StringMeteo.com Forum Index StringMeteo.com
ФОРУМИ ЗА МЕТЕОРОЛОГИЯ, КЛИМАТОЛОГИЯ И... НЕЩАТА ОТ ЖИВОТА
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in   RulesRules 
МЕТЕОРОЛОГИЧНИ СТАНЦИИ ЗА ДОМА И БИЗНЕСА, УЕБ-ВИЗУАЛИЗАЦИЯ

БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ
Goto page Previous  1, 2, 3 ... , 20, 21, 22  Next
 
Post new topic   Reply to topic    Начало сайт -> StringMeteo.com Forum Index -> Изкуство, култура. История
View previous topic :: View next topic  
Author Message
donchoJoined: 10 Apr 2011
Posts: 10435
Location: кв.Левски, София; с.Златар, обл. Шумен

PostPosted: Sun Mar 03, 2019 8:54 pm    Post subject:    Reply with quote

Quote:
„Българите безпрекословно изпълняваха заповеди, но на лицата им не можеше да прочете нито задоволство, нито радост. Бяха убедени, че ако турците са ги били произволно, така ги бият и руснаците.”

Българите може да са всякакви ама не са мазохисти. Как да се чете по лицето ти радост и задоволство ако те налагат с нагайката? Ако си заменил турския камшик с руски каква е разликата?
_________________
Игнорирайте идиотите, те са неспасяеми.
Back to top
View user's profile Send private message
Stringmeteo
Site Admin


Joined: 14 Aug 2006
Posts: 47145
Location: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)

PostPosted: Tue Mar 05, 2019 4:53 pm    Post subject:    Reply with quote

Празник на нацията не може да бъде датата на предварителен договор от една война

Quote:
Terminal 3:
Yesterday at 3:37 PM

Имам огромен проблем с това тази дата [3 март] да бъде Национален празник на Република България – датата на ПРЕДВАРИТЕЛЕН договор, с който се слага край на военни действия.

Никой не говори за България – за цялата й история, за институциите, за Пътя и славата – за достойнството на нацията – така както трябва да бъде на истински Национален празник.

Тази дата и договор де факто легитимират присъствието на руски войски на територията на Османската империя – формалното основание за Окупационния корпус.

Този “национален” празник не прави най-важното – не обединява нацията, така както го правят Денят на Съединението и на Независимостта. А я разделя. И това разделение ще продължи, докато не разберем, че празник на нацията не може да бъде датата на предварителен договор на една война.

Не е сложно.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
МракогорJoined: 20 Oct 2007
Posts: 5522
Location: Пловдив-запад

PostPosted: Tue Mar 05, 2019 5:50 pm    Post subject:    Reply with quote

Дори в русофилска Сърбия не празнуват 3 март, да не говорим Румъния и Черна гора, а този договор засяга именно тяхната независимост и това са първите точки в него.
В Гърция и Сърбия празнуват техните си въстания срещу турците, в Черна гора Берлинския конгрес!!!.
А нашето Априлско въстание ? Нито официален, нито национален празник Thumb down .
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Stringmeteo
Site Admin


Joined: 14 Aug 2006
Posts: 47145
Location: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)

PostPosted: Wed Mar 06, 2019 11:16 am    Post subject:    Reply with quote

https://www.facebook.com/TerminalniKolaji/posts/2108455866060545
Quote:
Daniela Gortcheva:
20 hrs ·

Нагледно що е робство и кога сме били роби - дали в Османската, или в Съветската империя

Deal Grin smile
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Stringmeteo
Site Admin


Joined: 14 Aug 2006
Posts: 47145
Location: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)

PostPosted: Mon Mar 11, 2019 11:19 am    Post subject:    Reply with quote

Русия - главният виновник за Разорението на българското землище

Междусъюзническата война, проведена под руска егида е най-голямата катастрофа за българския народ в цялата му история!

Deal
Quote:
...
Горните факти до сега са премълчавани, за да не се засегне „братската, славянска, православна Русия”!

Но истината вече следва да се знае: Благодарение на Русия и с активно нейно участие, българското землище е окастрено с 93 400 км2 наши земи, населени с над три милиона българи.

