StringMeteo.com Forum Index StringMeteo.com
ФОРУМИ ЗА МЕТЕОРОЛОГИЯ, КЛИМАТОЛОГИЯ И... НЕЩАТА ОТ ЖИВОТА
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in   RulesRules 
МЕТЕОРОЛОГИЧНИ СТАНЦИИ ЗА ДОМА И БИЗНЕСА, УЕБ-ВИЗУАЛИЗАЦИЯ

Адреналиномания

 
Post new topic   Reply to topic    Начало сайт -> StringMeteo.com Forum Index -> Хоби - музика, градина, фотография...
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Stringmeteo
Site Admin


Joined: 14 Aug 2006
Posts: 44575
Location: София, Дианабад (Г. Милев-Слатина)

PostPosted: Mon Dec 14, 2015 1:31 am    Post subject: Адреналиномания    Reply with quote

Скоро ще може да виждаме цялото небе от самолета (видео)

Американската компанията Windspreed Technologies е решила да създаде специални места на покривите на самолетите, които да удовлетворят жаждата за адреналин на някои хора, съобщава онлайн-изданието Popular Science.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
ValenJoined: 18 Feb 2009
Posts: 1672
Location: Стралджа (148м.н.в.)

PostPosted: Wed May 16, 2018 1:31 pm    Post subject:    Reply with quote

Поредната победа на Атанас Скатов над поредния осемхилядник, който покори преди три дни:
Алпинистът Атанас Скатов покори осемхилядника Чо Ою
Българският алпинист Атанас Скатов покори без кислород и шерпи шестия по височина връх на планетата Чо Ою (8188 метра). Изкачването е продължило 13 часа.
Той и още десетина алпинисти изчакваха няколко дни на втория височинен лагер под върха заради ураганни ветрове и температура от минус 35 градуса.
Това бе първи опит на българина да изкачи осемхилядник без изкуствен кислород и без помощта на шерпи. До момента Атанас Скатов е изкачил седем от 14-те осемхилядника на планетата.За постиженията на алпиниста ни разказва доц.Сандю Бешев:
Шести осемхилядник за Атанас Скатов
На 6 април, освен Боян Петров, за Хималаите замина и Наско. В предмусонния период на Хималаите и той имаше в плановете си сериозни цели – изкачване на Чо Ойю в алпийски стил, без ползване на допълнителен кислород и личен шерп. Втората му цел за този сезон също предизвиква сериозно внимание, защото тя отново е Еверест, но вече без кислород. Както е известно, в досегашните си изкачвания той не се отказваше от горните предимства.
Сега, когато зад гърба си има шест изкачвания на пет осемхилядника, и той бе решил да катери върховете по чисто алпийските правила. В близо месечния си престой в базовия лагер и Наско не е бил пощаден откъм метеорологичните капризи. Въпреки това бавно и упорито провежда аклиматизацията и търпеливо изчаква смиляването на природата. Преживял е и епопеята „Шиша Пангма” и накрая, когато нещата потръгват, Наско предприема решителния щурм. Е, нали все пак се намира в Хималаите, имало е ветрове, студове, но в поносима доза. И ето, че на 13 май, Наско за седми път стъпва на връх, извисил снага над 8-те хиляди метра.
На 24 май 2014 г. д-р Атанас Скатов започна своя път от Еверест, изкачвайки го от север. Тогава за мнозина това бе голямата изненада. Беше се появило едно име, непознато за алпинистите, но както се оказа впоследствие, то се наложи, и всяка една негова експедиция към Хималаите се очакваше с интерес, който за щастие се оправдаваше. Така дойдоха и следващите успехи – Манаслу /01.10.2015 г./, Анапурна /01.05.2016/, Макалу /23.05.2016 г./, Лхотце /16.05.2017 г./ и отново Еверест /22.05.2017 г./, този път от юг. И ето, че Наско отново ни зарадва с шестия си осемхилядник – Чо Ойю /13.05.2018 г./, като този път изкачването му е без шерпи и ползването на допълнителен кислород.И ето какво се е случило най-вероятно с Боян Петров според Наско:
Най-вероятно Боян Петров е паднал в цепнатина.
Най-вероятно Боян Петров е паднал в цепнатина, възможно е да е паднала лавина, но това е малко вероятно. Това обяви във включване от Хималаите в предаването "Тази сутрин" алпинистът Атанас Скатов.
В момента е в базовия лагер Тингри и се готви да атакува покрива на света, както наричат най-високия връх – Еверест.
Той иска да покори Еверест без кислород и шерп, но има вероятност да го задължат да вземе шерп след изчезването на Боян Петров.
Back to top
View user's profile Send private message
snow wallJoined: 31 Aug 2015
Posts: 1572
Location: София Овча купел 2

PostPosted: Wed May 16, 2018 4:55 pm    Post subject:    Reply with quote

По-добре да е с шерп, вероятността да слезе жив при без кислородни изкачване не е голяма, интересно дали ще успее да го направи. Жалко, че всичките му осемхилядници до сега са с кислород, можеше да опита да направи 14*8000 без кислород.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Начало сайт -> StringMeteo.com Forum Index -> Хоби - музика, градина, фотография... All times are GMT + 3 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Идете най-горе


  Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group  

Отказ от отговорност: Администраторът и модераторите на форума не носят никаква отговорност за съдържанието (включително аватарите и подписите) на поместваните в него мнения, с изключение на административните такива. Потребителските мнения по никакъв начин не следва да се тълкуват като някаква "официална позиция" на форума или на сайта като цяло, а единствено като изразяващи позицията на своите автори. В същото време, администраторът и модераторите се стремят да съблюдават в максимално възможната и допустима степен тонът и съдържанието на поместваните мнения да не излизат от рамките на общоприетите разбирания за добър тон на подобно място, ограничавайки при това в минимално възможната степен свободата на словото и правото на свободно волеизявление.