КРАТКО-/СРЕДНОСРОЧНИ ПРОГНОЗИ (10-12.2025)
Модератори: Radoslav Petkov, Бял облак, ncuxap, Hristo Chipilski, angilari
Има леки промени в моделите и те се състоят в едно завишаване на валежите с 20-40 нас то така съвсем грубо, на око, по райони. Предстои нов екЩан, при това не за 2 а за 3 дни почти повсеместни, с уговорки, валежи. Ръгнаха едно седло-гребенче отгоре, вместо агресивния от ЗСЗ и ще имаме твърд бълбук, сравним с предходния. (Да не навлизам в оффтоп тип опашка, ама и там курдисаха още една обстановка, която ако се реализира, тук https://www.stringmeteo.com/synop/prec_ ... %D0%98#sel
вече всичко би излязло в синьо.
Който чете непредубедено мненията ми, може да проследи червената нишка от около 2-3 седмици насам, че годината твърдо ще е синя (валеж), въпросът е дали ще успее в рамките на календарната или по-късно. Е сега вече 66-80 на сто сякаш ще успее. Разбира се, докато това не е 100 про сигурно, утрешният процес до сряда вече е практически ясен - пак единодушие на моделите, с леки разлики, практически няма модел без обширни площи с около 100 литра.
Въпросът е дали ще има жертви. Надяваме се - не. Но... Предвид цялостното състояние на държава, население, инфраструктура и разум сред отделни индивиди, залагам, че по-скоро пак. Ще. Има.
ПС Все пак сняг в Сф/града остава малковероятен или поне доста по-от оня ден.
вече всичко би излязло в синьо.
Който чете непредубедено мненията ми, може да проследи червената нишка от около 2-3 седмици насам, че годината твърдо ще е синя (валеж), въпросът е дали ще успее в рамките на календарната или по-късно. Е сега вече 66-80 на сто сякаш ще успее. Разбира се, докато това не е 100 про сигурно, утрешният процес до сряда вече е практически ясен - пак единодушие на моделите, с леки разлики, практически няма модел без обширни площи с около 100 литра.
Въпросът е дали ще има жертви. Надяваме се - не. Но... Предвид цялостното състояние на държава, население, инфраструктура и разум сред отделни индивиди, залагам, че по-скоро пак. Ще. Има.
ПС Все пак сняг в Сф/града остава малковероятен или поне доста по-от оня ден.
Към 40 л сумарно по предстоящия процес за София
Моята метео станция в Бусманци НА ЖИВО https://www.wunderground.com/dashboard/ ... 1-13/daily
Повече от 3 денонощия дъжд при почти константни 10-12℃ температури се очаква на СИ, като ще се излее огромно количество валеж. Най-екстремни са ГЕМ с петънце до 234мм около Силистра. Предният циклон доста стабилно поля цялата страна и сумарно на много места ще се получат колосални количества. И то след толкова продължителна и тежка суша. 
Най-трудното нещо на света е да приемеш обективно реалността!
-
svetlin_vr1995
- Регистриран: 01 яну 2023, 10:23
ГЕМ и УКМО отново с трицифрени валежи в Бургаско
Надявам се да ме се реализира тази прогноза, но с преовлажнената почва и 50-60 литра биха могли да създадат сериозни проблеми.
При ЕС зоните с над 100 литра са по линията Русе-Силистра, а ГФС и ИКОН дават обширни зони с такива количества в централната и източната част на Дунавската равнина. Въобще не е за подценяване, като имаме предвид вече влажната земя. Лично аз мисля, че този път екстремни прояви ще има по морето, северно от Варна.
При ЕС зоните с над 100 литра са по линията Русе-Силистра, а ГФС и ИКОН дават обширни зони с такива количества в централната и източната част на Дунавската равнина. Въобще не е за подценяване, като имаме предвид вече влажната земя. Лично аз мисля, че този път екстремни прояви ще има по морето, северно от Варна.
Някои хора ходят в дъжда, други просто се намокрят.
-
stratega
- Регистриран: 10 окт 2011, 00:33
- Местоположение: София, ж.к. Борово/с. Логодаж, 15 км. западно от Благоевград, 695 м.н.в.
Около Констанца и ЮИ Румъния ще са най-активните явления според моделите. Разбира се не е изключено нещо локално и за нашето Черноморие, но не изглежда толкова зле като преди. После като натисне оклюзията големи валежи ще паднат в Дунавската равнина и Южна Румъния. Като цяло тези количества ще са сравнително равномерно разтеглени във времето (така като беше всъщност и при последния циклон с изкл на Черноморието) и няма да създадат кой знае какви проблеми.
Аз чакам по-скоро третия циклон към средата на месеца
. Май ще има пак сняг. Иначе над 1700-1800 метра? вероятно и сега ще трупа добре по планините на запад. Може целият октомври да изкара в СП.
Аз чакам по-скоро третия циклон към средата на месеца
- lancelot
- Регистриран: 08 фев 2013, 12:10
Любопитно ми е и на мен това. Рано почна, сега ще има добавка нагоре, интересно над 2000мнв дали ще успее да задържи.
Дано мине по-леко този циклон, но като гледам на изток май пак ще има поразии. Цяла година суша и сега за няколко дни ни издави.
Be an encourager. The world has enough critics already.
- king_montana
- Регистриран: 01 юли 2020, 12:49
В началото на обстановката моделите се обединяват около най-значителни общи количества валежи (до полунощ в четвъртък срещу петък) в русенско:
Според UKMO, навлизайки в Черно море циклонът ще задълбае:

- GFS: 175 mm
- ECMWF: 92 mm
- ICON: 144 mm
- ARPEGE: 122 mm
Според UKMO, навлизайки в Черно море циклонът ще задълбае:

- novobranec
- Регистриран: 03 дек 2010, 20:22
В реални срокове ни чакат 4-5 дни почти без валежи от утре насетне. Забележки - конвективни превалявания около баирите в петък, много вятър в низините. Ерго - добри минимуми около, че и над 10, нелоши вече максимуми около норма най-общо - около 20 след петък. 1-2 нагоре или надолу. Неделните валежи са символични и спорадични по места. Нелошо време, ако човек е на завет.
Проекто-обстановка за към сряда, но това вече са твърди, т е несигурни опашки.
Проекто-обстановка за към сряда, но това вече са твърди, т е несигурни опашки.