Но и това жестоко разорение явно не е достатъчно за отявлените българомразци - руските управници!

Затова сега са се юрнали да помагат на българоизтребителката Сърбия да заграби Пиринския край и да унищожи нови 300 000 българи там чрез подкрепата им за богохулната антибългарска теория за „македонизма”, но чрез сръбската терористична банда ОМО "Илинден"!

Тези потресаващи факти следва да ги научат и всички русофили и продажници у нас, които търсят най-големите врагове на България и българския народ навсякъде другаде по света, но не и там където трябва – сред отявлените българомразци и сред всички руски и съветски държавници през XIX, XX и XXI век!
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Stringmeteo
Site Admin


Joined: 14 Aug 2006
Posts: 47145
Location: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)

PostPosted: Mon Mar 11, 2019 1:10 pm    Post subject:    Reply with quote

Измамата трети март – кой изтри от историческата памет 13 юли 1878

Как у поробените българи се създаде онова грубо политическо суеверие, русофилството, водещо до национално предателство и погром

Quote:
...
А сега помислете какво означава този текст от прелиминарния протокол за мир, подписан в Сан Стефано на 19.02./03.03.1878:

"Окончателните граници на княжеството ще бъдат определени от една особена руско-турска комисия преди изпразването на Румелия от руската императорска войска."

Румелия е всъщност Тракия и Македония. В Македония няма нито един руски войник. Тракия е окупирана частично. Значи под България се разбира Мизия, където ще остане руска войска и след подписването на окончателния мирен договор, а в Румелия ще си останат османските войски! Представяте ли си "велика" Сан-Стефанска България с на север руски войски, на юг от Балкана с османски войски! Биха ли поискали в този случай българите да се изтегли руската войска оттам? Затова според проф. Пламен Цветков

в Сан-Стефано Русия подписва договор за БЕЗСРОЧНА ОКУПАЦИЯ на България

„В член 8 от Сан Стефанския предварителен мирен протокол пише, че става дума за руска ''ОКУПАЦИЯ'' на част от българските земи (останалата част е подарена на Сърбия и Румъния и направо върната на победена Османска империя). Там пише и за формиране на ОКУПАЦИОНЕН корпус, който ще се издържа за сметка на ''ОКУПИРАНАТА'' българска земя. (''Принос към дипломатическата история на България'', 1878-1925г., София, 1925г. от д-р Богдан Кесяков с предговор на проф. Стефан Баламезов, страница 310.)

Това е един много нелюбим и естествено силно пренебрегван текст от казионната ''българска'' историография, която вече 141 години не е обяснила на българския народ:

1. Защо една чужда ''окупация'' на България при това без точен срок на времетраене от ''приблизително 2 години'' означава ''освобождение''?

2. Как формираният във връзка с тази ''окупация'' от Русия дълг, признат в чл. 22 от Берлинския договор, но наложен по-късно с конвенцията от 16.06.1883г. от руските генерали в размер на 10 618 250 рубли и 43 копейки е ''окупационен'', а не например ''освободителен''?

Отговор на тези въпроси от официозната русофилска антибългарска историография, разбира се, няма да получим. Напротив – те честват измамника граф Николай Игнатиев, известен още и като Лъжко паша. Лъжко, защото мами наивните българи дори след смъртта си.

Руският план за подчинение и унищожение на България, записан от руския историк и дипломат Сергей Татишчев в неговата книга ''Из прошлого русской дипломатии'' от 1890г. предполага:

''Да постъпим с България като с Полша - да я разчленим, да я размажем, да я изтрием от лицето на земята.'' (Сергей Татишчев, „Из прошлого русской дипломатии'',1890г., с. 503)
...

