ПРОГНОЗНИ "ОПАШКИ" (03-07.2026)

Тук всички със що-годе сносен опит в прогнозирането на времето (или в четенето на чужди прогнози :D) могат да обсъждат предстоящи (евентуално де:) ) събития на атмосферната сцена. А останалите пък могат да четат и питат ;)...

Модератори: Radoslav Petkov, angilari, Бял облак, ncuxap, Hristo Chipilski

gugun4u
Регистриран: 30 апр 2014, 13:18

Мнение от gugun4u » 27 май 2026, 00:45

За сега излизаме в приятна норма плюс и чист плюс, но без някакви екстремни жеги. Нестабилности също ще има.
Като цяло от тук насетне всяка седмица без брутални жеги е бонус. Ясно е, че и този момент ще дойде, но колкото повече се отложи във времето, толкова повече намаляват шансовете за тежка суша и пожари след средата - до към края на лятото.

yavor_zhekov
Регистриран: 31 юли 2014, 16:02

Мнение от yavor_zhekov » 01 юни 2026, 16:17

Да, на този етап излежда, че юни ще се върне в обичайната си динамика, от която беше излезнал последните 2 сезона. Норма + и почти всекидневна нестабилност до средата на месеца поне. :thumbup:
"Страхът е просто състояние на ума, а състоянията на ума подлежат на контрол и насочване" - Наполеон Хил, Мисли и забогатявай..

svetlin_vr1995
Регистриран: 01 яну 2023, 10:23

Мнение от svetlin_vr1995 » 01 юни 2026, 17:28

Засега прогнозите поне до към началото на световното първенстово 11 юни, са без големи жеги, напълно нормални летни температури от 28 до 31-2, който са идеални за всичко, нито много жега и за плаж стават, само че ме съмнява така да изкараме цяло лято, с наближаването на астрономическото лято, ще почнат да се зареждат суша и жега, то макар че сушата вече си я има при мен не е валяло 8-9 дена вече, изключвайки тези преросвания за 5-10 мин, където имаше последните дни.

Потребителски аватар
meteo fen
Регистриран: 18 ное 2013, 00:06

Мнение от meteo fen » 01 юни 2026, 22:45

Ако се реализират прогнозите на ГФС месеца ще бъде много, много валежен и прогнозата за нормални валежи на НИМХ е тотал щета.

https://www.meteociel.fr/modeles/gfs/gr ... s/252h.htm

Потребителски аватар
bismarck
Регистриран: 29 май 2008, 12:18

Мнение от bismarck » 02 юни 2026, 10:13

Може и да греша, но тоя път съм на акъла на НИМХ. С уговорка, че със сигурност вероятно ще има наднормени места, но ще има и (доста) сухи петна (сега вече сме на петна). Едно такова беше моя район през целия май, където последният дъжд валя към Гергьоввден, не последният значим, изобщо последният. Нормално за юли и август в неокласическия климат за тук, но НЕ все още за май. Миналият май бе подобен, но тоя го овъргаля в прахта в прекия и преносен смисъл.
Връщайки се към темата: Стига гледахте тия рисувани ръчно картинки от криптокриофилски любителски сайтове със светкавички и гръмотевички. Гледайте "изходния код" - полетата на първичните модели.

Това, което аз виждам е, че при ГФС (ще погледна по-късно и еврото) някъде още в почти реалистични срокове, се установява зона на високо ПРИ ЗЕМЯ достатъчно благоприятна да пусне ЗЮЗ потоци, но и достатъчно далеч на ЗЮЗ в С Африка, на тоя етап, (в опашките заяква и набъбва насам, но - в опашките!) за да може по СИ и периферия да пробягват СФчета. АКО разчитаме на тях да ни направят месеца влажен - .... виж първите изречения горе. Може и да стане. Но според мен ( И НИМХ :buble: :buble: :buble: ) вероятността това да се случи е по-малка от тая да не се случи. А знаете, всеки е прав, ако е на едно мнение с мен. 85 на сто. :grin1:

Хубавото (и вярно отбелязано по-горе) е, че на тоя етап не се виждат дори в опашките зверските жеги, с които би започнал и самият юни, както се е случвало не често, но достатъчно редовно. Времето за нечовешки жеги потенциални - се скъсява с половин месец (до средата на тоя такива 80 на сто НЯМА да има). Норма-норма плюс за периода, до около 30 в низините, един илюстрационен нео-класически нормален период за новия климат.

svetlin_vr1995

Мнение от svetlin_vr1995 » 05 юни 2026, 20:18

Този юни горе-долу почва като през 2023 и 2021, леко по-хладно начало на месеца, 2021, жегата започна точно с настъпването на астрономическото лято, преди 3 години, започна малко по-късно, началото на юли, ама после държа много топло до ноември. Поне до към средата на месеца наистина големи жеги няма да има, ама това нормално или леко по-хладно време, защо все повече си мисля ще много скоро ще ни излезе през носа през юли и август особено.

