КРАТКО-/ СРЕДНОСРОЧНИ ПРОГНОЗИ: 01.2021
Модератори: Radoslav Petkov, Бял облак, ncuxap, Hristo Chipilski, angilari
-
- Регистриран: нед ное 30, 2008 7:19 pm
-
- Регистриран: пон окт 10, 2011 12:33 am
- Местоположение: София, ж.к. Борово/с. Логодаж, 15 км. западно от Благоевград, 695 м.н.в.
Знам, аз съм най-големия противник на ГФС, това го говоря до втръсване от дни насам. Новото е доста изчистеното вече спиране на валежа неделя сутринта и поредно активизиране следобяд, преди валежите сякаш бяха сляти и за понеделник не беше толкова добре оформен поредния снеговалежен процес.DANNIS написа: ↑пет яну 08, 2021 8:53 amЧе кое му е новото? от 2 дни се знае,че ще имаме 3 поредни нощни процеса. Ново е за тея,който гледат само умрелия ГФС. Още вчера ви казах,че ще вали сняг в събота следобед и в СФ.stratega написа: ↑пет яну 08, 2021 8:36 amБрутална лудница е днес по моделите. Ново 20. Дават вече три снежни процеса. През нощта на петък срещу събота ще ни закачи фронт от СЗ със сняг, през деня валежите отслабват и се активизират от юг/юз късно следобяд и вечерта , ще вали доста обилно около полунощ, засича се и с 0-та във височина. Новото е, че дават сутринта в неделя от юг на север да спрат, ще се затопли и малко повече през деня, следобяд в неделя пак наново- от юг на север нов топъл фронт с обилни валежи, някъде се засича с нулата във височина, някъде не
и през нощта неделя срещу понеделник ни налазва вече твърдо нулата и понеделник сутринта вали отново обилно сняг
. Луда работа
.
ЕС е бомба,дори и тук дават да вали почти само сняг. около 10-15 см дават, а за СЗБ до 50 см !
Последна промяна от stratega на пет яну 08, 2021 9:02 am, променено общо 1 път.
-
- Регистриран: пон май 28, 2007 9:07 am
Струва ми се, че ще има много разочаровани. По ГФС почти никаква СП няма да има. Всички процеси ще са много гранични и прекалено много ТФ има. За мен най-важното е, че процеса за вторник е само за ЮИБ и много сняг по него няма да се натрупа. Има шансове София дори да се размине и без СП от процесите.
Но вероятно ще имаме тънка такава.

- elenaRudolf
- Регистриран: пет фев 08, 2013 9:35 pm
weather_master написа: ↑пет яну 08, 2021 9:01 amСтрува ми се, че ще има много разочаровани. По ГФС почти никаква СП няма да има. Всички процеси ще са много гранични и прекалено много ТФ има. За мен най-важното е, че процеса за вторник е само за ЮИБ и много сняг по него няма да се натрупа. Има шансове София дори да се размине и без СП от процесите.Но вероятно ще имаме тънка такава.

"Миналото е минало, а в бъдещето духат бъдещите ветрове..." /японска поговорка/
-
Не мога да разбера защо зимоманите винаги гледат само и единствено най-свежните сценарии. Като кон с капаци са. ЕС се въртя като червей тази седмица, докато ГФС беше предимно стабилен. Ако се види ЕС за неделя много съмнително топлата вълна ни закача чак след като реално е минала. Много съмнителна е тази работа. По ГФС нещата изглеждат по естествени. 

Икон и ГЕМ са като ЕС.weather_master написа: ↑пет яну 08, 2021 9:13 amНе мога да разбера защо зимоманите винаги гледат само и единствено най-свежните сценарии. Като кон с капаци са. ЕС се въртя като червей тази седмица, докато ГФС беше предимно стабилен. Ако се види ЕС за неделя много съмнително топлата вълна ни закача чак след като реално е минала. Много съмнителна е тази работа. По ГФС нещата изглеждат по естествени.![]()

