Кратко-/средносрочни прогнози - ОФИЦИАЛНА ТЕМА!

Тук всички със що-годе сносен опит в прогнозирането на времето (или в четенето на чужди прогнози :D) могат да обсъждат предстоящи (евентуално де:) ) събития на атмосферната сцена. А останалите пък могат да четат и питат ;)...

Модератори: Radoslav Petkov, Бял облак, ncuxap, Hristo Chipilski, angilari

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 55274
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Кратко-/средносрочни прогнози - ОФИЦИА

Мнение от Stringmeteo » пет ное 08, 2013 4:26 pm

Пускам тази тема, засега пробно (може би ще има такава и за дългосрочни, ако изобщо се прецени, че идеята става за нещо), с цел да опитаме да изясним в движение евентуалната нова концепция в раздела "Прогнози". Отдавна има "брожения" във връзка с това, че всички прогностични теми в този раздел (и най-вече актуалната тема за кратко-/средносрочни прогнози) се пълнят с бабини диветини, откровени простотии и... нечии мокри сънища :grin1: . Също така вече имаше някои предложения в съответния раздел, както и снощи на срещата.

Накратко основните правила:
1. Тук могат да пишат само хора, които са доказано компетентни по въпроса и имат какво да кажат!
2. Относно задаването на въпроси - концепцията за това ще се уточнява, може би голяма част от въпросите ще бъдат също отклонени към "комерсиалните" (разбирай разводнени :grin1: ) теми в този радел. Но засега, да кажем, тук могат да се задават конкретни въпроси по същество, без пускане на "опровержения", придружени с чаршафи за след повече от 266 часа :grin1: - тези отиват в другите прогностични теми (или евентуално в кошчето, ако са пуснати тук :grin1: ).
3. Тук могат да се правят и уточнявания, евентуално някои скептични вметки към чужда прогноза, но само от хора, които наистина имат какво да кажат (а не само на базата на папагалско гледане на картинки или метеограми).
4. Разрешавам на модераторите да трият директно всички неподходящи включвания в тази тема, а ако случайно имат време и желание, могат да местят някои по-ценни и интересни от тях в другите теми.
5. Правилата за писане в останалите прогностични теми остават почти същите :!: , тоест никой да не си прави илюзии, че в другите прогностични теми вече ще могат да се пускат свободно всякакви полюции и глупости!
6. Ако някой "аматьор" все пак много държи да направи произволен коментар към прогноза или мнение, пуснато тук, също може да ползва другите прогностични теми, като линкне мнението или чрез иконката над горния ляв ъгъл на каренцето на съответното мнение, или като го цитира по обичайния начин, надявам се няма нужда да уча как се използват опциите "copy"-"paste" (може и с "ctrl+c"-"ctrl+v") ;) (пак напомням, че излишно дълги и безсмислени цитати поначало не се толерират във форума!). Може това копиране да се направи след кликване върху бутона "цитирай"; след като се изтрие ненужното (без важните служебни тагове в началото и края на текста!), остатъкът се копира и след това се пейства в съответната "комерсиална" тема от раздела.

Ще доуточнявам в движение нещата, изложени по-горе. Желателно е мнения по повод на това пробно нововъведение да се дават в съответната тема в "Предложения".
Последна промяна от Stringmeteo на съб ное 09, 2013 11:45 am, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20863
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » пет ное 08, 2013 7:27 pm

Много, много съществен опит на ГФС да пласира сериозна промяна на динамиката на атмосферата в нашия регион и около него. Но не е нищо в сравнение с онова, което моделът рисува на север и арктическите евроазиатски акватории.

