Разбира се, трябва да бъдем реалисти. В София и основния си имот на село няма как да съм (напълно) независим, но това е проецирана самата физическа същност и на микса от източници. Поставянер на панели на покрив си изисква ходене по тъпаци и търтеи ("институции").
Ето - нашия уважаван (без ирония, освен в политпристрастията си) админ все се радва на моментната дневна, лятна баница на ЕСО. И аз и се радвам. Ама ноември не е мит!
Биха ни спасили едни евтини акумулатори, но засега реално такива няма, а и споменатата от теб/Вас трайност/необходимост от подмяна - .....
Впрочем, старият ми контролер, също хибриден, когото над 10-12 години ползвах за УПС на компютрите, е с 10 пъти по-малък капацитет/параметри при двойна цена в номинал тогава (демек четворна-петорна с отчитане на инфлацията).
Не споменавам и цената на единица ПВ мощност преди 12 години, която правеше подобна система просто забавление за осветление нощно време и аварийни захранвания при планирано или не спиране на тока от споменатите приятелчета.
В момента панелите са направо на недостоверно смешна цена за единица мощност, а трайността им реално е 20+ години.
За мен бе учудващо да разбера, че първата година деградират с 1 процент, а следващите - с по половин. Т е 15-20 години, да не кажа и отгоре, те си работят. Е, ако не им мине купесто-дъждовна суперклетка път : ))
Но пак да обобщя за масовата аудитория: 5 кВт мощност в летен ден са 12 панела по 450 Vdc на цена кръгло 200 лв бройката (има и по 600+ бройката, но чисто механично и като р-ри са по-тежки за транспорт и всякакви манипулации), а един 6-киловатов безакумулаторен контролер ЕАСУН или друга куча, но работеща марка, примерно е малко над/около 500 лв. И... това е.
Е, окабеляването, ама то не е болка за умиране. Един или два арестора (по стотина лева бройката) и самата конструкция. Там вече нещата варират, но няма нищо фатално, все пак е нещо с размер грубо 8 на 12 метра. В момента, при това време (и 95 на сто от летните дни) ще топлите бойлер и 2 климатика без пари - от слънцето. АКО имате площ, това може да направите буквално след седмица.
Между другото, свободен парцел е най-добре. Освен това, не споменах, че хибридните контролери затова са хибридни, защото могат да се включват и с източник ел мрежата - имат и байпас функция.
С ръчна настройка на приоритети: 1. ПВ 2 Мрежа 3 акумулатор (примерно)
До 20 киловата ПВ не ви трябват разрешителни, освен (но тук знанията ми са само от търсачката, можете да се поинтересувате по-подробно) да сложите ограничител за обратно връщане на енергия в мрежата и да уведомите за това Енергото. Последното не е глупост - простите работяги, които се гърчат в момента на жегата и вземат смешни пари за работата, която вършат, нямат общо с огромните заплати на търтеите-шефове на разпределителните др-ва. Биха били под опасност, ако работят, мислейки, че няма, а то има напрежение от некадърно вързани самодейци (примерно). За евентуални простотии по самата ви система не споменаваме. Затова на единия си обект това няма да стане по обясними причини (нямам мрежа), а тук ще я направя напълно островна, без никакви връзки с ел мрежата.
За илюстрация. В жегите тук сметките ми са между 200 и 250 лв лятото. Консуматори: Бойлер 2 кВт, помпата на сондажа - 800 кВт (реално е 600, АМА загуби по кабели и к ми Янко- ...) помпата на басейна - 350-400 Вт, фризер, голям (него не измерих с уреда, домързя ме, а и там знаете, не работи нон-стоп, но да кажем 400-500 Вт. Когато работи, още 2 хладилника и дреболии. Осветление и компютри не броим, там са смешни мощности, макар да кръглят нещо нагоре.
ВСИЧКИ тия неща, без фризера (!) сега, точно в тоя момент, мога да храня със слънчев ток.
Зимата? Зимата е друга бира. Тогава - само компютрите.

Евентуално) И - както вече споменахме със събеседника - зависи колко се ръснем за акумулатори.
ПС Малка помощ зиме би бил един
ветрогенератор, но там съм гледал само отгоре-отгоре. Защото за разлика от конструкцията за панелите, мачтата за ветрогенератора.... еее сещате се, афиф работи - НЕ! Не, че при панелите минава, но максимално ниско разположение (отписване на площта, на която се поставят) не изисква кой знае какво.Вятърът на метър над земята не е това на 10 метра (камо ли 20) над нея.
Малка помощ. Но-осезаема.
Освен това, докато пиша това, някак усещам, че чисто естетически, един хоризонтален ветрак на 10 метра би ми много разнообразявал естетиката
Тук, обаче могат да се заядат комшии - клетите птички етц. Докато за панелите могат да ме хванат за дръжката. Здраво. И сигурно.
В резюме - аз не съм най-сръчният човек, напротив, в работа с електрожен, например, съм новак на 2-3 месеца
Винаги предпочитам сглобки, но понякога се налага. Но ако сега (няма да е точно днес, сещате се

) отида на обекта на Дунава, мога да включа каквито си поискам пауър инструменти, без да се съобразявам - ток има, безплатен, от бог Ра