Особености в климата на Тракия и Източните Родопи

Климатът - многогодишен режим на времето и тенденции в неговото изменение в миналото, настоящето и бъдещето. Климатична и метеорологична информация (архиви) за минали години и нейното обсъждане. Наблюдения върху режима на климатичните елементи. Обобщение на времето по месеци, сезони, години.

Модератори: mmirro, Radoslav Petkov, Бял облак

Потребителски аватар
Mavrud
Мнения: 2653
Регистриран: ср дек 28, 2011 10:53 am
Местоположение: София, кв. Горна баня - 700 м. н.в.
Контакти:

Особености в климата на Тракия и Източ

Мнение от Mavrud » пет яну 13, 2012 11:01 am

Не знам в коя тема мога да коментирам това и затова пуснах тази, тъй като мисля, че е интересен тракийския климат - уж равното ни горнотракийска низина има такива нюанси, а понякога в рамките на 10-20 км само. В продължение на години пътувах всекидневно от Димитровград до Хасково и в 3/4 от случаите СП в Димитровград се е задържала със средно 1 седмица по-дълго от тази в Хасково. А в 3/4 от случаите в Хасково падат повече валежи от сняг (и по принцип, през зимния период) отколкото в Димитрвоград. И в 3/4 от случаите в Димитровград е по-студено през зимата, отколкото в Хасково. И това, ако не е доказателство, че границата между преходния и континентално-средиземноморския климат минава между двата града...Обсъждал съм го подробно с катедрата по Климатология в ГГФ. Интересно е обаче, че доста пъти се е случвало тук да завалява по-рано сняг от Пловдивско-Пазарджишкото поле. От друга страна тук сме по-малко преходни, няма валежна сянка и някои други фактори и ето защо в Пазарджик няма сняг, а на изток при нас все още няма. Впрочем снегът на изток по поречието на Марица е точно до границата между преходния и конт.-сред. климат. Не знам защо си нямаме тук нищо в нашия град - дори една температура като хората не мога да ви предам, защото цифровия термометър е в къщата ми. Но определено си е много интересна точка - не по-малко от Чирпан.
София, кв. Горна баня - 700 м. н.в.

Потребителски аватар
Radoslav Petkov
Мнения: 42108
Регистриран: пон дек 17, 2007 1:46 am
Местоположение: ДУПНИЦА 551 м.н.в. // София "Толстой" 532 м.н.в.

Мнение от Radoslav Petkov » пет яну 13, 2012 1:53 pm

Да, линията Хасково - Харманли някъде трябава да отбелязва континентално-средиземноморкстата област, Димитровград е северно от нея.Ще ти пусна малко данни от Справочника :


Димитровград / Хасково, средномесечни и средни годишни температури на въздуха :

Януари : 0,1С / 0,2С

Февруари : 2,8С / 2,6С

Март : 6,4С / 6,2С

Април : 12,0С / 12,3С

Май : 17,4С / 17,2С

Юни : 21,2С / 21,0С

Юли : 23,8С / 23,6С

Август : 23,6С / 23,4С

Септември : 19,3С / 19,1С

Октомври : 13,2С / 13,4С

Ноември : 8,1С / 8,1С

Декември : 2,8С / 3,0С

Годишни : 12,6С / 12,5СРазликите между двете места не са големи (все пак са близо), но са налични. Зимата като температури се различава несъществено, малко по-студена е в Димитровград. Ако погледнем режима на температурите при двете станции през студеното полугодие (есен - зима - пролет), може би разликите се дължат на по-изявените инверсии в Димитровград (например Февруари - Март когато инверсиите отслабват, а слънцето участва по-активно, в Хасково става малко по-хладно). В тоя ред на мисли Априлската средна се губи от тоя логичен ред (може да е и грешна, или да се дължи на някаква местна особеност - повече случаи на валежи при едните спрямо др. и т.н., може само да погадаем).

Топлото полугодие Димитровград е по-топъл - в долината на Марица, с по-ниска надморска височина.


Характеристиката по екстремуми :

1. Режима на средните максимални темпператури изразява малко по-високи стойности в Хасково, освен през най-топлите месеци в годината (годишната средна максимална в Димитровград е 18,4 в Хасково = 18,5С).

