StringMeteo.com Forum Index StringMeteo.com
ФОРУМИ ЗА МЕТЕОРОЛОГИЯ, КЛИМАТОЛОГИЯ И... НЕЩАТА ОТ ЖИВОТА
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in   RulesRules 
МЕТЕОРОЛОГИЧНИ СТАНЦИИ ЗА ДОМА И БИЗНЕСА, УЕБ-ВИЗУАЛИЗАЦИЯ

Корупционната сага "АЕЦ 'БЕЛЕНЕ'(/7-ми блок на АЕЦ 'Козлодуй')"
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 32, 33, 34
 
Post new topic   Reply to topic    Начало сайт -> StringMeteo.com Forum Index -> Политика
View previous topic :: View next topic  
Author Message
snow wallJoined: 31 Aug 2015
Posts: 1712
Location: София Овча купел 2

PostPosted: Sat Jun 08, 2019 10:21 am    Post subject:    Reply with quote

Няма значение дали ще се излъчи или не, аз го изтеглих и го изгледах за две вечери, много хора вече са го гледали. В серияла става ясно, че става дума за тотално безхаберие, каквото вече едва ли някой ще позволи. Те дори не разбират какво се е случило през първите 30 часа, не разполагат с дозиметри и тнт. Не знам до колко сериала ще повлияе на общественото мнение за Белене.
Back to top
View user's profile Send private message
Stringmeteo
Site Admin


Joined: 14 Aug 2006
Posts: 46802
Location: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)

PostPosted: Sat Jun 08, 2019 10:31 am    Post subject:    Reply with quote

Аз вече споделях в друга тема мнение на мои колеги за твърде многото преувеличения и художествени украси в сериала, поради което (и не само) засега не мисля да го гледам. Но честно казано, искрено искам той да повлияе на общественото мнение у нас (и вероятно ще повлияе, въпросът е колко точно). Като ще си играем на промиване на мозъци ("проектът "Белене" е слънцето и въздуха на нашето бъдеще!" Grin smile ), нека да си играем Wink . Убеден съм (без да съм гледал сериала), че това промиване е много по-качествено, не толкова дразнещо и не на последно място - с доста по-полезни за България последици Deal от примитивното и аморално промиване на нашите корумпирани 'убавци. То и без това отдавна е ясно на чия страна съм, нали? Grin smile (Разбира се, на страната на противниците на АЕЦ "Белене".)

Last edited by Stringmeteo on Sat Jun 08, 2019 11:28 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
pathfinderJoined: 18 Jul 2010
Posts: 2110
Location: София, кв. Стрелбище

PostPosted: Sat Jun 08, 2019 11:16 am    Post subject:    Reply with quote

Аз също изгледах сериала "Чернобил" и мога да кажа следното: изключително добре направен, с отлична актьорска игра и прилично пресъздаден реализъм. Чисто художествено стои високо, научно......вероятно има доста пропуски и неточности. Съвсем естествено атакува онзи строй във всичките му аспекти, опитвайки се да разкрие фасадната помпозност, глупавото поведение и вземане на решения базирани на лакейщината просмукала системата. Малко ми прилича на старата българска класика "Кит", само че с обратен знак в опит да се замаже нещо немислимо. Като цяло престъпно е прикриването и лъжите последвали аварията....донякъде ги отдавам на тоталното объркване и невъзможността да се приеме реалността....отказът. Друг е въпросът доколко обяснението в сериала отговаря на истината за трагедията и дали няма нещо друго, което в едно с некомпетентността на дадени служители е довело до немислимото. Гледната точка е ясна, последствията също. Човешката трагедия е нищо в крайна сметка за властимащите! Последното обаче важи в пълна сила и за т.нар. демократи - справка опитите в пустинята Невада, довели до смъртта на десетки хиляди военнослужещи. И още нещо - природата е фактор от огромно значение и може да разтърси културата из основи - Фукушима!
Back to top
View user's profile Send private message
snow wallJoined: 31 Aug 2015
Posts: 1712
Location: София Овча купел 2

PostPosted: Sat Jun 08, 2019 11:51 am    Post subject:    Reply with quote

Точно така, филмът е основно за съветската система, аварията е само повърхността, впечатляваща история която да грабне вниманието на зрителите.
Не знам колко е достоверна, не съм специалист, за мен това с графитените върхове беше новост, винаги съм мислел, че прътите не са влезли заради налягането на парата в реактора.
Back to top
View user's profile Send private message
Stringmeteo
Site Admin


Joined: 14 Aug 2006
Posts: 46802
Location: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)

PostPosted: Mon Jun 10, 2019 1:39 am    Post subject:    Reply with quote

Ядрен експерт: АЕЦ „Козлодуй“ се превръща в ядрено бунище, носещо рискове за националната сигурност
06.06.2019 | 08:45
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Stringmeteo
Site Admin


Joined: 14 Aug 2006
Posts: 46802
Location: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)

PostPosted: Tue Jun 11, 2019 3:17 pm    Post subject:    Reply with quote

И още - интересно интервю със същия бивш шеф на Агенцията за ядрено регулиране - (основно) за заробващия, корупционен проект "АЕЦ Белене"... А, да, в интервюто има и доста разбираеми (като за много разпространената у нас порода чалга-икономисти Grin smile ) икономически разбивки Wink ...

