 11 години и хабер си нямах от това.

paceko
Мнения: 546
Регистриран: ср фев 11, 2009 3:28 pm

Мнение от paceko » ср дек 15, 2010 7:03 pm

Бисмарк,да те питам нещо.Аз,като един ценител на МАВРУДА забелязах,че при нега не пише да се използват сулфити.При мерло и каберне почти винаги пише:"съдържа сулфити",при мавруда-не.Какво означава това?

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20375
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » чет дек 16, 2010 11:27 am

paceko написа:Бисмарк,да те питам нещо.Аз,като един ценител на МАВРУДА забелязах,че при нега не пише да се използват сулфити.При мерло и каберне почти винаги пише:"съдържа сулфити",при мавруда-не.Какво означава това?
Означава, че не са го написали на етикета :grin1:
НЯМА технология, която да ти произведе качествено и едновременно ТРАЙНО вино, без употреба на серен двуокис.
Ако гроздето е идеално здраво, аз съм намалявал количествата наполовина от нормалните, но освен за трайността и унищожаването на опасността от оцетно вкисване и други заболявания при слабо грозде, той участва в самия процес на екстракция на багрилни в-ва от люспите на гроздето - съотв, за цвета, плътността и вкуса на самото вино.
Тъй като тия неща са важни най-вече за отлежаването, може теоретично от плътни и здрави грозда като Мавруд или Каберне да произведеш вино без сулфити(ако излезе отлично вино без сулфитиране- толкова по-зле: със сулфитиране би излязло някакво екселентно вино, като ония, за които баровците плащат по няколкостотин евро бутилката, ако е от снобарска марка) , но до пролетта трябва да го изпиеш. Иначе ако остане все пак трябва или да сулфитираш, или да бистриш и пастьоризираш, последното е супер за мляко но на истинските вина им е.ава мамата. Всъщност, това е най-важната причина в книжките да пише, че домашните вина НАЙ-ЧЕСТО са боклуци по един или друг начин - с излишна летлива киселинност и слаб алкохол и екстракт(не говорим за фрапантните случаи на недостатъчна хигиена или грубо нарушение на технологичните действия, които сами по себе си са 60-80 на сто от случаите при домашните "майсторчета")
При винпромски произведени вина не мога да повярвам, че не са ползвали серен двуокис(или метабисулфит, все едно), ако ще самият бог на технолозите да ми се материализира и твърди обратното. :cool: Т.е виж първото изречение : )

Потребителски аватар
The Mist
Мнения: 3497
Регистриран: пон дек 06, 2010 5:13 pm
Местоположение: Студентски град 630 м/н/в; Сливен 284 м./н./в.; село Еленово 210 м./н./в.

Лозаро-винарство (Всичко)

Мнение от The Mist » пет авг 26, 2011 3:40 pm

Досега разглеждах форума и не намерих подобна тема затова пускам тази..... :dontknow:

Потребителски аватар
The Mist
Мнения: 3497
Регистриран: пон дек 06, 2010 5:13 pm
Местоположение: Студентски град 630 м/н/в; Сливен 284 м./н./в.; село Еленово 210 м./н./в.

Мнение от The Mist » пет авг 26, 2011 3:44 pm

Вчера ходихме на лозето с комшията на село и си откъснах няколко зрънца...... много сладко ми се видя. По-принцип не е ли рано? Предполагам, че е заради сушата. :dontknow:

Потребителски аватар
dak_evil
Мнения: 6581
Регистриран: ср юни 24, 2009 7:12 pm
Местоположение: Стара Загора

Мнение от dak_evil » пет авг 26, 2011 4:30 pm

Какви сортове е гроздето?

Потребителски аватар
The Mist
Мнения: 3497
Регистриран: пон дек 06, 2010 5:13 pm
Местоположение: Студентски град 630 м/н/в; Сливен 284 м./н./в.; село Еленово 210 м./н./в.

Мнение от The Mist » пет авг 26, 2011 4:38 pm

Памид

Потребителски аватар
dak_evil
Мнения: 6581
Регистриран: ср юни 24, 2009 7:12 pm
Местоположение: Стара Загора

Мнение от dak_evil » пет авг 26, 2011 5:43 pm

Памидът зрее по-рано от кабернето и мерлото, до средата на септември най-късно трябва да е готово за бране. Не вдига много захарност, най-много 22-23. Така, че при това време тази година, а като се има предвид, че вече сме края на август е нормално да е сладко вече. Ето виж една кратка статия за памида:
http://totalbg.com/wine/pamid.htm
Преди няколко години направих страхотно чисто памидово вино, най-хубаво е да се пие докато е младо...

Отговори

Върни се в “Хоби - музика, градина, фотография...”