ФУНДАМЕНТАЛНИ НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ в БЪЛГАРИЯ

Информация и обсъждания за образование и работа в областта на (специалности свързани с) метеорологията и климатологията. За образование в други области има друг подфорум ("Лични. Взаимопомощ. Учебни. Работа"): viewforum.php?f=17

Модератор: Бял облак

Бял облак
Мнения: 9428
Регистриран: пон май 11, 2009 9:03 am

ФУНДАМЕНТАЛНИ НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ в БЪ

Мнение от Бял облак » чет яну 19, 2017 4:25 pm

Заглавието на темата говори само за себе си. Струва ми се, че всички би трябвало да разбират за какво става въпрос. Тук може да пускаме информация засягаща темата на територията на България. Добре би било да се съберат всички подобни настоящи (а защо не и минали) изследвания.

Да видим дали се прави наука в България въпреки всичко...

Като автор на темата ще се възползвам да пусна малко инфо относно някои мои изследователски проекти.
Към момента се занимавам с два основни големи проекта, които са разбити на по-малки подпроекти.

Засега ще се спра само на единият от тях, свързан с изучаването и по-доброто разбиране на метеорологичните и климатични макро и микро процеси обусловени от релефа при съответната атмосферна циркулация в локален, регионален и ако щете и в глобален мащаб. Всичко е свързано, нали? Това се извършва чрез инсталирането на измервателна апаратура за температура и влажност на въздуха на определени, ключови места, в повечето случаи неизследвани и поради това доста интересни.

Слагам карта с отбелязаните изследователски пунктове. Досега 13 на брой. Всеки един от тях е сложен с определена цел/и и нищо не е случайно. :wink: Мога да разказвам по много за всеки един от тях, но сега нямам време за това. Евентуално в някой следващ пост.
С жълтите кръгове съм маркирал територии, които съм набелязал за бъдещи изследвания. Някои от тях вече съм изследвал частично в експедиционен стил, на други те първа предстои.

Искам да подчертая, че за две от местата са замесени и други хора, т.е. два от подпроектите са общи.
Това са Горочевци (който стана общ форумски проект) и Рупите, където Иван Янев от Петрич е главно действащо лице. :wink:

Изображение
ГОЛЯМ РАЗМЕР слагам в линк, за да не разпъвам страницата.

Разбира се, всичко това го правя в свободното си време с лични финансови активи. Някой да не си помисли, че изкарвам пари от това. :grin1:

Отговори

Върни се в “Образование, реализация, наука (метеорология/климат)”