ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО С VREMETO.BG

Накратко: отворен съм за всякакви критики (включително за бъгове), забележки и препоръки за това, какво може да се реорганизира (промени, добави, махне и т.н.) в сайта (естествено, кой би се отказал от подобни безплатни идеи?!). А ако някои от идеите ми харесат и мога да ги осъществя... ;)
Бял облак
Мнения: 9428
Регистриран: пон май 11, 2009 9:03 am

Мнение от Бял облак » пон юни 14, 2010 8:35 pm

Горе-долу, поне доколкото имах време, разучих въпроса от юридическата му страна.
Първо, ще се позова на чл. 39 ал. 1 и 2 от Конституцията:
Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
(2) Това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността.
Цитатът достатъчно ясно определя свободата на словото, така че от тази гледна точка публикуването на прогнози не е проблем.
Второ, подобно публикуване на прогнози, изготвени от този, който ги публикува (не крадени) не представлява нелоялна конкуренция. Справка - ЗЗК (Закон за защита на конкуренцията), Глава седма.
И трето - в условията за ползване на сайтовете с прогнозни карти, графики, картинки и други, накратко наричани модели, едно от изискванията е тази информация да е само за лично ползване.
Това са условията на MeteoGroup.
Обърнете внимание на точка 3:
3. The Services and the Content are for your personal use only.
Това условие забранява публикации на базата на информацията в сайта в публичното пространство. Т.е. ако някой докаже, че вашите прогнози, публикувани в интернет, се базират на информацията от този сайт, може да ви осъди. Друг е въпроса, че такова нещо много трудно ще се докаже :lol:
Та, ако искате да сте изрядни, трябва да намерите сайт, в условията за ползване на който, да няма ограничение само за лично ползване. Аз проверих само Meteogroup, защото нямам време за други.
Други законови пречки аз не виждам. Ако някой има противоположно мнение, нека го аргументира чрез посочването на конкретен нормативен акт.

Потребителски аватар
ehh
Мнения: 3515
Регистриран: нед окт 21, 2007 2:42 am
Местоположение: Русе
Контакти:

Мнение от ehh » пон юни 14, 2010 8:44 pm

Тези условия (за лично ползване) ги поставят, някой да не почне да прави пари от модели, пуснати свободно из интернет. Модели, за които метео агенциите, си плащат за да изготвят прогнози.

Бял облак
Мнения: 9428
Регистриран: пон май 11, 2009 9:03 am

Мнение от Бял облак » пон юни 14, 2010 9:07 pm

Ами не знам каква им е била точно целта, когато авторите са решили да включат това условие, мога само да предполагам. Самото условие, обаче, е достатъчно красноречиво и говори само за себе си. И ако трябва да съм обективен, такива официално публикувани прогнози, каквито евентуално ще се правят в един или друг сайт, могат да се сметнат за юридически неиздържани именно заради неспазването на това условие за лично ползване. Разбира се, ако правиш такива прогнози от чисто любителски и хоби интереси, без парична или някаква друга стопанска облага никой няма да се заяде с теб, макар теоретично да би могъл. А ако имаш паричн или друга облага от това и някой случайно му направи впечатление (някой от авторите на сайта те види :)), съвсем спокойно (ако иска) би могъл да те осъди, стига да намери доказателства (които пак повтарям, трудно се намират специално за такова нещо). Общо взето, и в единия и в другия случай, едва ли някой ще ти търси сметка (особено в първия).
....

Ако човек държи да е педант, може да пусне едно запитване до ГФС, примерно, за получаване на разрешение за ползване с нестопанска цел. Ама не знам дали действително е нужно да се изпада чак в такава педантност. :lol:

mmirro
Мнения: 538
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:50 pm
Местоположение: Варна

Мнение от mmirro » пон юни 14, 2010 9:32 pm

Темата като че ли леко се измести.
Ето какви въпроси изникнаха у мен:
1. Кои са vremeto.bg?
2. Какво искат /какво целят/ и защо?
3. Какво предлагат?
4. Какъв е нашият сайт, реално какво ще получим, имаме ли нужда от него и как това би променило сайта?

Въпросът разбира се, не се изчерпва с това. Има и морална страна, явно засягаща лоялността и поведението на vremeto.bg и Дарик. Много добре разбирам Симо. Дали пък това не е стъпка към преустановяване на незаконната им практика?