Минавам към средна от месечните абсолютни максимални, Димитровград обикновено бележи по-ниски стойности от Хасково през 4 месеца годишно. Това са месеците Януари (12,7С срещу 13,5С), Август (36,1С срещу 36,6С), Септември (33,2С срещу 33,6С), Ноември (21,С срещу 22,0С).

В два месеца се наблюдава еднакви средни екстремни : Февруари (16,7С), Октомври (28,2С).

През останалите 6 месеца, Димитровград обикновено бележи по-високи максимални стойности от Хасково (Март, Април, Май, Юни, Юли, Декември).

По месечна абсолютна максимална температура, Димитровград отстъпва в голяма част от годината (ето още един път затвърждения колко е важна статистиката за средна от абсолютните).

Двата годишни абсолютни рекорда са Августовски = Димитровград с 41,5С, Хасково с 41,8С (при Юли 40,0С срещу 40,6С и Юни 37,6С срещу 38,4С).

По първите две точки бихме могли да заключим че Димитровград през топлото полугодие обикновено е по-горещ, но по-екстремен се явява Хасково като абсолютни стойности.2. Режима на средните минимални темпператури е ясно изразен. През 90% от годината средната месечна минимална в Димитровград е по-ниска. Годишния резулатат дава две десети разлика (6,6С срещу 6,8С).

По средна от месечните абсолютни минимални Димитровград отново преобладава с по-ниски стойности, но в по-малка степен. Да кажем че отстъпва през пролетта (Март, Април с 1 -2 десети) и малко изненадващо през Ноември и Декември (с 3-6 десети).

По месечна абсолютна минимална температура Димитровград е лидер с изключение на пролетта и есента (месеците Март, Април и Май.., Октомври, Ноември, Декември къде Хасково бележи по-ниски абсолютни).

Абсолютните годишни минимуми са Януарски Димитровград с -28,3С и Хасково с -25,5С.*Доста е вероятно станцията в Димитровград да има непълни или полуомацани данни. На места ми намирисва, ама...*


П.П. : Тая тема нека админа прецени дали е необходима, или може да се впише във вече налична такава :hmm:
Метеорологична станция "Дупница" в югоизточната част на града, онлайн :
http://www.stringmeteo.com/stations/dupnitsa/
http://www.stringmeteo.com/stations/aut ... ?gen=t#sel

Бял облак
Мнения: 9340
Регистриран: пон май 11, 2009 9:03 am

Мнение от Бял облак » пет яну 13, 2012 2:17 pm

При такова малко разстояние между двата града не може да се говори за някаква рязка граница между преходния и континентално-средиземноморския климат.
Разликите, които Радо е дал, се дължат основно на различния релеф на двете места.

wilkosz
Мнения: 23346
Регистриран: вт яну 09, 2007 2:51 pm

Мнение от wilkosz » пет яну 13, 2012 2:22 pm

Хасково е най-снежното равнинно място от цяла Южна България. Това показват ежегодните данни за дните със СП от статистическите годишници. Много често броят на дните със СП там е доста близък до този в Шумен, на което често съм се чудил. Жалко, че тази станция не е в обмена, за да я следим редовно. Там явно пада редовно дебел сняг по средиземноморски циклони, а инверсии му помагат да се задържа, за разлика от Кърждали където такива няма и където се топи веднага.
Die Vergangenheit ist Geschichte, die Zukunft ist noch ein Geheimnis, aber jeder neuer Augenblick im Leben, wie auch in der Liebe, ist ein Geschenk.

Потребителски аватар
Radoslav Petkov
Мнения: 42108
Регистриран: пон дек 17, 2007 1:46 am
Местоположение: ДУПНИЦА 551 м.н.в. // София "Толстой" 532 м.н.в.

Мнение от Radoslav Petkov » пет яну 13, 2012 2:34 pm

Бял облак написа:При такова малко разстояние между двата града не може да се говори за някаква рязка граница между преходния и континентално-средиземноморския климат.
Разликите, които Радо е дал, се дължат основно на различния релеф на двете места.
Може би ключово за отделното им райониране е режима на валежите (може би, защото не разполагам с такива данни за Димитровград). В Хасково зимата вали повече от всеки друг сезон (не чак толкова изразено), а лятото най-малко, безспорен средиземноморски тип разпределение на валежа по сезони. Ако в Димитровград пролетните количества са по-големи с вторичен есенен напън, значие е ясен белега по който се отличават. Иначе Облака е прав. И двете места са блзо до границата и разликите между тях са повече локални, отколкото "генерални"
Метеорологична станция "Дупница" в югоизточната част на града, онлайн :
http://www.stringmeteo.com/stations/dupnitsa/
http://www.stringmeteo.com/stations/aut ... ?gen=t#sel

