НОВИНИ ОКОЛО ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ

Доста полулярна тема напоследък, мисля, че няма нужда от допълнителни пояснения...

Модератори: Бял облак, Hristo Chipilski

petet
Лято е ;)
Мнения: 1848
Регистриран: пон яну 22, 2007 9:49 pm
Местоположение: София

НОВИНИ ОКОЛО ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ

Мнение от petet » вт фев 05, 2008 9:24 pm

Според мен ще е по-лесно да се събират новините за ГЗ на едно място :roll:
Ако някой иска да те засенчи- остави го да слънчаса!
Изображение

petet
Лято е ;)
Мнения: 1848
Регистриран: пон яну 22, 2007 9:49 pm
Местоположение: София

Мнение от petet » вт фев 05, 2008 9:24 pm

Климатичните промени на 21-и век ще настъпват внезапно

Най-голяма заплаха за сегашното климатично равновесие представляват Арктическата и Гренландската ледени шапки


Множество от земните климатични системи може да претърпят внезапна промяна през настоящи век, като резултат от човешката дейност, сочи изследване на Британската академия на науките, цитирано от Би Би Си.

Според експертите обществото не бива да бъде залъгвано, че промените в световния климат ще настъпват плавно и без изненадващи аномалии.

"Проучванията ни показват, че различни критични елементи могат да достигнат критичната си точка през 21-и век заради предизивканите от човешката дейност климатични промени," твърди проф. Тим Лентън, един от авторите на доклада.

Според него най-голяма заплаха за сегашното климатично равновесие представляват Арктическата и Гренландската ледени шапки, както и поне пет други елемента, които могат да поднесат изненада на човечеството през идните години.

Според британските учени затоплянето на времето, което се наблюдава в момента, е само предвестник за по-големите климатични аномалии, очаквани да настъпят до края на века.


Екологични промени, които могат да настъпят преди идването на 22-и век:

Разтапяне на Арктическата ледена шапка

Намаляване на дебелината на Гренландската ледена шапка

Откъсване на Западноантарктическия леден щит

Колапс на системата от топли атлантически течения

Засилване на феномена Ел Ниньо

Край на сезонa на мусоните в Южна Азия

Край на амазонската джунгла
Ако някой иска да те засенчи- остави го да слънчаса!
Изображение

petet
Лято е ;)
Мнения: 1848
Регистриран: пон яну 22, 2007 9:49 pm
Местоположение: София

Мнение от petet » вт фев 05, 2008 9:28 pm

Земята навлизала в нова ледена епоха

Температурите по Земята са се стабилизирали през последното десетилетие и планетата е изправена по-скоро пред нова ледникова епоха, отколкото пред продължаване на глобалното затопляне, твърди руски учен, цитиран от РИА "Новости". Според Хабибуло Абдусаматов, шеф на лабораторията за космически изследвания към обсерваторията "Пулково" в Санкт Петербург, "руските и другите данни потвърждават, че температурите през 2007 г. са били практически еднакви с тези през 2006 г. и най-общо идентични с тези за периода 1998 - 2006 г., което пък означава, че Земята е преминала пика на затоплянето си.

Ученият все пак признава, че през въпросното десетилетие количеството на въглеродния двуокис в атмосферата е нараснало с около 4%, но въпреки това затоплянето практически е спряло. По думите му това потвърждава теорията, че промените в климата на Земята са причинени не от човешката дейност, а от слънчевата активност, тъй като през този период достигащата до планетата слънчева енергия драстично се е увеличила. Абдусаматов е на мнение, че концентрацията на парникови газове в атмосферата само по себе си би повишила температурите на Земята с едва 0.1 градуса по Целзий за последните 10 години. "Преди година метеоролозите предричаха, че високите нива въглероден двуокис в атмосферата ще направят 2007 г. най-горещата от много години насам, но това не се случи", казва ученият.