-
- Регистриран: нед ное 30, 2008 7:19 pm
-
- Местоположение: София, ж.к. Борово/с. Логодаж, 15 км. западно от Благоевград, 695 м.н.в.
Лесно е да се пише без факти:weather_master написа: ↑пет яну 08, 2021 9:13 amНе мога да разбера защо зимоманите винаги гледат само и единствено най-свежните сценарии. Като кон с капаци са. ЕС се въртя като червей тази седмица, докато ГФС беше предимно стабилен.
Настоящо обновление:
http://www.meteociel.fr/modeles/ecmwf/a ... -48.GIF?00
От вчера сутринта:
http://www.meteociel.fr/modeles/ecmwf/a ... -72.GIF?00
От 6-ти сутринта:
http://www.meteociel.fr/modeles/ecmwf/a ... -96.GIF?00
От 5-ти сутринта, за 120 часа напред:
http://www.meteociel.fr/modeles/ecmwf/a ... 120.GIF?00
От 4-ти сутринта, за 144 часа напред:
http://www.meteociel.fr/modeles/ecmwf/a ... 144.GIF?00
От 2-ри сутринта, за 192 часа напред:
http://www.meteociel.fr/modeles/ecmwf/a ... 192.GIF?00
Във всички обновления нулата на 850хПа е на практика на едно и също място.
ОТ 3-ти само е било по-различно, давали са я доста на юг.
-
- Регистриран: пон яну 16, 2017 2:15 pm
Склонен съм да се съглася, защото освен, че ГФС е непреклонен, Евро 4 също дава оскъдица, поне близките 48 часа.weather_master написа: ↑пет яну 08, 2021 9:01 amСтрува ми се, че ще има много разочаровани. По ГФС почти никаква СП няма да има. Всички процеси ще са много гранични и прекалено много ТФ има. За мен най-важното е, че процеса за вторник е само за ЮИБ и много сняг по него няма да се натрупа. Има шансове София дори да се размине и без СП от процесите.Но вероятно ще имаме тънка такава.
Не знам кое е сигурното, за мен е 50/50, дори 60/40 за оскъден сняг в ниското, заради Евро 4. Не че и на него не му е време вече да се издъни след трите си точни попадения, но да видим.
Най-трудното нещо на света е да приемеш обективно реалността!
Уедъра ви тролва, щото е усетил че нещо по-снежно отколкото е очаквал може да стане
Иначе интересни дни. До последно нищо няма да се знае и ще гледаме през прозорците, като доброто старо време, когато нямаше достъп до объркани модели
Относно сняг в ниското извън СЗБГ вече е сложна работа, едва ли.

Иначе интересни дни. До последно нищо няма да се знае и ще гледаме през прозорците, като доброто старо време, когато нямаше достъп до объркани модели

Относно сняг в ниското извън СЗБГ вече е сложна работа, едва ли.
The best view comes after the hardest climb!
-
- SKYLINE
- Регистриран: пет ное 21, 2008 12:40 pm
Пичове не искам да дразня ама се вманячвате в сини картинки и куреки и не виждате общата картинка - между -2 и -3 на 850хпа , да ще паднр снежната граница до 400-500 метра в западния предбалкан и котловините (в София още по-голям зор) и това при положение че има хубави валежи , но при топла земя и около 0 Темп - кишави истории за няколко часа.А дори тези хубави валежи далеч не са сигурни.От понеделник следобед е почти плюс 10 на 850 , за какви сериозни зими говорим?За средата на другата седмица е малко по-интересно , защото Ес дава добър студ , ама Гфс е на тотално различно мнение и най-вероятно ще познае както 90% от случаите.Иначе за уикенда по на изток в равнините на 200-300 метра са възможни някакви побелявания по тревата и колите , но това при хубав валеж в точното време през нощта , демек - фъснала история.Не знам защо се изписаха 50 страници 

-
В СЗБ ще е много ниска снежната граница и за равнините, там ще се скупчи целият студ по нивата в това русло, което създава вдлъбната форма на Балкана и Карпатите. По Дунав в СИБ и ниските части на СИБ ще има проблеми с трупането заради Черноморския поток, който дават.
Иначе тази сутрин гледам, че е валял сняг в Зелениград без да е имало нула на 850хПа според моделите. Ще има много скрит студ по нивата в атмосферата, невидим за моделите, особено ако заснежи добре по СЗ фронт утре сутринта или дори само да проникне нулата, колкото се може по-южно. След това следобяд налазва топъл фронт. Такова засичане на топъл фронт след предишен студен съм го виждал и друг път, обикновено вали доста повече сняг, отколкото се очаква. Поради възходящите потоци при топлия фронт, генерираният приземен студ се връща нагоре по нивата и по картите изниква "магически" студ във височина, който го е нямало преди това. Отделно силният валеж ще изстудява много, при умерен до силен може да свали до 3-4℃ температурата. Местата, които са с около 0-0,5℃ на 850хПа и поне 300-350 м.н.в ще намажат. Затова е важно къде ще е точно тази граница.
Иначе тази сутрин гледам, че е валял сняг в Зелениград без да е имало нула на 850хПа според моделите. Ще има много скрит студ по нивата в атмосферата, невидим за моделите, особено ако заснежи добре по СЗ фронт утре сутринта или дори само да проникне нулата, колкото се може по-южно. След това следобяд налазва топъл фронт. Такова засичане на топъл фронт след предишен студен съм го виждал и друг път, обикновено вали доста повече сняг, отколкото се очаква. Поради възходящите потоци при топлия фронт, генерираният приземен студ се връща нагоре по нивата и по картите изниква "магически" студ във височина, който го е нямало преди това. Отделно силният валеж ще изстудява много, при умерен до силен може да свали до 3-4℃ температурата. Местата, които са с около 0-0,5℃ на 850хПа и поне 300-350 м.н.в ще намажат. Затова е важно къде ще е точно тази граница.