Северна граница на разпространение на растенията

Климатът - многогодишен режим на времето и тенденции в неговото изменение в миналото, настоящето и бъдещето. Климатична и метеорологична информация (архиви) за минали години и нейното обсъждане. Наблюдения върху режима на климатичните елементи. Обобщение на времето по месеци, сезони, години.

Модератори: mmirro, Radoslav Petkov, Бял облак

Потребителски аватар
нашия
Мнения: 2768
Регистриран: пон мар 03, 2008 9:40 am
Местоположение: субтропична Варна

Северна граница на разпространение на

Мнение от нашия » пон мар 03, 2008 11:24 am

Освен климата, много ми е интересна границата на разпространение на дадено растение - тоест до къде на север се среща. Например за българия Балчик е северната граница на разпространение на нар, киви, райска ябълка, финап и дафинов лист. За цитрусовите радстения мисля, че единицни храсти цитрусови разстения разстат в дворовете на юг от Царево. За маслината доскоро южния склон на Беласица беше границата, но скоро чух, че я е прехвърлила и вече се среща до Сандански. Смокини също не са се срещали в България до преди 100г, но с промените на климата и създаването на нови сортове, вероятно се срещат вече и до Констанца. макар, че не плододават всяка година, понеже измръзват, но после пак покарват. В Ирландия ме кефи, че си имат палми на открито. Няма да се учудя ако има и цитрусови разстения.
За Южното полукълбо бух чел, че смокини на юг от 40-я градус не се срещат. Долината на езерото лугано в Швейцария има много топъл климат. Там на 46-я градус има палми и цитроси!
Някакви идеи за кайсии, праскови, бадеми докъде се срещат? Знам, че в Бесарабия все ги има.
Ето един интересен линк:
http://www.polarpalm.net/indexb.htm

orsogrande
Мнения: 9
Регистриран: чет мар 13, 2008 2:44 pm

Мнение от orsogrande » чет мар 13, 2008 3:10 pm

Хм, според мен когато се говори за северна граница на разпространение на растения като климатичен маркер би трябвало да се разглеждат основно естествената флора, а не култивираните.

Например: разпространението на някой средиземноморски видове (пърнар, дървовидна хвойна, грипа, кукуч и др.) са важен климатичен маркер в Долината на р. Струма. Те стигат на север до Кресненския пролом (включително и част от него - резервата Тисата). Това е т. нар. субтропичен праг, от който на юг се наблюдава климат, наподобяващ континенталните части на средиземноморието, сравнително отдалечени от морския бряг. Интересното в случая е и наличието на втори ясен праг - т. нар. Рупелски пролом, веднага след границата с Гърция. Там процентът на средиземноморските растения по мои наблюдения е над 80. Веднага след Рупелския пролом (около 10 км след границата) масово се култивират маслини. Разбира се, мисля че не би трябвало да е проблем култивирането на пригодени за Северна Гърция сортове маслини в Санданско-Петричкото поле, даже вече доколкото разбрах са направени първите насаждения.

PS. Линка за палмите в Пловдив е доста интересен. Същия вид палми растат свободно и в Стара Кресна (около 4-5 метра височина). Виждал съм ги и по частни дворове по Южното Черноморие. Нещото, което ме изуми обаче е, че са оцелели в условията на няколко жестоки инверсии в Пловдив, при което смокините са измръзнали. :?

Потребителски аватар
нашия
Мнения: 2768
Регистриран: пон мар 03, 2008 9:40 am
Местоположение: субтропична Варна

Мнение от нашия » чет мар 13, 2008 9:37 pm

Оценявам факта, че вероятно си се регистрирал в този форум, за да ми отговориш, при това доста компетентно. Давам ти един също много интересен линк. Това е рида Гюмурджински снежник - най-южната точка на България, близо до Маказа. Ясно се вижда как от северният склон на Родопите на наша територия започват букови/вероятно такива/ гори. Не знам дали причината е изложението , отдалечеността от морето или надморската височина или комбинацията от трите, но започват от границата между Гърция и България, която тук се явява и климатична граница.

http://gyumurdzhinskisnezhnik.hit.bg/im ... 010469.jpg

http://gyumurdzhinskisnezhnik.hit.bg/in ... zhnik.html

http://gyumurdzhinskisnezhnik.hit.bg/im ... 010588.jpg

Вижда се Егейско море от наша територия. Това е един бонус от мен за повече добро настроение.
Последна промяна от нашия на чет мар 13, 2008 9:46 pm, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
Weatherman
Мнения: 7724
Регистриран: вт дек 12, 2006 1:20 pm
Местоположение: SOFIA DESERT

Мнение от Weatherman » чет мар 13, 2008 9:44 pm

Ей, тези снимки са страхотни ! Твои ли са ?
Реалист.