През 2008 г. пък глобалните температури ще спаднат с малко поради намалялата слънчева активност и ще продължат да спадат, дори и индустриалното изпускане на въглероден двуокис в атмосферата да достигне рекордни нива, казва Абдусаматов. Към 2041 г. слънчевата активност ще достигне минимума от 200-годишния цикъл на светилото, а към 2055-60 г. Земята ще навлезе в период на сериозно охлаждане, който ще продължи между 45 и 65 години. "В средата на XXI век планетата ще се сблъска с нова ледникова епоха, подобна на т.нар. Минимум на Маундер от периода 1645-1715 г. Тогава по Слънцето са били наблюдавани едва около 50 петна - доказателства за неговата активност, докато при нормална дейност те са 40-50 хиляди. Периодът е известен като Малката ледникова епоха и е нашироко описан в Европа и Северна Америка.

"Термалната инерция на океаните все пак ще забави дълбокото охлаждане на планетата и новата ледникова епоха ще трае няколко десетилетия", заключава Абдусаматов. Според него светът трябва да се готви за увеличаване на ледените шапки на полюсите и по високите планини, а не за повишаването на нивото на световния океан. Ледената епоха ще има сериозни икономически, социални и демографски отражения върху поне 80% от човечеството, предупреждава руснакът.
Ако някой иска да те засенчи- остави го да слънчаса!
Изображение

petet
Лято е ;)
Мнения: 1848
Регистриран: пон яну 22, 2007 9:49 pm
Местоположение: София

Мнение от petet » вт фев 05, 2008 9:29 pm

Гренландия се топи впечатляващо бързо
Изображение

Промените в климата влияят особено много на Гренландия, която се топи все по-бързо, сочи ново проучване. Според него ледът на острова в момента е на най-ниското си ниво от 50 години насам, т.е. от началото на измерванията. Ускоряването на топенето от своя страна ще ускори повишаването на нивото на Световния океан, предупреждават учените, публикували наблюденията си в сп. "Джърнъл ъф клаймът". Пълно стопяване на гренландския лед може да повдигне нивото на океаните със 7 метра, но за този процес ще са нужни вероятно векове.

Според новите данни като обем стопената вода от Гренландия е била най-много през 1998 г. - 453 куб. км, без да се смята ледът, свлякъл се от глетчерите в морето. Подобен обем вода островът е изпуснал и през 2003 г., 2006 г., 1995 г. и 2002 г. Според предварителните данни 2007 г. ще се подреди втора или трета в този списък, което пък ще докаже, че топенето през последото десетилетие се е ускорило, казва Едуард Хана от университета в Шефилд, шеф на екипа с участници още от Белгия, Дания и САЩ. Засега все пак общият обем на ледовете в Гренландия не е спаднал драстично, тъй като промените в климата са увеличили обема на валежите и това компенсира донякъде топенето, успокояват експертите.

Ускоряването на глобалното затопляне обаче може да доведе до необратими ефекти, ако се оправдаят моделите, предричащи затопляне на острова с 4-5 градуса по Целзий до края на века. При подобни условия ледът просто ще престане да се възстановява, казва Хана. "Ако пък затоплянето продължи това ще бъде краят на ледената шапка на Гренландия", заключава професорът. Според оценките на климатичния панел към ООН повишаването на световния океан до края на века ще бъде между 18 и 59 см в зависимост от хода на глобалното затопляне, за което панелът вини човешката дейност.
Ако някой иска да те засенчи- остави го да слънчаса!
Изображение

petet
Лято е ;)
Мнения: 1848
Регистриран: пон яну 22, 2007 9:49 pm
Местоположение: София

Мнение от petet » пет юни 27, 2008 1:15 pm

До септември Северният полюс може да остане без лед
27.06.2008 13:01 5

До септември Северният полюс може да остане без лед
Снимка: БГНЕС

Ледът на Северния полюс може да се разтопи бързо до септември заради глобалното затопляне, съобщи CNN.

