StringMeteo.com Forum Index StringMeteo.com
ФОРУМИ ЗА МЕТЕОРОЛОГИЯ, КЛИМАТОЛОГИЯ И... НЕЩАТА ОТ ЖИВОТА
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in   RulesRules 
МЕТЕОРОЛОГИЧНИ СТАНЦИИ ЗА ДОМА И БИЗНЕСА, УЕБ-ВИЗУАЛИЗАЦИЯ

СПОНСОРСТВО за нова автоматична станция на ВР. БОТЕВ
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
 
Post new topic   Reply to topic    Начало сайт -> StringMeteo.com Forum Index -> Автоматични станции
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Geogri ZaharievJoined: 28 Jan 2012
Posts: 2637
Location: Враца (Vratsa), ж.к. Дъбника, 340 м.н.в.

PostPosted: Mon Nov 05, 2018 11:53 pm    Post subject:    Reply with quote

Браво!
Живи и здрави!
Успех във всичко!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Бял облакJoined: 11 May 2009
Posts: 9065

PostPosted: Wed Nov 07, 2018 12:10 am    Post subject:    Reply with quote

Започнахме на 1 октомври и месец по-късно, с дружни усилия, вече имаме АМС на вр. Ботев. Smile

Около организацията и самия монтаж може да се пише много и честно казано не знам откъде да започна. Ще акцентирам на по-основни неща.

От форума участниците са 14 човека. Външни на форума хора няма. Само проф. Рачев не е регистриран тук, но пък чете. Събраната сума е 890лв. Остатък 44лв, които ми се струва справедливо да изпратя към ivog_68, тъй като той пое сериозно бреме с двугодишен договор за интернет с Виваком.
Другите участници в начинанието са хората от туристическата спалня.

Много мразя административни неща и затова само ако има желаещи бих написал отделен пост с това кое колко струва. Имам и бележки за доказателство, както и свидетели - двама-трима човека от форума, с които правихме организацията. Спокойно, не съм откраднал и стотинка от общите пари. Wink

Първо да спомена, че освен обявилите се тук участници със съответните суми искам да спомена, че сериозен принос с участието си даде alexander, от който взехме станция с клетка със 160лв намаление. Отделно Сашо се нагърби и с изработването на метални стойки за закрепване на клетката, дъждомера и ветромера.

Няма как да не спомена angilari, който освен че участва безплатно с камера, участваше активно и в организационната дейност - обикаляхме с него за метален профил за държач на клетката и разни други работи. Той сам също обикаляше насам-натам в деня преди заминаването за цимент и пясък, както и за разни крепежни елементи. И накрая естествено човека много се изгърби по време на монтажа. Беше взел и една камара инструменти. Ходихме с неговата кола.

Специални благодарности и за Психар, който освен че даде 100 кинта дойде и помогна супер много на монтажа.
Жалко че нямаше кой да ни снима на тоз монтаж - самите ние не правихме много снимки, тъй като бяхме доста заети с монтирането и се надпреварвахме с времето.

Не на последно място благодарности и за един човек, който засега ще запазя в анонимност - та, той освен че даде 60 лв. с него обикаляхме за метална тръба за ветромера и винкели за обтяжки на клетката със стоманени въжета и разни други крепежни елементи. Грундиране и боядисване в бяло. Човекът направи няколко курса с колата си насам-натам из София.

А, да не забравя - благодарности за Малаг, който постави усилваща антена на конзолата като дойде да я вземе и след това ми я докара до вкъщи.

ivog_68 много бързо реагира с нета - писах му вечерта в деня в който разбрах кога ще се ходи и на следващия ден човека ми прати рутера по Еконт с куриерски разходи за негова сметка. Agree / Thumb up


И накрая специални благодарности за хората от туристическата спалня на върха за отзивчивостта, точността и съдействието! С техен джип ни качиха и свалиха до/от върха, помогнаха с инструменти.
-----------------------------------------------

Сега за монтажа.

На кратко - изкъртихме се. Много детайли, много манипулации... едни от тях нежни и пипкави, а с други си изпожулихме ръцете. Често изникваха разни непредвидени неща и трябваше да се импровизира. Имаше и доста псуване (поне от моя странаSmile. Разбира се, накрая си тръгнахме доволни. Smile В неделя ни продуха доволно - цял следобед ни духаше постоянен вятър от 8-10м/с.

Така, сега по същество:
клетката монтирахме на 10-тина метра на ЮИ от тур. спалня. Можеше и доста по-далеч да я сложим, но заради сигурността на обхвата не си го позволихме. Така изглежда клетката след като я бетонирахме с цимент в дупка дълбока 50см, три обтяжки със стоманени въжета дебели 4мм. Би трябвало да издържи условият или в най-лошия случай (силно заскрежаване и вятъра 200-250км/ч) винкела може да се изкриви. Ще видим. Малко или много, това което правим е експериментално. Ако се изкриви, догодина може да сложим по дебел винкел.
Местоположение на клетката е ветромера. Ветромерът е временно там - по-долу има повече инфо.
Надморската височина на клетката е между 2360 и 2365м.