Quote:
...
Заключение: Измамата 3-ти март накратко – Русия подписва на 3 март 1878 предварителен протокол за мир с Османската империя, в него са поставени невъзможни граници на окупираната и неокупирана още „Балканската област“, въпреки че преди това се е договорила с Англия и Австро-Унгария, че "голяма славянска държава няма да има", а руската окупационна зона (България) ще е от Дунав до Стара планина! И всичко това с цел да се създаде у поробените българи онова "грубо политическо суеверие", каквото е русофилството, "водещо до национално предателство и погром" (Димитър Благоев)

По своя трагизъм датите 19 февруари/03 март по стар и нов стил си приличат по своя трагизъм. На едната русофилите „честват“ обесването на Левски, а на другата „безсрочната руска окупация на България“. Цената на изтеглянето на руската армия от България е разпокъсването на българските земи. Не би се случило, ако Русия просто бе изпълнила решенията на Цариградската посланическа конференция. Тогава никой не би протестирал.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Stringmeteo
Site Admin


Joined: 14 Aug 2006
Posts: 47145
Location: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)

PostPosted: Tue Mar 12, 2019 10:46 am    Post subject:    Reply with quote

ДОКУМЕНТ: Манифестът с който Русия е обявила война на България, 5 октомври 1915г.

https://www.facebook.com/daniela.gortcheva/posts/10156492339666429
Quote:
Daniela Gortcheva:
14 hrs

Четете, о юроде и кажете поради что се срамите да бъдете българи, а сте гламави русофили и национални предатели? Дали поради мозъчна недостатъчност или поради продажничество? Не знаете ли вие, о, окаяни, как свършват националните предатели, служили на неблагодарната Русия - тази агресивна варварска държавица, завладяла чужди народи?

Брях, чак да не повярваш, те руските управляващи още преди 100 години си били същите лицемери и мазници, като сега Laughing ...
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Stringmeteo
Site Admin


Joined: 14 Aug 2006
Posts: 47145
Location: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)

PostPosted: Tue Mar 19, 2019 2:31 am    Post subject:    Reply with quote

МИТЪТ ЗА РУСИЯ „ОСВОБОДИТЕЛКАТА“

Най-дълбоко и всъщност най-безкритично-стихийно отложеният в българското национално самосъзнание идеологически „нанос“ е митът за ролята на Русия в нашето най-ново историческо битие.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
raptorJoined: 17 Jun 2008
Posts: 379
Location: Plovdiv

PostPosted: Sat Mar 23, 2019 5:29 pm    Post subject:    Reply with quote

https://www.blitz.bg/analizi-i-komentari/za-turskoto-robstvo-i-osmanskoto-vladichestvo_news664338.html
Една смислена статия относно турското робство или владичество/присъствие/съжителство, нищо че е в блиц.
Back to top
View user's profile Send private message
donchoJoined: 10 Apr 2011
Posts: 10435
Location: кв.Левски, София; с.Златар, обл. Шумен

PostPosted: Tue Apr 16, 2019 1:01 pm    Post subject:    Reply with quote

Понеже явно изданията на Прокопиев съвсем станаха орган на БСП, ще трябва да пусна материал за днешната годишнина от дир-а

Денят на нашата печал: Атентатът в "Света Неделя" в спомените на оцелелите

"На 16 април 1925 г. е извършен най-кървавият терористичен акт в нашата история - атентатът в катедралата "Св. Неделя" в София. Убити са над 150 души, ранените са повече от 500. По-късно от раните си умират още хора и броят на жертвите надхвърля 200. Сред тях е част от елита на нацията - военни, политици, общественици, но и много невинни жени и деца."

https://impressio.dir.bg/photography/denyat-na-nashata-pechal-atentatat-v-sveta-nedelya-v-spomenite-na-otselelite
_________________
Игнорирайте идиотите, те са неспасяеми.
Back to top
View user's profile Send private message
Stringmeteo
Site Admin


Joined: 14 Aug 2006
Posts: 47145
Location: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)

PostPosted: Tue Apr 16, 2019 4:45 pm    Post subject:    Reply with quote

https://www.facebook.com/daniela.gortcheva/posts/10156574223476429
Quote:
Daniela Gortcheva:
4 hrs

В кое предаване по БНТ, при кой журналист е плещила Velislava Dareva тия ЛЪЖИ - че не Георги Димитров и ЦК на БКП организират атентата през 1925 година, а … Цар Борис? Да го питам аз този журналист сливи ли имаше в устата, та не я апострофира, ами безкритично я е оставил да ЛЪЖЕ от екрана на Националната телевизия? Така ли разбират нашенските журналисти смисъла на своята професия? Да разпространяват дебели комунистически лъжи от екрана?

