Вегетарианството - ЗА и ПРОТИВ

Предполагам всеки е чувал и има представа какво включва понятието "здравословен начин на живот". Или греша? :)

Модератор: mmirro

stratega
Мнения: 5392
Регистриран: пон окт 10, 2011 12:33 am
Местоположение: София, ж.к. Борово/ с. Логодаж, Благоевградско, 695 м.н.в.

Мнение от stratega » ср яну 15, 2020 11:01 pm

Аз също рядко ям месо, просто не ме кара вътрешно да ям, но не защото съм вегетарианец. По-често хапвам, когато е в супа или някаква течна манджа, тогава ми е много вкусно. Но да седна да ям така на сухо салами, луканки, кренвирши - просто абсурд :) .

Но мисълта ми беше друга - ако се проведе експеримент и на 1000 души примерно, които досега са имали нормален начин на хранене - месо, зеленчуци, мляко, абе всичко, рязко им се промени за постоянно режимът на изцяло вегетариански - вероятно 900 или 950 от тях ще се чувстват добре, даже може да им е още по-леко, тъй като ще изчистят натрупаните токсини, холестероли и т.н. Но на 50-100 от тях в даден бъдещ момент, може година или повече, това нещо да доведе до отслабване на организма и поява на по-леки или тежки болести. Но не защото вегетарианството само по себе си е вредно - просто генетиката на тялото им е такава, че се нуждае от определени хранителни вещества, липсата на които за определен дълъг период от време може да е много вредна. Просто наистина сме много различни на генетично ниво и това, че на теб ти е супер вкусна леща, а на мен например ястие с картофи, може да не е просто "вкус", както ние го определяме, а по-дълбока нужда на тялото да получава определени хранителни вещества в по-големи количества, отколкото има нужда човекът до нас.

wilkosz
Мнения: 23320
Регистриран: вт яну 09, 2007 2:51 pm

Мнение от wilkosz » ср яну 15, 2020 11:05 pm

Ах каква вкусна лазаня с червена леща си направих миналата седмица. :roll:
Иначе любимите ми храни са боб яхния и картофени кюфтета. Мога да ги ям всеки ден и няма да ми омръзнат.
Die Vergangenheit ist Geschichte, die Zukunft ist noch ein Geheimnis, aber jeder neuer Augenblick im Leben, wie auch in der Liebe, ist ein Geschenk.

quittr
Мнения: 14039
Регистриран: пет фев 23, 2007 8:46 am
Местоположение: Русе

Мнение от quittr » ср яну 15, 2020 11:08 pm

wilkosz написа:
ср яну 15, 2020 10:26 pm
Там е работата, че са доказани и се доказват и в момента.
Най-разпространените болести, които често водят до смърт в напреднала и не толкова напреднала възраст се причиняват от прекомерната употреба на мазнини, с каквито месото и млечните изобилстват. Образуването на плаки по кръвоносните съдове, водещи до тяхното запушване, съответно инфаркт и инсулт. Повишеният холестерол, който води до същия риск. Омазненият черен дроб, който води до хепатит, цироза. Затлъстяването, което се причинява от ядене на много месо, водещо до диабет. Яденето на червено месо и въобще на месо, което трудно се преработва, остава прекалено дълго в червата отделяйки токсини и увеличава риска от рак на дебелото черво и на стомаха, а също и на панкреаса. Това са все доказани неща и лекарите ги знаят. Учудвам се, че не намираш нищо вредно в консумацията им.
Не съм чул от веганска диета да трупаш мазнини и плаки по съдовете... Елементарно Уотсън. :idea:
Спортуването е също толкова важно, колкото и храната. Ако си само веган, но не спортуваш е по-малко добре. Но ако ядеш месо и не спортуваш е още по-лошо.
В подчертаните неща има доста неверни твърдения. Да започна с това, че от месото НЕ СЕ ДЕБЕЛЕЕ, а от въглехидратите, до чиито екцесивен прием има опасност да доведе веганската диета. Затлъстяването е процес, който се получва, когато приемаме повече калории, отколкото изразходваме. Месото съдържа мазнини и белтъци - вещества, които засищат много повече от въглехидратите и освен това белтъците имат голям термичен ефект - за разграждането им допълнително хабим енергия. При въглехидратите се отделя голямо количество инсулин, който след като си свърши задачите да вкара глюкозата в клетките ни кара да огладнеем по-бързо. Така че от месото НЕ СЕ ДЕБЕЛЕЕ, най-ефективно се отслабва точно с нисковъглехидратно хранене (което пък крие други рискове).
Да премина към холестерола - това е изключително важно съединение, което участва в изграждането на клетъчните мембрани, на витамините, някои хормони и други. 70-80% от холестерола си го синтезираме сами, дори без никакъв холестерол да сме приели с храната. Така, че хиперхолестеролемията е най-често поради генетични причини или следстви от затлъстяване или други метаболитни проблеми. Ексцесивният прием с храната има много малък дял.
Диабетът - тук вече ми е специалността - предполагам говорим за захарен диабет тип 2, който е най-често при възрастните. При него има генетично участие дори повечето отколкото при тип 1. Но за по-ранното му отключване има голяма роля начинът на живот и основно - затлъстяването. Както вече споменах от месото не се затълъстявана а от енегийния излишък, който поемаме, което се случва основно благодарение на бързите въглехидрати. Същото важи и за чернодробната стеатоза, като до нея води и алкохлът.
И в поста си споменал големи количества месо - аз също съм против големи количества и смятам, че с годините човек трябва да го ограничи, но не и да го спира напълно.
Стратегът е прав, че всичко е индивидуално. И това важи както за храненето, така и за лечението. Едно нещо ще действа не един, друго на друг. За тая цел е нужно да имаме генетичния код на всеки човек и да знам всеки човек с каква наследствена информация разполага, какви мутации се претърпели гените и т.н. Това е и бъдещето на медицината. Засега се действа чрез популационни проучвания.
Най-трудното нещо на света е да приемеш обективно реалността!