Ветромер
Ето това е мястото на ветромера. Монтирахме го, но стоя там само една нощ, след което го демонтирахме. Наложи се да направим това, защото на обекта няма достатъчно висока стълба, с която да се качи човек на покрива и да държи мачтата с ветромера, докато друг отдолу стъпил на стълбата човек развива болтовете на скобите. Затова го демонтирахме и сложихме на един къс и малко крив метален кол от зимната маркировка - ТУК. На около 3,5м над земята. Открито е във всички посоки с изключение на СЗ. Мачтата е удобна за демонтиране от един човек и при нужда хижаря би могъл да се справи. За догодина ще има стълба и ветромера ще бъде монтиран на предвиденото първоначално място - на покрива.

Дъждомерът не сме го слагали, тъй като няма смисъл. Догодина през май.

В общи линии е това. Може и да забравям нещо, но ако се сетя ще пиша пак.
Изгревът на 5 ноември.

пп - Ангилари и Психар май също направиха по някоя снимка, та ако не ги мързи може да качат по нещо.

И за накрая два клипа да усетите малко царящата метео атмосфера на върхаGrin smile
https://www.youtube.com/watch?v=tbm8GDwmPAI&feature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=Dd6CTN0w_0Q&feature=youtu.be
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Geogri ZaharievJoined: 28 Jan 2012
Posts: 2637
Location: Враца (Vratsa), ж.к. Дъбника, 340 м.н.в.

PostPosted: Wed Nov 07, 2018 12:31 am    Post subject:    Reply with quote

Бял облак,
Ценим труда Ви и Ви благодарим.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Бял облакJoined: 11 May 2009
Posts: 9065

PostPosted: Wed Nov 07, 2018 1:13 am    Post subject:    Reply with quote

Забравих за камерата - ей така изглежда. С кожух и отопление на стъклото. Под нея сложихме и лед прожектор.

Сега има малък проблем с изображението - появиха се някакви замъглявания. Вероятно от изпаренията на едно лепило, с което Ангилари лепи камерата. Да видим дали ще се оправи в следващите сухи дни. Hmm
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Бял облакJoined: 11 May 2009
Posts: 9065

PostPosted: Wed Nov 07, 2018 11:12 am    Post subject:    Reply with quote

Общ изглед на станцията на долната снимка. Вижда се, че клетката е на достатъчно разстояние от спалнята, за да няма влияние върху Т от последната. Ветромерът е на около 5м над земята (нарочно избрах снимка с човек за мащаб). Открито във всички посоки освен от СЗ, където е сградния комплекс на 100м. На снимката все още не е монтирана камерата.
Клетката е на 240см над земята. Има шанс да я затрупа, ако се случи някаква супер снежна зима. В съвремието повече от около 150см не са измервани.
http://media.snimka.bg/s1/6283/038809124-big.jpg?r=0
Снимката е на Психар.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
zaples14Joined: 20 Jun 2010
Posts: 1656
Location: София, Младост-2

PostPosted: Wed Nov 07, 2018 11:41 am    Post subject:    Reply with quote

За да не стане объркване - ветромерът в момента е на друго място.
Back to top
View user's profile Send private message
ivog_68Joined: 16 Dec 2013
Posts: 2261
Location: Панагюрище 535м н.в.

PostPosted: Wed Nov 07, 2018 12:23 pm    Post subject:    Reply with quote

Поздравления за добре свършената работа по организацията, логистиката и монтажа на новата придобивка !

Благодарност и на всички останали, ангажирани по един или друг начин в реализацията на начинанието, и да си пожелаем една добра и успешна работа на монтираните съоръжения в предстоящите сурови зимни условия на върха ... пък и след това, разбира се Agree / Thumb up

А колкото до ... ъъ, финансовия излишък от 44лв в реализирания бюджет , предлагам, като правилно и уместно, те да се прехвърлят в перо "текущи разходи при експлоатация на станцията и довършителни дейности" . Мисля че никой не би възразил Wink .
_________________
Метеостанция Панагюрски колонии - 1060м
https://photos.app.goo.gl/4SKSC71rR3VaO1mu2
Back to top
View user's profile Send private message
Бял облакJoined: 11 May 2009
Posts: 9065

PostPosted: Wed Nov 07, 2018 12:57 pm    Post subject:    Reply with quote

Предполагам, че всички участници са наясно с рисковите атмосферни условия на върха и непренебрежимата вероятност станция в даден момент да излезе от строя. Но нека се отбележат основните рискове за това, за да няма изненадани после.

