Страница 1 от 16

РЕДКИ ИЛИ НЕОБИЧАЙНИ ЯВЛЕНИЯ у нас (см

Публикувано: ср май 30, 2007 5:28 pm
от mmirro
Един кратък пост - Прашен въздух от Северна Африка беше причина за кален дъжд вчера във Варна.

Уточнение - "вчера" да се разбира 20.05 (поста беше преместен)

Сейша в Черно море

Публикувано: ср май 30, 2007 5:29 pm
от mmirro
Още една интересна информация

СЕЙША ПОНИЖИ НИВОТО НА МОРЕТО ПО СЕВЕРНОТО КРАЙБРЕЖИЕ

Фактите
На 7.V.2007 г. около 14:00 ч. за около 1,5 мин. нивото на Черно море в Балчик спада с около 80 cm, водата се отдръпва на 15 m. навътре и рибарските лодки остават върху пясъка, след което отново се връща в първоначалното си положение (явлението може да се види в последователност, по-долу на снимки 1 и 2 и съответно 3 и 4). Дванадесет минути след първото спадане на нивото е наблюдавано второ; то продължава малко повече от 2 мин. Понижение на нивото от около 70 cm е регистрирано във Варненския залив от екипажа на НИК „Академик”. По данни на очевидци нивото на морето спада и в Каварна с около 50 cm. Данните от автоматичната хидрометеорологична станция, монтирана на газодобивната платформа „Галата” на „Мелроуз Рисорсиз”, показват няколкократни изменения на нивото на морето, като първото (23 cm) е най-голямо. Първите две колебания са с продължителност от един час, а следващите четири - приблизително два часа. По информация на Геофизичния институт към БАН на 7 май няма регистрирани земетресения в региона.

Метеообстановка
На 7.V.2007 г. преобладаващата посока на вятъра по нашето крайбрежие е от NE с обръщане след пладне временно от S-SW. Максималните срочни скорости на вятъра са в диапазона 4-7 m/s, с изключение на н. Емине сутринта в девет часа - 14 m/s, когато и на платформа „Галата” скоростта на вятъра на 20 m височина достига 15 m/s - фиг.5. През деня валежи практически няма. Температурата на морската вода и на въздуха са почти едни и същи, т.е. изпарението е слабо. Притокът на р. Дунав очевидно не може да бъде причина за описаното явление.

Причината
На фона на общо спадане на атмосферното налягане през денонощието от 1014 hPa до 1008 hPa, (приведено към морско ниво) фиг.6, за времето между 8:30 и 12:30 часа барометърът на платформа „Галата” регистрира две чувствителни, относително бързи спадания и съответно две резки покачвания на атмосферното налягане с 4-5 hPa. Такива колебания на налягането са регистрирани и от автоматичните метеорологични станции в пристанищата на Варна и Бургас.
Посочените данни дават основание да се приеме, че колебанието на морето е в резултат на рязкото изменеие на атмосферното налягане.т.е. наблюдавана е появата на сейша.

Сейшите са свободни колебания на водата в затворени или полузатворени водни басейни (морета, езера или големи водоеми, както и в обособени техни части), които стават по инерция след прекратяване на въздействието на външните сили, в случая атмосферното налягане. През целия ден синоптичната обстановка над Балканския п-ов и западната част на Черно море е една и съща – област от ниско налягане, с бавно движещ се на E студен атмосферен фронт. Рязкото изменение на налягането вероятно е резултат от локални термични и динамични причини – нееднаквото нагряване на земната повърхност, движението на въздушните маси в свободната атмосфера и циркулацията на въздушните течения в системата на атмосферния фронт.

Статията е от колеги от института по океанология. Има и снимки, може да влезета да ги видете в "новини"- http://www.io-bas.bg/

Ъпуелинг, даунуелинг...

Публикувано: ср май 30, 2007 11:58 pm
от mmirro
Още една интересна информация, свързана с морето. Първо само данни: 29.05 9 часа - 22.2гр - темп. на морската вода в Бс
Само 6 часа по-късно - в 15 часа темп. вече е 17.8, а в 21 часа 16.4 гр.
За Бургас ъпуелинга не е от най-често срещаните явления, то по принцип не става често но като че ли е по-характерно за Шабла. За Бс обаче, изненадите не свършват до тук :-) На 30-ти сутринта водата е 18.5, на обед вече е 21.0 гр. Това пък вече не зная дали и кога е ставало - ъпуелинг и веднага след това - даунуелинг :-)

Днес пък изстина и на Шабла - сутринта 16.2, на обед 12.4!