Потребителски аватар
FENIX
Мнения: 19409
Регистриран: съб мар 17, 2007 4:37 pm
Местоположение: Сандански - 194/317 м./н./в.

Мнение от FENIX » ср яну 15, 2020 11:11 pm

Няма по-вкусна миризма от пържен лук. Иначе домашното свинско като се пържи изобщо не мирише гадно, напротив, а вкусът му е страхотен. На работата в заведението често хапвам за обяд топъл посен боб с препечен хляб. И вкусно и достатъчно се наяждам. Понякога си взимам шкембе чорба, ям предимно чорбата, страшна вкусотия. Не отричам нито постното, нито месното ядене и смятам че това е заложено в човека и от природата и е така от праисторически времена.
LET IT SNOW, LET IT SNOW....
http://www.youtube.com/watch?v=Z2MbAMLa3oI
http://www.vbox7.com/play:98630119
Уеб камера с панорама от Мелник:
http://weather-webcam.eu/melnik-na-jivo ... idi-webcam

quittr
Мнения: 14039
Регистриран: пет фев 23, 2007 8:46 am
Местоположение: Русе

Мнение от quittr » ср яну 15, 2020 11:24 pm

stratega написа:
ср яну 15, 2020 11:01 pm
... ще изчистят натрупаните токсини, холестероли и т.н.
Само да поясня една голяма маркетинг заблуда - в организма не се натрупват токсини, така както ни го представят рекламите и др Емилова. Това ако стане ще умрем доста скоростно. Имаме си един страхотен орган, наречен черен дроб, който ако е здрав се справя безпорблемно с токсините. Помощници в тази насока са бъбреците, които изкарват през урината токсични вещества. Благодарение на тях и разбира се и останалите органи - съставът на кръвта ни си стои почти постоянен.
Относно холестерола - казах го в предния пост, че холестеролът е изключително важен за огранизма и колкото да го чистим, черният дроб ще си синтезира.
Най-трудното нещо на света е да приемеш обективно реалността!

Потребителски аватар
snow wall
Мнения: 2023
Регистриран: пон авг 31, 2015 1:18 pm
Местоположение: София Овча купел 2

Мнение от snow wall » чет яну 16, 2020 12:40 am

И още нещо, като човек с ниско тегло съм правил какви ли не опити да напълнея и с мазнини и месо не става, най-успешно се напълнява с въглехидрати най-вече сладко. Това лято бях на един остров ядох само риба , козе, зеленчуци и козе сирене, а и домашно бяло вино и ракия. Рибата си я хващахме сами, така че, плуване гребане, извличане на лодка, като се прибрах се улаших- 59 кг и няма напълняване, помислих че нщо съм се разболял . Хляба беше някакъв царевичен ли не знам, ставаше на камък до обед, и трябва да дебнеш кога минава хлебарят с колата, абе отказах се бързо от него.
А бликат снежинки сребристи,
прелитат, блестят кат кристал,
проронват се бели и чисти
и в локвите стават на кал.