Потребителски аватар
нашия
Мнения: 2768
Регистриран: пон мар 03, 2008 9:40 am
Местоположение: субтропична Варна

Мнение от нашия » чет мар 13, 2008 9:48 pm

Weatherman написа:Ей, тези снимки са страхотни ! Твои ли са ?
За съжаление не са мои, но наистина са страхотни. Вероятно от билото на Беласица гледката ще е подобна . Ето малко повече информация как се стига до билото на Гюмурджински снежник . Там трябва да има и ендемитни видове. Пише, че има планински явор и балкански крем.

http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Bo ... sb=5&part=

wilkosz
Мнения: 25168
Регистриран: вт яну 09, 2007 2:51 pm

Мнение от wilkosz » чет мар 13, 2008 10:20 pm

В Шумен има райска ябълка, а също и бадеми. Единични дървета.

orsogrande
Мнения: 9
Регистриран: чет мар 13, 2008 2:44 pm

Мнение от orsogrande » чет мар 13, 2008 10:56 pm

Еййййй снимките са жестоки! Като ги гледам и на мен ми се докара байк.

Между другото, не знам как уцели, но точно на Гюмюрджински снежник не съм бил, но отдавна планирам такава екскурзийка. Навремето имах идеята да се качваме там с приятели за да гледаме Егейско море, но сега като че ли е по-лесно да го гледаме от плажа :D

А иначе отдавна следя форума, но сега се регистрирах, защото тази тема ми е твърде интересна.

Ще се радвам да споделите и за северната граница на разпространение и на култивирани растения, а и не само в България.

Хайде и от мен още: Прави ми впечатление, че в най-северните части на Гърция (около Серес и Драма) маслините като че ли са доста по-млади и недоразвити, все едно са садени доста скоро. На Тасос обаче се виждат вековни дървета и там си личи, че зехтинопроизводството е стар поминък:
http://friends.noxis.net/index.php?v=vi ... CT0171.JPG

Ето и финикови палми в Кавала, на 80 км от българската граница:
http://friends.noxis.net/index.php?v=vi ... CT0055.JPG

:wink:
Последна промяна от orsogrande на чет мар 13, 2008 11:00 pm, променено общо 1 път.

wilkosz
Мнения: 25168
Регистриран: вт яну 09, 2007 2:51 pm

Мнение от wilkosz » чет мар 13, 2008 10:59 pm

Бил съм в Полша, там видях само ябълкови дървета и сини сливи. Не видях кайсиеви и прасковени дървета. Сигурно е студено за тях.
А почвата там няма нищо общо с нашата, там е песъчлива като край Несебър. Това е вследствие от котиненталния ледник, навсякъде докъдето се е простирал би трябвало почвата да е песъчлива.

Потребителски аватар
нашия
Мнения: 2768
Регистриран: пон мар 03, 2008 9:40 am
Местоположение: субтропична Варна

Мнение от нашия » чет мар 13, 2008 11:11 pm

Относно маслините в Северна Гърция - нормално е да са хилави. Млади са защото са измръзвали. Същите са и смокините във Варна. През няколко години измръзват. После започват да растат от корена и плододават на третата година. А, в Сандански има големи дървета смокини като орехи, докато тук са като храсти, понеже както казах измръзват. Относно райската ябълка в Шшумен - сигурен съм, че не плододава и често измръзва. Расте да кажем, но се мъчи. Със сигурност измръзва, за разлика от Варна. Имам една книга за лозарство и овощарство. ще видя температурите при, които измръзва най-студоустоичивите субтропични растения, за да не цитирам по памет. Но е интересен факт, че се е аклиматизирала райската ябълка в Шумен. Борба за живот, какво да се прави. Смокинята за България е привнесен вид. не се е срещала тук до преди 100 години. Интересно ми е например, че в южна германия се отглежда грозде и има такива традиции. Докато във Великобритания, където зимните температури са доста по-високи няма винарски изби. Явно за гроздето е по-важна топлината през лятото и слънцето.