Ледът в Арктическо море изчезва, алармират учени от Националния информационен център за снежна и ледена покривка (NSIDC) в Булдър, Колорадо.

Учените казват, че възможността тънкия лед на Арктическо море да се разтопи напълно е 50 на 50.

„Направихме си обзалагане дали Северният полюс ще се разтопи това лято или няма", шегува се старшият научен сътрудник към центъра Марк Серезе.

Обзалаганията тънкият арктически лед на мястото на географския Северен полюс да се стопи напълно са 50 на 50.

Ледът ще намалее рекордно през септември, когато Северозападният Пасаж – морският път през Арктическия океан - се отвори за кратко за първи път, откакто е наблюдаван.

„През последните няколко десетилетия ние виждаме, че ледената покривка на Арктическо море става все по-тънка и по-тънка“, добавя Серезе.

Конкретните промени в метеорологичните условия ще определят дали ледът на Северния полюс ще се стопи напълно това лято.

Ученият добави, че липсата на лед на полюса първоначално няма да доведе до някакви видими последици на земята.
Ако някой иска да те засенчи- остави го да слънчаса!
Изображение

2007най-топлавBG
Мнения: 1520
Регистриран: съб сеп 15, 2007 6:42 pm
Местоположение: Slatina,Sofia,Bulgaria

Мнение от 2007най-топлавBG » ср юли 16, 2008 6:01 pm

NF3,izpolzvan v proizvejdaneto na PC-ta i ploski TV-ta e mnogo qk parnikov gaz. :shock: http://www.dailytidings.com/2008/0708/s ... nhouse.php
http://www.thedailygreen.com/green-home ... ing-450708
Kofti,4e nqma ni6to na Bulgarski v google,no pove4eto znaem English

Потребителски аватар
xanthus
Мнения: 76
Регистриран: нед юни 29, 2008 4:23 pm
Местоположение: Русе

Мнение от xanthus » ср юли 16, 2008 10:49 pm

Благодаря за инфото 2007най-топлавBG
В wiki, естествено, намерих малко химична информация (разбира се отново не преведена на бг)
NF3 - Азотен трифлуорид (ако не бъркам името) Има 17200 пъти по-силен парников потенциал от въглеродния двуокис и период на живот в атмосферата около 740 години. По принцип когато е в малки количества, въпреки големия парников потенциал (global warming potential - GWP), той има нищожен ефект за т.нар. радиационен баланс и глобалното затопляне. Не е забранен за изхвърляне от протокола Киото, но е включен в списъка с потенциално опасните за парниковия ефект газови емисии.
http://en.wikipedia.org/wiki/Nitrogen_t ... AT.INIST-5

:)

Потребителски аватар
Мракогор
Мнения: 5703
Регистриран: съб окт 20, 2007 9:49 pm
Местоположение: Пловдив-запад

Мнение от Мракогор » пон окт 27, 2008 8:48 am

Арктика се топи даже и през зимата вече:
http://www.focus-news.net/?id=n1065473

Потребителски аватар
Мракогор
Мнения: 5703
Регистриран: съб окт 20, 2007 9:49 pm
Местоположение: Пловдив-запад

Мнение от Мракогор » нед ное 09, 2008 4:09 pm

Идва катастрофално затопляне през 2030 г.:
http://dnes.dir.bg/2008/11/09/news3574146.html

Потребителски аватар
Radoslav Petkov
Мнения: 42639
Регистриран: пон дек 17, 2007 1:46 am
Местоположение: ДУПНИЦА 551 м.н.в. // София "Толстой" 532 м.н.в.

Мнение от Radoslav Petkov » чет апр 23, 2009 1:56 am

Бистрица пресъхва заради глобалното затопляне

Река Бистрица намалява оттока си и пресъхва през лятото през последните няколко години заради глобалното затопляне. Това съобщи ст. експертът „Екологични образователни програми” Александър Гошев от РИОСВ на презентация ...