Потребителски аватар
ASENOV
Мнения: 18650
Регистриран: чет фев 22, 2007 5:58 pm
Местоположение: Русе

Мнение от ASENOV » чет яну 16, 2020 6:26 am

snow wall написа:
ср яну 15, 2020 8:30 pm
Какво е гнойна клетка :dontknow: лактозната непоносимост е характерна или за по-възрастните хора или за страни с повишен процент африкански или далекоисточни гени. България като част от средиземноморският регион има този проблем, но не е масов, все пак не сме африканци. В Германия пък съвсем. Познавам човек с лактозна непоносимост ефектът е доста бърз, така че сравнително лесно можеш да разбереш.
П.п. не понасям прясно мляко, на вкус :grin1:


"Пием мляко като възрастни
Пиенето на мляко е една от определящите характеристики на бозайниците, но хората са единствените видове на Земята, които се хранят с мялко и след ранно детство, макар че и сега повече от 75% от световното население все още има непоносимост към лактозата.

След като спрат да се кърмят, всички останали бозайници и повечето хора прекратяват производството на лактаза, ензим, необходим за разграждането на лактозата, млечната захар.

Но една мутация, появила се в равнините на Унгария преди около 7 500 години, позволява на някои хора да усвояват млякото и в зряла възраст. Вероятно сме започнали със сирене - чедър и фета съдържат по-малко лактоза, отколкото прясното мляко и по-меките сирена, а пармезанът почти не съдържа лактоза.


Това може да изглежда незначително предимство сега, но способността за усвояване на невероятно висококалорийните млечни продукти е била много полезна за хората, опитващи се да оцелеят през студените зими на Европа."
https://nauka.offnews.bg/news/Biologiia ... 06474.html
Аз нямам лактозна непоносимост. Но пия предимно козе мляко по 1 л на ден, то е най-лесно усвоимото и най-близко до майчиното. Четете за козето мляко преди да се изказвате неподготвени.

wilkosz
Мнения: 23320
Регистриран: вт яну 09, 2007 2:51 pm

Мнение от wilkosz » чет яну 16, 2020 8:52 am

Имам личен познат български лекар, който не препоръчва никакво месо и никакви млечни. Самият той е веган. Преди 15 г го срещнах за първи път, беше на 49, миналото лято го срещнах отново беше вече на 64, а няма никаква промяна към остаряване, абсолютно същия си изглежда. Ако беше някой месояд щеше вече да е развалина.
Също така приятелката на мой колега е лекар и веган. И това в Хамбург. Не вижда нищо нездравословно в това. Даже колегата ми стана също веган под нейно влияние. И да вече от три години са заедно и той от толкова е веган и е ДОБРЕ. Не му се е отразило негативно спирането на така " полезните " месо и млечни...
Die Vergangenheit ist Geschichte, die Zukunft ist noch ein Geheimnis, aber jeder neuer Augenblick im Leben, wie auch in der Liebe, ist ein Geschenk.

Потребителски аватар
FENIX
Мнения: 19409
Регистриран: съб мар 17, 2007 4:37 pm
Местоположение: Сандански - 194/317 м./н./в.

Мнение от FENIX » чет яну 16, 2020 9:20 am

Хайде сега, то по тая логика например баба ми и дядо ми са на 90 и цял живот ядат предимно месо и млечни продукти, защото живеят на село в планината и там това е храната, плюс картофи и боб.
LET IT SNOW, LET IT SNOW....
http://www.youtube.com/watch?v=Z2MbAMLa3oI
http://www.vbox7.com/play:98630119
Уеб камера с панорама от Мелник:
http://weather-webcam.eu/melnik-na-jivo ... idi-webcam

Windy
Мнения: 8566
Регистриран: вт сеп 22, 2009 1:26 am
Местоположение: София Челопечене/София Център

Мнение от Windy » чет яну 16, 2020 11:54 am

wilkosz написа:
ср яну 15, 2020 10:26 pm
Там е работата, че са доказани и се доказват и в момента.
Най-разпространените болести, които често водят до смърт в напреднала и не толкова напреднала възраст се причиняват от прекомерната употреба на мазнини, с каквито месото и млечните изобилстват. Образуването на плаки по кръвоносните съдове, водещи до тяхното запушване, съответно инфаркт и инсулт. Повишеният холестерол, който води до същия риск. Омазненият черен дроб, който води до хепатит, цироза.
Макс, така си расъл и на това са те учили, но съвременната наука е на друго мнение вече. С много по-добри изследвания, правени с много по-добри уреди и методи:

https://www.sciencedaily.com/releases/2 ... 103318.htm

https://www.businessinsider.com/eating- ... ill-2018-7

Накратко и за болестите на сърдечно - съдовата система и за затлъстяването е виновна ЗАХАРТА, не мазнините!!! :deal:
"Често нещата са по-прости отколкото си мислим че са и по-сложни отколкото сме способни да ги разберем.

