ТЕКУЩИ ДАННИ ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА ВЪЗДУХА (във връзка с времето)

Фактически данни за времето в страната и света, интересни явления, текущи уеб-камери, препратки към информация в Интернет и медиите, отнасяща се за времето в момента.

Модератори: Radoslav Petkov, Бял облак, ncuxap, Hristo Chipilski, angilari, ASENOV

Бял облак
Мнения: 9631
Регистриран: пон май 11, 2009 9:03 am

Мнение от Бял облак » вт фев 23, 2021 1:52 pm

Възможно е. Но хайде да не е с най-чистия въздух, а един от кварталите с по-чист въздух :)

weather_master
Мнения: 13973
Регистриран: пон май 28, 2007 9:07 am
Местоположение: Sofia/Burgas

Мнение от weather_master » пон мар 01, 2021 11:55 pm

Тичах навън и е отвратително. Общината трябва да ускори процеса на газификация и постепенно да премахва тези печки на твърди горива. Абсурдно е как буквално от 5-6 часа да е спрял вятъра и вече да мирише на сажди и трудно да се диша. :thumbdn: Добре че утре със слънцето ще започнат конвективни движения на въздуха и ще се пречисти.

Потребителски аватар
wolfie
Мнения: 6299
Регистриран: вт дек 23, 2008 2:11 pm
Местоположение: София/Бояна/ 744м.н.в

Мнение от wolfie » вт мар 02, 2021 12:01 am

Абе 80те и 90те години в София определено беше по-мръсно от сега, заради лошия явтопарк, фабриките без никаква защита и Кремиковци! Но, сега с това ново строителство са тотално затапени коридорите за проветрение на града, което е от изключителна важност заради котловинния характер. Печките са ясни и всичко е важно, но безогледното строителство е главната причина за мръсния въздух и истеричното пренаселване на София!
There is not such thing like "enough snow" ;) http://skuky.net/41598
АМС Камера
Windy - НЯМА КРАЙ ВЕЧНА ЗИМА НЕКА ИМА

weather_master
Мнения: 13973
Регистриран: пон май 28, 2007 9:07 am
Местоположение: Sofia/Burgas

Мнение от weather_master » вт мар 02, 2021 12:46 am

За пренаселването съм съгласен. Но за новото строителство - не. Новите сгради са супер енергийно ефективни и са с отопление предимно на газ и ток. На мен сега зимата отоплението беше на климатици и плащах по 70лв на месец за тях. До 2-3 седмици ще ми пускат газта. Поне при мен като тичам около новите сгради в квартала е ок. Обаче отида ли на съседната улица, където все още има едни катуни, които естествено горят дърва и какво ли не, е страшна смрад. Представям си какво е около циганските квартали. Според мен решението е в застрояването (премахването на тези катуни), газифицирането и в премахването на т.нар междублоковите зелени площи, които сега се използват за паркинги и се разнася кал навсякъде. Трябва да се подобри инфраструктурата и да спрат с тези кални улици и паркиране в градинки. Парковете да са си паркове, но си трябват още паркоместа, които да са си обособени и асфалтирани. Както е е Америка. А относно въпросните зелени коридори ще си замълча. И да има полза от тях, тя не е голяма. Реално вятърът в Сф е предимно по направлението изток - запад, а не север - юг. Освен по тези коридори да се спуска студен въздух от Витоша и да става още по-здрава инверсия, не виждам друго логично обяснение. И все пак съм твърдо за зелени пояси и коридори. :thumbup:

Потребителски аватар
wolfie
Мнения: 6299
Регистриран: вт дек 23, 2008 2:11 pm
Местоположение: София/Бояна/ 744м.н.в

Мнение от wolfie » вт мар 02, 2021 9:34 am

OOO, за направлението на ветровете изобщо не съм съгласен. Направлението запад-изток е меродавно само при адвекции, когато и без това се издухва всичко. При липсата им, гледай наклона на полето. Знаеш къде е хотел Хилтън, нали? Еми те го направиха толкова тесен и малък някъде около 2000 г., защото е на пътя на проветрението на София, естественото течение на Перловската река. Знаеш ли, че лятото дори в района чак след военното училище след Орлов мост, вечер се чувства планинско долинната и склонова циркулация. Само че след това съвсем се оляха като застроиха Манастирски Ливади, Малинова долина и там около Хладилника. Това е безумие! И някой който не разбира да ми ги говори тези неща, но ти си метеоролог и си умно момче, просто недоумявам!?? Друго, когато направиха първата линия на метрото и разшириха булевард Тодор Александров, видимо се поизчисти въздухът в тази част от центъра. Само че от циганската махала от булевард Стамболийски, сега често се случва хората около Дондуков да се оплакват от зверски миризми, идващи от тази посока. Така че тези коридори на проветрение са от изключителна важност. Съгласен съм, че голяма чат от финните прахови частици идват от транспорта и тъпченето на калта от колите в т.нар зелени площи. Обаче решението не е да ги направим и тях бетонни паркинзи! Ти като си бил в Америка и по белите Европейски страни видя ли някъде толкова натрупан и мръсен град като София? Какво градско планиране има София? Тук въпросът излиза извън метеорологията, климатологията и екологията... Въпросът е защо държавата допуска огромни територии да опустяват, хората да нямат препитание в тях и са принудени да дойдат в един изнасилен, селски мегаполис. Единствено центъра остава малко в по-човешки вид и то само заради това, че там няма свободни площи за строителство.
There is not such thing like "enough snow" ;) http://skuky.net/41598
АМС Камера
Windy - НЯМА КРАЙ ВЕЧНА ЗИМА НЕКА ИМА

Отговори

Върни се в “Фактически данни за времето”