Колкото до условията за използване на прогностични карти от интернет, въпреки, че е доста общо казано, вероятно се има пред вид директното използване на материалите в публикации или с друга цел, т.е. грубо казано копи/пасте на картинките.

Колкото до горните въпроси, вече е ясно кои са, какво искат и какво предлагат времето.бг. Може би са намерили нещо интересно и желаят да го използват, може би искат да направят някакви стъпки в посока "легална прогноза" на сайта им. За да се разбере по-добре въпроса, трябва да се погледне и от журналистическа гледна точка - как те възприемат и използват прогнозата за времето?
Колкото до сайта и форума, нека помислим как едно такова взаймодействие би им повлияло. Виждам, че повечето доста се блазнят от мисълта за популяризиране на сайта. Да се върнем на това, за какво е този сайт /пише го на заглавната страница/ Не е задължително голямата популярност непременно да доведе до положително развитие /освен, ако не говорим за реклами и пари/. Основната насока - метеорология е нещо твърде специфично и общо взето, кръгът от хора, които наистина се интересуват от това е сравнително тесен. В системата на НИМХ идва ли има професионалист, който по принцип да се интересува от нови и ... да речем допълнителни неща от професията си и да не знае за сайта. За РВД не мога да дам мнение. Освен тях професионалисти има в още може би 2 държавни ведомства. Любителите по принцип са склонни да търсят нова информация и сайтове, и като цяло броят им в сайта се увеличава. Не съм гледал статистика за посещаемостта на времето.бг, но ми се струва, че ако има увеличение на посещаемостта на сайта, тя няма да дойде просто от присъствието на прогнозите на НФМ във времето.бг. Ако изобщо се цели това, то ще дойде от популяризирането му чрез Дарик-радио. В същото време, не трябва да се допуска разводняване на мненията, темите във форума и участниците в него, т.е. сайта да запази нивто и метеорологичната си насоченост.

Съзнавам, че тук почти отсъства лично мнение, но ще се оправдая, че понякога задаването на въпроси е по-ценно.
:wink:
Каквото и да мислят за теб, прави това, което смяташ за правилно. Бъди еднакво равнодушен и към порицанието и към похвалата.
Питагор

simovremeto
Мнения: 11336
Регистриран: ср яну 03, 2007 10:05 am
Местоположение: София, Орландовци 526,7 мнв

Мнение от simovremeto » пон юни 14, 2010 10:25 pm

Понеже нямам време да чета нагоре, но ще го направя утре със сигурност и ще отговоря ако има въпроси по-нататък. Само искам да кажа, че нямам нищо против всеки да си дава прогнози тук в сайта и където и да е, що седи със своето име отговорността е негова. Но не може медии и то особено такава националан акто Дарик нюз да крадат прогнози. Такива като тях са много, освен това. А още по-тъпо е, че те препродават крадена инофрмация. Не занма какво са платили на АКу уедър и за какво но едва ли е точно за препродаване. Защото аз знам на кого продават и за какви суми.
Та утре и ли когато имам време ще дам разяснения на някои въпроси по-нагоре ако е имало разбира се.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 51977
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пон юни 14, 2010 10:28 pm

Дай максимално количество разяснения, особено ако имаш желание :) , независимо дали е имало въпроси точно за това. А аз обещавам да почерпя после, още повече, че последния път ти май остави повече пари за твоята част от сметката :wink: ...

Потребителски аватар
wolfie
Мнения: 6120
Регистриран: вт дек 23, 2008 2:11 pm
Местоположение: София/Бояна/ 744м.н.в

Мнение от wolfie » пон юни 14, 2010 11:08 pm

Получила се е много градивна, полезна и интересна дискусия. Цитираният от Килъра линк на прогнозата на BBC, обаче ме натъжи! Много са далече начините на представяне на прогнозите у нас и там... Аз нямам против нищо, тези момиченца с къси полички, които масово по медиите у нас представят прогнозите, но имам един въпрос. Защо от много години, професионалните синоптици от НИМХ спряха да представят прогнозите по основните телевизии? Въпрос на пари ли е това или на липса на желание у някой? Тук вече се опира може би и до въпрос на култура към времето у нас, както и към много други смислени неща... Така че като оставим настрани юридическата страна, която разбира се е много важна и не трябва да се пренебрегва, не виждам нищо лошо в тази инициатива. Друг е въпроса наистина за подбудите на тези хора да се свържат със Стринг.
There is not such thing like "enough snow" ;) http://skuky.net/41598
АМС Камера
Windy - НЯМА КРАЙ ВЕЧНА ЗИМА НЕКА ИМА

simovremeto
Мнения: 11336
Регистриран: ср яну 03, 2007 10:05 am
Местоположение: София, Орландовци 526,7 мнв