quittr
Мнения: 14039
Регистриран: пет фев 23, 2007 8:46 am
Местоположение: Русе

Мнение от quittr » чет яну 16, 2020 12:16 pm

Така е, преработената захар, алкохолът, цигарите, обездвижване, затлъстяване, различни хикали в храните - това са страшните неща, а не месото и млякото, ако са разумно подбрано по вид и количества. То и еволюционно логично - неща, които в миналото са ни били чужди, сега ни вредят най-много.
Някой спомена да слушаме "вътрешния си глас" какво да ядем - понякога има нещо вярно, но в повечето случаи не. Моят вътрешен глас всеки ден ми казва "искам торти, вафли и т.н', но причина е просто че главният мозък командва вътрешния глас, а първият пък обожава бързи въглехидрати и така работи най-добре. Но уви, не трябва да го слушаме винаги, а да го възпитаваме, зщото в тия времена на изобилие си трябва някаква воля, без крайности разбира се.
В болницата съм питал от любопитство хора, която са над 90 - ядат и месо и мляко, пият и ракия дори. Но всичките НЕ са дебели, дори са слаби и съобащват за много движение през живота си.
Най-трудното нещо на света е да приемеш обективно реалността!

Victus
Мнения: 4868
Регистриран: нед яну 23, 2011 3:51 am
Местоположение: София, кв.Княжево (650м) / Кърджали, кв.Възрожденци(245м) / с.Тополово, община Асеновград(440м)

Мнение от Victus » чет яну 16, 2020 12:55 pm

snow wall написа:
чет яну 16, 2020 12:40 am
И още нещо, като човек с ниско тегло съм правил какви ли не опити да напълнея и с мазнини и месо не става, най-успешно се напълнява с въглехидрати най-вече сладко. Това лято бях на един остров ядох само риба , козе, зеленчуци и козе сирене, а и домашно бяло вино и ракия. Рибата си я хващахме сами, така че, плуване гребане, извличане на лодка, като се прибрах се улаших- 59 кг и няма напълняване, помислих че нщо съм се разболял . Хляба беше някакъв царевичен ли не знам, ставаше на камък до обед, и трябва да дебнеш кога минава хлебарят с колата, абе отказах се бързо от него.
На 59кг имаш голям потенциал да качиш бързо килограми от тренировки с тежести. 10кг нагоре за една година не са мираж при такова начално тегло. Така ще ти се отвори и апетит. Явно в момента нямаш голям разход на калории и затова не ти се яде.

Никой не споменава един голям минус на веганството. Фибрите. Ако си веган, каквото и да хапнеш приемаш несмилаеми вещества, което не е добре за храносмилането. Затова растителната храна е добре се комбинира с животинска. В нея няма фибри и е по-лека за стомаха.
Според мен с напредване на възрастта трябва да се намалява консумацията на растителна храна. На млади години може да се храниш като кон, но като остарееш как се храносмила подобно количество фибри. Трябва да намалиш калориите, ако искаш да си веган. Оттам губиш тегло и мускулна маса заради ниския прием на протеин. Растителният протеин, освен че е непълноценен, се усвоява по-лошо от животинския.

Потребителски аватар
FENIX
Мнения: 19409
Регистриран: съб мар 17, 2007 4:37 pm
Местоположение: Сандански - 194/317 м./н./в.