Бял облак
Мнения: 9340
Регистриран: пон май 11, 2009 9:03 am

Мнение от Бял облак » пет яну 13, 2012 2:51 pm

Със сигурност и валежите имат участие при сформирането на тези средни температури. Има вероятност обаче те да са второстепенен фактор, а релефа да е първостепенен. Значи, през последната година и половина следя редовно температурите, влажността, посоката и скоростта на вятъра в различните станции в Долнодунавската низина (румънски и български) и не само там, и съм се нагледал на доста интересни разлики обусловени именно от различната форма на релефа, която от своя страна влияе значително на вятъра, оттам и на влажността и температурата. И засега смятам, че фактора релеф е по-значим (особено на не много далечни разстояние), в сравнение с валежите.

От станциите в Равнината визирам най-вече следните двойки: Видин-Калафат (Бачово); Гложене-Бекет; Зимнич-Свищов; Русе-Гюргево.
При тези станции редовно се наблюдават разлики в мин. и макс. Т в рамките на 1-2°C само заради релефа.

Victus
Мнения: 4879
Регистриран: нед яну 23, 2011 3:51 am
Местоположение: София, кв.Княжево (650м) / Кърджали, кв.Възрожденци(245м) / с.Тополово, община Асеновград(440м)

Мнение от Victus » пет яну 13, 2012 4:27 pm

yogimax написа:Хасково е най-снежното равнинно място от цяла Южна България. Това показват ежегодните данни за дните със СП от статистическите годишници. Много често броят на дните със СП там е доста близък до този в Шумен, на което често съм се чудил. Жалко, че тази станция не е в обмена, за да я следим редовно. Там явно пада редовно дебел сняг по средиземноморски циклони, а инверсии му помагат да се задържа, за разлика от Кърждали където такива няма и където се топи веднага.
За Кърджали температурите са проблем. С количеството на валежа грижи нямаме. :grin1: В Хасково обикновено вали по-малко, но пък по-дълго задържа СП. Не са толкова уязвими на сахарските включвания през зимата, както е Кърджали. Който не е виждал как за денонощие от южняка изчезват 30см СП, той не знае какво е метеоболка. :-o
За Кърджалийска област може да се каже, че колкото по на юг отиваш повече са валежите. Предполагам заради по-голямата близост до Средиземноморието Златоград и Кирково редовно си имат обстановки с над 100мм валеж. В редки случаи и до 200-300л.

Потребителски аватар
Radoslav Petkov
Мнения: 42108
Регистриран: пон дек 17, 2007 1:46 am
Местоположение: ДУПНИЦА 551 м.н.в. // София "Толстой" 532 м.н.в.

Мнение от Radoslav Petkov » пет яну 13, 2012 4:31 pm

:thumbup: Да, станция Чакаларово - средните годишни валежи са като по планинските върхове :grin1:
Метеорологична станция "Дупница" в югоизточната част на града, онлайн :
http://www.stringmeteo.com/stations/dupnitsa/
http://www.stringmeteo.com/stations/aut ... ?gen=t#sel

Victus
Мнения: 4879
Регистриран: нед яну 23, 2011 3:51 am
Местоположение: София, кв.Княжево (650м) / Кърджали, кв.Възрожденци(245м) / с.Тополово, община Асеновград(440м)

Мнение от Victus » пет яну 13, 2012 5:00 pm

Такива валежи само на надморската височина на пустинното софийско поле. :shock: :bowdown:

simovremeto
Мнения: 11172
Регистриран: ср яну 03, 2007 10:05 am
Местоположение: София, Орландовци 526,7 мнв

Мнение от simovremeto » съб яну 14, 2012 11:28 am

Radoslav Petkov написа::thumbup: Да, станция Чакаларово - средните годишни валежи са като по планинските върхове :grin1:
Не си прав, в Чакаларово са повече :laughm: ! :thumbup: Естествено, по най-интересните върхове нямаме данни. Но ако имаше една станция на южното било на Гюмюрджински снежник (лошото е че по-голямата часте в Гърция), предполагам би изкъртило всякакви рекорди за зимни валежи. Иначе рекорда за зимен месечен валеж е именно Чакаларово - май беше около 600 литра - през декември. :laughm: :flourish:
Това малко е извън темата, а по-темата бих казал, че най-голямата разлика се получава, като е казано и по-нагоре изключително от релефа. Те са все еднво Орландовци и Младост. При мен са е по-топло, но удрям по-яки минимални и т.н.

