StringMeteo.com Forum Index StringMeteo.com
ФОРУМИ ЗА МЕТЕОРОЛОГИЯ, КЛИМАТОЛОГИЯ И... НЕЩАТА ОТ ЖИВОТА
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in   RulesRules 
МЕТЕОРОЛОГИЧНИ СТАНЦИИ ЗА ДОМА И БИЗНЕСА, УЕБ-ВИЗУАЛИЗАЦИЯ

НАЙ-ГОЛЕМИТЕ СНЕГОВЕ в България
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 19, 20, 21
 
Post new topic   Reply to topic    Начало сайт -> StringMeteo.com Forum Index -> Рекорди, аномалии, екстремно време
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Radoslav PetkovJoined: 17 Dec 2007
Posts: 41889
Location: ДУПНИЦА 551 м.н.в. // София "Толстой" 532 м.н.в.

PostPosted: Sun Oct 22, 2017 9:22 pm    Post subject:    Reply with quote

wilkosz wrote:
В този материал има яки кадри от обилния рекорден снеговалеж в София в новогодишната вечер на Милениума 31.12.1999 г.
https://www.youtube.com/watch?v=yU7RVfymdI4
За да вали така мощно и много там по средиземноморски циклон някъде на Изток трябва да гърмят от топлик и така си беше. По Черноморието беше само дъжд, в Добрич снегът премина в дъжд, а в Шумен цял ден и цяла вечер беше на косъм. Валеше брутален сняг на парцали, обаче беше много мокър и капеше от дърветата дори и до полунощ. В резултат в моя квартал снегът много трудно растеше, снягаше се постоянно, колкото и силно да валеше. Нямаше повече от 18-19 см много мокър сняг вечерта. Но в центъра на града имаше много повече сняг, поне двойно, там не падаше от дърветата въобще, там е било -0.1 вероятно, а при мен долу около +0.7 беше. На другата сутрин при мен имаше 24 см, а в центъра 45 см. Много голяма разлика имаше между отделните квартали. Сигурно на 5 км на изток въобще не е имало сняг, понеже е още по-ниско със 100 м.

Тоя сняг на Нова Година през 1999г падна буквално след като предния /Коледен/ едва се бе стопил по едно кратко затопляне. Тези дни пътувахме между Дупница и София често, понеже от Илиенци купувахме и настройвахме една техника.

На 29.12.1999г на свечеряване в София заваляха първите снежинки. Беше меко, снега беше мокър. По високите части между София и Дупница трупаше с лекота. В Дупница късно вечерта вече имаше мокра покривка.

30 декември много не го помня, но явно и не е било нищо особено. Имало е някакъв натрупан сняг, явно не е валяло впечатляващо.

На 31.12.1990г в Дупница се активизира снеговалеж на моменти обилен. Новогодишната нощ прекарах в Джерман до Дупница, където валя цяла нощ обилен сняг, където натрупа и дебела покривка.

На 01.01.2000г прибирайки се към Дупница установих известна валежна сянка. Но беше слаба. В Джерман снега беше доста по-дебел (поне 10см нагоре). Много вероятно е бил 40см+, докато в Дупница е било до 30см. Явно е имало през нощта неподходящо "Дупнишко" усилване на вятъра от неблагоприятна посока, но не е било добре изразено. Тогава ми се стори доста интересно това проявление.
_________________
Метеорологична станция "Дупница" в югоизточната част на града, онлайн :
http://www.stringmeteo.com/stations/dupnitsa/
http://www.stringmeteo.com/stations/aut_stats_map.php?gen=t#sel
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
wilkoszJoined: 09 Jan 2007
Posts: 22501