Windy
Регистриран: 22 сеп 2009, 01:26

Мнение от Windy » 06 юни 2026, 09:34

Нормално е да настъпи силно наднормен период като компенсация на дългия поднормено в който сме. Все пак годината като цяло би следвало да отиде над норма.
"Често нещата са по-прости отколкото си мислим че са и по-сложни отколкото сме способни да ги разберем.

yavor_zhekov
Регистриран: 31 юли 2014, 16:02

Мнение от yavor_zhekov » 08 юни 2026, 12:24

Windy написа:
06 юни 2026, 09:34
Нормално е да настъпи силно наднормен период като компенсация на дългия поднормено в който сме. Все пак годината като цяло би следвало да отиде над норма.
Какъв дълъг поднормен период те гони??? Последните 10 дни на май бяха в норма или над норма ?! Поради тая причина май излезна норма -, а не поднормен. Юни засега се очертава да бъде норма + или леко наднормен.
"Страхът е просто състояние на ума, а състоянията на ума подлежат на контрол и насочване" - Наполеон Хил, Мисли и забогатявай..

svetlin_vr1995

Мнение от svetlin_vr1995 » 09 юни 2026, 15:56

Това захлаждане от петък до неделя е много вероятно да излезе последното за седмици, дори месеци напред, гледам от 16-7.06, вече почват да се зареждат трайно над 30 градуса дневни и 20 сутрешни температури, а много скоро след това може би и 35+ ще дойдат :D
https://www.wetterzentrale.de/de/show_d ... lid=OP&bw=

П.С, абе както се казва лято идва, нека да е жега, почва и Световното, бирата вече се изстудява, така че радвайте се на започващото лято.

Frape
Регистриран: 03 юли 2011, 20:29

Мнение от Frape » 09 юни 2026, 18:21

Айде дано да започва по-жегавото време и като цяло да е по-стабилно ,поне по Черноморието. И да е възможно най-дълго лятото (Целият Септември да е летен ),че ме касае пряко вече. А и съм в летен режим отдавна,но тия дневни Т под 30 все още и нощните ,които падат дори под 10℃ не ми се нравят. :nono:

Потребителски аватар
meteo fen
Регистриран: 18 ное 2013, 00:06

Мнение от meteo fen » 09 юни 2026, 19:34

Засега ненормални жеги не се виждат на хоризонта, след 20 юни се постопля, но нищо особено, около и малко на 30 градуса. Перфектен Юни.

4itatel
Регистриран: 21 мар 2020, 23:36

Мнение от 4itatel » 09 юни 2026, 20:24

Frape написа:
09 юни 2026, 18:21
Айде дано да започва по-жегавото време и като цяло да е по-стабилно ,поне по Черноморието. И да е възможно най-дълго лятото (Целият Септември да е летен ),че ме касае пряко вече. А и съм в летен режим отдавна,но тия дневни Т под 30 все още и нощните ,които падат дори под 10℃ не ми се нравят. :nono:
По-жегавото време къде? В ниските части на вътрешността на страната вече стига 31-32 градуса следобед, напълно достатъчно.

Иначе със или без жеги, тази година сезона по Черноморието ще е леш...причини бол от еврото до войната в Иран. Времето да стартираш бизнес по морето беше преди 20 години, когато наистина валяха пари.

wilkosz
Регистриран: 09 яну 2007, 14:51

Мнение от wilkosz » 09 юни 2026, 22:12

Няма никакви намеци за жеги. За следващите 2 седмици ГФС не вижда нито един тридесеттак. Нещо повече, на 22-24 юни има поредна арктична инжекция от Северния Ледовит океан. С трайна лабилизация и валежи. Продължаваме да караме година от 80-те. :D
А в Хамбург и днес сме с есенни якета, 13 градуса студ с вятър на обяд и превалявания.
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Frape
Регистриран: 03 юли 2011, 20:29

Мнение от Frape » 09 юни 2026, 23:11

4itatel написа:
09 юни 2026, 20:24
Frape написа:
09 юни 2026, 18:21
По-жегавото време къде? В ниските части на вътрешността на страната вече стига 31-32 градуса следобед, напълно достатъчно.

Иначе със или без жеги, тази година сезона по Черноморието ще е леш...причини бол от еврото до войната в Иран. Времето да стартираш бизнес по морето беше преди 20 години, когато наистина валяха пари.
Като цяло въобще не мога да се оплача,дори и да е такова времето пак ще е ок,но ако е като миналата година ще е с една идея по-добре. А този комплексирания злобар отдолу ,не обича явно някой да иска хубаво време и да му вървят нещата в даденото поприще. Типичен бай Ганьо. Аз като не съм добре и другите да не са… :thumbdn: :thumbdn: :dontknow:
Последна промяна от Frape на 09 юни 2026, 23:15, променено общо 1 път.

svetlin_vr1995

Мнение от svetlin_vr1995 » 09 юни 2026, 23:14

wilkosz написа:
09 юни 2026, 22:12
Няма никакви намеци за жеги. За следващите 2 седмици ГФС не вижда нито един тридесеттак. Нещо повече, на 22-24 юни има поредна арктична инжекция от Северния Ледовит океан. С трайна лабилизация и валежи. Продължаваме да караме година от 80-те. :D
А в Хамбург и днес сме с есенни якета, 13 градуса студ с вятър на обяд и превалявания.
Ква година караме от 80те, като зимните месеци са на + по новата норма, а пролетта е леко на - под същата тази норма, юни до момента е около половин градус под 1990-20 норма, а 30ци си има вече сигурно двуцифрен брой в обичайно заподозрените места, просто последните 2 години юни беше ненормално топъл и сега тези температури ни се струват хладни, ама същност са едни летен рахат.

Отговори

Върни се в “Прогнози за времето”