Leberkez написа: ↑нед фев 21, 2021 7:00 pm
Гошо, каква е спецификата на участъка Варна-Балчик, че не е толкова сух като останалото крайбрежие?
Някакви заигравки с вятъра ли? Обясни малко по-добре.
Научно едва ли мога да ти обясня защо е така, не съм специалист, но мога да дам няколко насоки.
Първо, бризът точно в тази част от крайбрежието е доста по-слаб, вероятно заради изложението спрямо морето и заради това, че става нещо като залив, но това е факт. Лятото във Варна затова е още по-мазно от където и да е другаде по Черноморието, бризът винаги почти е много слаб тук. Та слабия бриз не винаги успява да размие бурите идващи от запад.
Второто, което се сещам, понеже лятото много обичам да наблюдавам развитието на клетките по радара и съм го забелязвал многократно всяко лято. В ивица западно от линията Констанца-Шабла, много често се образува така наречения бризов фронт. В зависимост от силата на бриза в този район се образува и фронт от бури, ако почти няма бриз може и направо на самото крайбрежие или съвсем леко западно от него да се образува, дълъг е горе-долу колкото е разстоянието между Констанца и Шабла и с дневното усливане на бриза този фронт се мести на запад, усилва се и се разраства, но в същото време се движи и на юг, това движение винаги е по този начин. Тъй като частта от крайбрежието Балчик-Варна е доста по-западно разположена от Констанца-Шабла, по някое време фронта с бури засяга именно Балчик и Варна. Това е единия тъп обстановки, по които тук и в Добруджа падат най-обилните летни валежи. Привечер такива фронтове достигат Шуменско, където губят силата си и бързо замират.
Друго, което съм чувал... като малък си спомням брутални гръмотевични бури в моето село Климентово/на 7-8 км някъде е от морето до Кранево-Албена/ и тогава баба ми ги обясняваше с находища на манганови/не съм сигурен дали точно такива бяха/ руди в района на селото и северно към Оброчище. Уж, че те привличали гръмотевиците. В селото, всеки казва, че там стават много силни бури и все с това го обясняват, не знам дали не са бабини деветини де, напълно е възможно, но знам, че има доста случаи на загинали от гръм там.
п.с. Иначе Август обикновено е сухо по цялото крайбрежие, не знам за какви порои се говорят, но именно Август и Септември е минимумът на валежите, както по Черноморието, така и в почти цялата страна, даже май в цялата. Особено в последните десетина години Август си има характеристики на горещ пустинен климат.