Ето и малко картинки с обяснения на англ.
http://oceanmotion.org/html/background/ ... elling.htm

Публикувано: вт юни 26, 2007 10:59 am
от Stringmeteo
alexander написа:Очевидно е, че над страната ни от югодапад се пренася прашен въздух. Това явление е характерно за пролетта и лятото и е свързано с адвекция на африкански въздух съдържащ микропесъчинки - аерозоли. В резултат на това видимостта е намалена, а небето има блед сиво-синкав цвят.
В метеорологията подобно нещо е известно като омара/прашна мъгла/
Не съм съгласен, че за идинтификацията и е необходимо видимостта да бъде ограничена до 1 или 2 км.
Условията на образуването и са коренно различни в сравнение с "водната" мъгла, където ограничението е наистина 1 км. От там на горе е димка
Така, че през тези дни спокойно може да се дава омара при видимост 15 км и повече.

Публикувано: вт юни 26, 2007 11:00 am
от Stringmeteo
stringmeteo написа:Не, според мен все пак видимостта трябва да е под 10 км, за да се даде "омара". В противен случай пак си има слабо намалена видимост поради запрашеност, но не и класическа "омара"...

Публикувано: вт юни 26, 2007 11:10 am
от Stringmeteo

Публикувано: пет юли 06, 2007 11:20 pm
от mmirro
Редките явления вече взеха да стават чести - дали да не взема да сменя заглавието? С други думи - отново ъпуелинг!
За Варна от 24.0 на 18.4 и Шабла от 24.5 на 13.5!!!

Публикувано: съб юли 07, 2007 11:29 am
от simovremeto
Нищо чудно при този вятър. Още онзи ден имах такива опасения, но не му объртнаха достатъчно внимание.

Публикувано: пон юли 16, 2007 10:25 am
от quittr
В Русе вече има листопад на почти вички дървета, но то май вече е нормално. :roll: http://www.snimka.bg/album.php?album_id=153797

Публикувано: пон юли 16, 2007 10:38 am
от Stringmeteo
Абе не е много нормално, струва ми се, ама... Ако този листопад не е само в града, а и в по-дивата природа около града, значи наистина си е аномалия. Града го отделям малко, защото там поначало дърветата са доста изтормозени (притиснати от бетон и обсипвани с всякакви отрови) и доста трудно си набавят нужните хранителни вещества, за вода да не говорим, особено в тази суха година...

А, между другото, ранното пожълтяване на листата (още през лятото) е признак за ранна есен, според народните признаци. Но пък това с ранната есен не знам дали е много добър вариант, защото много често при ранна есен има късна зима. Макар че, напоследък времето ни убеждава, че никакви закономерности не важат... :wink:

Публикувано: пон юли 16, 2007 11:09 am
от quittr
А и тази жега, която идва...То това сниманото дърво е така от няколко дни(1-2 сена след последния дъжд)така.А и улиците се чистя през 2-3 дни.Липите и брезите и кестените са много зле.Листата на някои брези са изсъхнали вече почти целите.На едната снимка има една, която е надалеко и трудно се вижда.

Публикувано: пон юли 16, 2007 11:16 am
от ASENOV
Pri polojenie,4e cyfnaha mesei i polovina po-rano,e normalno tova :wink:

Публикувано: пон юли 16, 2007 11:26 am
от wilkosz
Из цяла Северна България брезите са пожълтели, и то така, както през ноември обикновено! Прекосих Северна България по главния път Варна-София и навсякъде те са жълти.

Публикувано: пон юли 16, 2007 11:33 am
от quittr
Значи не е само в големите градове! :o Тук не само са жълти, ами и листата обилно падат.Липите също са доста пожълтели.

Публикувано: пон юли 16, 2007 11:38 am
от ASENOV
Brezite padat da,ama ba6 kato prez noemvri :D