kokotaisuna
Мнения: 5
Регистриран: ср фев 08, 2012 1:30 pm
Местоположение: Ивайловград

Мнение от kokotaisuna » чет фев 09, 2012 5:17 pm

Radoslav Petkov написа:Може и да сглобим някаква картина :grin1:


Кратка дискусия тук :

http://www.stringmeteo.com/forum/viewto ... 9622#39622

Здравейте,
аз съм "новия" метео ентусиаст, който написах онзи дългия текст.

Публикували сме разни статистики за Ивайловград тук, там, още разсъждения за района :

http://www.stringmeteo.com/forum/viewto ... 0%E4#68810

http://www.stringmeteo.com/forum/viewto ... 8647#78647

http://www.stringmeteo.com/forum/viewto ... 098#123098


Има на още много места. Спрямо справочника обаче не е най-топлия район..., а пък станцията адекватна ли е била... знаем ли. Определено като минимуми е много меко. Абсолютния май им е по-висок от -20,0С. Интересно е местото за станция.
Може според "Справочника" да не е най-топлия район, но ... отново причината за тези цифри, които на едно место от тези линкове видях да са цитирани, се оказва банално невярна и подвеждаща, но нормално. Както всяка инфо, поднасяна към нас масите от т.нар. учени (особено преди 89-та когато доказано много от цифрите, не само в метеорологията, са пипвани или понякога откровено манипулирани) подлежи на съмнение в 80% от случаите. Ще се запитате защо - еми веднага без да се задълбочавам в дълги размисли ще ви дам един обикновен съвременен пример (за който вие си преценете дали да повярвате или не, даден ми наскоро от най-близък мой човек по първа линия) - г-н Кр. Гергов както повечето от вас навярно знаят е неофициално 2-рия или 3-тия най-богат човек в БГ, притежаващ от 2008 г вече 100% от BTV (всичките там колкото са на брой), TV7, RING, FOX-овете и др. и 7-8 радиа. Непряко естествено, а още от 2001 г, чрез различните си дружества отново естествено непряко, между 95-98% от: рекламното време в 4-те най-гледани тв; 80% от билбордовете в Сф и големите 3-4 града и около 1/3 от тези в страната; десетки хотели основно по морето; От 2005г. е: шеф на една от двете туристически браншови асоциации (другата е на другия Гергов - Георги по прякор пловдивския свинар); 100% от основното за БГ голф игрище на Равно поле (St. Sofia); по 10% от две от тройката игрища между Балчик и Каварна - Lighthouse и Thracian cliffs и 25% от третото Blacksearama; шеф е на БГ голф-асоциацията и т.н. и т.н....та по време на игра в непринуден разговор с баща ми лятото му казва как го дразнели от метео отдела в BTV зашото им бил казал за лятото без изключение при всяка прогноза да качват 2-3 С в прогнозите за въздуха за северното черноморие (където са гореописаните му милиардни инвестиции - цената на един golf course варира между 60-70 до 130-150 млн ЕВРО в зависимост колко къщи и блокове за живеене/продажба се направят край него)и пак толкова градуса отгоре в температурата на водата...Малко се отплеснах но ето един елементарен пример който ми изскочи веднага...та представяте ли си тогава комунистите пък особено дето са били (а и все още са) царе на този вид манипулации и дезинформация да не направят нещо подобно в някакъв си "Справочник" или книга или... Не го казвам със сигурност че знам че така е станало и още повече пък специално за Ивайловград, но пак без да се замислям ... както вече споменах отскоро съм тук и разбрах че доста усилия са положили комунистите тогава да детурцизират и дециганизират тази територийка и ако щете вярвайте 2 седмици търся и питам за цигани, зашото ни трябват за една груба тежка работа за работници - няма. Няма няма и няма изобщо нито един, нито едно семейство, изобщо. В целия град, както и нито едно турско. В училището нямало нито едно турско дете с турско име или фамилия. Циганите най-близките били в едно село Железино - на 30км посока Крумовград, турците почвали и те оттам- това бе третият път когато останах за няколко секунди с отворена уста. (За сметка на това пък така са ги изтикали/изселили към Крумовград, Момчилград, Кърджали и нататък, че там пък естествено няма пък българско име сигурно, но...) Та ми обясни един приятел тукашен, че това е направено за да няма един вид близост и връзка непосредствено до границата между турци тук и турци оттатък в турско (Один е на 20км по правалиния и се виждат вечер минаретата на тази най-голямата джамия в Тракия от където ми е къщата в която живея тук) нормално - да няма вземане-даване, алъш-вериж, комуникация, прехвърляне на ... каквото и да е през "оградата" отсреща. И ето това би било една доста вероятна причина да не се чува нищо от сорта че тук например е благоприятно за отглеждане на маслини, растения разни тропически, портокали, мандарини - все култури, които турците биха се юрнали да гледат и бачкат точно тук в малкото низинка между планината и границата и десетте села в нея - а тези пък десет села в които става земеделие са изцяло заселени и държани да си останат и бъдат чисто български (дори едно от тях Мандрица което се знае че е единственото село с АЛБАНСКИ изселници - се пишели за най-големите българи в района, че и християни представете си) Ето това е комунистическия брейнуош, заради който е била тази откъснатост с десетилетия, просто казвам ви не може да е случайно, нищичко нито в учебник нито по ТВ или радио да се е говорело за този район, сега не чак толкова разбира се, но . . . наистина климатът (а май и почвите) са уникални и най-малкото от интерес или за самата статистика всички ние е трябвало нещичко да ни е било споменато - поне в училище едно време, нали... Извинявам се за дългото словоизлияние, но се впрегнах прекалено. Та накратко - кой от вас би предположил че единственичките данни които май мернах в един от линковете на колегата, са взети от станциите (и слънчевата също) които са били поставяни . . . на стената (ЯЗОВИРНАТА на яз. Ивград) - Вижте само за каква манипулация говорим - оставете че се намира на 10-тина км по права линия, ами там е ...планина, ждрело, страшен вятър винаги, по високо с поне 300м надм. вис. (самата стена е или най-високата в БГ или номер 2 след тази на яз. Антонивановци -новото му име не знам как беше) - демек нищо общо. . . но да предположим, че това са си мои психо-глупости и филми, въпреки че съм човек който не се впечатлява лесно от каквото и да е.... пак мисля от въпросните линкове имаше едно интервю на шефа на опитния земеделски институт, който казва че на 6-тата или 7-ма год. маслините в Сандански умирали, сега дано тези в Кърджалийско дето са ги засели некви ГМО да издържали някоя друга год... виште снимките на колегата "yezit" (браво за което) разбирач от растения
http://www.snimka.bg/?album;aid=486387
където се виждат маслини на по 50 год. сигурно....
а ето и малко от деня в който на 30км от тук по права линия стана кошмарът в с. Бисер и Харманлийско-Кърджалийските възвишения на Родопите бяха удавени - вижте вечерта към 11:30 колко сухи бяха улиците на града (разбира се на сутринта във Вторник разбира се заваля, а в Сряда и снежец, но...... нищо общо с където и да е в БГ)

