Модератори: mmirro, Radoslav Petkov, Бял облак
В двора на село имах 2 листопадни, но едната изсъхна от варовитата почва и вода, понеже не понасят варовик. Другата спрях да я поливам с вода от чешмата и е добре. Преживяха зима 2010 и 2012г. без никаква защита при -23, -24 градуса и дълго време под -20°C. Нямаха повреди дори и по цветните пъпки, които стоят цяла зима затворени. Има някой хибриди издържат и до -35°C, но в Америка съм виждал такива големи дървета!Radoslav Petkov написа:Таз в Дупница,е на южен припек, навскяъде с бетон около нея, до южната страна на сграда
Да, искат повече влага и не чак толкова високи температури. Иначе листопадни магнолии могат да се гледат навсякъде в БГ, но вечнозелената някъде главно в северна България не устисква и когато темп. слезе под -18 започва да губи листата си. Продължителността на студа също е важен. Например тук вечнозелената магнолия доста често губи листата си, а миналата зима замръзнаха и тънките клонки.misacho написа:Има една единствена такава магнолия в Сливен.Доста е малка и е от скоро.Иначе в Страсбург като бях имаше много и големи като дървета.Цъфтяха в бяло и в розово.Значи и тук спокойно може да виреят.Не знам дали не искат повече влага обаче.
Добре де, аз също съм ПРОТИВ ранната вегетация, но как така цяла Северна Гърция и СЗ Турция имат ранна вегетация бидейки доста по на юг от нас и въпреки всичко нямат никакъв проблем с овощията в тези райони ? Напротив, цяла година ни цакат с евтини плодове. Хем не мръзнат черешите им на гърците, хем стават значително по-рано от нашите. Ми ще садим такива сортове тогава - не знам и аз ...weather_master написа:Според мен вече се виждат условия за полярно нахлуване в началото на март. Определено се задава хладен период, но въпреки това февруари ще излезе на +, много вероятно и топъл. Може би това е единственият период през година, когато аз временно ставам зимоман. Никой нормален човек сега не иска затопляне. Много е важно да остане студено, за да не започне вегетацията. Освен това ски сезона е в разгара си. Но определено се задава хладен период. Студът ще идва от СЗ и С. От СИ забравете, защото на СИ в момента е доста топло. Предвид тези факти съм на мнение, че в ЗБ предстои добър снежен период, но за ИБ вероятно ще е повече дъжд...
Абе в Турция не съм бил ама в Гърция, като минеш границата и аз съм замаян то са едни овошки , череши , ябълки круши, ягоди ,,,,, каманаци, я се стегни и пиши в оплаквания. А с хубавите плодове от тези страни - пак са наши или надути изсквутеняци нищо общо с нормален плод, просто те цакат по съвсем друг начин , хубавите отиват наттам сутрин, бракуваните насам следобед ходи на борсата в Петрич примерно. Не си толкова навътре колкото си мислиш и съм ти казал има тв предавания за тая работа най актуалното май е при Кали може и връзки да изкараш. Нашата климат е уникален и дано никога не стане като Гръцки или ТурскиMavrud написа:Добре де, аз също съм ПРОТИВ ранната вегетация, но как така цяла Северна Гърция и СЗ Турция имат ранна вегетация бидейки доста по на юг от нас и въпреки всичко нямат никакъв проблем с овощията в тези райони ? Напротив, цяла година ни цакат с евтини плодове. Хем не мръзнат черешите им на гърците, хем стават значително по-рано от нашите. Ми ще садим такива сортове тогава - не знам и аз ...
Т.е. тезата, че климата ще се затопли, ще имаме Януарско-Февруарски жеги и неминуемо поне един поднулев период, който ще попари всичко и ще стоим гладни и жадни е малко спорна. Но не знам и аз на чия страна на спора да бъда.