Като знаеш, че ще имаш такъв гост, ще се подготвиш! Цитирали сме документите от Московското съвещание на БКП през август 1925 година, където организаторите обсъждат без капка свян и без грам съжаление своето пъклено дело! А като те мързи да четеш и да се подготвяш, няма да ставаш журналист!
Ето какво си признават самите комунистически терористи:

"След атентата един-два дена беше голяма радост сред другарите! "
Димитър Златарев, член на ЦК на БКП,
един от организаторите на атентата в църквата "Света Неделя"
(из протоколите на Московското съвещание на БКП през август 1925 г.)

Само този цитат на Димитър Златарев, прочетен от студиото на БНТ щеше да е достатъчен, за да запуши лъжливите уста дъреви! А има толкова писано по темата, с факти, с аргументи! Как може да има толкова БЕЗОТГОВОРНИ журналисти в БНТ? Не ви ли е срам?

ЗЛОВЕЩИЯТ ПЛАН НЕ БЕ ОСЪЩЕСТВЕН ДОКРАЙ

91 години от чудовищния атентат в "Света Неделя" през 1925 година
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
donchoJoined: 10 Apr 2011
Posts: 10435
Location: кв.Левски, София; с.Златар, обл. Шумен

PostPosted: Thu May 02, 2019 1:32 pm    Post subject:    Reply with quote

При Бай Тошо нямаше престъпления....
За носталгията по тежките наказания и ниската престъпност


Quote:
В масовото съвременно съзнание престъпност през комунизма като че почти е нямало, а сигурността, в която живеели хората, била едно от големите предимства на "онова време", заради която човек е бил склонен да преглътне лишението от тази или онази индивидуална свобода. Прилаганото смъртно наказание, от което неразумно сме се отказали, пипащите здраво институции и пр., се грижели добре за защитата на обикновения човек от престъпниците, пък макар и всичко в държавата съвсем да не е било каквото е трябвало да бъде.
Обратно, в днешно време чувстваме, че престъпността е не просто с покъртителни размери, но и расте лавинообразно. Ежедневно ставаме свидетели на брутални престъпления, кое от кое по-страшни и "без аналог" до следващото още по-зловещо...
Какво обаче казват обективните числа, а не личните опит и усещане? Ако сравним данните от 80-те и сегашното десетилетие (чувствителна разлика няма, която и година да се избере) за най-същественото - загубата на живот:
През 1985г. умишлените убийства в България са 2.1 на 100 000 души (данни от проучване за престъпността на Центъра за изследване на демокрацията), през 2016г. - 1.8 на 100 000 души (Евростат). През 1985г. загиналите при ПТП са 1113 (МВР), през 2016г. - 708 (пак МВР).

Безпристрастният прочит на достъпните данни за престъпността в България за последните около 30 години показва, че състоянието към днешна дата, след отбелязания пик през 90-те години на миналия век, се е върнало до сходно с това през 80-те.

Кое тогава обяснява разликата в обществените нагласи?

Едно нещо е много различно в средата сега в сравнение с преди 30 години - достъпът до информация за извършваните престъпления.

Всяко тежко престъпление в днешно време се отразява като първа новина в масмедиите. Със социалните медии пък навлезе друг феномен - дават не просто възможност на потребителите си (на практика активните хора) да комуникират помежду си за всяко обществено значимо престъпление, но и да превърнат в обществено значима някоя случка, която ги е засегнала лично. Да си представим кога друг път в историята дребно сбиване на улицата, завършило с окървавен нос или няколко драскотини, би могло да бъде важна тема, която да вълнува значителен процент от хората за продължителен период от време и от която да се генерализира за ценности, народопсихология и пр.
Точно обратното е било в сравнявания период. Почти никаква масово разпространявана информация, особено пък за тежки престъпления. Каквито случаи е имало много, но никога не са широко оповестявани, а камо ли с всяка смразяваща подробност - почти напълно неизвестни са документални свидетелства за масови убийства, например в армията от отбиващи редовната военна служба. В книгата си "Моят живот" дългогодишният началник на затворите в Пазарджик и София Ангел Топкаров описва няколко случая на именно такива масови убийства, както и много други истории за жестоки престъпления, които биха се сторили на съвременниците му като художествена литература, защото не са живели ежедневно с тези разкази.


