Кратко-/средносрочни прогнози - ОФИЦИАЛНА ТЕМА!

Тук всички със що-годе сносен опит в прогнозирането на времето (или в четенето на чужди прогнози :D) могат да обсъждат предстоящи (евентуално де:) ) събития на атмосферната сцена. А останалите пък могат да четат и питат ;)...

Модератори: Radoslav Petkov, Бял облак, ncuxap, Hristo Chipilski, angilari

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20434
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » чет дек 19, 2019 10:55 am

https://vremeto.dir.bg/novini/dazhd-v-n ... -za-koleda

Може да се приеме, че във визитката на тая Коледа в болд ще бъде вятърът.
В Дунавската той ще бъде силен, според повечето модели на моменти - и бурен.
Циклонът "Христос" минава практически по и над северните лимеси на Балканите, Хърватско,Унгария, Трансилвания и у нас най-силното му проявление ще бъдат ветровете в тила (и евентуален фьон в неделя). Дъжд в низините, евентуално мокър сняг над...колко....6-800 метра в най-ниския вариант.

Дискомфортно време, но пък с чист въздух. :dontknow:
Пълно щастие едновременно за всеки в най-скапания сезон няма как да има.

Въпреки, че оперативният рън на ГФС все още стои с хоризонтални изохипси на 850 след Коледа, неговият ансамбъл е близък до гребена на ЕС след Коледа и може да приемем с голяма вероятност, че север-северозападните потоци (поне непосредствено) след това ще продължат.
Т.е ще остане малко или повече ветровито и в дните непосредствено след Коледа, без или със символични валежи и норма-норма плюс за низините при Т. Тук вече има и малка разлика във височинния 'студ" при различните модели.
После - в опашките, не е за тук.

Потребителски аватар
Hristo Chipilski
Мнения: 12577
Регистриран: чет яну 04, 2007 12:29 am
Местоположение: Norman (Oklahoma) / Burgas

Мнение от Hristo Chipilski » пон дек 23, 2019 12:16 pm

Днес и през следващите дни нещата са кристално ясни - температурите ще продължат да се понижават с настъпването на приземната област на високо налягане от запад. Кратки снеговалежи без образуване на значителна снежна покривка ще има основно по наветрените северни склонове на планините и на някои места в Западна България.

По-интересното предстои преди Нова Година. Все още не е изобщо ясно дали ще имаме средиземноморска обстановка. Тя зависи изцяло от детайлите по развитието на късовълновото високо смущение, оградено на картите по-долу:

Изображение

То се образува първоначално в Северния Атлантик и, "прескачайки" изграждащия се гребен на високо налягане над Западна Европа, се гмурка към западните части на Балкански полуостров. При условие, че смущението е с достатъчно висока амплитуда, налягането при земята ще се понижи. Приземният циклон ще се засили допълнително по орографски причини при прехвърлянето на въздушната маса над Алпите. Комбинацията от мезомащабни (по-топло море) и синоптични процеси (благоприятно разположение на високата долина над Източна Европа) ще има потенциал да задълбае циклона и той да не поднесе една типична снежна обстановка. Но това е само един от възможните варианти ... От първата карта става ясно, че една от най-големите несигурности в прогнозата е именно свързана с това късовълново смущение. Малките му мащаби правят прогнозата напрактика невъзможна на този етап.

В по-общ план обаче развитието на времето е ясно. До 29 януари, когато евентуално може да завършим със снежен процес, температурите ще продължат да се понижават. Новата година ще започне с трансформация на циркулацията от меридионална към зонална. Дали това ще е за кратко, трябва да изчакаме търпеливо следващите обновления.

Засега най-интересното в прогнозите ще е развитието на гореописаното смущение.

Потребителски аватар
Hristo Chipilski
Мнения: 12577
Регистриран: чет яну 04, 2007 12:29 am
Местоположение: Norman (Oklahoma) / Burgas

Мнение от Hristo Chipilski » ср фев 05, 2020 1:21 am

Най-накрая предстои един по интересен процес над България, който си струва да се коментира. Първо ще отбележим основните акценти по обстановката.

В крайните северозападни части на Румъния в момента се набира относително дълбок приземен циклон, с център на налягането около 990 хПа. До края на деня и след полунощ свързаният с него студен атмосферен фронт ще навлезе в крайните западни и северозападни части на страната. Западните части на Дунавката равнина остават във валежна сянка заради спускащия се фьоноподобен вятър, който ще предизвика локален фронтолиз (т.к. отслабване на фронта) и ще разпокъса непрекъснатата валежна зона. За сметка на това пък северозападните и северни склонове на планините в Западна България ще бъдат подложени на орографски ефекти и прилични снеговалежи.

Оттук насетне става още по-интересно. Комбинацията от обширна дивергенция в източните части на високата барична долина и благоприятното разположение на планинските вериги в южните Балкани ще спомогнат за образуването на вторичен вълнови циклон в ранните часове на утрешния ден. Той ще спомогне за забавянето на процесите и ще освежи валежната зона в Западна България. Циклонът ще се придвижва по класическия път 3а (през протоците Босфора и Дарданелите) и бързо ще оклюдира в следобедните часове, донасяйки повсеместни валежи от дъжд, а по високите полета и планините - от сняг.

В късните вечерти часове центърът на вече добре оформения циклон ще е в Черно море, а антициклонът от Западна Европа ще започне да натиска на изток. Вследствие на постоянно увеличаващия се баричен градиент, обстановката в СИ България ще се усложнава; с навлизащия студен въздух на изток температурите ще понижат бързо, а валежите ще преминат в сняг. От синоптична гледна точка е интересно сливането на оклюзионните фронтове на първоначалния Румънски циклон с този в Черно море.

Засега най-голямата несигурност остава в траекторията на Черноморския циклон, която ще определи и къде ще паднат най-силните снеговалежи.

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20434
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » ср фев 05, 2020 8:43 am

:thumbup:
Кратко и ясно и точно.
Много съм доволен, че навремето бях от хората, предложили на Стринг да създаде тази тема, за да може да се пуска нещо различно от истеричната нечитаема говорилня оттатък.

Отговори

Върни се в “Прогнози за времето”