:)

http://www.viaranews.com/index.php?opti ... rectory=50
Метеорологична станция "Дупница" в югоизточната част на града, онлайн :
http://www.stringmeteo.com/stations/dupnitsa/
http://www.stringmeteo.com/stations/aut ... ?gen=t#sel

Потребителски аватар
todorm
Мнения: 906
Регистриран: съб фев 24, 2007 4:39 pm
Местоположение: Пловдив

Мнение от todorm » чет юли 30, 2009 2:28 pm

Земята ”пламва” от 2011 година
Изследване, проведено от учени от НАСА, предизвика безпокойство сред научните среди, предаде гръцкият вестник "Вима", цитиран от БНР

http://dnes.dir.bg/2009/07/30/news4845932.html

weather_master
Мнения: 13815
Регистриран: пон май 28, 2007 9:07 am
Местоположение: Sofia/Burgas

Мнение от weather_master » чет юли 30, 2009 2:57 pm

Ами аз още от май месец алармирах, че нещо става. Този юни подобри 4 рекорда, като един от тях беше от 1998г. През изминалите няколко месеца конвективните процеси на Земята са по-малко от нормалните, от там и валежите. Това означава, че в момента в атмосферата ни има милиони тонове повече водна пара. Ще видим до какво ще доведе това, но мисля, че сме на прага на нещо велико. :D Зимата няма да може да бъде премахната, но за Б-я това е напълно възможно. Ако зимната темп. се вдигне само с 1.5С мисля, че проблемът с инверсиите веднъж завинаги ще бъде решен. :D Определено предстоят интересни събития! :popc:

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 55262
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » чет юли 30, 2009 3:08 pm

Ще видим. Лично на мен точно това на НАСА ми звучи като най-обикновена, поредна медийна пропаганда, лишена от смислени доводи и разчитаща на въздействието на произволно захвърлени в пространството стряскащи мисли върху (като цяло доста) невежа и лесна за манипулиране преобладаваща маса от хората...

Потребителски аватар
todorm
Мнения: 906
Регистриран: съб фев 24, 2007 4:39 pm
Местоположение: Пловдив

Мнение от todorm » чет юли 30, 2009 3:16 pm

Слънчевият цикъл влияе върху климата на Земята
http://ecozone.actualno.com/news_251644.html

Слънчевата активност не е причина за промяната в климата
http://science.actualno.com/news_157007.html
:-?

Потребителски аватар
wolfie
Мнения: 6251
Регистриран: вт дек 23, 2008 2:11 pm
Местоположение: София/Бояна/ 744м.н.в

Мнение от wolfie » чет юли 30, 2009 3:20 pm

Ти си мислиш, че просто ще стане малко по-топличко ли? Кой знае какво яйце ни се пече на г..а. Никой не знае точно какви са взаимовръзките в природата. Но отговорни за това ще бъдат всички правителства и политици, които са имали властта и силата да вземат мерки навреме, те обаче мислят, как ще печелят пари вследствие на ГЗ и възтановяване от последствията. Тая търговия с вредни емисии е само началото, много хлъзгава материя. Имаше в нета преди време една много интересна статия на еколкогична тема, в която пишеше как една от най-екологичните коли TOYOTA prius ако не се лъжа, за да бъде транспортирана до Европа и Америка с танкер, изхвърля много повече СО2 отколкото за целия си живот след това. Освен това нали била полухибрид, батериите и се след това се обработвали някъде в Аризона, в радиус на 100км от този завод било пустиня.. И една от най-икономичните всъщност коли бил някакъв мощен роувър, всичките части на който обаче се произвеждали в 500км диаметър. А параходния транспорт, който всъщност бил най-мръсния, изобщо не бил включен в протокола от Киото.... така че......
There is not such thing like "enough snow" ;) http://skuky.net/41598
АМС Камера
Windy - НЯМА КРАЙ ВЕЧНА ЗИМА НЕКА ИМА

Отговори

Върни се в “Глобалното затопляне - митове и реалности”