StringMeteo.com Forum Index StringMeteo.com
ФОРУМИ ЗА МЕТЕОРОЛОГИЯ, КЛИМАТОЛОГИЯ И... НЕЩАТА ОТ ЖИВОТА
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in   RulesRules 
МЕТЕОРОЛОГИЧНИ СТАНЦИИ ЗА ДОМА И БИЗНЕСА, УЕБ-ВИЗУАЛИЗАЦИЯ

Теория и прогнозиране на суперклетките в България

 
Post new topic   Reply to topic    Начало сайт -> StringMeteo.com Forum Index -> НФМ (уроци)
View previous topic :: View next topic  
Author Message
KillerbeastJoined: 04 Jan 2007
Posts: 12510
Location: Norman (Oklahoma) / Burgas

PostPosted: Wed Jun 22, 2016 4:30 pm    Post subject: Теория и прогнозиране на суперклетките в България    Reply with quote

Ето и обещаната от мен статия за суперклетъчните бури в Югоизточна България от 2 юни 2016, която беше публикувана в Блога за бури и екстремно време благодарение на нашия съфорумник Васко (ehh): http://stormswatch2.blogspot.bg/2016/06/blog-post_22.html . От една страна статията анализира атмосферните условия, които доведоха до формирането на тези интересни бури, но от друга страна тя разглежда и част от динамиката на суперклетъчните бури. Акцент е поставен върху процеса на клетъчно делене, който доминираше развитието на суперклетките от 2 юни. И не на последно място, статията описва някои от наболелите метеорологични проблеми у нас и в Европа по отношение на информираността на обществото за екстремните конвективни бури, каквито са суперклетките. Пожелавам ви приятно четене и ще отговоря с удоволствие на вашите въпроси!
Back to top
View user's profile Send private message
Бял облакJoined: 11 May 2009
Posts: 9102

PostPosted: Wed Jun 29, 2016 11:58 am    Post subject:    Reply with quote

Чак сега намерих време да изчета цялата статия.

Поздравления! Agree / Thumb up
Много добре написана в научно-популярен стил (любимият ми), както и отлично илюстрована. Научих някои неща, които не ги знаех.

В България има огромна празнота по отношение на научно-популярната литература в областта на метеорологията и климатологията, така че с много голямо удоволствие изчетох целия материал на един дъх. Smile
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
KillerbeastJoined: 04 Jan 2007
Posts: 12510
Location: Norman (Oklahoma) / Burgas

PostPosted: Wed Jun 29, 2016 12:26 pm    Post subject:    Reply with quote

Благодаря за хубавите думи, Цецо! За мене най-голямата радост е, че написаното е успяло да стигне до интересуващите се любители на времето. Както и сам каза, научно-популярният стил в България по отношение на физиката (и в частност метеорологията) е оазис в пустиня. А според мен именно той е ключът към обогатяване на общата култура на обществето за иначе безкрайно интересните метеорологични феномени. Радва ме и фактът, че Националния институт по Геофизика, Геодезия и География е споделил статията на своята Facebook страница, тъй като част от написаното представлява апел към заздравяване на комуникацията между научната и медийната среда с цел информирането на обществото за част от важните метеорологични явления.

Държа да отбележа също, че мястото за поставянето на статията в тази тема не е случайна. Всеки може да отправи въпроси към мен и да се допита до различни части от написаното в статията.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Начало сайт -> StringMeteo.com Forum Index -> НФМ (уроци) All times are GMT + 3 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Идете най-горе
  Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group  


Отказ от отговорност: Администраторът и модераторите на форума не носят никаква отговорност за съдържанието (включително аватарите и подписите) на поместваните в него мнения, с изключение на административните такива. Потребителските мнения по никакъв начин не следва да се тълкуват като някаква "официална позиция" на форума или на сайта като цяло, а единствено като изразяващи позицията на своите автори. В същото време, администраторът и модераторите се стремят да съблюдават в максимално възможната и допустима степен тонът и съдържанието на поместваните мнения да не излизат от рамките на общоприетите разбирания за добър тон на подобно място, ограничавайки при това в минимално възможната степен свободата на словото и правото на свободно волеизявление.