Мнение от simovremeto » вт юни 15, 2010 12:54 pm

Ами какво толкова му се радвате на това ВВС. Същото го правихме и ние преди 2 години в РЕ.ТИВИ, но какво от това. Нито беше оценено от някой друг освен от професионалиститие, нито носеше кой зане какъв приход, а работата беше огромна. В България няма култура за времето (и за много други неща), като причините са много включително и най-вече може би в нас професионалистите. Но както и да е. Иначе Килъра каза много истини за прогнозите като цяло. Дипломата не прави успешни прогнози, стига да си чел и да имаш опит и си готов, както и да ти идва отвътре. Сигурен съм че, той ще напрами по-успешна прогноза от 90% от така наречените професионалисти, просто му трябва още малко опит и може да стане едни от най-добрите.

Потребителски аватар
Hristo Chipilski
Мнения: 12577
Регистриран: чет яну 04, 2007 12:29 am
Местоположение: Norman (Oklahoma) / Burgas

Мнение от Hristo Chipilski » вт юни 15, 2010 1:18 pm

Симо, мерси за комплиментите. Радвам се, че има все още хора, които оценяват правилно възможностите и въобще характера ми, защото в последно време кръгът от приятелите ми се смали драстично и отсях само хората, на които мога да имам доверие във всеки един момент, на които мога да споделя нещата, които са ми на главата. Днешното поколение е много комерсиално, задоволява само своите нужди, почти никой не подава рамо на приятелите си - факт. Аз лично много се натъжавам от този факт, но това са чистите истини. Момичетата са 98% к...., а аз оценявам външната и вътрешната красота, душевното у един човек. Те си личат от далече, нямам какво да добавя повече.

Относно метеорологичната култура - да, съгласен съм, че тя е на много ниско ниво точно в нашата страна. Все пак предавания като "На кафе със синоптика" малко или много спомагат по някакъв начин това да се промени, но негативната ситуация си остава като належащ проблем. :?

wilkosz
Мнения: 24040
Регистриран: вт яну 09, 2007 2:51 pm

Мнение от wilkosz » вт юни 15, 2010 7:30 pm

Преди време бях против да се пускат тук собствени прогнози, но вече съм за. :wink: Защо всеки, който има вдъхновение и умения, да не може да си прави прогнози? Разбирам надигналите се гласове против, от лично засегнати професионалисти, но всеки в крайна сметка има право да пише каквото иска и да го публикува където желае, живеем в демокрация в крайна сметка. Ако има някой, който е готов да плаща, ЗАЩОТО Е ОЦЕНИЛ стойността и качествата на издаваните от участници на сайта прогнози, защо не? Защо трябва да е масонска ложа за богоизбрани правенето на прогнози? Такъв старт е най-полезен! Та те и да искат, още не могат да са професионални синоптици поради тяхната млада възраст. Защо трябва да ги спрем, защо да не ги възнаградим. Но те могат и трябва да се изявяват в интернет, още повече че аз намирам прогнозите за напълно професионално структурирани и поднесени. В тях не личи работа по задължение, а прогноза направена с душа и сърце.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 51977
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » ср юни 16, 2010 9:56 pm

Та, засега още НИЩО не е ясно, но искам да попитам принципно. Ако случайно се стигне до някаква твърда уговорка с vremeto.bg и част от нея е ежедневното даване на прогноза за сайта им (засега не мога да кажа нищо за евентуална връзка на това с ефирните прогнози по Дарик), прогнозистите от "НФМ" навити ли са да минем на един по-твърд график (желателно е всеки да има само един ден от седмицата, но май липсват 1 или 2 души за целта), като евентуално всеки ще фиксира един удобен за графика му час в неговия ден, до който да гледа прогнозата му да е готова. Няма да са проблем и замествания при наложителни случаи :wink: . Пак подчертавам - питам само принципно за момента, за да видя все пак колко навити има за евентуално подобно малко по-сериозно обвързване...

quittr
Мнения: 14431
Регистриран: пет фев 23, 2007 8:46 am
Местоположение: Русе

Мнение от quittr » ср юни 16, 2010 10:31 pm

Според мен, по принцип няма лошо, но трябва да се подчертава, че не са от професионалисти, пък който иска да ги гледа.