https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/mnenia/2019/04/26/3426025_pri_bai_tosho_niamashe_prestupleniia/
_________________
Игнорирайте идиотите, те са неспасяеми.
Back to top
View user's profile Send private message
Stringmeteo
Site Admin


Joined: 14 Aug 2006
Posts: 47145
Location: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)

PostPosted: Thu May 09, 2019 4:19 pm    Post subject:    Reply with quote

Quote:
Angel Andonov:
15 hrs

СССР ни обявява за победена страна и ни окупира за 45г.! Празнувате капитулацията на България ли?

Честит ден на Европа, между другото! Smile

Отбелязваме Деня на Европа (ВИДЕО+СНИМКИ)
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
МракогорJoined: 20 Oct 2007
Posts: 5522
Location: Пловдив-запад

PostPosted: Thu May 09, 2019 7:12 pm    Post subject:    Reply with quote

За съжаление все още има доста русороби в България. А какво невежество и незнание само Shocked . И то мани русоробите, но по всички медии днес, били те телевизионни или електронни ме убеждават как сме отбелязвали края на ВСВ. А тя свършва на 02.09.1945, даже и за СССР. Но явно и за самите днешни руснаци техните жертви срещу Полша, Литва, Латвия, Естония, Финландия (тук загиналите са стотици хиляди) и накрая Япония (нападната въпреки пакт за ненападение) не са важни. Всъщност нивото е толкова ниско, че по-голямата част от тия маршируващите и в Русия и у нас въобще не знаят за тези събития, за тях всичко почва на 22.06 1941 и свършва на 09.05.1945.
А големият смях е , че на всички тези паради (въведени от Брежнев през 1965) днес веят руското знаме. Нискочелите необразовани каскети въобще не са наясно, че под това знаме воюва Руската освободителна армия на генерал Власов, която е съюзна на Германия. Червената армия си е със сърпа и чука! Deal
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
donchoJoined: 10 Apr 2011
Posts: 10435
Location: кв.Левски, София; с.Златар, обл. Шумен

PostPosted: Thu May 23, 2019 11:16 am    Post subject:    Reply with quote

Ето как преди 60-70 години хората са били принудени да живеят в комуналки (като в СССР). Хората биват подгонени от колективизацията от селата към градовете, а там няма достатъчно жилища. И БКП решава въпроса. На всеки собственик на повече от едностайно жилище му натрисат 2-3-4 семейства в зависимост от броя на стаите. И можеш да си ползваш една стая и общите кухня и тоалетна. В другите стаи живеят пришълци. Нещо повече ако продадеш жилището си, новия собственик няма право да гони обитателите, това значи "продажба без опразване"

"Без опразване": Как се купуваше апартамент преди 60 години


https://www.dnevnik.bg/analizi/2019/05/23/3908369_bez_oprazvane_kak_se_kupuvashe_apartament_predi_60/
_________________
Игнорирайте идиотите, те са неспасяеми.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Начало сайт -> StringMeteo.com Forum Index -> Изкуство, култура. История All times are GMT + 3 Hours
Goto page Previous  1, 2, 3 ... , 20, 21, 22  Next
Page 21 of 22

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Идете най-горе
  Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group  


Отказ от отговорност: Администраторът и модераторите на форума не носят никаква отговорност за съдържанието (включително аватарите и подписите) на поместваните в него мнения, с изключение на административните такива. Потребителските мнения по никакъв начин не следва да се тълкуват като някаква "официална позиция" на форума или на сайта като цяло, а единствено като изразяващи позицията на своите автори. В същото време, администраторът и модераторите се стремят да съблюдават в максимално възможната и допустима степен тонът и съдържанието на поместваните мнения да не излизат от рамките на общоприетите разбирания за добър тон на подобно място, ограничавайки при това в минимално възможната степен свободата на словото и правото на свободно волеизявление.