http://kokotaisuna.snimka.bg/daily/ivay ... 6.26323063

.... та поуката от всичко това май е: НЕ ВЯРВАЙ НА АБСОЛЮТНО НИЩО И НИКОЙ, ПРЕДИ ДА СЕ ОБЕДИШ САМ СЪС СОБСТВЕНИТЕ СИ ОЧИ.
П.С. Не съм някакъв луд маниак защитник на този град понеже имам някаква изгода или нещо такова, даже се дразня че е толкова "убито" цивилизационно и няма абсолютно нищо какво да се прави, че дори не е и като на село... Просто е шок да знам (да видя с очите си) че е имало такава природна забележителност аномална, за която дори не бях и чувал дори...
Смятам да посетя "Вила Армира", моля ви за съвет ако някой от вас е бил там - дали си заслужава да се мъча из разбити пътища със сняг и преспи - тук наблизо е - било някаква най-голямата частна римска вила, запазена почти изцяло, с най-добре запазената цяла мозайка, на която е изобразено как римлянин пие......местно вино. Била на тогавашния римски "областен управител" който от цялата област избрал точно там да си построи къща - интересно защо и ми се иска да разбера ... разбира се с очите си :)
Поздрави на Radoslav, wolfie, Ivan-admina и всички други заинтересовани и не чак толкова метео специалисти.

punk
Мнения: 717
Регистриран: ср юни 03, 2009 4:42 pm
Местоположение: BURGAS

Мнение от punk » чет фев 09, 2012 5:33 pm

Имаш ли данни дали маслини виреят например в полето около Ивайловград,където определено не е като в града?За портокали и мандарини няма смисъл да обсъждаме.