Ако се реализира, предстои многосериен суперекшън с елементи на трилър. Ако персонализираме АЦ и СА циклонални свръхчудовища, за които ПИСАХ СЛЕДОБЕД, първо "надушени" от евромодела.
Изображение
С ударното присъединяване на ГФС вероятността циркулацията да поеме по този път, според мен нараства много осезаемо.
Какво следва от това?
1. Атлантикът започва яростен щурм на Арктика, какъвто не сме наблюдавали от 2007 г. - вече имаме един атлантически удар по Пасифика(излязъл на тихоокеански акватории атлантически циклон)
2, Успоредно с това виждаме в началото на опашката сериозен опит за блокиране, след което Атлантика отвръща с удвоена ярост :buble:
Разбира се, в комбинация, може само да заключим твърдо, че екшъните(много красиви, впрочем) от втората половина на ГФС няма да станат точно по този начин, но с голяма вероятност ще станат, при което:
3. В средносрочен план е възможна неколкодневна меридионална обстановка на полуострова и/или под него, при класически топъл старт и студен край -(евентуално снежен над някаква височина или дори до низините) сценарий. Това - през третата или на границата на 2/3 декада на месеца
4, В по-нататъшен средносрочен план - без сериозни изгледи за истински студен старт на декември при тая огромна кинетика горе(*), на север- по-скоро или инверсии в някаква степен, оставайки южно от основния много интересен театър на баричните военни действия на север, или частичното ни засягане от южните периферии на процесите
До тогава има твърде много време за конкретика.
Но накрая: дори(както става в на границата на половинките на модела) да ни засегне СИ АЦ "студ", той ще бъде съвсем умрял на фона на истинските континентални възможности при най-ниско слънце - заради отрязването на Арктика от континенталния фризер.
Много интересна циркулация, но все пак да видим и утрешните обновления. :hmm:
-----------------------
* - имам предвид този масивен контраст под Гренландия:
Изображение

Потребителски аватар
angilari
Мнения: 24355
Регистриран: вт дек 30, 2008 8:20 pm
Местоположение: Лозенец; Нови Искър - северния полюс на София

Мнение от angilari » пет ное 08, 2013 7:46 pm

Дедо, то всичко хубаво, ама в тази конкретно картинка:

Изображение

има нещо почти невъзможно...познай кое, така че едва ли ще е така към 16-ти, да не говорим за по-натам. Все пак признавам, зоналната във височина (разбирайте между Англия и Гренландия) трудно ще бъде пробита и блокирана скоро :evil: :hmm1: Нищо, колкото повече мизерии сега, толкова повече шансовете за истинска зима се увеличават когато трябва (след 20 декември) :buble: :thumbup: :thumbup:
www.weather-webcam.eu - уеб камери от България и Европа
АМС Нови Искър: www.stringmeteo.com/stations/noviiskar/
Камера: www.weather-webcam.eu/novi-iskar-webcam-online

wilkosz
Мнения: 24974
Регистриран: вт яну 09, 2007 2:51 pm

Мнение от wilkosz » пет ное 08, 2013 8:02 pm

*******
Това, че има и ще има атлантическа атака към Арктика го виждаме всички, но от него изобщо е несериозно да се прави извод, че декември не може да започне студен.
Само по себе си атлантическа атака дълбоко към Арктика означава автоматично повишено налягане над Централна Европа и средна Русия, откъдето спокойно може да нахлува умерено студен въздух, който може да е достатъчен и за снеговалежи у нас. Друг е въпросът, че тази атлантическа атака изобщо не изглежда трайна, тя лесно ще бъде прекъсвана от Азорски гребени...
Die Vergangenheit ist Geschichte, die Zukunft ist noch ein Geheimnis, aber jeder neuer Augenblick im Leben, wie auch in der Liebe, ist ein Geschenk.