1. ураганен вятър (по предварителни оценки до около 250км/ч) в комбинация със заскрежаване може да доведе до изкривяване на винкела носач на клетката буквално до земята;

2. удар от мълния на някой от външните сензори или на всички (ветромер, дъждомер, термо-хигросензор);

4. евентуална повреда на компа от чести спирания на тока по време на гръмотевични бури през лятото (аварийно захранване няма, имаме само разклонител с мълниезащита);

5. преди да си тръгнем от върха имаше проблем с нета - при първоначалната настройка на mobix 30 рутера/сим картата би трябвало да си хване една клетка и да комуникира само с нея. Ако устройството се премести на друго място е необходимо прехвърляне към съответната клетка, което се таксува 5лв. Та, стана така, че преди да тръгнем се наложи да рестартираме рутера и за наша изненада не се свързахме към първоначално прихваната клетка и ни искаше 5лв. за прехвърляне при положение, че не сме се местили. След разправии с тъпаците от Виваком се наложи да платим 5лв. И сега въпросът е - ако спрат тока, респективно се рестартира рутера, дали няма да ни искат пак 5лв "да ни местят". Защото ако пак стане така, ще трябва да се разправяме да им върнем устройството и да преподпишем на друг план с флашка.
---------------------------------------------------------------------------------

Въпреки всички тези евентуални проблеми ми се струва, че си заслужава. Мисля че не е нужно да обяснявам, че една такава АМС с камера ще ни даде много интересна информация и като цяло ще ни обогати премного. Ще се доближим доста интимно до условията и особеностите на върха. Имаме рядката възможност за пръв път да наблюдаваме в реално време динамиката в хода на метео елементите комбинирани с реална картина от камерата.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
angilariJoined: 30 Dec 2008
Posts: 24329
Location: Лозенец; Нови Искър - северния полюс на София

PostPosted: Thu Nov 08, 2018 12:31 pm    Post subject:    Reply with quote

Да изкажа и аз благодарности към всички замесени Bow down Цецо е описал всичко достатъчно добре. Аз само ще добавя това долу, думите са излишни. Ботев е над нещата днес Clap_________________
www.weather-webcam.eu - уеб камери от България и Европа
АМС Нови Искър: www.stringmeteo.com/stations/noviiskar/
Камера: www.weather-webcam.eu/novi-iskar-webcam-online
Back to top
View user's profile Send private message
ncuxapJoined: 14 Dec 2009
Posts: 10202
Location: София, ж.к. Гоце Делчев/пл. Македония

PostPosted: Thu Nov 08, 2018 12:48 pm    Post subject:    Reply with quote

Кондензът се е махнал, супер Smile
_________________
Щастието не е х*й, да го хванеш с ръка. (П. Куелю)
Back to top
View user's profile Send private message
Бял облакJoined: 11 May 2009
Posts: 9065

PostPosted: Thu Nov 08, 2018 12:50 pm    Post subject:    Reply with quote

Уникални кадри днес! Bow down Bow down

Преди малко засякох ей тоя човек направил някаква мудра с ръцете Grin smile

Явно се кефи на новата придобивка. Smile
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Stringmeteo
Site Admin


Joined: 14 Aug 2006
Posts: 46558
Location: София, Дианабад (Г. Милев-Слатина)

PostPosted: Fri Nov 09, 2018 11:09 am    Post subject:    Reply with quote

Един въпрос, изпратен ми през админския формуляр за запитвания, на който не съм правилният адресат, а и не става дума за визуализациите тук:
Quote:
Здравейте, много се радвам, че вече
има камера на връх Ботев. Имам кратко
питане - има ли вариант да е поточно
видео, а не като сега с рефрешване през
определено време?
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Бял облакJoined: 11 May 2009
Posts: 9065

PostPosted: Fri Nov 09, 2018 11:25 am    Post subject:    Reply with quote

Има такава възможност, когато от Pladi.bg сложат антена. Този бъдещ интернет обаче е малко експериментален и не се знае през зимата, когато няма да има постоянен персонал в спалнята, дали няма да има прекъсване на сигнала поради заскрежаване. Това предстои да се провери. На този етап си оставаме с ограничен нет от Виваком и обновяване на изобаржението от камерата на 1 минута.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
wolfieJoined: 23 Dec 2008
Posts: 5906
Location: София/Бояна/ 744м.н.в

PostPosted: Fri Nov 09, 2018 11:52 am    Post subject:    Reply with quote

Виваком има ли определен лимит на трафика в случая?
_________________
There is not such thing like "enough snow" Wink http://skuky.net/41598
АМС Камера
Windy - НЯМА КРАЙ ВЕЧНА ЗИМА НЕКА ИМА
Back to top
View user's profile Send private message
Бял облакJoined: 11 May 2009
Posts: 9065

PostPosted: Fri Nov 09, 2018 11:55 am    Post subject:    Reply with quote

Планът е с 30гб на маскимална скорост, след което пада значително. Това имам предвид под ограничен.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Начало сайт -> StringMeteo.com Forum Index -> Автоматични станции All times are GMT + 3 Hours
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
Page 4 of 5

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Идете най-горе
  Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group  


Отказ от отговорност: Администраторът и модераторите на форума не носят никаква отговорност за съдържанието (включително аватарите и подписите) на поместваните в него мнения, с изключение на административните такива. Потребителските мнения по никакъв начин не следва да се тълкуват като някаква "официална позиция" на форума или на сайта като цяло, а единствено като изразяващи позицията на своите автори. В същото време, администраторът и модераторите се стремят да съблюдават в максимално възможната и допустима степен тонът и съдържанието на поместваните мнения да не излизат от рамките на общоприетите разбирания за добър тон на подобно място, ограничавайки при това в минимално възможната степен свободата на словото и правото на свободно волеизявление.