Отворих нова тема...
Относно въпросите ти. Едва ли аз съм най-осведоменият и подходящ респондент за тях, но ето все пак малко нахвърляна информация (гарнирана и с догадки за някои от нещата

)...
По принцип подобен наблюдател би трябвало да наблюдава, описва и докладва по съответен начин (изпращайки информация основно по уеб-базирани платформи) състоянието и проявленията на времето в дадена точка/станция. (Специално по частта "хидро-", където и доколкото я има, съм още по-некомпетентен, така че я игнорирам

.) Има поне два вида наблюдения - синоптични и климатични. По принцип синоптичните наблюдателни срокове са моментите през 3 часа по UTC в рамките на цялото денонощие (0, 3, 6...), като сред тях някои са малко по-главни (тези кратни на 6), някои са още малко по-главни (6 и 18 UTC), а баш "шефът" е 6 UTC. Просто колкото по-главен е срокът, толкова повече параметри се отчитат (и изпращат където трябва). За климатичните наблюдения сроковете са 7, 14 и 21 ч. по местно време, като главният е 7ч., а 21ч. е средният по главност

. Но по закон един подобен наблюдател би трябвало да следи времето непрекъснато, 24 часа в денонощиято и да забелязва (и отбелязва) включително явления, случили се в произволни моменти от денонощието, а не само във или малко преди съответните синоптични и климатични срокове. Особено при климатичните наблюдения се изисква доста точно описание на интервалите, в които са се наблюдавали дадени явления. Обаче дали, кой, кога и защо прави това при настоящата (дез)организация в НИМХ, аз не се наемам да конкретизирам точно тук...
Не знам как са смените по повечето станции, но знам, че от доста години вече има някаква тенденция за минаване на 12-часови такива, поне за синоптичните станции, може и в момента навсякъде да са такива

. Иначе преди повечето бяха на 24 часа. В отдалечени станции (по върховете) е малко по-сложно, там се стои май по цяла седмица, като се редуват екипи от по двама ли... не съм компетентен по въпроса

... Като гледам се търсят хора за синоптични станции (Сандански и Хасково), в такива се правят успоредно синоптични и климатични наблюдения. От споменатите две станции Сандански е сред главните/първокласните (изпращане на данни и в международния обмен в реално време), а Хасково е от... тези "за вътрешно ползване" на данните от НИМХ, там може би нещата ще са още малко по-несериозни

...
Заплащането е
доста символично и не съм сигурен, че би могло да има съществени разлики между различните станции, но не съм особено компетентен по въпроса

... По принцип не бих се наел да се изказвам дали работата е трудна, или не, но мога да кажа, че поначало
би трябвало да се води много отговорна 
. Пак не ми се отплесва тук как стои положението реално у нас в момента, какви хора стават наблюдатели, доколко си харесват работата и доколко са мотивирани да я харесват още повече чрез заплащането и цялостната атмосфера в НИМХ

...
Подаване на документи...
Връзки за метео-наблюдател? Хм, хм, де да можем да стигнем до такъв момент да се става наблюдател с връзки

... От друга страна, не бих се учудил това все пак да става с някакви връзки, въпреки че работата като цяло не е атрактивна (поне откъм заплащане), макар че може и да е атрактивна в други отношения, например откъм занижени изисквания към качеството на вършенето й

, което... е твърде болна тема, която не ми се подхваща сега пак

... Но да, като отчетем доста разпространената мизерия у нас, особено в някои райони, нищо чудно и мизерното заплащане на НИМХ да се види направо много атрактивно за някого

...