Мнение от FENIX » чет яну 16, 2020 1:23 pm

quittr написа:
чет яну 16, 2020 12:16 pm
Така е, преработената захар, алкохолът, цигарите, обездвижване, затлъстяване, различни хикали в храните - това са страшните неща, а не месото и млякото, ако са разумно подбрано по вид и количества. То и еволюционно логично - неща, които в миналото са ни били чужди, сега ни вредят най-много.
Някой спомена да слушаме "вътрешния си глас" какво да ядем - понякога има нещо вярно, но в повечето случаи не. Моят вътрешен глас всеки ден ми казва "искам торти, вафли и т.н', но причина е просто че главният мозък командва вътрешния глас, а първият пък обожава бързи въглехидрати и така работи най-добре. Но уви, не трябва да го слушаме винаги, а да го възпитаваме, зщото в тия времена на изобилие си трябва някаква воля, без крайности разбира се.
В болницата съм питал от любопитство хора, която са над 90 - ядат и месо и мляко, пият и ракия дори. Но всичките НЕ са дебели, дори са слаби и съобащват за много движение през живота си.
Дядо ми и баба ми са точно така. Движили са се много и са си яли дори много мазно. Филии с мас и/или олио, сланина, домашно масло и нямат проблеми. Дядо ми е ходил в някои дни по 100 км. Ходил е от село в местността Равна бука в Пирин на сечище. И това пеша от Славянка планина. Да не говорим че са имали ниви и на 15-20 км. от селото. Отделно е ходил с коня за дърва в гората, овчар из планината и тн. Сега обаче краката и най-вече колената са му зле. Но пък за другото е било добре. И все пак някак се движи и на почти 90.
LET IT SNOW, LET IT SNOW....
http://www.youtube.com/watch?v=Z2MbAMLa3oI
http://www.vbox7.com/play:98630119
Уеб камера с панорама от Мелник:
http://weather-webcam.eu/melnik-na-jivo ... idi-webcam

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 49292
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » чет яну 16, 2020 1:39 pm

Victus написа:
чет яну 16, 2020 12:55 pm
...
Никой не споменава един голям минус на веганството. Фибрите. Ако си веган, каквото и да хапнеш приемаш несмилаеми вещества, което не е добре за храносмилането. Затова растителната храна е добре се комбинира с животинска. В нея няма фибри и е по-лека за стомаха.
Според мен с напредване на възрастта трябва да се намалява консумацията на растителна храна. На млади години може да се храниш като кон, но като остарееш как се храносмила подобно количество фибри. Трябва да намалиш калориите, ако искаш да си веган. Оттам губиш тегло и мускулна маса заради ниския прием на протеин. Растителният протеин, освен че е непълноценен, се усвоява по-лошо от животинския.
Това за растителната храна не е вярно :nono: , поне на първо четене. Произволен личен пример: аз не мога да храносмилам гладко повече от 100-130 грама месо (даже и рибно :) ) на едно хранене, подувам се и ми е тежко много дълги часове. Също имам проблеми с по-големи количества мляко (даже и само малко над 100-150 мл), както и известни проблеми със сиренето, особено кравето такова. Имам проблем с количеството на съответните ензими може би, а и млечните поначало са си доста спорни, особено за възрастни :dontknow: . Докато с растителна храна обикновено нямам проблеми, освен ако е левашки приготвена, трудносмилаема поначало, храна, като боб :laughm: и/или не съм дъвкал добре. Също така да спомена, че бягам като дявол от тамян от "лесносмилаем", бял хляб, не пия натурални сокове (предпочитам да "ръбам"), особено ако са с премахнати ключови съставки (фибрите :) ) и т.н. С грубата растителна храна (фибрите) ключов, ключов елемент е дъвченето :!: (не че това не важи за всеки вид храна :!: ). Тази храна поначало не се усвоява в много голяма степен в класическия смисъл (освен някои микрочасти от нея, като витамини, минерали и микроелементи), няма такива функции, съвсем други функции изпълнява, и те са изключително важни и подценявани от повечето хора :!: . (Сега не искам да се отклонявам и в тази посока.)

Та, накратко, доста по-тънки са нещата, но наистина не мисля да влизам сериозно в темата, някога ми беше доста по-интересна :) (а и заглавието на тази тема е малко по-различно ;) )...

Потребителски аватар
nikolai kamburov
Мнения: 9600
Регистриран: вт апр 29, 2014 9:54 pm
Местоположение: Русе, жк. Здравец-север / Варна, кв. Левски

Мнение от nikolai kamburov » чет яну 16, 2020 3:07 pm

Браво, Саше! Евалата...излязъл е поне един качествен лекар...!
Четох досега на баба ми, че и тя се е "филмирала" по здравословните храни и каза ..."браво на това момче". :D
А иначе и дядо, и баба са с диабет тип 2. Има ли закономерност каква е вероятността и аз да имам? Дори и при здравословен начин на живот ...
"Вкаменелостите са буквите, с които Земята е писала своята история"
Ж.Кювие

Отговори

Върни се в “Здравословно хранене, поддържане на форма”