orsogrande
Мнения: 9
Регистриран: чет мар 13, 2008 2:44 pm

Мнение от orsogrande » чет мар 13, 2008 11:17 pm

А например в естествено състояние финиковата палма се среща и на о. Крит на ограничени места в южната му част:

http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Preveli.jpg

orsogrande
Мнения: 9
Регистриран: чет мар 13, 2008 2:44 pm

Мнение от orsogrande » чет мар 13, 2008 11:25 pm

нашия написа:Относно маслините в Северна Гърция - нормално е да са хилави. Млади са защото са измръзвали. Същите са и смокините във Варна. През няколко години измръзват. После започват да растат от корена и плододават на третата година. А, в Сандански има големи дървета смокини като орехи, докато тук са като храсти, понеже както казах измръзват. Относно райската ябълка в Шшумен - сигурен съм, че не плододава и често измръзва. Расте да кажем, но се мъчи. Със сигурност измръзва, за разлика от Варна. Имам една книга за лозарство и овощарство. ще видя температурите при, които измръзва най-студоустоичивите субтропични растения, за да не цитирам по памет. Но е интересен факт, че се е аклиматизирала райската ябълка в Шумен. Борба за живот, какво да се прави. Смокинята за България е привнесен вид. не се е срещала тук до преди 100 години. Интересно ми е например, че в южна германия се отглежда грозде и има такива традиции. Докато във Великобритания, където зимните температури са доста по-високи няма винарски изби. Явно за гроздето е по-важна топлината през лятото и слънцето.
Ами може би са садени скоро и леко измръзвали тези маслини. Факт е обаче че ги садят масово до южните склонове на Беласица. Някъде четох, че това са студоустойчиви селектирани сортове, които стават за масово отглеждане и в Петричко-Санданско. Първите 4-5 години от развитието им било важно да не мръзнат, след това понасяли -15-20 без особени поражения. Като се замисля всъщност в Солун и Кавала всяка зима има около -5 -7, а за Солун абсолютният минимум ми се върти в главата, че е около -14 -15.

Маслини в дворовете съм виждал и в стария Созопол, едно от дърветата е огромно, предполагам вековно.

А за гроздето е факт, че за узряването му трябва топлина и слънце, просто на Британските острови лятото е твърде хладно и дъждовно за грозде.

Потребителски аватар
нашия
Мнения: 2768
Регистриран: пон мар 03, 2008 9:40 am
Местоположение: субтропична Варна

Мнение от нашия » чет мар 13, 2008 11:32 pm

http://www.desert-tropicals.com/Plants/ ... opaea.html
Това е линк за една енциклопедия за растенията. та тука маслините ги дават да издържат до -11с. За сандански например абсолютният минимум е около -27,5 за последните 50г. Та и от другата страна на Беласица трябва да е ставало около -20с в близките 50г. Иначе съм чувал за студоустоичиви маслини. Един колега ми каза, че в едни разсадник в Морската градина на варна правят опити с такива сортове. говорил е с един ботаник на преклонна възраст, които му е показал маслина издържала на - 16,5с, които бяха измерени във варна през 2006г. Много е важно, обаче и продължителността на задържане на такива темпуратури, както и дали има обледяване или само ясно и тихо време. Тук вятърът също е сериозен проблем по Черноморието. В Ахтопол при по-високи абсолютни минимални температури, даже ще е по-трудно да се аклиматизират маслини, отколкото в Сандански точно заради вятъра.

orsogrande
Мнения: 9
Регистриран: чет мар 13, 2008 2:44 pm

Мнение от orsogrande » чет мар 13, 2008 11:47 pm

Ето маслина в двор в стария Созопол. Това е общо взето най-келявия екземпляр, както казах има една доооста голяма, но за съжаления я нямам на снимка. Лично съм си късал клонки със зелени маслини от нея лятото. Така че явно, че издържат на под -11, всъщност нямам представа в близките 50 години колко точно е минимумът в Созопол, но мисля че трябва да е около или много малко под -20

http://friends.noxis.net/images/Strandj ... G_0014.jpg

Потребителски аватар
нашия
Мнения: 2768
Регистриран: пон мар 03, 2008 9:40 am
Местоположение: субтропична Варна

Мнение от нашия » пет мар 14, 2008 12:25 am

Едва ли ще има температура под -15с за последните 50г в Созопол. Абсолютният минимум за царево беше -17,6С. Така, че ако е на завет може и да вирее. В първият линк за полярните палми, които дадох пишеше , че в царево има единични цитрусови дървета, които са по-слабо студоустойчиви от маслините. Например на Златните вече две години презумува алое и палми като тези в Кавала, но са покрити с найлон.

Потребителски аватар
нашия
Мнения: 2768
Регистриран: пон мар 03, 2008 9:40 am
Местоположение: субтропична Варна

Мнение от нашия » пет мар 21, 2008 9:44 pm

Интересна особеност на климата в северна България е по-ранния цъфтеж на дърветата по Черноморието. През 2007-ма година се получи разлика повече от месец. Поради топлото време през Януари бадеми, каисии, сливи бяха цъфнали през средата на Януари, доката за останалите части на страната това е станало в средата или края на Февруари. Тази година също забелязах тази разлика. Например на 28.02.2008 във Варна вече бяха цъфнали въпросните дървета, докато на 09.03.2008 в Шумен още не бяха цъфнали.

Отговори

Върни се в “Климат”