Потребителски аватар
ncuxap
Мнения: 10810
Регистриран: пон дек 14, 2009 5:25 pm
Местоположение: София, ж.к. Зона Б5/пл. Македония

Мнение от ncuxap » пет ное 08, 2013 8:10 pm

Сори, недопрочетох поста на Ангилари, затова сега си едитвам първата част от поста :oops:

Мойта прогноза до Нова Година си остава непроменена - предимно зонална циркулация и топло време, което не изключва епизодични застудявания и снеговалежи, които обаче няма да са трайни.
За другата седмица, с риск да се повторя, сняг няма да вали никъде в равнините. Категорично.
Щастието не е х*й, да го хванеш с ръка. (П. Куелю)
Зона Б5 - http://weather-webcam.eu/sofia-zona-b-5 ... a-panorama

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20863
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » пет ное 08, 2013 8:20 pm

********
Доста по-сериозен градиент между АЦ и студената циклонална ВМ има при УКМО. Предвид, че става дума за 144-часовия срок, разликата с ГФС е съществена.
Това би означавало по-съществена пенетрация на ВМ към Медитерана.
Засега спирам да обсъждам следващи срокове до утрешните обновления. Освен, ако грядущия ЕС не поднесе нещо още по-пикантно.

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20863
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » съб ное 09, 2013 11:39 am

Типично ноемврийско време през по-голямата част от следващата седмица.

Както коментирахме със Симо, мъглите няма да са това, което биха могли да бъдат, но все пак ще ги има, а като цяло времето ще бъде все по-хладно, мрачно и със слаби превалявания/преръмявания от време на време. Температурите - от норма плюс 8 кръгло към момента, до норма-евентуално норма минус следващата събота.

Динамиката в опашката е понамалена, но меридионалната обстановка, която споменавам в горния пост все още е актуална и според мен - вероятна.
Отново ще обърна внимание на по-сериозня процес, чието начало е загатнато при УКМО - последния срок, над Северно море. Той би могъл да сложи начало на южна или директно северозападна обстановка у нас ден-ден и половина-два след него(след 144срок).

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20863
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » нед ное 10, 2013 11:56 am

bismarck написа:
...................

Динамиката в опашката е понамалена, но меридионалната обстановка, която споменавам в горния пост все още е актуална и според мен - вероятна.
........................
.
Eto това имам предвид. Дали ще е с този вектор на нахлуване или както при ГФС- с по-голям азимут на последния(по-строго южно към Биская и около него) - нещо такова ще е.

quittr
Мнения: 14909
Регистриран: пет фев 23, 2007 8:46 am
Местоположение: Русе

Мнение от quittr » нед ное 10, 2013 4:08 pm

Акцентът по баричните прогнозни карти определено е събуждането на Азоро, като на места в Западна и Централна Европа ще видят първи сняг, а по Алпите и Апенините би трбябвало да понатрупа стабилно. Друг акцент е образуването на Сибирец. Засега няма преки изгледи за спиране на атлантическите циклонални атаки (както го обсъдихте) и превръщането му в крио помпа за Европа, но има потенциал за нещо от към зима след няколко седмици евентуално.
Зима НЕ, но от сряда определено ще си имаме далеч по-есенно време с повече облаци, не така високи темпертури и слаби превалявания...
Най-трудното нещо на света е да приемеш обективно реалността!

Потребителски аватар
dak_evil
Мнения: 6581
Регистриран: ср юни 24, 2009 7:12 pm
Местоположение: Стара Загора

Мнение от dak_evil » вт ное 12, 2013 9:10 pm

Нещо ни бягат по тъча Средиземноморците напоследък. Ето и този, който се върти над централното Средиземноморие в момента. И този, който ще се образува около 18-ти и той и така до края на сроковете по ГФС. Но конвейра все пак тръгна. Прави впечатление изграждането на област на високо налягане в Атлантика, но на З-ЮЗ от Британия, а това нас не ни "топли" особено. Ще ни държи валежите западно от нас, като че ли пак ще намажат западните Балкани. Все пак има вероятност и за нелоши валежи у нас около 19-20-ти ноември. А и вече Т не са циганско-летни, а ще доближат нормата, но според ГФС си остават над нея. Динамично време ни очаква. :thumbup:

simovremeto
Мнения: 11487
Регистриран: ср яну 03, 2007 10:05 am
Местоположение: София, Орландовци 526,7 мнв

