ОТГЛЕЖДАНЕ НА ТОПЛОЛЮБИВИ/ ЕКЗОТИЧНИ РАСТЕНИЯ
Модератори: Radoslav Petkov, ASENOV
Онзи ден видях тук в Панагюрище две палмички, или нещо от този сорт( не разбирам от екзотични видове ) .
Засадени са вън на тротоара . От чичко Гугъл видях, че едното дръвче е там поне от 2012г . На кадъра другото в дясно още го няма . Сега и двете са еднакви на ръст с добре развити стъбло и листна маса .
https://goo.gl/maps/2ezBwqUnMLKziwJV7
Засадени са вън на тротоара . От чичко Гугъл видях, че едното дръвче е там поне от 2012г . На кадъра другото в дясно още го няма . Сега и двете са еднакви на ръст с добре развити стъбло и листна маса .
https://goo.gl/maps/2ezBwqUnMLKziwJV7
- NorthStorm
- Регистриран: вт авг 27, 2013 11:01 am
Юките вероятно са едни от най-успешно размножаващите се вегетативно, като използват доброволното съдействие на друг вид - Хомо Сапиенс : )
Демек човека. Аз също имам няколко храста, разсадени от издънките на първия, когото баба ми засади преди около 35 години, бях невръстен почти
Вероятно в България са десетки хиляди, повечето - вегетативно разсадени.
Без да гледам в Уикито, видът със сигурност издържа в 6 хардинес зона (под минус 18-21.
Неугледен е, но при подрязване на долните листа расте стремглаво нагоре (визирам Юка Глориоса, най-разпространената сякаш), във Видин, на село и в Арчарско съм виждал по метър и половина екзотично разкривени стъбла.
Ако иска човек малко екзотика, не му пречи че бодат като дяволи (обективно могат да ти изкарат някое око!) и ги подкастря, за няколко години може да ги направи почти-полу-палми.
Нещо друго много важно около тоя вид. След като баба ми, лека и пръст, го засади, поне 15-20 години НЕ ЦЪФТЯ. Сега цъфти по 1-2 пъти годишно минимум. Какво, според вас, иде да покаже туй?
Да. Няма ГЗ (С).
Става дума за растения, засадени от смешни издънки по 1-2-3 листа, ставащи на яка туфа за 2-3 години без никакви грижи. Цветовете им са много красиви (назад в темата май съм пускал снимки), огромни съцветия по 60-100 сантиметра, понякога и по две едновременно, с много красиви, на гроздове сложни цветове, приличащи донякъде на огромни момини сълзи. Много красиви!
Демек човека. Аз също имам няколко храста, разсадени от издънките на първия, когото баба ми засади преди около 35 години, бях невръстен почти

Вероятно в България са десетки хиляди, повечето - вегетативно разсадени.
Без да гледам в Уикито, видът със сигурност издържа в 6 хардинес зона (под минус 18-21.
Неугледен е, но при подрязване на долните листа расте стремглаво нагоре (визирам Юка Глориоса, най-разпространената сякаш), във Видин, на село и в Арчарско съм виждал по метър и половина екзотично разкривени стъбла.
Ако иска човек малко екзотика, не му пречи че бодат като дяволи (обективно могат да ти изкарат някое око!) и ги подкастря, за няколко години може да ги направи почти-полу-палми.
Нещо друго много важно около тоя вид. След като баба ми, лека и пръст, го засади, поне 15-20 години НЕ ЦЪФТЯ. Сега цъфти по 1-2 пъти годишно минимум. Какво, според вас, иде да покаже туй?

Да. Няма ГЗ (С).
Става дума за растения, засадени от смешни издънки по 1-2-3 листа, ставащи на яка туфа за 2-3 години без никакви грижи. Цветовете им са много красиви (назад в темата май съм пускал снимки), огромни съцветия по 60-100 сантиметра, понякога и по две едновременно, с много красиви, на гроздове сложни цветове, приличащи донякъде на огромни момини сълзи. Много красиви!
Ето една снимка от миналата зима. Видно, растението/видът му, е едва от няколко десетки години тук и не е успяло да разучи нашата сезонност - цъфти по всяко време, като в най-студените месеци съцветието мръзне. Това е някъде миналият януари, но ако цъфне топлото полугодие став а много по кичесто и красиво. (видно - съцветията са две
в случая)

- NorthStorm
-
- Регистриран: съб яну 28, 2012 6:40 pm
bismarck написа: ↑пет фев 14, 2020 5:44 pmЮките ..

Кой да предположи, че зад пиперливия циник се крие нежна и поетична душа?

- NorthStorm
ПС Ще има, част от тях, половин дузина, са си там и са в отлична кондиция.NorthStorm написа: ↑пет фев 21, 2020 5:04 pmbismarck, какво стана с малките юбейки, дето бяха поникнали преди няколко години в двора?
По темата, с голямо нетърпение очаквам да видя дали ще успее да върже силно и обилно напъпилото Лаврово дърво/дафин.
Някъде нагоре трябва да има снимка. Заложи огромно количество пъпки август-септември и чака на стартовата линия. Рекордно меката зима не му причини никакви, дори минимални поражения.
Е го е, втората снимка
viewtopic.php?p=637127#p637127
viewtopic.php?p=637127#p637127
- NorthStorm
Хайде и тук да покажа една от палмичките ми, които растат високо в балкана, в гората, където се намира къщата ни, която е от 18 век
, далеч от всякаква цивилизация
Около 500-600 нмв(според гугъл). Поливано е и торено първите няколко месеца след засаждането му само. Това е било около 2013-14г. Никога не е защитавано и не са полагани каквито и да било грижи за него. Все още се крепи живо и здраво.

Summer!