PostPosted: Sun Oct 22, 2017 9:38 pm    Post subject:    Reply with quote

Аз помня много добре дните преди този снеговалеж.
Първо около 20 декември мина студен фронт, по който рано сутринта се изваляха парцали в Шумен и натрупа 5 см мокър сняг, който обаче се стопи през деня и имаше разкъсвания на облачността. По фронта обаче се образува средиземноморски циклон, студеният фронт се трансформира в топъл, застационира южно от България и от юг през следващата нощ започнаха нови снеговалежи. От север обаче натискаше прекалено силно студен гребен и валежите в СИ България бяха символични на 21-22 декември 1999 г. Само прехвърчаше и имаше 2-3 см сух сняг, който беше издухан от силния студен вятър. По това време в Западна и Южна България май валя доста повече. Обаче на 23 декември вечерта блокираният фронт откъм Черно море изненадващо налази в северозападна посока и над Шумен снеговалежът се сгъсти и усили. За 3-4 часа натрупа 7 см след което отслабна. На следващия предколеден ден прехвърчаха едри редки снежинки, вятърът беше стихнал и беше истинска зимна приказка, макар и при 7 см.
Те се стопиха след Коледа, защото имаше много бурна циркулация с дълбоки циклони през Централна Европа, валя дъжд в два от дните в цяла България. На 30 декември баричното поле се преобразува. Това беше преходният ден. Вятърът стихна, дневната Т поне в Шумен беше около +4 градуса, имаше променлива облачност и изведнъж в новините изскочи прогнозата за обилен снеговалеж. Видът на небето в този ден обаче не предвещаваше големият сняг, който ще дойде. Облачността не беше слоеста, нито переста и не се вплътняваше. Беше облачност от стара циклонална система.
Но още през нощта срещу 31 декември вече беше завалял сняг и на разсъмване вече имаше 4-5 см мокър сняг, през целия ден валя силно и без прекъсване, но много мокър както вече писах по-горе.
_________________
Die Vergangenheit ist Geschichte, die Zukunft ist noch ein Geheimnis, aber jeder neuer Augenblick im Leben, wie auch in der Liebe, ist ein Geschenk.
Back to top
View user's profile Send private message
dodoJoined: 20 Jul 2016
Posts: 3548
Location: Moнтана - център на Северозапада, ж.к. Пъстрина, Югоизток

PostPosted: Wed Jan 24, 2018 12:35 am    Post subject: Re: НАЙ-ГОЛЕМИТЕ СНЕГОВЕ в България    Reply with quote

ncuxap wrote:
Ще поствам всеки снежен рекорд, за който намеря информация, а който знае нещо което аз не знам, да напише коментар, съдържащ името на станцията/града/селото, както и снежната покривка в сантиметри, аз ще я добавя в първия пост.


Бойчиновци 88 см
_________________
''Винаги ще има някой по-млад, по-умен и по-красив от теб, но никой няма да бъде точно като теб!''
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Radoslav PetkovJoined: 17 Dec 2007
Posts: 41889
Location: ДУПНИЦА 551 м.н.в. // София "Толстой" 532 м.н.в.

PostPosted: Mon Jan 07, 2019 10:31 am    Post subject:    Reply with quote

Windy wrote:
Един път само искам това да стане в София. Само ЕДИН път! Bow down Bow down Bow down Bow down Pray Pray Pray Pray Pray Pray

lancelot wrote:
Хаха Laughing В София не знам как ще стане, сигурно може след десетки години, когато се затопли още...

А иначе виж колко солидни рекорди имаме в миналото. Интересна тема !

https://www.stringmeteo.com/forum/viewtopic.php?t=1341

В София като паднат 15-20см за деня и се парализира ти искаш метър за 24ч. Колапса ще е дълъг Grin smile

Иначе да. Хубави рекорди има. Инетерсно ми е при какви условия са достигнати рекордите в Кюстендил 121см и Разлог 150см. Нали се сещате, че този сняг не е навяван. По тези места вали равномерно. Урдодщина е било. Но това е постигнато с няколко обстановки, като едната от тях е била аномална. В условията на здрав студ. Ако намерим датите на рекордите ще е добре.
_________________
Метеорологична станция "Дупница" в югоизточната част на града, онлайн :
http://www.stringmeteo.com/stations/dupnitsa/
http://www.stringmeteo.com/stations/aut_stats_map.php?gen=t#sel
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Начало сайт -> StringMeteo.com Forum Index -> Рекорди, аномалии, екстремно време All times are GMT + 3 Hours
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 19, 20, 21
Page 21 of 21

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Идете най-горе
  Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group  


Отказ от отговорност: Администраторът и модераторите на форума не носят никаква отговорност за съдържанието (включително аватарите и подписите) на поместваните в него мнения, с изключение на административните такива. Потребителските мнения по никакъв начин не следва да се тълкуват като някаква "официална позиция" на форума или на сайта като цяло, а единствено като изразяващи позицията на своите автори. В същото време, администраторът и модераторите се стремят да съблюдават в максимално възможната и допустима степен тонът и съдържанието на поместваните мнения да не излизат от рамките на общоприетите разбирания за добър тон на подобно място, ограничавайки при това в минимално възможната степен свободата на словото и правото на свободно волеизявление.