StringMeteo.com Forum Index StringMeteo.com
ФОРУМИ ЗА МЕТЕОРОЛОГИЯ, КЛИМАТОЛОГИЯ И... НЕЩАТА ОТ ЖИВОТА
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in   RulesRules 
МЕТЕОРОЛОГИЧНИ СТАНЦИИ ЗА ДОМА И БИЗНЕСА, УЕБ-ВИЗУАЛИЗАЦИЯ

"Достойната" българска "журналистика" (жълто-кафявата помия)
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
 
Post new topic   Reply to topic    Начало сайт -> StringMeteo.com Forum Index -> Политика
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Stringmeteo
Site Admin


Joined: 14 Aug 2006
Posts: 47137
Location: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)

PostPosted: Thu Apr 13, 2017 12:33 pm    Post subject:    Reply with quote

Още по темата... хм, дълъг и малко сложен, но като цяло май интересен анализ Wink :

Злодеите на антидемократичната пропаганда в България

Пропагандата поначало работи като народната песен: както народната песен използва постоянни епитети, така пропагандата използва постоянни клишета. И в общия случай колкото са по-постоянни, толкова са по-ефективни.”

Примерен пасаж:
Quote:
...
В анализа е направено сравнение как действа пропагандата срещу президента Росен Плевнелиев (2012-2017) и бившия министър-председател Бойко Борисов.

“Главната ни хипотеза беше, че Борисов показа на няколко пъти поведение, обратно на дотогавашното – започна да се държи като „проруски“ настроен премиер. Това постави очевидни проблеми пред пропагандиста. Да се направи на невидял? След известно натрупване на разминавания между старите клишета и новото поведение пропагандистът рискува да почне да губи аудитория, защото губи доверие. Да се направи на видял? Тогава трябва да смени знака на оценката – от минус на плюс, – с което сам си подравя авторитета в дългосрочен план. А пък Плевнелиев, който поддържаше практически неизменно негативно отношение към Русия, според друга наша хипотеза трябваше да изиграе ролята на „контролна група“.

Така при изданието “Поглед”, проследено за юли-ноември 2016 г., президентът Плевнелиев е представен като отрицателен герой в 23 материала. В 12 от тях е водещ негативен персонаж (злодей №1). Като положителен присъства в 1 материал, в който е представен като жертва. За сравнение, Бойко Борисов е представен като положителен герой в 3 случая, а като отрицателен – в 68 (в 45 от тях е антагонист №1). Много от статиите са препечатки от БГНЕС, „Дума“, A-specto.

Прави се опит да се създаде внушение, че Плевнелиев не е решаващ, а само съпътстващ фактор, който може да бъде изключван поради незначителност.
...
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Stringmeteo
Site Admin


Joined: 14 Aug 2006
Posts: 47137
Location: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)

PostPosted: Sun May 21, 2017 4:06 pm    Post subject:    Reply with quote

Има ли свобода на словото в медиите?

Очакваме ви на 22.05 (понеделник) във Философки Факултет на СУ "Св. Климен Охридски" бул. "Цариградско шосе" № 125, блок 4; Аудитория 300

Quote:
Уважаеми приятели, колеги и съмишленици,

Младежка неправителствена организация „Полити“ има удоволствието да Ви покани на публична лекция на тема "Има ли свобода на словото в медиите?" Гост-лектор ще бъде г-н Асен Йорданов създател и собственик на сайта Биволъ.

Асен Йорданов е разследващ журналист от 1992г. , автор е на редица значими разследвания свързани с корупцията и връзките на властта с организираната престъпност. Носител е на престижната журналистическа награда Leipzig Media Award, наречена още „Европейски Пулицър“ за 2010г. През 2014г. е единственият българин в селекцията на „Репортери без граници“ – „100 герои на информацията".

Защо в класацията на "Репортери без граници" България заема 113 място по свобода на медиите в света? Какви са предпоставките за това? Има ли възможно решение на този проблем?

На тези, както и на още много въпроси ще бъде отговорено по време на дискусията!

Очакваме ви на 22.05 (понеделник) във Философки Факултет на СУ "Св. Климен Охридски" бул. "Цариградско шосе" № 125, блок 4; Аудитория 300
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Stringmeteo
Site Admin


Joined: 14 Aug 2006
Posts: 47137
Location: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)

PostPosted: Mon Jul 03, 2017 11:12 pm    Post subject:    Reply with quote

ЦИТАТ: САМУИЛ ПЕТКАНОВ

Quote:
Terminal 3:
9 hrs
Предстои избор на нов генерален директор на БНТ, от който се очаква трагичното положение днес да стане още по-трагично.

Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Stringmeteo
Site Admin


Joined: 14 Aug 2006
Posts: 47137
Location: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)

PostPosted: Mon Jul 17, 2017 1:17 am    Post subject:    Reply with quote

Нещо от преди 3 месеца, но достатъчно ценно и интересно Wink ...

Сашо Диков: Уволнението ми от Нова телевизия бе тайна сделка
Публикувано на: 22.04.2017
l Васил Иванов прекрачи границата. Нечистоплътно бе да пуска записи на колегите си
l Имал съм страхотни разправии с Люба Кулезич, но сега я каня на работа
l Убеден съм, че телефонът ми се подслушва от 10 години, няма какво да ме компрометира
l Умирам от страх някой ден дъщеря ми да не ме попита: "Вярно ли е, че си се уплашил?"
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Stringmeteo
Site Admin


Joined: 14 Aug 2006
Posts: 47137
Location: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)

PostPosted: Mon Jul 17, 2017 5:44 pm    Post subject:    Reply with quote

Българските медии са силно зависими от държавни субсидии и определени политици и бизнесмени

Quote:
Висок риск за медиите в България съществува в секторите на пазарния плурализъм и политическата независимост; дори в сферите, в които страната се представя добре, това се дължи на наличните законови рамки – които обаче според експерти не се изпълняват и спазват.

Това сочат два доклада, представени на изслушване в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент. По скалата България се нарежда особено високо по отношение на концентрацията на собственост в медиите – 96% риск, дължащ се основно на доминирането на Делян Пеевски и New Media Group в българския медиен пейзаж. Влиянието върху редакторското съдържание също е с висока рискова стойност от 92%, държавните ресурси и подкрепа за медийния сектор е с особено завишен риск от 97%, а политическият контрол над медиите е отчетен на 76%.
...
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Stringmeteo
Site Admin


Joined: 14 Aug 2006
Posts: 47137
Location: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)

PostPosted: Sat Sep 09, 2017 9:33 am    Post subject:    Reply with quote

Да влезе Мон Дьо

Когато за една нощ разрушиш екранен тандем със 7-годишен опит, без дори да дадеш възможност на журналиста да се раздели с публиката си на свой терен, в ефир - това не е развод по взаимно съгласие и не е засилка за скок към нови висоти

Quote:
В отворената ниша след свалянето на Анна Цолова от сутрешния блок на Нова щели да се настанят Мон Дьо, Ива Софиянска, Никол Станкулова и Румен Бахов. Какъв полет на фантазията, каква поредна футболна драма, както се казва.

В нормална ситуация, промените в програмната схема на национална медия никога нямаше да се превръщат в тема на бурен обществен дебат - поне не и извън агората на бг-мамите по детските площадки или ТВ-притурките на вестниците. Все пак общественият интерес не живее в телевизора. Проблемите на нацията не се решават с 15-минутно хараламбене между първото кафе и сутрешния душ, нали така?

Само че ситуацията не е нормална. Когато смяната на Ни Ло с Венета Райкова се окаже най-силният трансфер в "А" групата на ТВ-пазара, за журналистика не може да се говори.

И да, има виновни за това.

Медиите отдавна и умишлено се обезкървяват от сериозна, остра публицистика за сметка на пълнеж с риалити по калъп, турски мелодрами и всевъзможни полуфабрикати. И не без съучастието на самата журналистика, чиито представителите са готови на прекалено много компромиси в името на екранното присъствие.

Внезапното изваждане на Цолова от екипа на "Здравей България" беше предшествано от едномесечна атака срещу нея и Виктор Николаев от страна на евродепутата Николай Бареков.
...
Оттук нататък - ако въобще остане време между репортажите за новите тапети на Тодор Батков-джуниър, разпявката с Азис или прякото включване от кървавото бракоразводно дело на Рудолф-Тадаръкови - може и да се чуе сериозна новина.

Както се казва във "Възвишение" - Наша свобода от нас зависва. Примирението е по-жалко дори от пречупения гръбнак.

