Охооо,чак сега виждам че сте ме засипали с предложения!paceko написа:Воеводо,изхождайки от климатичните и почвени дадености на парцела ти,ето някои възможности.
Хвойна (Juniperus).Ako не си се интересувал,няма да повярваш,колко много видове хвойна има.Ниски,високи,синкави,златисти,колоновидни и т.н.Всички са сухоустойчиви и студоустойчиви.
Друг популярен вариант е Источната Туя(Тhuja orientalis).Oсвен зелената форма,има мниго приятни златисти форми.Много подходящи за жив плет.Има както Туи джужета(до 1м)така и дървета до 7-8м.
За малко разнообразие може да сложиш:Poncirus Trifoliata (див лимон),Spartium Junceum,Tamarix tetranda,Barberis Julianae,Yucca Gloriosa.Всичко,без Тамарикс е вечнозелено и става за твоя парцел.
Виж в Гугъла ,има хубави снимки на тези растения.Има ги и по разсадниците.Мерак и пари да имаш само....

Много благодаря paceko за големия избор който ми предлагаш ,но просто съм се заел със 100 неща и незнам дали ще успея да засея всичко навреме/ аима ли сезон за това нещо-сеене/ , защото ако е като при плодните през пролетта няма да успея да отстраня двора от лозите и полегнатите колове!Искам да изчистя всичко ,да изкопая двора , после да засея райграс/ там пък колко вида има и незнам кой да избера/ и да сложа дървените греди за лозите/асма и чак тогава да видя какво парче ще ми остане свободно ,но едва ли ще мога да сложа дървета-поскоро ще е храсчета , рози, някакви джуджета до 1.5-2м. защото все пак не искам да ми пречат на метеопарка ,а и да не се зашумява, даима пространство в малкия двор!
Ради, да , от север смятам да правя жив плет против вятъра ,но за да не пречи на измерванията ми трябва да е до 2м. максимум, да разсте бързо и да не е много скъпичко!Ще видя от горепредложените кое може да е подходящо!

Някой да знае дали има храсче ,жълто ,като роза е ,но не е , с жълти цветчета, май му казват ГАБРОВЧЕ???