Мнение от simovremeto » ср ное 13, 2013 9:30 am

За съжаление Дак, кой знае каква динамика не ни очаква. Да не е съвсем заспало, ама си е е..но времето като цяло. До петък е ясно - облаци и мрак, само на ЮЗ с порпуквания от време на време. Ще има и поприпръцквания от време на време. В събота ми се струва ще се по разкъсат облаците, но пък ще има и мъгли. В неделя с високи облаци и но и повече слънце. Сутринта пак мъгли. Да видим към вторник сряда, тоова циклонче ще му останат ли силите до нас или ще го засмуче големият му атлантически събрат и за нас пак нищо. Та уж динамика, ама само на уж.

Потребителски аватар
angilari
Мнения: 24355
Регистриран: вт дек 30, 2008 8:20 pm
Местоположение: Лозенец; Нови Искър - северния полюс на София

Мнение от angilari » ср ное 13, 2013 11:33 am

Съгласен съм със Симо. Валежите и студа все бягат в опашките, а даже вече и там ги няма. :laughm: :-o След три дни хлад, следва ново затопляне и на 21/22 вместо метри сняг и турбо зима :laughm:, май май отиваме на 7-10С на 850 :grin1: :thumbdn:
www.weather-webcam.eu - уеб камери от България и Европа
АМС Нови Искър: www.stringmeteo.com/stations/noviiskar/
Камера: www.weather-webcam.eu/novi-iskar-webcam-online

Voltron
Мнения: 501
Регистриран: вт юни 25, 2013 9:05 am
Местоположение: Lulin,Sofia

Мнение от Voltron » ср ное 13, 2013 12:10 pm

Официоза обаче все още не е корегирал седмичната си прогноза,и все още не отчита лекото завъртане на моделите в посока затопляне следващата седмица и упорито дават понижение на температурите,да видим :laughm:
Когато казвате само истината не ви се налага да лъжете!

Потребителски аватар
wolfie
Мнения: 6251
Регистриран: вт дек 23, 2008 2:11 pm
Местоположение: София/Бояна/ 744м.н.в

Мнение от wolfie » ср ное 13, 2013 2:40 pm

Прави впечатление прогнозата на ЕС за сериозни валежи над 50-60мм в Егейска Тракия другия вторник. При ГФС няма такова нещо, дават далеч по-малко дъжд и по-източно ден по-късно. Това почти по никакъв начин обаче не касае нашата страна, освен отчасти някои крайни южни райони.
There is not such thing like "enough snow" ;) http://skuky.net/41598
АМС Камера
Windy - НЯМА КРАЙ ВЕЧНА ЗИМА НЕКА ИМА

Потребителски аватар
dak_evil
Мнения: 6581
Регистриран: ср юни 24, 2009 7:12 pm
Местоположение: Стара Загора

Мнение от dak_evil » ср ное 13, 2013 9:52 pm

simovremeto написа:За съжаление Дак, кой знае каква динамика не ни очаква. Да не е съвсем заспало, ама си е е..но времето като цяло. До петък е ясно - облаци и мрак, само на ЮЗ с порпуквания от време на време. Ще има и поприпръцквания от време на време. В събота ми се струва ще се по разкъсат облаците, но пък ще има и мъгли. В неделя с високи облаци и но и повече слънце. Сутринта пак мъгли. Да видим към вторник сряда, тоова циклонче ще му останат ли силите до нас или ще го засмуче големият му атлантически събрат и за нас пак нищо. Та уж динамика, ама само на уж.
Да, Симо, съгласен съм. Като казах динамика имах предвид, че все пак се пораздвижи атмосферата. За сериозни валежи не съм говорил. По-скоро имах предвид, че няма да сме в едно безкрайно АЦ поле. А циклонът около 19-20 има още да се уточнява доста. :wink: Нали отнякъде трябва да се започне. :wink:

Отговори

Върни се в “Прогнози за времето”