Quote:
Ilian Vassilev:
42 mins

Асен е прав. Никога не съм разбирал логиката, при която вместо Ани Цолова влиза Мон Дьо на МОЯ екран.

Действително начинът по който бе снета от екран Ани не е най-добър атестат за ръководството на НОВА ТВ.

Начинът по който то пропусна да защити журналистите си също не е за пример.

Напълно пренебрегвам изсипващите се във ФБ "ласки" по отношение на Ани Цолова, и особено персоналните нападки в стил "Бареков".

Обръщам внимание, че национална телевизия не е запалянковска телевизия като Алфа ТВ. На нея е нормално да виждате и слушате хора, които не харесвате, включително в компанията на Ани и Виктор. И това не е тяхна прищявка или заслуга, която трябва да обръщате в негативно персонално отношение.

При едно от последните ми появания в ефира на Здравей, България, тя беше доста притеснена, защото беше вече станала обект на атаките от Корпулетния. Той самия направи опит да придобие НОВА в комбина с топ мениджър на НОВА - но сделката пропадна. Но натиска на Корпулента остана.

Вероятно сегашното ръководство на ТВ е сметнало, че трябва да направи този ход - да я остави в НОВА с друго предаване. Хем Корпулента доволен, че неговото недоволство е отчетено, хем Ана в ново предаване. Хем Канал 3 като политически канал се освобождава от конкуренция защото нито Мон Дьо, нито Софиянска със техните светски хроника могат да правят конкуренция на Канал 3.

Винаги съм чудел на хора които няма да пропуснат да се гневят на Цолова, но пропускат да забележат с какво ще я заместят. Защото е ясно, че зад много от тези нови фаворити има пари, бизнес интереси и всичко друго, но не и публичен интерес.

Последно - самият факт, че не дадоха на Ана сама да обясни от екрана "вътрешния си трансфер" и да си раздели със зрителите е лош сигнал и знак, че се е действала в режим на кризисно реагиране и определено е неуважение към нея и към зрителите.

Но най-вече - ако някой има илюзии за тайфуна на Корпулента и кохорта и пораженията в медийната среда, трябва да се събуди. Категорично не приемам хора, които смятат, че нищо особено не се е случило, защото много от тях не съзнават, че по този начин ескалира вълната от малки компромиси, които накрая правят големия компромис да си останеш в къщи и да не протестираш.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
donchoJoined: 10 Apr 2011
Posts: 10435
Location: кв.Левски, София; с.Златар, обл. Шумен

PostPosted: Wed Sep 26, 2018 11:50 am    Post subject:    Reply with quote

Ето и един пример от "любимия олигарх" Прокопиев.

Заглавието е "България е между Уганда и Монголия по икономическа свобода". А само като погледнеш картата и виждаш че сме във втора група. За сведение във втора група е половин западна и централна Европа и всъщност България е пред Франция, Белгия, Италия, Гърция, Унгария, Полша, Хърватска и Словения според същата класация. Нооо... важното е заглавието да кърти и да дава поводи за виене и плюене.

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/09/25/3316204_bulgariia_e_mejdu_uganda_i_mongoliia_po_ikonomicheska/

ПП Дневник отдавна е жълт парцал.
_________________
Игнорирайте идиотите, те са неспасяеми.
Back to top
View user's profile Send private message
simovremetoJoined: 03 Jan 2007
Posts: 11010
Location: София, Орландовци 526,7 мнв

PostPosted: Wed Sep 26, 2018 12:14 pm    Post subject:    Reply with quote

Всъщност, заглавието си е точно спрямо съдържанието на статията, къде има разминаване и неточност? Dont know Наистина има фрапиращи случаи, ама не и този. Grin smile
Back to top
View user's profile Send private message
Stringmeteo
Site Admin


Joined: 14 Aug 2006
Posts: 47137
Location: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)

PostPosted: Wed Sep 26, 2018 12:15 pm    Post subject:    Reply with quote

doncho wrote:
...
ПП Дневник отдавна е жълт парцал.