Проф. Георги Касчиев: Груба манипулация е, че реакторите на АЕЦ "Белене" могат да издържат падането на Боинг 747
10 JUN 2019
Руският контра филм може дори да твърди, че е нямало ядрен взрив в Чернобил, както казват, че няма окупация на Крим

Deal
Quote:
...
- Има ли бъдеще след посланията на този сериал рестартирането на АЕЦ „Белене”?

- Определено се надявам, че показването на този сериал на HBO ще накара много хора да разберат, че ядрените рискове не могат да бъдат докрай предвидени и избегнати. Още повече, че това се потвърди отново при авариите в японската АЕЦ Фукушима – 25 години след Чернобил, в една високотехнологична страна, в реактори от друг тип и т.н. Надявам се да осъзнаят, че прекалената самоувереност, високомерието, подценяването на рисковете, нежеланието да се отчита мнението на другите, липсата на откритост неспособността да се учиш от опита на другите, откровената наглост и глупост, които са основните причини за тези катастрофи, се демонстрират и от хората, които се опитват да наложат довършването на АЕЦ Белене.
...
- Само преди дни президентът Румен Радев по време на визитата си в Русия обяви, че участието на руснаците в този проект е „неизбежно”. На какво се базира тази крайна категоричност на държавния глава?

- Всъщност преди визитата си президентът заяви, че изграждането на АЕЦ Белене е „неизбежно“. Смятам, че държавният глава нито има правомощия, нито има компетентност да се произнася за това кой индустриален обект да бъде завършен и от кого. Доводът за вложените над 3 млрд. лв. на данъкоплатците в този проект е напълно безсмислен. Първо, голяма част от тези пари са прахосани (например над 200 млн. лв. за разрушаване на изграденото здание), за консултанти (над 600 млн. лв.) или просто са откраднати. Това за пореден път ще лъсне, когато стане ясно, че активите в Белене са много по-малко от 3 млрд лв. Второ, в бизнеса когато един проект е губещ и без перспективи, той се прекратява, за да не носи повече загуби. Това важи и за ядрената енергетика – исторически в света изграждането на почти 100 реактора е било прекратено в различен стадий на реализация и само около 10 от тях впоследствие са били довършени.

Струва ми се, че с това свое изявление президентът демонстрира, че не е забравил на кого дължи издигането си за кандидат за президент. Вероятно и лаврите на президента Първанов за осъществяване на енергийни шлемове не му дават покой. Що се отнася до участието на руснаците в евентуалното осъществяване на проекта АЕЦ Белене, то действително е необходимо и ще им донесе поръчки за десетки милиарди долари в следващите десетилетия.

...

Дори при тези многобройни „оптимизации“ остава огромен риск, който се състои в следното. За да може да изплаща началните разходи АЕЦ "Белене" ще трябва да работи примерно 90 % от годината на номинална мощност (2120 МВт) и да продава електроенергията си на съответната цена. Само че от май до октомври потреблението в страната е между 3000 и 4500 МВт, и това вероятно ще се запази през следващите години. Напомням, че в страната има свръх излишък от генериращи мощности, дори при износ примерно на 1000 МВт. Ясно е, че за да работи АЕЦ "Белене", много от другите централи ще трябва да бъдат спрени. Това може да бъде постигнато само с административен натиск. Например – да се затвори държавната ТЕЦ "Марица изток-2", за което държавата дори не е нужно да прави нещо, просто да бездейства, както досега.
...

Deal
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Stringmeteo
Site Admin


Joined: 14 Aug 2006
Posts: 46802
Location: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)

PostPosted: Thu Jun 13, 2019 2:13 pm    Post subject:    Reply with quote

АЕЦ "Белене" - цената, рисковете и ползите

Проф. Георги Касчиев и Мартин Димитров са гости при Цветанка Ризова

Изключително смислено и информативно 16-минутно видео! Clap
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Stringmeteo
Site Admin


Joined: 14 Aug 2006
Posts: 46802
Location: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)

PostPosted: Thu Jun 13, 2019 10:00 pm    Post subject:    Reply with quote

Планът „Белене“ предвижда затваряне на половината българска енергетика

Quote:
Демократична България:
Yesterday at 4:07 PM

Управляващите и парламентарната „опозиция“ формираха нов Отечествен Фронт, който се опитва да наложи довършването на АЕЦ „Белене“ на всяка цена. Вече започна агитационна кампания за предаване на националните интереси чрез предоставяне на държавни гаранции на евентуалните инвеститори, вероятно и други облаги за сметка на данъкоплатците. БСП „вдигна топката“ и сега се очаква ГЕРБ с ентусиазъм да приеме данъкоплатците да поемат основните рискове.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Начало сайт -> StringMeteo.com Forum Index -> Политика All times are GMT + 3 Hours
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 32, 33, 34
Page 34 of 34

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Идете най-горе
  Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group  


Отказ от отговорност: Администраторът и модераторите на форума не носят никаква отговорност за съдържанието (включително аватарите и подписите) на поместваните в него мнения, с изключение на административните такива. Потребителските мнения по никакъв начин не следва да се тълкуват като някаква "официална позиция" на форума или на сайта като цяло, а единствено като изразяващи позицията на своите автори. В същото време, администраторът и модераторите се стремят да съблюдават в максимално възможната и допустима степен тонът и съдържанието на поместваните мнения да не излизат от рамките на общоприетите разбирания за добър тон на подобно място, ограничавайки при това в минимално възможната степен свободата на словото и правото на свободно волеизявление.