Потребителски аватар
Radoslav Petkov
Мнения: 42108
Регистриран: пон дек 17, 2007 1:46 am
Местоположение: ДУПНИЦА 551 м.н.в. // София "Толстой" 532 м.н.в.

Мнение от Radoslav Petkov » чет фев 09, 2012 5:39 pm

Здравей колега, добре дошъл. Ами моето мнение е че района е един от най-меките в България. Дори и да не е с по-висока средна годишна от Санданско-Петричко, то това се дължи единствено на по-малката континенталност на района (летния прегрев при Санданско-Петричко да е по-голям), а континенталността лесно може да се определи къде е по-голяма ако разполагаме с месечните валежи на Ивайловград (аз ги нямам). Зимата пък може да е по-топло от Санданско-Петричко по същата причина (континенталността да е по-малка)
Radoslav Petkov написа: Спрямо справочника обаче не е най-топлия район..., а пък станцията адекватна ли е била... знаем ли. Определено като минимуми е много меко. Абсолютния май им е по-висок от -20,0С. Интересно е местото за станция.

В цитата съм посочил че станцията може да не е била адекватно разположена спрямо града, а спрямо района (или пък въобще да не е била адекватно разположена). Това до известна степен може да обуславя различни типове микроклимат и реално града да е още по-топъл от района на станцията където е била.

Справочника не е доказателство за каквото и да е било, но е почти единствения извор на такава информация. В Справочника съм засичал големи глупости, така че всичко е възможно.
Метеорологична станция "Дупница" в югоизточната част на града, онлайн :
http://www.stringmeteo.com/stations/dupnitsa/
http://www.stringmeteo.com/stations/aut ... ?gen=t#sel

Потребителски аватар
FENIX
Мнения: 19417
Регистриран: съб мар 17, 2007 4:37 pm
Местоположение: Сандански - 194/317 м./н./в.

Мнение от FENIX » чет фев 09, 2012 6:59 pm

Погледнато чисто географски, Ивайловград се пада малко по-южно от Сандански и Петрич. При Ивайловградско е по-отворено на юг, и към Егейско море! Разстоянието по въздух до най-близката точка на Егейско море, при Дедеагач, от Ивайловград е 77 км. по въздух и без сериозни височини и с много добра отвореност към морето и от ЮИ, към бреговете на Мраморно море. От Сандански до Струмският залив са 98 км. по въздух. , но с височини до там. Говорели сме и друг път на дълго и на широко по тази тема, няма да се повтаряме, както и относно растителните видове, но аз смятам, че Ивайловградско-Свиленградско е най-топлият район на България! В годините назад съм слушал, за изкуственият имидж и подозирам вмешателство в данните от властта, относно районът на Санданско-Петричко, определян, като най-топъл. Така, че в думите на колегата от Ивайловград има доста истина. Ще е отлично, ако там има станция, и поне за напред има читав архив, от там. :thumbup:
LET IT SNOW, LET IT SNOW....
http://www.youtube.com/watch?v=Z2MbAMLa3oI
http://www.vbox7.com/play:98630119
Уеб камера с панорама от Мелник:
http://weather-webcam.eu/melnik-na-jivo ... idi-webcam

Vanio Yanev

Мнение от Vanio Yanev » чет фев 09, 2012 7:10 pm

И аз съм съгласен с Митко от Сандански!
Ние сме близо до Бяло Море ,но има 2 препядствия.
1-то е Беласица ,а 2-то е Славянка ,който спират до някаква (голяма) степен затоплянето към Петрич и Сандански.Не мисля ,че тук сме най-топлото място в България ,по официални данни да ,но в сравнение с местата където съм бил и съм отивал ,Петрич и Сандански не са нищо.Има много по-топли места и полета към Хаджидимовско ,Ивайловградско...Говоря от чиста географска и любителско-метеорологична следна точка ;)

Отговори

Върни се в “Климат”