Така ли, сирьозну? А според теб дали сме спаднали в класацията след 2016 г. (за данните от тази година е базирана класацията)? Hmm И според теб защо като сме толкова "икономически свободни", инвеститорите бягат от нас? Hmm Crap Dont know

А този пасаж забеляза ли го? Deal Според мен точно тези и подобни на тях категории би трябвало да имат по-висока тежест за крайния резултат при изчисляването на подобен индекс, свързан със "свобода" Wink (нямам представа дали на практика е така, но по-вероятно - не Dont know )...
Quote:
България продължава да получава най-ниска оценка в категорията за съдебната система и правото на собственост. За 2016 г. страната е с 4.83 т., като се отчита спад с 0.05. Основните причини за влошаването по този показател са ниските оценки за независимостта и безпристрастността на съда, както и за доверието в полицията. От всичките 42 индикатора в индекса най-ниските оценки за поредна година са именно за независимостта и безпристрастността на съда – с по 3.33 т. от максималните 10 т. в тазгодишното издание.

А този пасаж по-долу пък изобщо няма да го коментирам - резултат от валутния борд и... как точно той се вписва в разговора за някаква "свобода"? Hmm
Quote:
Традиционно България се представя най-добре в категорията "стабилни пари" - 9.44 точки. Там е и най-голямата положителна разлика, която е 0.08 т. Високият резултат показва, че страната се характеризира с ниски и стабилни нива на инфлация, както и не ограничава обмяната на валута и възможността за свободно поддържане на банкови сметки в чужда валута.

Сравнително висока е оценката на страната и по критерия международна търговия - 8.12 точки, като има спад с едва 0.01 т. Тук ключов момент е членството на България в ЕС и възприетата обща митническа тарифа на съюза с трети страни.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
donchoJoined: 10 Apr 2011
Posts: 10435
Location: кв.Левски, София; с.Златар, обл. Шумен

PostPosted: Wed Sep 26, 2018 7:15 pm    Post subject:    Reply with quote

simovremeto wrote:
Всъщност, заглавието си е точно спрямо съдържанието на статията, къде има разминаване и неточност? Dont know Наистина има фрапиращи случаи, ама не и този. Grin smile


Ти па какво се правиш на улав. Заглавието е типична манипулация, целяща да внуши, че е станало нещо много лошо. Що заглавието не е, че България е по-напред в класацията за икономическа свобода от Франция и Италия да речем, ами споменават Уганда и Монголия. Нищо не печелите със Стринг като се правите на палячовци. На Стринг дългите простотии дори няма да ги коментирам.
_________________
Игнорирайте идиотите, те са неспасяеми.
Back to top
View user's profile Send private message
donchoJoined: 10 Apr 2011
Posts: 10435
Location: кв.Левски, София; с.Златар, обл. Шумен

PostPosted: Wed Nov 14, 2018 11:46 am    Post subject:    Reply with quote

Типичен пример за статия в Дневник в цвят жълто-диаричен.

Постоянен механизъм за надзор да замени мониторинга за България, предлага Европарламентът

Никъде в статията не се споменава България, нито че специално за нея ще заменят мониторинга с механизъм за надзор. Просто заради бюджетни изцепки (Италия да речем) или изцепки като полските и унгарските се предлага да се въведе мониторинг за всички. Но заглавието пак кърти мивки. Някой в редакцията е болен след вчерашния доклад и се опитва да си върне настроението явно Wink

А на Дневник да им еба майката.

https://www.dnevnik.bg/evropa/evropeiski_parlament/2018/11/14/3345492_postoianen_mehanizum_za_nadzor_da_zameni_monitoringa/?ref=home_mainStory
_________________
Игнорирайте идиотите, те са неспасяеми.
Back to top
View user's profile Send private message
donchoJoined: 10 Apr 2011
Posts: 10435
Location: кв.Левски, София; с.Златар, обл. Шумен

PostPosted: Wed May 15, 2019 10:57 am    Post subject:    Reply with quote

Пак от лайняната медия Дневник

"Гардиън": Борисов печели с усукване и ласкателства

Първо не е Гардиън, а Кръстев казва че "Бойко Борисов иска да бъде най-добрият приятел на всички. Иска да изслуша всички и да ги накара да вярват, че е заел тяхната позиция."

И второ "through charm and flattery" са го превели като "усукване и ласкателство", нерде чар, нерде усукване, ама нали трябва да звучи по-грозно и оплюващо.

https://www.dnevnik.bg/evropa/2019/05/15/3905886_gardiun_borisov_pecheli_s_usukvane_i_laskatelstva/
_________________
Игнорирайте идиотите, те са неспасяеми.
Back to top
View user's profile Send private message
Stringmeteo
Site Admin


Joined: 14 Aug 2006
Posts: 47137
Location: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)

PostPosted: Thu Jun 13, 2019 3:35 pm    Post subject:    Reply with quote

АЕЖ: Кой освен една псевдомедия и псевдожурналисти носи отговорност за незаконното разкриване самоличността на дете
12 юни 2019 г.