Потребителски аватар
Radoslav Petkov
Мнения: 42364
Регистриран: пон дек 17, 2007 1:46 am
Местоположение: ДУПНИЦА 551 м.н.в. // София "Толстой" 532 м.н.в.

Мнение от Radoslav Petkov » чет юни 17, 2010 2:17 am

Хм, аз съм объркан малко. Има много неясноти (може би е разбираемо защо). Времето в БГ са типичния комерсиален сайт. За жалост, само такива сайтове гледат обикновените хора, които ти излизат на всяко второ место като реклама или линк на гугъл, като голяма кална река са. Нашия сайт е извор. Съшинския планински извор. От тук черпят информация хора тясно свързани, или тясно обвързани, или специалисти нуждаещи се от коректно и конкретно мнение (примери много, имало е гости които са се нуждаели за разни проекти, мероприятия, мен лично са ме допитвали и на ЛС)..., ами мисля че това прави разликата много голяма, тестото е различно, а смеската може и да не втаса. stringmeteo.com е твърде сложен, за да бъде толкова комерс. Комерс сайтовете за времето, са възможно най-шаблонни, възможно най-постни, на възможно най-достъпен за хората език. Мисля че нашите герои / прогнозисти/ от НФМ не си падат по постните, безвкусни и повърхностни прогнози. Те ще започнат да пускат характерните за всички нас приогнози за времето, но хората..., не се знае обикновения човек свикнал на друго как ще го възприеме. Но това не е болка за умиране, защото както недостъпна, може да се окаже и доста обществено полезна, метеовъзпитателна и подбудителна, образователна и т.н. ... според мен гнилотата на всичко идва в предложението. Господата крадат прогнози. Личи си от километри... и според мен си търсят легална машина за прогнози. Попаднали са на нашето место, вкусили са от бистрия извор (нали знаете кое ни е най-слабото ни место - любовта ни към времето) и са видяли в нас / Вас хора които са готови и на безплатни услуги. Щракнало им е че при наличието на нашия сайт е "излишно" да се краде (видяли са НФМ с нестандартните си, сложни и задълбочени анализи и прогнози, такива каквито никъде не могат да намерят), поразровили са се из сайта и форумите, видяли са какво представляваме и са пуснали въдиците. Е,...? Ако НФМ реши да си сътрудничат с времето БГ., аз искам да ги посъветвам...да внимават много и да не се оставят да ги заслепи каквото да е било. Любовта към науката е най-слабото ни място и тя трябва да се пази и съхранява от мръсни ръце. В цялата тази работа ще има и нещо положително...НИМХ ще има потенциално един крадец в по-малко... :lol:
Метеорологична станция "Дупница" в югоизточната част на града, онлайн :
http://www.stringmeteo.com/stations/dupnitsa/
http://www.stringmeteo.com/stations/aut ... ?gen=t#sel

Потребителски аватар
ehh
Мнения: 3515
Регистриран: нед окт 21, 2007 2:42 am
Местоположение: Русе
Контакти:

Мнение от ehh » чет юни 24, 2010 10:49 pm

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=550346
Още ли колебаете? По-добра реклама за нас не може и да искаме.

Георги7
Мнения: 3716
Регистриран: чет юли 01, 2010 4:16 pm
Местоположение: Студентски град, София/ с. Здравец, Варна

Мнение от Георги7 » съб сеп 10, 2011 2:41 am

И какво ми пука, някакви си наградки, а това ме разочарова още повече, че СНН ползва техните прогнози.. Не че съм тръгнал да гледам прогнозите на СНН... Така че, много добре си ни е, и без излишни реклами, да не искаш като този, отваряш и някакви глупости ти излизат и се чудиш откъде да ги затвориш, както в повечето медийни сайтове вече де..
"When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace."
Jimi Hendrix

Отговори

Върни се в “Подобрения в сайта. Мнения и предложения”