Традиционно лайняния "ПИК" този път наистина счупи тъпомера!
Quote:
Terminal 3:
Yesterday at 9:25 AM

Асоциацията на европейските журналисти – България ще сезира всички институции, които биха могли да вземат отношение и да накажат отговорните за незаконното и неетично разкриване на самоличността на дете, пострадало от престъпление.

Ученикът от Пловдив, за когото беше съобщено, че се е радикализирал, на първо място е жертва на опасна терористична мрежа, за която се твърди, че го е вербувала. Той не е бил защитен от държавата, а по-сериозни последствия са предотвратени единствено благодарение на навременната намеса на семейството му. За благодарност, че е изпълнило дълга си към обществото, това семейство е подложено на безпрецедентен тормоз от псевдомедия и нейните псевдожурналисти.

Пристъпвайки всички законови правила и норми на етичната журналистика, агенция ПИК, разкри самоличността на ученика, мястото където учи, подробности за семейството му.

АЕЖ-България внася сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет, Министъра на вътрешните работи, председателя на ДАНС с настояване да разследват изтичнето на информация, известна единствено на служители на съдебната власт, МВР и/или ДАНС. Редно е ръководителите на тези институции да проверят за извършени дисциплинарни нарушения от техни служители.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
donchoJoined: 10 Apr 2011
Posts: 10435
Location: кв.Левски, София; с.Златар, обл. Шумен

PostPosted: Sat Jul 06, 2019 11:07 am    Post subject:    Reply with quote

Думник (Дневник) с поредната помия. И пак никой не е посмял да подпише статията, защото дори капутите там имат някакъв срам.

Поуката от Словакия: Искате голям автозавод, но внимавайте какво си пожелавате

Коментар:"Тая статия не знам какво се опитва да загатне. “Недейте да се радвате на завод, който ще даде работа на няколко хиляди човека, защото после може да ги уволнят.” Правилно ли разбирам? Ужас некъв! Съсипани семейства, човешка трагедия! По-добре да си спестим всичко това и отсега да заявим, че не искаме този експлоататорски завод! Дневник следва линията на априлския пленум все по-успешно. Преди време се вбесявах на тези малоумия, но вече ми е предимно забавно Smile"

https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/07/05/3933945_poukata_ot_slovakiia_iskate_goliam_avtozavod_no/?ref=home_mainStory

Да не би пък вече да има индикации, че завода ще е у нас, че Думник така усърдно сипва катран? Hmm Или тровят атмосферата за всеки случай. Въобще винаги ще се намерят идиоти (и тук ги има) които на всяка новина ще намерят кусура или ще направят някакво черно пророчество и ще намерят повод за плюене.
_________________
Игнорирайте идиотите, те са неспасяеми.
Back to top
View user's profile Send private message
snow wallJoined: 31 Aug 2015
Posts: 1753
Location: София Овча купел 2

PostPosted: Sat Jul 06, 2019 11:28 am    Post subject:    Reply with quote

Принципно е опасно когато една страна е силно зависима от един сектор, или един производител. Примера е с Детройт, също и прекалената зависимост от износ те прави уязвим, с малки страни като България обаче няма как, да не зависи от износ.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Начало сайт -> StringMeteo.com Forum Index -> Политика All times are GMT + 3 Hours
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
Page 7 of 8

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Идете най-горе
  Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group  


Отказ от отговорност: Администраторът и модераторите на форума не носят никаква отговорност за съдържанието (включително аватарите и подписите) на поместваните в него мнения, с изключение на административните такива. Потребителските мнения по никакъв начин не следва да се тълкуват като някаква "официална позиция" на форума или на сайта като цяло, а единствено като изразяващи позицията на своите автори. В същото време, администраторът и модераторите се стремят да съблюдават в максимално възможната и допустима степен тонът и съдържанието на поместваните мнения да не излизат от рамките на общоприетите разбирания за добър тон на подобно място, ограничавайки при това в минимално възможната степен свободата на словото и правото на свободно волеизявление.